به گزارش مشرق، مجید تخت روانچی نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد روز جمعه در گفتگو با اعضای انجمن کنترل سلاح واشنگتن اعلام کرد که اقدامات آتی ایران در واکنش به درخواست رسمی آمریکا از شورای امنیت سازمان ملل متحد برای احیای تحریمهای بینالمللی علیه ایران، بستگی به این خواهد داشت که اقدام دولت آمریکا تا چه حد به برجام و قطعنامه 2231 آسیب بزند.
تخت روانچی تصریح کرد: خروج آمریکا از برجام در هجدهم اردیبهشت 1397، نقض شدید تعهدات این کشور تحت قوانین بین المللی است، چرا که برجام بخشی از قطعنامه 2231 است. برجام پیوست قطعنامه است.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: قطعنامه شورای امنیت، برجام را مورد تایید قرار داده و خود قطعنامه 2231 هم به طور اجماع به وسیله تمام اعضای شورای امنیت به تصویب رسیده است. بنابراین، این نشان دهنده آن است که تمام جامعه بینالمللی پشت سر قطعنامه 2231 قرار دارند.
تختروانچی اضافه کرد: حرکت آمریکا علیه قوانین بینالمللی و بر ضد تعهدات بینالمللی ایالات متحده بود. پس از خروج آمریکا از برجام، ایران نزدیک به یکسال صبر کرد تا ببیند سایر اعضای برجام چه میتوانند انجام دهند تا ایران به منافع برجام دست یابد.
وی یادآور شد: برخی از اعضای برجام به ما گفتند که خسارت ایران که به واسطه خروج آمریکا از برجام متحمل شد، جبران خواهد شد اما متاسفانه، پس از یکسال، ما هیچ منافع محسوسی از اجرای تعهداتمان تحت برجام، دریافت نکردیم.
عضو تیم مذاکره کننده ایران در توافق هستهای در زمینه اینکه آیا ایران قصد برداشتن گامهای بیشتری دارد یا خیر اظهار کرد: همانطور که میدانید پس از برداشتن پنج گام، ایران گفت که فعلا اقدام بیشتری انجام نخواهد داد و تا الان هم موضع ما این چنین بوده است. درباره اقدامات آتی ما باید گفت که به این بستگی دارد که برجام و قطعنامه 2231 تا چه حد مورد تهدید قرار گیرند. اقدامات ما با آنچه که برای برجام و قطعنامه 2231 رخ میدهد، متناسب خواهد بود.
تختروانچی تصریح کرد: حرکت آمریکا در چند ماه گذشته، اقدام دیگری در نقض شدید تعهدات آمریکا بود، آنگاه که تحریمهایی برای همکاری هستهای بین ایران و دیگر کشورها وضع کرد. آنها همکاری هستهای با کشورهای دیگر را رد کردند و اکنون در حال ایراد ضربه نهایی به برجام هستند.
وی خاطرنشان کرد: اینها قصد واقعی آمریکا را نشان میدهد وقتی که نمیخواهند ایران پیشرفتی در تکنولوژی برتر داشته باشد و اینکه آمریکا علاقمند نیست که ببیند مردم ایران ازمنافع دستاوردهای علمی اش بهرهمند شوند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: درباره تاسیسات هستهای اراک هم ما در حال گفتوگو با شرکای خود هستیم و این گفتوگوها ادامه دارد. همزمان، ما گفتهایم که اگر ما با وضعیتی مواجه شویم که ایران نتواند توسعه این بخش از تاسیسات هستهای را پیش ببرد، ما به طراحی گذشته بازخواهیم گشت که ساخت خودمان بود.
تختروانچی اضافه کرد: بنابراین، این یک گزینه برای ایران است و ما در زمان مناسب تصمیم خواهیم گرفت که چه زمانی به طراحی گذشته خود بازگردیم. این گزینه بسیار متناسبی برای ایران است.