به گزارش مشرق، ايسنا با مرور آنچه سال گذشته براي تلويزيون رخ داد، گزارشي از حواشي تلويزيوني در سال 90 تهيه كرده است.
ـ در سال 90 پخش نامعقول آگهيهاي تبليغاتي تلويزيون كه مسؤولان ارشد اين سازمان آن را با كسب درآمد براي توليد برنامههاي فاخر توجيه ميكنند، ادامه پيدا كرد. مخاطبان تلويزيون در سالي كه گذشت با حجم بسياري از آگهيهاي تلويزيون بازرگاني در قبل، بعد و حين پخش برنامههاي تلويزيوني مواجه شدند. به طوري كه تلويزيون حتي در ميانه پخش داربي كه مهمترين رقابت فوتبال باشگاهي ايران است 20 دقيقه آگهي بازرگاني پخش كرد.
ـ در سال 90، تلويزيون همچنان با كمبود بودجه مواجه بود. به طوري كه براي تامين بخشي از بودجهي مصرفي خود به زياد كردن حجم آگهيهاي بازرگاني پرداخت و سريالها و فيلمهاي تلويزيوني را در مضيقه بودجه قرار داد. بودجه كم تلويزيون باعث شد بودجه سريال «عمليات 125» به طور ناگهاني قطع و ساخت آن به زمان ديگري موكول شود. سريال پربيننده «شهيد بابايي» نيز به دليل آنچه كه عوامل آن نبود بودجه عنوان كردند از سفر به خارج از كشور براي تصويربرداري بخشهاي مربوط به زندگي شهيد بابايي در خارج از كشور بازماند. همچنين ساخت برخي از پروژه هاي شبكه مستند هم به دليل آنچه كمبود بودجه عنوان شده بود، متوقف شد و يا فاصله بين عقد قرارداد و ساخت بسيار طولاني تر از حد معمول شد. البته مدير شبكه آموزش در ادامه اعلام كرد كه اين مشكل حل شده است.
ـ پخش «پارك ملت» شبكه اول با اجراي محمدرضا شهيديفر هم با حواشي همراه شد و در نهايت شهيديفر سال گذشته اعلام كرد كه «چهارشنبه شب، 24 اسفند ماه، پیش از اجرای برنامه از سوی مدیریت شبکه یک سیما، به او گفته شده که این آخرین برنامه پارک ملت خواهد بود.» با اين حال مدیر شبکه اول اوايل سال 91 اظهار امیدواری کرد كه برنامه محمدرضا شهیدیفر با فاصله و در فرصتی دیگر روی آنتن برود. اظهارات عماد افروغ در اين برنامه از جمله پرحاشيهترين «پارك ملت»هاي تلويزيوني را رقم زد.
ـ در سال 90 سريال پرهزينه و سنگين «مختارنامه» به پايان رسيد. با پايان پخش اين سريال تقديرهاي نهادهاي مختلف از جمله خود سازمان صدا و سيما از عوامل مختارنامه آغاز شد. اين تقديرهاي پياپي از سوي برخي از دست اندركاران اين سريال كه از آنها تقدير نشده بود مورد انتقاد واقع شد. نويسنده اين سريال و مربي اسبهاي «مختارنامه» از جمله كساني بودند كه به روند تقديرها انتقاد كردند.
ـ برنامه ورزشي «نود» و عادل فردوسي پور در سال گذشته كم حاشيه نبود. بر اين اساس در برخي مقاطع در شرايطي كه انتظار ميرفت «نود» پخش شود و به حاشيهي فوتبال ايران بپردازد، پخش اين برنامه به دلايل مختلف قطع شد؛ اين مساله در روزهاي پاياني سال 90 حتي انتقاد عادل فردوسيپور را هم به همراه داشت.
ـ برنامه «نود» در سال گذشته باز هم با حاشيه مواجه شد. قطع تلفن برنامه «نود» كه عادل فردوسيپور در واكنشي انتقادي، آن را خودجوش(!) خوانده بود، يكي از حاشيههاي «نود» بود. شركت مخابرات نيز اعلام كرد به دليل آنچه عادل فردوسيپور قطع خودجوش تماس تلفني اين برنامه خوانده و اتهامي كه به آن وارد كرده از او شكايت خواهد كرد. آخرين «نود» سال 90 نيز براي مخاطبان اين برنامه غافلگير كننده بود. بينندگان برنامه «نود» شاهد حضور هنرمنداني مثل سروش صحت و رامبد جوان در يك برنامه فوتبالي بودن كه لحظاتي شاد و مفرح را براي آنها رقم زدند.
ـ «هفت» جيراني نيز مانند «نود»، در سال گذشته به صورت منظم روي آنتن نرفت و قطع و پخش مكرر آن علاقهمندان به سينماي را متعجب كرد. پخش نشدن «هفت» در هفتهي بعد از برگزاري مراسم اسكار و دريافت اين جايزه توسط اصغر فرهادي، براي مخاطبان تلويزيوني تعجبانگيز بود.
ـ شبكه آيفيلم كه سال گذشته اولين سالگرد تاسيس خود را جشن گرفت در سال 90 به پخش سريالها و فيلمهاي قديمي ايراني ادامه داد. اما پخش سريال «همسران» كه در روزهاي پاياني سال گذشته آغاز شد به دليل آنچه رعايت نكردن حق كپي رايت خوانده شد، از سوي بيژن بيرنگ كارگردان و نويسنده آن مورد انتقاد قرار گرفت.
ـ سال گذشته برخي برنامههاي ماهوارهيي از سوي توليدكنندگان داخلي نمونهبرداري شد. برنامه «شام ايراني» به تهيهكنندگي بيژن بيرنگ از روي برنامهي معروف «بفرماييد شام» كه از يكي از شبكههاي پرمخاطب ماهوارهاي پخش ميشود كپيبرداري و سيدي هاي آن در شبكه نمايش خانگي توزيع شد. همچنين خبرها حاكي از آن است كه يك آكادمي موسيقي به تقليد از آكادمي موسيقي همين شبكه ماهوارهيي در حال توليد است.
ـ تلويزيون در ماه رمضان امسال نيز براي چندمين سال متوالي ربناي استاد شجريان را پخش نكرد. بنا به اعلام مسؤولان موسيقي سازمان صدا و سيما امسال بيش از صد ربناي جديد توليد شد.
ـ در سال گذشته يك شبكه تلويزيوني مراسم پاياني جشنواره فيلم فجر را براي نخستين بار به صورت زنده روي آنتن برد. مخاطبان عربزبان شبكه آي فيلم از يك هفته قبل در جريان پخش تلويزيوني اين مراسم بودند، اما مخاطبان فارسيزبان با شگفتزدگي به صورت ناگهاني به تماشاي آيين پاياني جشنواره فيلم فجر از شبكه فيلم و سريال عربي نشستند.
ـ پخش زنده مسابقات ورزشي يكي از نقاط قوت تلويزيون در سالهاي اخير بوده است، اما در ماههاي پاياني سال 90 مخاطبان ورزش دوست شبكه سه سيما، به ناگهان با پخش با تاخير اين مسابقات مواجه شدند و البته مسؤولان مربوطه نيز پاسخگوي اين تاخيرها نبودند. پخش نامنظم مسابقات مهم فوتبال خارجي در سال 91 هم ادامه دارد.
ـ پخش سريال «تا ثريا» با حذف قسمتهاي پاياني و مميزي شدن برخي قسمتها، با حاشيههاي فراواني همراه شد به نحوي كه اينگونه عنوان ميشود داستان «تا ثريا» تا حدودي تغيير كرده است؛ علت مميزيهاي وارد شده به سريال سيروس مقدم، تلخي بيش از حد آن اعلام شد.
ـ برنامه «خندهبازار» نيز از پرحاشيهترين برنامههاي سيما در سال گذشته بود. شوخي خندهبازاريها با ورزشكاران، هنرمندان و ساير شخصيتها انتقاداتي را از سوي آنها به همراه داشت. علي دايي و رضا صادقي از جمله كساني بودند كه اعلام كردند از «خنده بازار» شكايت خواهند كرد. پخش نوروزي اين برنامه البته با حاشيه كمتري همراه بود و تهيهكننده اين برنامه اعلام كرد به جز پرويز مظلومي (سرمربي استقلال) فرد ديگري به اين برنامه انتقاد نكرده است.
ـ بعد از سريالهاي «قهوه تلخ» و «قلب يخي» كه در نمايش خانگي حاضر شده بودند، «ساخت ايران» سومين سريال نمايش خانگي بود كه توزيع آن از اسفند ماه سال 90 آغاز شد. و البته اين سريال هم از گزند قاچاق سي دي ها در امان نماند و در نخستين روزهاي سال 91 شاهد اعلام اين خبر بودبم كه ساخت ايران هم قاچاق شد.
ـ در شرايطي كه معاونت سيما در اواخر سال خبري مبني بر ممنوعيت تلخي سريالها را اعلام كرده بود، به تدريج بر ميزان طنزهاي تلويزيوني افزوده شد و برخي از فيلمها و سريالهاي تلويزيوني به دليل آنچه تلخي بيش از حد عنوان شد، با حذفيات مواجه شدند. البته طنزهاي شبانه سال گذشته سيما نيز با انتقاداتي از سوي مخاطبان و كارشناسان تلويزيوني همراه بودند. سخيف بودن اين طنزها، تكراري بودن تيم توليد و دستمايه قرار دادن داستانهاي تكراري از جمله مسائلي بود كه منتقدان مطرح كردند.
ـ در سال گذشته «عموهاي فيتيلهيي» و «عمو پورنگ» به شبكه نمايش خانگي راه پيدا كردند تا تلويزيوني كه درصدد تقويت برنامههاي كودك و راهاندازي شبكهاي براي اين گروه سني است، توفيقي در توليد و پخش برنامههاي جذاب نداشته باشد و پرمخاطبترين برنامههاي كودك خود را در رسانهاي رقيب خود ببيند. هر چند بر اساس خبرهاي جديد، انتظار ميرود عمو پورنگ تابستان به تلويزيون برگردد و عموهاي فيتيلهيي نيز هنوز رسانه ملي را ترك نكردهاند؛ ضمن اينكه تلويزيون نوروز امسال به واسطهي پخش برنامهاي چون كلاه قرمزي توانست تا حدودي مخاطب خود را پاي آنتن نگه دارد.
ـ سال گذشته پخش سريالهاي ماورايي در ماه رمضان ادامه پيدا كرد. بيتوجهي سازندگان به چگونگي نمايش دادن مفاهيم ماورايي و شتابزدگي در ساخت اين سريالها كه با حساسيت بسيار همراه است، انتقاداتي را از سوي مخاطبان و روحانيون به همراه داشت. و اينگونه بود كه روح سريال «پنج كيلومتر تا بهشت» ميتوانست به راحتي از اجسام عبور كند، نميتوانست روي صندلي بنشيند و يا انتخاب ميكرد كه زميني برود يا هوايي!
ـ در سال 90، تلويزيون ساير كشورها نيز با حاشيههايي مواجه بود به عنوان مثال سريال «24» كه يك سريال طولاني مدت بود، فيلم سينمايي شد و لري كينگ مجري معروف انگلستان اعلام كرد ميخواهد بعد از مرگش فريز شود.
ـ برنامه تركيبي «چهل دقيقه بدون قضاوت» برنامهاي بود كه سال گذشته از شبكه سوم سيما روي آنتن رفت و با نزديك شدن به خط قرمزهايي مثل نشان دادن قرباني تجاوز، شرخر و آسيبديدههاي اجتماعي در تلويزين حاشيهساز شد اما اين برنامه كه با ماه رمضان مصادف شده بود بعد از ماه رمضان ادامه پيدا نكرد و 9 قسمت باقيماندهي آن در آرشيو سازمان صدا و سيما ماند تا پخش آن به زماني نامعلوم موكول شود.
ـ سال گذشته با روي آنتن رفتن سريالهايي مانند «ستايش» و «پنج كيلومتر تا بهشت»، اسامي دختران تازه متولد شده ايراني تحت تاثير قرار گرفت به طوري كه ستايش، آيدا و هستي كه كاراكترهاي تلويزيوني بودند، در رده نامهاي ايراني صعود كردند و فراواني بسياري را شامل شدند.
ـ سريال «مزد ترس» ساختهي حميد تمجيدي كه در سالهاي دور از شبكه دو سيما روي آنتن ميرفت، سال گذشته از اين شبكه بازپخش شد. اما پخش شبكه دوم سيما قسمتهايي از سريال ديگر حميد تمجيدي، «بازي مرگ» را به جاي «مزد ترس» روي آنتن برد تا پخش شبانگاهي اين سريال با حاشيههايي مواجه شود. در جريان اين اقدام هيچ ارتباط منطقي بين قسمتهايي كه پخش ميشد وجود نداشت و حتي تيتراژ فيلم سينمايي «بازي مرگ» به جاي «مزد ترس» روي آنتن ميرفت.
ـ يكي از برنامههاي پرحاشيه سال گذشته تلويزيون سريال «ساختمان پزشكان» بود كه با بازي بهنام تشكر در نقش يك روانشناس حاشيههايي را در جامعهي روانشناسي ايران ايجاد كرد. حتي اينگونه عنوان شده بود كه معاون سيما با اين سريال مخالف است چراكه همسرش روانشناس است اما علي دارابي با اعلام حمايت از سازندگان اين سريال در مراسم تقدير از عوامل ساختمان پزشكان، از آنها خواست كه نسبت به ساخت سري جديد اين سريال اقدام كنند.
ـ سريالهاي سال گذشته تلويزيون باز هم با حاشيههايي همراه بود. به عنوان مثال سريال «زمين انسانها» كه دربارهي چند پزشك جوان بود و از شبكه تهران روي آنتن ميرفت از سوي پزشكان با اين انتقاد مواجه شد كه اصول پزشكي را رعاتي نكرده و نويسندگان و توليدكنندگان آن بدون اطلاع از شرايط كار پزشكي و توجه به مسائل علمي تنها به ساخت يك سريال در زمينه پزشكان پرداختهاند.
ـ سال گذشته رسانه ملي با خبرهاي غيررسمي مبني بر كاهش تعداد مخاطبان اين رسانه همراه بود حتي برخي علت عدم اعلام آمارهاي رسمي در خصوص تعداد مخاطبان سريالها و ميزان رضايتمندي از برنامه ها توسط مركز تحقيقات صداوسيما را به اين امر نسبت مي دادند اما سيد عزت الله ضرغامي در سال گذشته طي گفتوگويي كه با خبرنگاران داشت اعلام كرد عليرغم آنچه كه درباره كاهش مخاطبان رسانه ملي در جريان حوادث بعد از انتخابات سال 88 گفته ميشود، رسانه ملي نه تنها با كاهش مخاطب مواجه نشده است بلكه مخاطبان تلويزيون در سالهاي گذشته زيادتر نيز شده است.
ـ در سال گذشته شبكه تهران سريالي به نام «پنجره» را پخش كرد كه از سوي برخي منتقدان به اشاعهي انديشههاي فراماسونري محكوم شد كه سازندگان «پنجره» اين مساله را نپذيرفتند.
ـ سال 90 براي سينماي ايران در تلويزيون سال خوبي نبود. در اين سال علاوه بر اينكه فيلمهاي كمي از سينما ايران روي آنتن رفت، نقد برنامههاي سينمايي هم قطع شد و برنامههايي مثل سينما چهار، سينما پنج، سينما يك و ساير برنامههاي سينمايي يا قطع شدند يا تنها به پخش فيلم بدون نقد و بررسي آن اكتفا كردند.
ـ سال گذشته شبكه پرس تي وي با مشكلاتي از سوي مجامع رسانهيي جهان مواجه شد. پخش پرس تي وي در سال گذشته در انگلستان متوقف شد. انگلستان پخش پرس تي وي را در اين كشور را مغاير با يكسري قوانين اعلام و از پخش آن در اين كشور جلوگيري به عمل آورد.
سازمان نظارت بر رسانههاي بريتانيا (آفکام) هم در يک حرکت متناقض و با وجود تهديدهاي قبلي مبني بر جلوگيري از پخش برنامههاي پرس تي وي، جريمهاي 100هزار پوندي را به اين شبکه خبري تحميل کرد. و البته حمله سايبري از سوي هکرهاي امريکايي و اسرائيلي براي اختلال در وب سايت شبکه انگليسي زبان پرس تيوي با شکست روبهرو شده است. حمله به پرس تي وي در سال جديد هم ادامه پيدا كرد و خبرهايي در خصوص قطع اين شبكه در آلمان هم به گوش رسيد.
ـ در روزهاي پاياني سال گذشته، برنامه «در شهر» شبكه تهران برنامهاي روي آنتن برد كه باعث تعجب بينندگان تلويزيون شد. «در شهر» كه به مسائل مربوط به شهر تهران ميپردازد، در يكي از آخرين برنامههاي خود در سال 90 به معرفي يك رستوران در تهران و تبليغ باربيكوي مغولي پرداخت و البته پخش چنين برنامهاي از رسانه ملي غافلگيركننده به نظر ميرسيد. ـ در سال گذشته يك كلاهبردار در يكي از شبكههاي اجتماعي صفحهاي را به نام يكي از مجريان تلويزيون باز كرد و تحت نام او اقدام به كلاهبرداري از دختران جوان كرد. اين مجري قلابي در نهايت توسط نيروي انتظامي دستگير شد تا محاكمه شود.
ـ سريال «شهر دقيانوس» شبكه اول در سال 90 با حاشيههاي فراواني همراه بود. به نحوي كه مردم جيرفت در اعتراض به اين سريال تجمع كردند و خواستار عذرخواهي سازندگان شدند. عوامل شهر دقيانوس هم در واكنش به اين اعتراضها اعلام كردند كه اين سريال با مشاوره مردم جيرفت ساخته شد.
ـ حضور مرد سه زنه در برنامهي «جمع ما» و شكسته شدن صندلي يكي از مهمانان در برنامه «جمع ما» شبكه دو از ديگر حواشي تلويزيون در سال 90 بود. كه واكنشهاي بسياري را به همراه داشت.
ـ برنامه خاله نرگس هم در سال 90 از حاشيه به دور نبود در اين برنامه يكي از کودکان شركت كننده در حالی که از وی درباره اینکه کدام یک از کارهای شخصیاش را خودش انجام میدهد سوال شد، از وظایف شخصیاش سخن به میان آورد و جملهای گفت که شاید مطابق عرف برنامههای سیما نبود. بيان این حقیقت کودکانه باعث شد كه خاله نرگس در حالی که جا خورده بود و هی رنگبهرنگ میشد بگويد: ماشین لباسشویی؟ نه کار اشتباهیه نه نه!
ـ در سال 90 پخش نامعقول آگهيهاي تبليغاتي تلويزيون كه مسؤولان ارشد اين سازمان آن را با كسب درآمد براي توليد برنامههاي فاخر توجيه ميكنند، ادامه پيدا كرد. مخاطبان تلويزيون در سالي كه گذشت با حجم بسياري از آگهيهاي تلويزيون بازرگاني در قبل، بعد و حين پخش برنامههاي تلويزيوني مواجه شدند. به طوري كه تلويزيون حتي در ميانه پخش داربي كه مهمترين رقابت فوتبال باشگاهي ايران است 20 دقيقه آگهي بازرگاني پخش كرد.
ـ در سال 90، تلويزيون همچنان با كمبود بودجه مواجه بود. به طوري كه براي تامين بخشي از بودجهي مصرفي خود به زياد كردن حجم آگهيهاي بازرگاني پرداخت و سريالها و فيلمهاي تلويزيوني را در مضيقه بودجه قرار داد. بودجه كم تلويزيون باعث شد بودجه سريال «عمليات 125» به طور ناگهاني قطع و ساخت آن به زمان ديگري موكول شود. سريال پربيننده «شهيد بابايي» نيز به دليل آنچه كه عوامل آن نبود بودجه عنوان كردند از سفر به خارج از كشور براي تصويربرداري بخشهاي مربوط به زندگي شهيد بابايي در خارج از كشور بازماند. همچنين ساخت برخي از پروژه هاي شبكه مستند هم به دليل آنچه كمبود بودجه عنوان شده بود، متوقف شد و يا فاصله بين عقد قرارداد و ساخت بسيار طولاني تر از حد معمول شد. البته مدير شبكه آموزش در ادامه اعلام كرد كه اين مشكل حل شده است.
ـ پخش «پارك ملت» شبكه اول با اجراي محمدرضا شهيديفر هم با حواشي همراه شد و در نهايت شهيديفر سال گذشته اعلام كرد كه «چهارشنبه شب، 24 اسفند ماه، پیش از اجرای برنامه از سوی مدیریت شبکه یک سیما، به او گفته شده که این آخرین برنامه پارک ملت خواهد بود.» با اين حال مدیر شبکه اول اوايل سال 91 اظهار امیدواری کرد كه برنامه محمدرضا شهیدیفر با فاصله و در فرصتی دیگر روی آنتن برود. اظهارات عماد افروغ در اين برنامه از جمله پرحاشيهترين «پارك ملت»هاي تلويزيوني را رقم زد.
ـ در سال 90 سريال پرهزينه و سنگين «مختارنامه» به پايان رسيد. با پايان پخش اين سريال تقديرهاي نهادهاي مختلف از جمله خود سازمان صدا و سيما از عوامل مختارنامه آغاز شد. اين تقديرهاي پياپي از سوي برخي از دست اندركاران اين سريال كه از آنها تقدير نشده بود مورد انتقاد واقع شد. نويسنده اين سريال و مربي اسبهاي «مختارنامه» از جمله كساني بودند كه به روند تقديرها انتقاد كردند.
ـ برنامه ورزشي «نود» و عادل فردوسي پور در سال گذشته كم حاشيه نبود. بر اين اساس در برخي مقاطع در شرايطي كه انتظار ميرفت «نود» پخش شود و به حاشيهي فوتبال ايران بپردازد، پخش اين برنامه به دلايل مختلف قطع شد؛ اين مساله در روزهاي پاياني سال 90 حتي انتقاد عادل فردوسيپور را هم به همراه داشت.
ـ برنامه «نود» در سال گذشته باز هم با حاشيه مواجه شد. قطع تلفن برنامه «نود» كه عادل فردوسيپور در واكنشي انتقادي، آن را خودجوش(!) خوانده بود، يكي از حاشيههاي «نود» بود. شركت مخابرات نيز اعلام كرد به دليل آنچه عادل فردوسيپور قطع خودجوش تماس تلفني اين برنامه خوانده و اتهامي كه به آن وارد كرده از او شكايت خواهد كرد. آخرين «نود» سال 90 نيز براي مخاطبان اين برنامه غافلگير كننده بود. بينندگان برنامه «نود» شاهد حضور هنرمنداني مثل سروش صحت و رامبد جوان در يك برنامه فوتبالي بودن كه لحظاتي شاد و مفرح را براي آنها رقم زدند.
ـ «هفت» جيراني نيز مانند «نود»، در سال گذشته به صورت منظم روي آنتن نرفت و قطع و پخش مكرر آن علاقهمندان به سينماي را متعجب كرد. پخش نشدن «هفت» در هفتهي بعد از برگزاري مراسم اسكار و دريافت اين جايزه توسط اصغر فرهادي، براي مخاطبان تلويزيوني تعجبانگيز بود.
ـ شبكه آيفيلم كه سال گذشته اولين سالگرد تاسيس خود را جشن گرفت در سال 90 به پخش سريالها و فيلمهاي قديمي ايراني ادامه داد. اما پخش سريال «همسران» كه در روزهاي پاياني سال گذشته آغاز شد به دليل آنچه رعايت نكردن حق كپي رايت خوانده شد، از سوي بيژن بيرنگ كارگردان و نويسنده آن مورد انتقاد قرار گرفت.
ـ سال گذشته برخي برنامههاي ماهوارهيي از سوي توليدكنندگان داخلي نمونهبرداري شد. برنامه «شام ايراني» به تهيهكنندگي بيژن بيرنگ از روي برنامهي معروف «بفرماييد شام» كه از يكي از شبكههاي پرمخاطب ماهوارهاي پخش ميشود كپيبرداري و سيدي هاي آن در شبكه نمايش خانگي توزيع شد. همچنين خبرها حاكي از آن است كه يك آكادمي موسيقي به تقليد از آكادمي موسيقي همين شبكه ماهوارهيي در حال توليد است.
ـ تلويزيون در ماه رمضان امسال نيز براي چندمين سال متوالي ربناي استاد شجريان را پخش نكرد. بنا به اعلام مسؤولان موسيقي سازمان صدا و سيما امسال بيش از صد ربناي جديد توليد شد.
ـ در سال گذشته يك شبكه تلويزيوني مراسم پاياني جشنواره فيلم فجر را براي نخستين بار به صورت زنده روي آنتن برد. مخاطبان عربزبان شبكه آي فيلم از يك هفته قبل در جريان پخش تلويزيوني اين مراسم بودند، اما مخاطبان فارسيزبان با شگفتزدگي به صورت ناگهاني به تماشاي آيين پاياني جشنواره فيلم فجر از شبكه فيلم و سريال عربي نشستند.
ـ پخش زنده مسابقات ورزشي يكي از نقاط قوت تلويزيون در سالهاي اخير بوده است، اما در ماههاي پاياني سال 90 مخاطبان ورزش دوست شبكه سه سيما، به ناگهان با پخش با تاخير اين مسابقات مواجه شدند و البته مسؤولان مربوطه نيز پاسخگوي اين تاخيرها نبودند. پخش نامنظم مسابقات مهم فوتبال خارجي در سال 91 هم ادامه دارد.
ـ پخش سريال «تا ثريا» با حذف قسمتهاي پاياني و مميزي شدن برخي قسمتها، با حاشيههاي فراواني همراه شد به نحوي كه اينگونه عنوان ميشود داستان «تا ثريا» تا حدودي تغيير كرده است؛ علت مميزيهاي وارد شده به سريال سيروس مقدم، تلخي بيش از حد آن اعلام شد.
ـ برنامه «خندهبازار» نيز از پرحاشيهترين برنامههاي سيما در سال گذشته بود. شوخي خندهبازاريها با ورزشكاران، هنرمندان و ساير شخصيتها انتقاداتي را از سوي آنها به همراه داشت. علي دايي و رضا صادقي از جمله كساني بودند كه اعلام كردند از «خنده بازار» شكايت خواهند كرد. پخش نوروزي اين برنامه البته با حاشيه كمتري همراه بود و تهيهكننده اين برنامه اعلام كرد به جز پرويز مظلومي (سرمربي استقلال) فرد ديگري به اين برنامه انتقاد نكرده است.
ـ بعد از سريالهاي «قهوه تلخ» و «قلب يخي» كه در نمايش خانگي حاضر شده بودند، «ساخت ايران» سومين سريال نمايش خانگي بود كه توزيع آن از اسفند ماه سال 90 آغاز شد. و البته اين سريال هم از گزند قاچاق سي دي ها در امان نماند و در نخستين روزهاي سال 91 شاهد اعلام اين خبر بودبم كه ساخت ايران هم قاچاق شد.
ـ در شرايطي كه معاونت سيما در اواخر سال خبري مبني بر ممنوعيت تلخي سريالها را اعلام كرده بود، به تدريج بر ميزان طنزهاي تلويزيوني افزوده شد و برخي از فيلمها و سريالهاي تلويزيوني به دليل آنچه تلخي بيش از حد عنوان شد، با حذفيات مواجه شدند. البته طنزهاي شبانه سال گذشته سيما نيز با انتقاداتي از سوي مخاطبان و كارشناسان تلويزيوني همراه بودند. سخيف بودن اين طنزها، تكراري بودن تيم توليد و دستمايه قرار دادن داستانهاي تكراري از جمله مسائلي بود كه منتقدان مطرح كردند.
ـ در سال گذشته «عموهاي فيتيلهيي» و «عمو پورنگ» به شبكه نمايش خانگي راه پيدا كردند تا تلويزيوني كه درصدد تقويت برنامههاي كودك و راهاندازي شبكهاي براي اين گروه سني است، توفيقي در توليد و پخش برنامههاي جذاب نداشته باشد و پرمخاطبترين برنامههاي كودك خود را در رسانهاي رقيب خود ببيند. هر چند بر اساس خبرهاي جديد، انتظار ميرود عمو پورنگ تابستان به تلويزيون برگردد و عموهاي فيتيلهيي نيز هنوز رسانه ملي را ترك نكردهاند؛ ضمن اينكه تلويزيون نوروز امسال به واسطهي پخش برنامهاي چون كلاه قرمزي توانست تا حدودي مخاطب خود را پاي آنتن نگه دارد.
ـ سال گذشته پخش سريالهاي ماورايي در ماه رمضان ادامه پيدا كرد. بيتوجهي سازندگان به چگونگي نمايش دادن مفاهيم ماورايي و شتابزدگي در ساخت اين سريالها كه با حساسيت بسيار همراه است، انتقاداتي را از سوي مخاطبان و روحانيون به همراه داشت. و اينگونه بود كه روح سريال «پنج كيلومتر تا بهشت» ميتوانست به راحتي از اجسام عبور كند، نميتوانست روي صندلي بنشيند و يا انتخاب ميكرد كه زميني برود يا هوايي!
ـ در سال 90، تلويزيون ساير كشورها نيز با حاشيههايي مواجه بود به عنوان مثال سريال «24» كه يك سريال طولاني مدت بود، فيلم سينمايي شد و لري كينگ مجري معروف انگلستان اعلام كرد ميخواهد بعد از مرگش فريز شود.
ـ برنامه تركيبي «چهل دقيقه بدون قضاوت» برنامهاي بود كه سال گذشته از شبكه سوم سيما روي آنتن رفت و با نزديك شدن به خط قرمزهايي مثل نشان دادن قرباني تجاوز، شرخر و آسيبديدههاي اجتماعي در تلويزين حاشيهساز شد اما اين برنامه كه با ماه رمضان مصادف شده بود بعد از ماه رمضان ادامه پيدا نكرد و 9 قسمت باقيماندهي آن در آرشيو سازمان صدا و سيما ماند تا پخش آن به زماني نامعلوم موكول شود.
ـ سال گذشته با روي آنتن رفتن سريالهايي مانند «ستايش» و «پنج كيلومتر تا بهشت»، اسامي دختران تازه متولد شده ايراني تحت تاثير قرار گرفت به طوري كه ستايش، آيدا و هستي كه كاراكترهاي تلويزيوني بودند، در رده نامهاي ايراني صعود كردند و فراواني بسياري را شامل شدند.
ـ سريال «مزد ترس» ساختهي حميد تمجيدي كه در سالهاي دور از شبكه دو سيما روي آنتن ميرفت، سال گذشته از اين شبكه بازپخش شد. اما پخش شبكه دوم سيما قسمتهايي از سريال ديگر حميد تمجيدي، «بازي مرگ» را به جاي «مزد ترس» روي آنتن برد تا پخش شبانگاهي اين سريال با حاشيههايي مواجه شود. در جريان اين اقدام هيچ ارتباط منطقي بين قسمتهايي كه پخش ميشد وجود نداشت و حتي تيتراژ فيلم سينمايي «بازي مرگ» به جاي «مزد ترس» روي آنتن ميرفت.
ـ يكي از برنامههاي پرحاشيه سال گذشته تلويزيون سريال «ساختمان پزشكان» بود كه با بازي بهنام تشكر در نقش يك روانشناس حاشيههايي را در جامعهي روانشناسي ايران ايجاد كرد. حتي اينگونه عنوان شده بود كه معاون سيما با اين سريال مخالف است چراكه همسرش روانشناس است اما علي دارابي با اعلام حمايت از سازندگان اين سريال در مراسم تقدير از عوامل ساختمان پزشكان، از آنها خواست كه نسبت به ساخت سري جديد اين سريال اقدام كنند.
ـ سريالهاي سال گذشته تلويزيون باز هم با حاشيههايي همراه بود. به عنوان مثال سريال «زمين انسانها» كه دربارهي چند پزشك جوان بود و از شبكه تهران روي آنتن ميرفت از سوي پزشكان با اين انتقاد مواجه شد كه اصول پزشكي را رعاتي نكرده و نويسندگان و توليدكنندگان آن بدون اطلاع از شرايط كار پزشكي و توجه به مسائل علمي تنها به ساخت يك سريال در زمينه پزشكان پرداختهاند.
ـ سال گذشته رسانه ملي با خبرهاي غيررسمي مبني بر كاهش تعداد مخاطبان اين رسانه همراه بود حتي برخي علت عدم اعلام آمارهاي رسمي در خصوص تعداد مخاطبان سريالها و ميزان رضايتمندي از برنامه ها توسط مركز تحقيقات صداوسيما را به اين امر نسبت مي دادند اما سيد عزت الله ضرغامي در سال گذشته طي گفتوگويي كه با خبرنگاران داشت اعلام كرد عليرغم آنچه كه درباره كاهش مخاطبان رسانه ملي در جريان حوادث بعد از انتخابات سال 88 گفته ميشود، رسانه ملي نه تنها با كاهش مخاطب مواجه نشده است بلكه مخاطبان تلويزيون در سالهاي گذشته زيادتر نيز شده است.
ـ در سال گذشته شبكه تهران سريالي به نام «پنجره» را پخش كرد كه از سوي برخي منتقدان به اشاعهي انديشههاي فراماسونري محكوم شد كه سازندگان «پنجره» اين مساله را نپذيرفتند.
ـ سال 90 براي سينماي ايران در تلويزيون سال خوبي نبود. در اين سال علاوه بر اينكه فيلمهاي كمي از سينما ايران روي آنتن رفت، نقد برنامههاي سينمايي هم قطع شد و برنامههايي مثل سينما چهار، سينما پنج، سينما يك و ساير برنامههاي سينمايي يا قطع شدند يا تنها به پخش فيلم بدون نقد و بررسي آن اكتفا كردند.
ـ سال گذشته شبكه پرس تي وي با مشكلاتي از سوي مجامع رسانهيي جهان مواجه شد. پخش پرس تي وي در سال گذشته در انگلستان متوقف شد. انگلستان پخش پرس تي وي را در اين كشور را مغاير با يكسري قوانين اعلام و از پخش آن در اين كشور جلوگيري به عمل آورد.
سازمان نظارت بر رسانههاي بريتانيا (آفکام) هم در يک حرکت متناقض و با وجود تهديدهاي قبلي مبني بر جلوگيري از پخش برنامههاي پرس تي وي، جريمهاي 100هزار پوندي را به اين شبکه خبري تحميل کرد. و البته حمله سايبري از سوي هکرهاي امريکايي و اسرائيلي براي اختلال در وب سايت شبکه انگليسي زبان پرس تيوي با شکست روبهرو شده است. حمله به پرس تي وي در سال جديد هم ادامه پيدا كرد و خبرهايي در خصوص قطع اين شبكه در آلمان هم به گوش رسيد.
ـ در روزهاي پاياني سال گذشته، برنامه «در شهر» شبكه تهران برنامهاي روي آنتن برد كه باعث تعجب بينندگان تلويزيون شد. «در شهر» كه به مسائل مربوط به شهر تهران ميپردازد، در يكي از آخرين برنامههاي خود در سال 90 به معرفي يك رستوران در تهران و تبليغ باربيكوي مغولي پرداخت و البته پخش چنين برنامهاي از رسانه ملي غافلگيركننده به نظر ميرسيد. ـ در سال گذشته يك كلاهبردار در يكي از شبكههاي اجتماعي صفحهاي را به نام يكي از مجريان تلويزيون باز كرد و تحت نام او اقدام به كلاهبرداري از دختران جوان كرد. اين مجري قلابي در نهايت توسط نيروي انتظامي دستگير شد تا محاكمه شود.
ـ سريال «شهر دقيانوس» شبكه اول در سال 90 با حاشيههاي فراواني همراه بود. به نحوي كه مردم جيرفت در اعتراض به اين سريال تجمع كردند و خواستار عذرخواهي سازندگان شدند. عوامل شهر دقيانوس هم در واكنش به اين اعتراضها اعلام كردند كه اين سريال با مشاوره مردم جيرفت ساخته شد.
ـ حضور مرد سه زنه در برنامهي «جمع ما» و شكسته شدن صندلي يكي از مهمانان در برنامه «جمع ما» شبكه دو از ديگر حواشي تلويزيون در سال 90 بود. كه واكنشهاي بسياري را به همراه داشت.
ـ برنامه خاله نرگس هم در سال 90 از حاشيه به دور نبود در اين برنامه يكي از کودکان شركت كننده در حالی که از وی درباره اینکه کدام یک از کارهای شخصیاش را خودش انجام میدهد سوال شد، از وظایف شخصیاش سخن به میان آورد و جملهای گفت که شاید مطابق عرف برنامههای سیما نبود. بيان این حقیقت کودکانه باعث شد كه خاله نرگس در حالی که جا خورده بود و هی رنگبهرنگ میشد بگويد: ماشین لباسشویی؟ نه کار اشتباهیه نه نه!