به گزارش مشرق، روزنامه "تاگس اشپیگل" آلمان در گزارشی به نزدیکی روزافزون چین به ایران و زیر سؤال قرار گرفتن تحریمهای آمریکا علیه تهران در این شرایط اشاره کرده نوشت: دولت ایران بر این عقیده است که راهی برای خنثی کردن تحریمهای آمریکا یافته است.
این روزنامه آلمانی به طرح توافق راهبردی بین ایران و چین اشاره کرده نوشت: تهران یک توافق بنیادین با چین را در برنامه دارد که طی 25 سال آینده سرمایهگذاری 400 میلیارد دلاری چین برای جمهوری اسلامی ایران را به ارمغان میآورد، در مقابل، ایران هم برای چین بهعنوان بزرگترین واردکننده نفت دنیا، نفت خامی با قیمت مناسب را در دسترس قرار میدهد.
بیشتر بخوانید:
تاگس اشپیگل در ادامه نوشت: این توافق یک شکست سخت برای تلاشهای آمریکا در راستای به زانو در آوردن اقتصاد ایران است.
این روزنامه آلمانی همچنین نوشت: چین مدت طولانی است تلاش میکند نقش خود در خاورمیانه را گسترش دهد، در این میان این مسئله برای پکن مطرح است که از تأمین نیازهای نفتی خود اطمینان حاصل کند و از سوی دیگر نفوذ اقتصادی و سیاسی خود در بخشی از دنیا (خاورمیانه) را که ابرقدرت جهانی (آمریکا) بهصورت روزافزون از آن کنارهگیری میکند گسترش دهد.
در چارچوب پروژه بزرگ چین موسوم به "جاده ابریشم جدید" در این منطقه بازارهای جدیدی افتتاح میشود، تنها در سال 2018 چین تعهد اعطای وامهایی بهارزش حدود 20 میلیارد دلار به کشورهای خاورمیانه را داد.
یک انستیتو مسائل خاورمیانه در آمریکا اخیراً در گزارشی نوشته است که پنج تا از 10 شرکت موفق فنآوری در خاورمیانه شرکتهای چینی هستند.
بهنوشته روزنامه تاگس اشپیگل، طرح پیشنویس توافق راهبردی بین ایران و چین همه اقدامات کنونی پکن در خاورمیانه را تحت الشعاع قرار میدهد. بهگفته وزیر امور خارجه ایران این ایده حدود 4 سال پیش در سفر رئیس جمهور چین به ایران مطرح شد.
بر اساس گزارش رسانهها این قرارداد تقریباً آماده است. حدود 100 پروژه مشترک در این قرارداد تعریف شده است.
بهنوشته نیویورک تایمز این پروژهها شامل پروژههای زیربنایی مانند فرودگاهها، اتصالات ریلی قطارهای سریعالسیر، مترو و همچنین ایجاد شبکه اینترنت نسل پنجم است. این سرمایهگذاریها میتوانند توسعه اقتصادی ایران طی دو دهه و نیم آینده را تضمین کنند.
چین برای تأمین نیازهای خود بهصورت عمده به نفت خاورمیانه نیاز دارد. این کشور بزرگترین واردکننده نفت خام دنیا محسوب میشود.
جمهوری اسلامی ایران هم چهارمین دارنده منابع نفتی دنیا محسوب میشود. چین نهتنها برای مناسبات خوب با ایران بلکه با دیگر کشورهای منطقه هم تلاش میکند.