کد خبر 113403
تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۳

بنا بر اعلام بانك مركزي، امكان اين فراهم شده است كه خريداران سكه به جاي تحويل گرفتن آن، گواهي‌هاي سپرده‌اي دريافت كنند كه سود آن 24 درصد است و اين در حالي است كه حداكثر سود سپرده بانكي فقط 20 درصد است.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مشرق، در حالي كه به نظر مي‌رسد بانك مركزي در تامين سكه‌هاي پيش فروشي با مشكل روبروست، دست به اقداماتي زده كه در نوع خود بي‌نظير است. پيش از اين بانك مركزي اعلام كرده بود كه پيش خريد كنندگان سكه مي‌توانند به جاري دريافت آن، اوراق بهاداري با نرخ سود 20 درصد دريافت كنند، اما به تازگي راه‌هاي جديدي نيز پيشنهاد داده است.

يكي از پيشنهادهاي بانك مركزي اين است كه اورق سپرده‌اي به مردم تحويل داده شود كه نرخ سود آن 24 درصد است.


از سوي ديگر تجربه نشان داده كه هميشه بازار آزاد كه در دست دلالان است، نسبت به اين گونه علامت‌ها واكنش شديد نشان مي‌دهد و با اين وضع مي‌توان پيش بيني كرد كه بازار سكه در يك سال آينده دوباره دچار نوسان قيمتي شديد شود.

اما بانك مركزي پيشنهاد عجيب‌تري هم مطرح كرده است. اين كه پيش خريدكنندگان سكه، به جاي دريافت آن، سكه را به قيمت روز به بانك بفروشند. اين اقدام در واقع تاييد كردن قيمت سكه در بازار است، در حالي كه به نظر مي‌رسد همچنان سكه با حباب قيمتي مواجه است.

ديروز سكه در بازار بيش از ۷۰۰ هزار تومان قيمت داشت ولي قيمت خريد سكه در بانك ملي ۶۳۶ هزار تومان تعيين گرديده‌است.در واقع ميان قيمت بازار و قيمتي كه بانك مركزي سكه‌ها را خريداري مي‌كند حدود ۷۰ هزار تومان اختلاف قيمت وجود دارد.

قرار است بانك ملي قيمت خريد نقدي سكه‌ها را هر روز از بانك مركزي دريافت كند. هم‌اكنون با مراجعه به شعب بانك ملي و ارائه‌ فيش پيش‌خريد سكه با ثبت شماره ملي، روش‌هاي مختلفي به مشتري پيشنهاد مي‌شود كه در صورت انتخاب فروش نقدي، قيمت سكه از بانك مركزي اخذ و مبلغ معادل آن تحويل مي‌شود.


سوال اين است كه با تاييد قيمت سكه در بازار توسط بانك مركزي، اگر دلالان سكه طي 9 ماه آينده كه قرار است سكه‌هاي پيش فروشي تحويل داده شود قيمت‌ها را به صورت كاذب افزايش بدهند، آیا بانك مركزي اين توانايي را دارد كه قيمت سكه را به روز بپردازد؟

در حال حاضر مشخص شده كه عده معدودي، ميزان قابل توجهي سكه پيش خريد كرده اند، به طوري كه بانك مركزي اعلام كرده سكه‌هاي پيش خريد شده با تعداد بيش از 100 عدد را در شعب تحويل نمي‌دهد و قصد دارد از افرادي كه بيش از 100 قطعه سكه خريده‌اند، احراز هويت كند.

هم اكنون اين نگراني مطرح است كه دارندگان تعداد زياد سكه، با جلوگيري از ورود آن‌ها به بازار به افزايش قيمت‌ها دامن بزنند و بانك مركزي هم در اين دام گرفتار شود.

متاسفانه بانك مركزي در اقدامي غيركارشناسي، پس از فروش نقدي سكه در مقطعي كوتاه، پيش فروش سكه را آغاز كرد و هم اكنون خود با چالشي در مقابل آن مواجه شده كه باعث مي‌شود هر روز اطلاعيه جديدي درباره‌اش صادر كند. اقدامي كه قرار بود قيمت سكه را در بازار كاهش بدهد، اما با شكستن حباب كاذب قيمت سكه و رسيدن قيمت از حدود يك ميليون تومان به حدود 700 هزار تومان، دوباره تاثير خود را از دست داده است.