کد خبر 1096393
تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۳۹۹ - ۲۰:۳۴

یک رسانه آمریکایی در یادداشتی سند همکاری‌های ۲۵ ساله ایران و چین را نشانه تغییرات بزرگ دانست و نوشت، جو بایدن حتی اگر در انتخابات پیروز شود، خیلی چیزها به حالت قبل برنخواهد گشت.

به گزارش مشرق، بلومبرگ در یادداشتی به قلم «مارک چمپیون»، «نیک وادهامس» و «اِرن دلفز» هشدار داد، «جهان اینقدر دچار تغییرات زیاد شده که بایدن نمی‌تواند تاثیرات ترامپ را محو کند».

بیشتر بخوانید:

۱۲۱ خبر منفی BBC فارسی و اینترنشنال درباره همکاری ایران و چین +عکس

در ابتدای این یادداشت آمده است: «جو بایدن معاون رئیس‌جمهور سابق آمریکا در گردهمایی سال گذشته سران نظامی و سیاسی در کنفرانس امنیتی مونیخ به متحدان آمریکا قول داد که "این هم تمام خواهد شد و ما برخواهیم گشت". تردید کمی وجود داشت که منظور او از "این" اشاره به آمریکای دونالد ترامپ داشت و همچنین اشاره او به بازگشت اشاره به چه کسی بود. بایدن حالا در حال مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری است و در نظرسنجی ها درباره انتخابات نوامبر (انتخابات ریاست جمهوری آمریکا) پیشتاز است و فرصت عملی کردن وعده‌اش را دارد».

تغییرات ترامپ، برگشت‌پذیر نیستند

مارک چمپیون، نیک وادهامس و ارن دلفز معتقدند: «بازگرداندن آمریکا و متحدانش به زمان قبل از ترامپ، احتمالا دست یافتنی نیست. بخشی از دلیل این موضوع آن است که او از مراسم تحلیف ژانویه ۲۰۱۷ خود ایالات متحده را به طرقی تغییر  داده که شاید برگشت پذیر نباشد. البته به همان میزان هم این مساله اهمیت دارد که ذکر شود، جهان هم دچار تغییرات شده است».

بیشتر بخوانید:

شورای آتلانتیک: توافق با چین، برد- برد است

به باور این سه، «تعداد متحدان آمریکا که خودشان نسخه ای از ترامپ را در منصب دارند هم زیاد شده است از لهستان گرفته تا فیلیپین و برخی دیگر از متحدانش آمریکا هم حداقلی از مولفه های دستور کار ملی او را در خود جذب کرده‌اند. حتی متحدان نزدیک هم یاد گرفته‌اند که درباره شریک آمریکایی کمتر قابل پیشبینی‌شان، محتاط باشند».

آنها سپس به سند همکاری‌های ۲۵ ساله ایران و چین اشاره کرده و درباره تغییرات شگرف عرصه بین‌المللی در نتیجه مواضع دولت ترامپ هشدار دادند.

سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین؛ نشانه تغییرات بزرگ در جهان

در این یادداشت درباره این سند آمده است: «فراتر از همه اینها، چین سکوت سابق خود در قبال مقابله با واشنگتن را کنار گذاشته است».

نویسندگان این یادداشت سپس افزودند: «(کنار گذاشتن سکوت چین در قبال مقابله با آمریکا) دارد برای هر فردی که در کاخ سفید حاضر شود، یک چشم انداز ژئوپلیتیکی تغییر یافته‌ای را ایجاد می‌کند».


ایران و چین

در روزهای اخیر رسانه‌های آمریکایی و رژیم صهیونیستی بارها درباره سند همکاری‌های ۲۵ ساله ایران با چین به شدت هشدار داده‌اند و ادعایی هم درباره این سند مطرح کرده‌اند اما وزارت خارجه ایران به شدت این ادعاها را رد کرده است.

در همین ارتباط، وزارت خارجه ایران اعلام کرد: «سند همکاری‌های ۲۵ ساله با چین که از اعتماد عالی و روابط جامع راهبردی بین دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین حکایت دارد افتخار آمیز و در راستای منافع ملی است.

«آدام توماس» نماینده پیشین انگلیس در ناتو و رئیس کنونی اندیشکده «شبکه رهبری اروپایی»  معتقد است تاثیرات مخرب مواضع دولت ترامپ بر نظرات متحدان آمریکا و همچنین دیگر کشورها، بسیار طولانی خواهد بود.

امضای آمریکا دیگر اعتبار ندارد

توماس گفت: «اروپایی‌ها هرگز درباره تضمین امنیتی ایالات متحده آنقدرها مطمئن نخواهند بود و ایرانی‌ها و دیگران هرگز کاملا به امضای ایالات متحده روی یک معاهده اعتماد نخواهند کرد و همه خواهان آن خواهند شد تا جایی که بتوانند وابستگی کمتری به تجارت و دلار آمریکا داشته باشند».

نویسندگان یادداشت بلومبرگ در ادامه مطلبشان نوشتند: «قطعا برای پیروزی بایدن (در انتخابات آمریکا) در بسیاری از پایتخت‌ها جشن گرفته خواهد شد چرا که در وهله اول این یعنی پایان مراوده و تعامل با دولت کنونی (دولت ترامپ). این را همگان دیگر می‌دانند که آنگلا مرکل صدراعظم آلمان دست از تلاش برای همکاری کردن با ترامپ برداشته است. علاوه بر این، بایدن گفته است که او درصدد تلاش برای مرمت کردن آسیب‌های وارده (ناشی از مواضع ترامپ برر روابط با دیگر کشورها) بر خواهد آمد.. کارزار او قول بازگشت آمریکا به توافق سال ۲۰۱۵ پاریس درباره تغییرات اقلیمی را داده است».

به نوشته آنها، «معاون رئیس‌جمهور سابق (جو بایدن) در قبال خاورمیانه می‌گوید که او با اقدام دولت اسرائیل برای الحاق حدود ۳۰ درصد از کرانه باختری مخالفت خواهد کرد و "روند اقدامات دونالد ترامپ در تضعیف صلح را معکوس خواهد کرد." او همچنین می‌گوید که رویکرد تردیدآمیزتری در قبال ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه اتخاذ خواهد کرد و زمانی که جمهوری اسلامی ایران به پایبندی به توافق سال ۲۰۱۵ هسته‎ای (برجام) برگردد، او نیز به این توافق مجددا متعهد می‌شود؛ توافقی که ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد».

بایدن رئیس‌جمهور شود، باید آمریکا را از یک چاه عمیق خارج کند

از نظر «جف پرسکات»، «هرچند چنین کارهایی باعث برطرف شدن بخش قابل ملاحظه‌ای از اختلافات خواهد شد اما بعید است کافی باشند. نامزد دموکرات (انتخابات آمریکا) این موضوع را متوجه است که وی باید از یک چاه عمیق خارج شود؛ از رکود اقتصادی گرفته که با سوءمدیریت همه گیری (کرونا) تشدید شده تا معاهدات تسلیحاتی با روسیه که (دولت ترامپ) آنها را ترک کرده تا ائتلاف‌های تضعیف شده و همچنین زمان از دست رفته درباره برای مقابله با تغییرات اقلیمی».

یک مقام ارشد آلمانی که نخواست نامش فاش شود، به بلومبرگ گفت، آنگلا مرکل کاملا متوجه است که روابط آلمان با آمریکا نمی‌تواند به دوره عادی قبلی (قبل از ریاست جمهوری ترامپ) برگردد. اتفاق‌های زیادی افتاده است و جهان هم به سمت جلو قدم برداشته است.

در گزارش بلومبرگ آمده است: «مجادله بر سر خط لوله دریایی ۱۲۰۰ کیلومتری "نورد استریم ۲" را در نظر بگیرید؛ خطی که به روسیه اجازه انتقال مستقیم گاز بیشتر به آلمان را خواهد داد و اوکراین و دیگر کشورهای شرق اروپا را از درآمد حق ترانزیت محروم می‌کند و توانایی آمریکا برای رقابت گاز طبیعی مایعش (با روسیه) را تضعیف می‌کند».

مخالفت آمریکا با نورد استریم ۲، یک مخالفت فراحزبی است

از نظر نویسندگان این مطلب، «مخالفت با این پروژه (نورد استریم ۲) در واشنگتن فراتر از مخالفت ترامپ است. یک گروه از سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه در ماه ژوئن پیشنهاد افزایش تحریمها به منظور ممانعت از تکمیل ساخت این خط لوله را پیشنهاد دادند. آلمان درخواست از اتحادیه اروپا برای تلافی جویی کردن تبدیل این پیشنهاد به قانون را مورد بررسی قرار داد».

«جاناتان هکنبرویچ» عضو اندیشکده «شورای روابط خارجی اروپا» معتقد است که تنشها بر سر نورد استریم ۲ تنها یکی از حوزه‌هایی است که سبب شده اروپایی‌ها از خودشان سوال کنند چقدر از این تغییر رفتار آمریکا با متحدان اروپایی در سال‌های اخیر فقط به دلیل ترامپ بوده و چقدر از این تغییر رفتارها دائمی هستند.


ترامپ و سران اروپا

این تحلیلگر ارشد که در اندیشکده مذکور ریاست کارگروه حفاظت از اروپا در برابر ارعاب اقتصادی را برعهده دارد،  به بلومبرگ گفت: «این واقعا یک اتفاق جدید است که آمریکا تا جایی پیش برود که بخواهد مقام‌های آلمانی را به خاطر مراودات اقتصادی تحریم کند».

حتی متحدان آمریکا هم در فکر استقلال از دلار هستند

مارک چمپیون، نیک وادهامس و ارن دلفز معتقد هستند: «نتیجه (مواضع سال‌های اخیر آمریکا) تلاش بلندمدت برای کاستن از وابستگی به دلار است چرا که این موضوع (وابستگی به دلار) سبب می‌شود که حتی متحدان نزدیک (آمریکا) هم در برابر فشار اقتصادی خزانه‌داری آمریکا آسیب پذیر باشند. کمیسیون اروپا کار طراحی برای ایجاد مکانیسمهای پرهیزکننده از دلار را شروع کرده است کاری که هدف آن برچیدن قدرت دلار است».

آنها در ادامه نوشتند: «مهمترین تغییر از زمان کنار رفتن بایدن (از منصب معاونت رئیس جمهور آمریکا) در رابطه با چین صورت گرفته است. شی (جینپینگ) رئیس‌جمهور چین تقویت کنترل خود در این کشور و قدرت‌نمایی در خارج را به نحوی انجام داده که امکان ایجاد دوباره روابط مبتنی بر همکاری آمریکا و چین در دوره اوباما را سخت کرده است».


روسای جمهور آمریکا و چین

به ادعای این سه روزنامه‌نگار بلومبرگ، مقام‌های کنونی و سابق چین اعتقاد دارند که سران حزب کمونیست این کشور پیروزی ترامپ در انتخابات سال جاری را به بایدن ترجیح می‌دهند چرا که نگران هستند بایدن بیشتر از ترامپ قادر به متحد کردن متحدان شرقی آمریکا برای مقابله و مقاومت کردن در برابر نفوذ چین است.

در ادامه این یادداشت آمده است: «منافع مرکزی و کلیدی متحدان آمریکا هم مانند قبل نیست. امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه سال گذشته اعلام کرد که ائتلاف ناتو که تحت تسلط آمریکا است، دچار "مرگ مغزی" است و پیغام ترامپ در ایجاد تردید در زمینه ضمانت امنیت دسته جمعی کلیدی این پیمان (ناتو) را تکرار کرد. ماکرون در حال فشار به کشورهای عضو اتحادیه اروپا به منظور تقویت منابع دفاعی و سیاست خارجی شان است تا به ضمانتهای امنیتی آمریکا کمتر وابسته باشند»

منبع: فارس

برچسب‌ها