به گزارش مشرق، سید احمد رضوی نیک، رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران، در مورد حاشیههای صنعت فولاد، اظهار داشت: دوستان خودشان شمش را در بورس کالا با قیمت پایین کشف میکنند و آنطور که بورس کالا میگوید، قیمت را بر اساس قیمت نرخ آزاد و چیزی مابین نرخ نیما در نظر میگیرند.
بیشتر بخوانید:
افزایش ۲۱۲ درصدی قیمت فولاد عامل افزایش قیمت لوازم خانگی
رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران با بیان اینکه شمش به صورت قطره چکانی عرضه میشود، گفت: به عنوان مثال دیروز ۷۷ هزار تن شمش عرضه شده است و نسبت به هفته پیش نیز ۵۰۰ تومان قیمت را در هر کیلو بالا برده اند به شکلی که دیروز قیمت پایه شمش ۱۰ هزار و ۷۰ تومان قیمت گذاری شد در حالی که نرخ ارز نیما در هفته اخیر کاهش داشته است.
شمش ۱۰ هزار و ۲۰۰ تومانی را ۱۲ هزار تومان فروختند
وی ادامه داد: تولیدکنندگان فولاد در هفتهها و ماههای اخیر اقدامات مخربی کرده اند. در تیر ماه با سقف قیمتی شمش فولاد با احتساب ارز نیمایی ۴,۸۰۰ تومان میشد؛ یعنی ۳۳۷ دلار در آن روز (تیر ماه) قیمت صادرات شمش ایران بوده است و ارز نیما هم ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان بوده است یعنی قیمت سقف صد در صد فوب جهانی روی کشتی نه درب کارخانه. زیرا فولادساز از درب کارخانه تا کشتی، ۲۵ تا ۲۸ دلار کرایه را از جیب خود میدهد اما در بورس کالا این پول را از جیب مشتری داخلی حساب میکند.
رضوی نیک گفت: آنجا که قیمت ۴,۸۰۰ تومان بوده است با قیمت سازی در بورس کالا، نرخ به ۶ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده بود که البته تحویل هم دو ماهه بود؛ یعنی شمش با تفاوت قیمت حدود ۲ هزار تومانی نسبت به نرخ جهانی به فروش رسیده است.
بیشتر بخوانید:
افزایش ۴۰ درصدی تولید و ۳۰ درصدی صادرات فولاد بناب در سال جهش تولید
وی با بیان اینکه در شهریور ماه قیمت شمش را با ۴۰۳ دلار قیمت گذاری کردند، افزود: در شهریور ماه در روزی که نرخ ارز نیما ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان و شمش هم ۴۰۳ دلار بود، در بورس کالا ۱۲ هزار تومان فروختند. اگر شمش را با صد در صد قیمت جهانی هم میفروختند، نرخ ۱۰ هزار و ۲۰۰ تومان میشد اما در بورس کالا شمش با قیمت ۱۲ هزار تومان فروخته شده است؛ یعنی حدود ۴۹۰ دلار به خریدار داخلی فروخته اند.
رضوی نیک گفت: در روز روشن در این کشور، شمش را با قیمت ۴۹۰ دلار به خریدار داخلی فروخته اند در حالیکه همین محصول با نرخ ۴۰۰ دلار به خریدار خارجی فروخته شده است. این موضوع را فقط من نمی گویم بلکه معاونت امور معادن وزارت صمت، رئیس ایمیدرو و نمایندگان مجلس هم میگویند.
باید هفتهای ۲۵۰ هزار تن شمش در بورس عرضه شود
وی افزود: فولادسازان اگر مصوبه دولت را میخواهند رعایت کنند باید ۶۰ درصد شمش یعنی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن ماهانه به بورس عرضه کنند که هفتهای ۲۵۰ هزار تن میشود؛ اما روز گذشته فقط بین ۷۳ تا ۷۷ هزار تن شمش به بورس عرضه شده است.
رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران گفت: همچنین قیمت پایه میلگرد را با اجازه خودشان بالاتر برده اند؛ امروز در بازار آزاد قیمت پایه میلگرد ۱۲ هزار و ۲۰۰ تومان است در حالیکه ما نوردکاران حاضر به افزایش قیمت پایه نیستم، اما با اجازه خودشان عمداً قیمت میلگرد را بالا بردند و از آن طرف عرضه شمش را پایین آوردند تا با مهندسی قیمت، قیمت پایه شمش را بالا ببرند. زیرا هفته پیش که شمش را آوردند و قیمت پایه هم ۹ هزار و ۵۰۰ تومان بود، نصف شمش فروش نرفت. این هفته در حال ادب کردن نوردکار و خریداران هستند.
وی افزود: با مهندسی قیمت، عرضه را قطره چکانی کردند و هیچ نهاد نظارتی هم به این موضوع ورود نکرد. از طرفی هم میگویند ما به التفاوت میلگرد و شمش باید ۹ درصد باشد، چرا باید ۹ درصد باشد؟ ما به التفاوت ورق سرد نسبت به ورق گرم را ۲۷ درصد گذاشتند چون دولتی است. بین ورق گرم و اسلب هم ۲۰ درصد تفاوت قیمتی وجود دارد؛ یعنی ورق گرم با اسلب ۴۷ درصد در بورس کالا تفاوت قیمت وجود دارد؛ مردم و تولیدکننده نهایی این تفاوت قیمت را متقبل میشود.
بازارهای صادراتی را از بین برده اند
رضوی نیک با بیان اینکه هیچ نظارتی وجود ندارد، گفت: با ارزان فروشی به خارجیها و گرانفروشی به داخلیها، بازار صادراتی را از بین برده اند. آن بخشی هم که هنوز از بین نرفته است شرکتهای خودمصرف همچون ذوب آهن در دست گرفته اند.
وی افزود: امروز شمش را ۴۰۳ دلار اعلام کرده اند و ذوب آهن میلگرد را از غرب کشور به شرق کشور با قیمت ۴۲۵ تا ۴۳۰ دلار میآورد تا تا تحویل بازارچه دهد و به افغانستان بفروشد. یعنی ۳۰ دلار هزینه حمل دارد و ذوب آهن ۴۱۰ دلار درب کارخانه میلگرد میفروشد.
رضوی نیک گفت: هدفشان فقط دامپینگ و از بین بردن شرکتهای بخش خصوصی است. ذوب آهن شرکتهای خودمصرفی است ۴.۵ میلیون تن تولید شمش دارند به عنوان مصرف مواد اولیه خودشان مصرف میکنند آنهایی که ۴.۵ میلیون تن شمش را برده اند چرا محصول نهایی را در بورس کالا عرضه نمیکنند؟ نزدیک به ۳ میلیون تن شمش در این هفت ماه گذشته از سال در بورس عرضه نشده است به عنوان خودمصرفی اما کمتر از ۹۰۰ هزار تن محصول در بورس کالا عرضه کرده اند.
رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران افزود: طی نیمه نخست سال یک میلیون و ۸۸۰ هزار تن محصولات فولادی در بورس کالا عرضه شده است که از این میزان یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن را بخش خصوصی آورده است و مابقی را دولتیهای خودمصرف آورده اند؛ جالب است که خودمصرفی ها ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن شمش برده اند و فقط ۸۰۰ هزار تن محصول آورده اند، ۲ میلیون تن دیگر مشخص نیست چه شده است. قطعاً یا شمش را خارج از شبکه به فروش رفته زیرا ۳ میلیون تن شمش در بازار فروخته شده است.
وی ادامه داد: امروز قیمت تمام شده شمش ۴ هزار و ۲۰۰ تومان است ولی در بورس کالا بالغ بر ۱۰ هزار تومان بدون در نظر گرفتن ارزش افزوده میفروشند.
رانت ۴ هزار میلیاردی مافیای فولاد
رضوی نیک با بیان اینکه ما هر روز اعتراض میکنیم، گفت: به قدری لابی دوستان قوی است که آقای جهانگیری نامه میزند که در کار بورس دخالت نکنید، دولت اعلام میکند که سقف قیمتی نگذارید. آقای رزم حسینی وزیر صمت میگوید تمام محصولات و مواد اولیه باید در بورس عرضه شود و هنوز ۱۰ روز نگذشته، برای او خط و نشان می کشند.
وی افزود: ما هم مخالف قیمت گذاری دستوری از سوی دولت هستیم؛ ولی باید سقف و کف گذاشت زیرا شمش در داخل گرانتر از خارج به فروش میرود. شمش را به عربستان سعودی ۴۰۳ دلار میفروشند و به من تولیدکننده داخلی ۵۰۰ دلار میفروشند. قیمت جهانی میلگرد ۴۵۰ دلار است، وقتی تولیدکننده شمش را ۵۰۰ دلار می خرد چگونه محصول خود را به بازار جهانی عرضه کند؟ فقط تولیدکننده میتواند میلگرد و محصولات دیگر را به خریدار داخلی بفروشد و مردم هم مجبور هستند گران بخرند.
رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران گفت: ماهی ۴ هزار میلیارد تومان رانت در بخش فولاد وجود دارد؛ یعنی برابر یک سوم بودجه کشور مافیا در فولاد رانت ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: تعجب میکنم که چرا نهادهای نظارتی ابلاغیههایی میدهند اما به آن عمل نمیکنند و کسانی را تنبیه میکنند که درست عمل کرده اند. نامهای به معاونت امور معادن وزارت صمت در این ارتباط دیروز فرستادیم.
رضوی نیک گفت: مافیای فولاد نمیخواهد دست بردارد و به قیمت فنا شدن بخش خصوصی و اشتغال نمیخواهد از رانت خود دست بردارد. چرا نهادهای نظارتی همچون قوه قضائیه سراغ این ها نمیروند؟
رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران افزود: هفته گذشته حتی آقای عمرانی معاون قضائی دادستان کل کشور در نامهای به وزیر صمت خواستار حمایت از صنایع پایین دستی شد. جالب است که متولی وزارت صمت است اما هر بار که ابلاغیهای را آماده میکند در زمان اجرا، عقب میکشد. اگر فشاری روی وزارتخانه است اعلام کند.