سه کشور اروپایی در راستای تکمیل سیاست موسوم به «فشار حداکثری علیه ایران» قصد دارند سفیران ایران در پایتخت‌های خود را احضار کنند.

به گزارش مشرق، سه کشور اروپایی در اقدامی همسو با سیاست «فشار حداکثری» واشنگتن، در حال انجام اقداماتی برای احضار سفرای ایران در کشورهای خود هستند.

روزنامه گاردین در گزارشی روز چهارشنبه نوشته فرانسه، آلمان و انگلیس برای اعتراض به آنچه «بازداشت اتباع دو تابعیتی توسط ایران» خوانده شده در حال احضار سفرای ایران هستند.

مطابق این گزارش، وزارت خارجه انگلیس روز سه‌شنبه، «حمید بعیدی‌نژاد»، سفیر ایران در لندن را برای دیدار با مقام‌های ارشد این کشور احضار کرده است. پاریس و برلین هم قصد دارند طی روزهای آتی در همین هفته اقدام یکسانی انجام دهند.

طبق گزارش گاردین، وزارت خارجه انگلیس در نامه‌ای که تحویل بعیدی‌نژاد داده ایران را به «بازداشت دلخواهانه» اتباع دو تابعیتی متهم کرده و گفته این سیاست، به شدت جایگاه بین‌المللی ایران را تضعیف می‌کند.

سه کشور اروپایی علی‌رغم آنکه بعد از خروج آمریکا از برجام در موضع‌گیری‌های علنی به انتقاد از سیاست فشارحداکثری آمریکا علیه ایران پرداخته‌اند عملاً همواره در جهت تکمیل و تشدید آن گام برداشته‌اند.

جمهوری اسلامی ایران همواره ادعاهای کشورهای غربی مبنی بر «بازداشت دلبخواهانه اتباع دو تابعیتی» را رد کرده است. یکی ازجنجالی‌ترین این پرونده‌ها طی سال‌های گذشته مربوط به مجرمی به نام «نازنین زاغری» بوده است.

زاغری از سال ۱۳۹۵ به جرم فعالیت‌های تبلیغی علیه نظام و تلاش برای براندازی نرم بازداشت و به پنج سال زندان محکوم شده است. او هنگام بازداشت به عنوان مدیر پروژه در شرکت رسانه‌های گروهی «تامسون رویترز» فعالیت می‌کرد.

اعطای حمایت دیپلماتیک

وزارت خارجه انگلیس اسفندماه سال ۹۷ اعلام کرد زاغری را تحت «حمایت دیپلماتیک» قرار داده است. این تصمیم، بازداشت این محکوم امنیتی تابعیتی را از یک مسئله کنسولی به یک مناقشه حقوقی فیمابین دولت‌های دو کشور تغییر داد و به دنبال افزایش فشارهای سیاسی برای آزادی او بود.

نازنین زاغری و گاف بوریس جانسون

رسانه‌ها و مقام‌های انگلیس بارها دولت ایران را برای آزادی زاغری تحت فشار قرار داده‌اند. در حالی که مقام‌ها و رسانه‌های انگلیس مدعی هستند که زاغری هنگام سفر به ایران برای بازدید خانوادگی دستگیر شده «بوریس جانسون»، سال ۱۳۹۶ زمانی که وزیر خارجه وقت انگلیس بود یک بار به طور ناخواسته اعتراف کرد که این روایت صحت ندارد.

بوریس جانسون در آن زمان در جلسه‌ای هنگام دفاع از «نازنین زاغری» اعتراف کرد که بازداشت او هنگام آموزش روزنامه‌نگاران در ایران صورت گرفته است.

این اظهارات جانسون در تقابل مستقیم با تبلیغات رسانه‌های غربی در ماه‌های قبل‌تر قرار داشت که همواره تأکید می‌کردند سفر زاغری به ایران بابت بازدید خانوادگی صورت گرفته و ارتباطی به هیچ مأموریت رسانه‌ای یا کاری نداشته است.

«جانسون» در آن سخنرانی در کمیته امور خارجی پارلمان انگلیس گفت: «وقتی بررسی می‌کنم ببینم نازنین زاغری راتکلیف در حال انجام چه کاری بوده می‌بینم که او، - آنطور که من می‌دانم- فقط در حال آموزش روزنامه‌نگاری بوده است.»

این اظهارات وی با واکنش شدید رسانه‌ها، از جمله مدیر عامل شرکت رسانه‌های گروهی «تامسون رویترز»، کارفرمای زاغری مواجه شد. آنها، از گاف جانسون به عنوان «اشتباهی جدی» یاد کرده و از وی خواستند بابت آن عذرخواهی کند.

فشارها بر جانسون تا مرحله درخواست سیاستمداران از وی برای استعفا پیش رفت. «جرمی کوربین»، رهبر حزب کارگر و «صادق جان»، شهردار لندن، دو نفر از کسانی بودند که از او خواستند عذرخواهی کرده و از سمتش استعفا کند. عده‌ای از نمایندگان پارلمان انگلیس هم درخواست مشابهی مطرح کردند.

جانسون مدتی بعد در پی این فشارها گفت از بابت اظهار اینکه زاغری در حال آموزش روزنامه‌نگاران در ایران بوده متأسف است. وی مدعی شد که زاغری برای تعطیلات به ایران سفر کرده بود.

او که در جلسه مجلس عوام انگلیس حضور داشت با اشاره به اینکه زاغری برای تعطیلات به ایران سفر کرده بود گفت: «کل هدف سفر او همین بوده است.»

وی سپس گفت: «اگر من به صورت غیرعمدی باعث آزردگی خاطر خانم زاغری و خانواده‌اش شده‌ام، معذرت‌خواهی می‌کنم.»

منبع: فارس