کد خبر 110892
تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۶

بزرگترین و مجهزترین مسجد در بین کشورهای آسیای مرکزی روز 16 تیرماه "ششم جولای" آینده به بهره برداری خواهد رسید.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، رئیس جمهوری قزاقستان با تقاضای تسریع در روند احداث مسجد "حضرت سلطان" که بزرگترین مسجد جامع در آسیای مرکزی خواهد بود، خواست که آن در تابستان درهای خود را برای نمازگزاران باز کند.

تلاش نهادهای رسمی قزاقستان برای افتتاح این مسجد بزرگ در حالی است که بخش زیادی از این بنای در دست احداث حدود سه ماه پیش بر اثر آتش سوزی سوخت.

در این آتش سوزی بخش هایی از سقف مسجد در حال ساخت به شدت آسیب دید.

آتش سوزی مسجد جامع شهر آستانه و بزرگترین مسجد قزاقستان علاوه بر خسارات هنگفت، یک کشته و پنج زخمی نیز برجای گذاشت.

مسجد موسوم به حضرت سلطان در 13 هکتار در دست ساخت بوده و هم اکنون بزرگترین مسجد در آسیای مرکزی محسوب می‌شود.

ساخت این مسجد در سال 2010 آغاز شده و قرار بود در بیستمین سالگرد استقلال جمهوری قزاقستان در اوایل دی ماه سال گذشته مورد بهره برداری قرار گیرد، اما نورسلطان نظربایف رئیس جمهوری در بهار سال گذشته پس از بازدید از مراحل ساخت، یک سال دیگر هم برای تکمیل این طرح به پیمانکاران فرصت داد.

وی در جریان بازدید از مراحل پایانی ساخت بزرگترین مسجد آسیای مرکزی گفته بود، این مسجد از محل هدایای مردمی ساخته می‌شود.

نظربایف با تأکید بر اینکه در ساخت این مسجد از منابع دولتی استفاده نمی‌شود، افزود: در پی راه‌اندازی ساخت و تکمیل آن که در اواسط تابستان آینده باید انچام گیرد، توان پذیرش چندین هزار نمازگزار را خواهد داشت.

مجتمع مسجد حضرت سلطان شامل سالن بزرگ اقامه نماز برای پنجاه هزار نمازگزار، اتاق عقد و برگزاری مراسم عروسی، محل‌های مخصوص قرائت قرآن، سرویس‌های بهداشتی و همچنین گنبدی با ارتفاع ۵۱ متر و قطر ۲۸ متر است.

مناره‌های چهارگانه این مسجد هر یک ۷۷ متر ارتفاع دارد.

28 تن از فعالان و شخصیت‏های سرشناس جامعه و دولت ترکمنستان، روز گذشته عازم آمریکا شدند.

سفارت آمریکا در عشق‏آباد با صدور بیانیه مطبوعاتی ضمن تائید این خبر تصریح کرد که 28 تن از شخصیت‏ها و فعالان عمومی جامعه و دولت ترکمنستان به منظور شرکت در برنامه تبادل 10 روزه موسوم به "جهان باز" به شهرها و ایالات آمریکا  سفر خواهند نمود.

این گزارش حاکیست که در این هیئت 28 نفری که کارکنان سازمان‏های دولتی، علمی، فرهنگی، هنری  و نیز سازمان‏های جامعه مدنی ترکمنستان تشکیل می‏دهند، با سفر به چند ایالت آمریکا با همتایان آمریکایی خود دیدار و تجربه حرفه‏ای، کارآموزی، کارآفرینی و پایه‌های حقوقی و قانونی آن، مسائل تشکیل دولت الکترونیک، ترویج مشارکت بخش دولتی و خصوصی دولت و شخصیت‏های مردمی، مسائل آموزش و تحصیل و  سائر موارد مورد علاقه دو طرف تبادل نموده و جلسات تخصصی را نیز در قالب این سفر 10 روزه تشکیل خواهند داد.

در بخش دیگر بیانیه مطبوعاتی سفارت آمریکا آمده ‏است که برنامه تبادل "جهان باز" در واقع به منظور تقویت و تحکیم بین فعالان اجتماعی، دولتی و نیز شخصیت‏های سرشناس بین اتباع کشور ترکمنستان و کشور آمریکا راه‏اندازی شده‏ است و از سال 2008 میلادی هر سال از طریق این برنامه تعدادی از متخصصان جوان که در سازمان‏های دولتی و اجتماعی ترکمنستان فعالیت می‌کنند، به ایالت متحد آمریکا سفر می‏کنند.

در پایان این بیانیه تاکید شده‏ است که برنامه تبادلی "جهان باز"، از سوی مرکز رهبری "جهان باز" وابسته به کتابخانه کنگره آمریکا تامین مالی شده و از طریق بخش اطلاعات و فرهنگ سفارت آمریکا در عشق‏آباد مدیریت می‏شود.

"بخارای شریف" دیجیتالی شد

111 شماره "بخارای شریف"، نخستین نشریه فارسی در آسیای مرکزی که اولین شماره آن در سال 1912 در بخارا منتشر شده بود، دیجیتالی گردید.

 این شماره‌ها، که در کتابخانه‌های شهر آمستردام هلند(72 شماره) و باقی مانده در کتابخانه شهر تاشکند محفوظ بودند دیجیتالی شدند و هم اکنون درکتابخانه ملی تاجیکستان نگهداری می‌شوند.

 به گفته "ناصر سلیم آف"، رئیس کتابخانه ملی تاجیکستان دراین کار خیر وزارت امور خارجه تاجیکستان مساعدت و همکاری نموده است. ب

یه گفته سلیم آف، آنها قصد دارند درآینده همه مطالب "بخارای شریف" را با خط سیرلیک تاجیکی برگردان و در اختیار خوانندگان قرار دهند.

گفتنی است "بخارای شریف" درمجموع 153 شماره منتشر شده است و تا کنون خوانندگان و پژوهشگران تاجیک با مطالب و محتوای آن آشنا نبودند.

اما اکنون با این اقدام نیک تمامی علاقمندان و اهل تحقیق امکان دارند با مطالب این نشریه وزین که در تاریخ مطبوعات فارسی تاجیکی جایگاه شایسته دارد، آشنا شوند.

 این در حالی است که چندین نشریه و کتب پر ارزش فارسی در گذشته از سوی خارجیان از آسیای مرکزی به سرقت رفته‌اند و هم اکنون در موزه و آثارخانه و کتابخانه‌های خارجی نگهداری می‌شوند، لذا اقدام اخیر کتابخانه ملی تاجیکستان در این زمینه کارساز بوده و لازم است در آینده نشریه و کتب دیگر به تاجیکستان برگردانده شود.