کد خبر 110564
تاریخ انتشار: ۲۳ فروردین ۱۳۹۱ - ۰۸:۳۸

کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به سفر عنان به ایران گفت: موفقیت طرح عنان که بازگشت آرامش به سوریه است، همان خواست ایران خواهد بود.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، سعدالله زارعی کارشناس مسائل خاورمیانه، در خصوص طرح کوفی عنان برای مسئله سوریه و سفر وی به ایران، گفت: طرح عنان و ماموریت وی از زمانی آغاز شد که روند امنیتی نظامی در سوریه پس از پاکسازی منطقه حمص و گرفتن "بابا عمرو" توسط ارتش سوریه به بن‌بست رسید و مشخص شد که از طریق رویه‌های امنیتی صرف نمی‌توان حکومت اسد را ساقط کرد.

وی با بیان اینکه آمریکایی‌ها در این مرحله به سمت طرحی سیاسی با محوریت سازمان ملل پیش رفتند که در اینجا ماموریت عنان آغاز شد، اظهار داشت: در عین حال کشورهایی مانند ترکیه، عربستان و قطر که مطمئن بودند فرایند سیاسی به نتیجه نمی‌رسد و دولت سوریه تجربه این سلسله بحران‌های سیاسی را دارد، کماکان روی مسئله اهرم نظامی، امنیتی و نظامی تاکید داشتند.

کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به مباحث مطرح در اجلاس تونس از سوی عربستان و قطر که باید از مخالفان حکومت اسد حمایت نظامی کرد، یادآور شد: در آن زمان آمریکایی‌ها اعلام می‌کردند که نمی‌توان به طور رسمی و آشکارا مخالفان اسد را مسلح کرد، اما عربستان و قطر در اجلاس استانبول نیز روی گفته خود پافشاری ‌کردند. اگرچه در آن زمان رسماً از حمایت تسلیحاتی مخالفان سخنی به میان نیاوردند.

زارعی سفر عنان به کشورهای منطقه را برای آن دانست که روند سیاسی که تحت مدیریت او شروع شده، با همکاری دولت‌های منطقه و بین‌المللی به پیش برده شود.

وی به چرخش مواضع ترکیه در فاصله اجلاس استانبول تا امروز اشاره کرد و اظهار داشت که طرح عنان برای همراه کردن کشورهای مخالف سوریه در حال پیشرفت است.

کارشناس مسائل خاورمیانه یادآور شد: با این وجود این طرح که از سوی دولت سوریه پذیرفته شده، هنوز از سوی معارضین مورد قبول واقع نشده و با توجه به اعلام رسمی آنها مبنی بر عدم پایبندی بر آتش‌بس، احتمال دارد که علی‌رغم توصیه اکید عنان مبنی بر اینکه تا پنجشنبه همه درگیری‌ها پایان پذیرد از سوی معارضین اتفاقی نیفتد، که نشان می‌دهد فرایند امنیتی به شکل ضعیف‌تری در سوریه استمرار می‌یابد که این خطری برای ماموریت وی است.

زارعی با ذکر این نکته که عنان تلاش دارد از ظرفیت‌های مختلف سیاسی برای پیشرفت طرح خود استفاده کند، سفر وی به روسیه و ایران را در این راستا قابل ارزیابی دانست که کمک روسیه و ایران برای اینکه دولت اسد و ارتش سوریه خویشتنداری بیشتری نشان دهند، مؤثر خواهد بود.

وی سفر عنان به عربستان، ترکیه و قطر را نیز به این منظور خواند که از ظرفیت‌های رسمی این ۳ کشور برای جلوگیری از اقدامات تروریستی و خشونت‌آمیز مخالفان به کار برده شود.

کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: موفقیت طرح عنان که بازگشت آرامش به سوریه است، همان خواسته ایران خواهد بود.

وی طرح عنان را دارای چند محور اساسی خواند که حفظ آرامش در سوریه از مهمترین آنهاست و یادآور شد: حفظ آرامش به معنای شکست کامل غرب در قبال سوریه است، چرا که در این صورت حکومت اسد توانسته در اوضاع مسلط شود که این موضوع مورد قبول ایران و روسیه است.

زارعی سایر مفاد طرح عنان از جمله آزادی زندانیان، بازگشت ارتش و نیروهای نظامی از شهرها به پادگان‌ها را نیز مورد پذیرش دولت سوریه، جمهوری اسلامی ایران و روسیه دانست و اظهار داشت:‌ اگر طرح سیاسی عنان موفق شود، نتیجه همکاری سوریه و کشورهای حامی وی است و اگر شکست بخورد که احتمال آن زیاد است به دلیل آن است که دولت‌های قطر و عربستان هنوز به تسلیح مخالفین کمک کرده و از عملیات‌های خشونت‌آمیز حمایت می‌کند.

وی شکست طرح عنان را بدان معنا دانست که آمریکا، اروپا، عربستان و قطر فاقد ظرفیت لازم برای حل و فصل بحران سوریه هستند و خاطرنشان کرد: در آن صورت نوبت ایران، روسیه، چین و کشورهای دوست سوریه همچون عمان و کویت می‌رسد که از خشونت بیزار بوده و طرحی جدید مبتنی بر ایجاد آرامش، ثبات و امنیت را در سوریه ارائه دهد.