به گزارش مشرق، معاونت پژوهشهای اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی طی گزارشی تصویری از وضعیت اقتصادی کشور؛ چالشها و راهکارهای آن را ارائه کرد.
طی این گزارش، چارچوب تحلیل اقتصاد ایران تشریح و همچنین نرخ اقتصاد کاهنده نوسانات رشد اقتصادی همچنین رشد وابسته به نفت پرداخته شده است.
بیشتر بخوانید:
* نرخ رشد اقتصادی از سال ۹۱ تا ۹۸ صفر درصد بوده است
در این گزارش همچنین عنوان شده است که در حالی که نرخ رشد اقتصادی هدف برنامههای پنجم و ششم توسعه ۸ درصد تعیین شده است، متوسط رشد اقتصادی کشور از سال ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۸ نزدیک به صفر درصد بوده است. بر این اساس متوسط رشد اقتصادی پایین کشور در سالهای اخیر پرنوسان بودن رشد مورد توجه است. همچنین طی این گزارش تأکید شده است رشد اقتصادی کشور طی این سالها بین منفی ۸.۳ تا مثبت ۱۴ درصد در نوسان بوده است.
* سیر نزولی تشکیل سرمایه ثابت بسیار هشداردهنده است
البته در بخش دیگری از این گزارش، به موضوع تشکیل سرمایه در ماشینآلات و ساختمان و به صورت کلی تشکیل سرمایه ثابت پرداخته شده است که طی آن عنوان شده، تشکیل سرمایه ثابت از سال ۱۳۹۰ به بعد همواره روندی نزولی داشته است. این موضوع به خصوص از منظر پتانسیل رشد اقتصادی سالهای آینده بسیار هشدار دهنده خواهد بود.
* از انباشت سرمایه نفتی در هفت سال گذشته کاسته شده است
در ادامه گزارش تشریح شده است که انباشت سرمایه در بخش نفت و گاز، صنعت، معدن، ساختمان و ارتباطات از سال ۱۳۹۱ به بعد منفی شده است، به گونهای که در ۷ سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۶، به طور متوسط سالانه حدود ۲.۲ درصد از میزان سرمایه انباشت شده در این بخشها کاسته شده، این در حالی است که رشد سالانه این بخشها برای هفت سال قبل از ۹۰ به طور متوسط ۵.۳ درصد بوده است.
در ادامه گزارش مذکور، به نرخ تورم نیز اشاره و تصریح شده است که متوسط نرخ تورم بلندمدت اقتصاد ایران نزدیک به ۲۰ درصد بوده است.
* متوسط نرخ تورم اقتصاد ایران ۲۰ درصد بوده است
در حالی که تقریباً همه کشورهای دنیا توانستهاند معضل نرخ تورم را حل کرده و متوسط نرخ تورم در سال ۲۰۱۸ در دنیا، ۲.۴ درصد بوده، ایران پس از ونزوئلا، زیمبابوه و آرژانتین در رتبه چهارم جهان قرار دارد.