کد خبر 1147213
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۳

سخنگوی وزارت خارجه سفر پامپئو به منطقه را مرتبط با ماهیگیری‌های سیاسی آینده می‌داند و برخی تحلیلگران بر این باورند که پامپئو با حضور در کرانه باختری و بلندی‌های جولان، به دنبال انتخاب مجدد ترامپ است.

به گزارش مشرق، در حالی که براساس ارزیابی رسانه‌های آمریکایی تنها دو ماه دیگر به پایان دولت ترامپ باقی مانده و مایک پامپئو نیز روزهای پایانی‌اش را در این دولت می‌گذراند، او این روزها مشغول سفر است، آن هم به منطقه غرب آسیا. او در این سفرها باز هم مدعی شده که کارزار فشار حداکثری علیه ایران کماکان ادامه دارد و هنوز همه گزینه‌ها برای مقابله با تهران روی میز است.

پیش از این اعلام شده بود که پامپئو به سرزمین‌های اشغالی، امارات، قطر، عربستان سعودی و ترکیه سفر می‌کند. بر همین اساس، پامپئو روز چهارشنبه ۲۸ آبان در حالی وارد سرزمین‌های اشغالی شد که اولین هیأت رسمی بحرین به ریاست «عبداللطیف الزیانی» وزیر خارجه این کشور نیز قبل از او وارد تل آویو شده بود. پامپئو همچنین در نشستی سه جانبه با الزیانی و «گابی اشکنازی» وزیرخارجه رژیم صهیونیستی شرکت کرد.

بیشتر بخوانید:

دیدار پامپئو با بن سلمان به روایت صهیونیست‌ها!

وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه در نشست خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو هم در اظهاراتی عنوان کرد که به لطف دونالد ترامپ اسرائیل توانست با برخی کشورهای عربی صلح کند و افزود که آمریکا به تلاش خود برای پیشبرد صلح (سازش) در منطقه ادامه می‌دهد.

وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت که تعجب می‌کند دولت سابق آمریکا قدس را به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل به رسمیت نشناخت و سپس از تصمیم خود برای سفر به بلندی‌های جولان اشغالی خبر داد و مدعی شد که جولان متعلق به رژیم صهیونیستی است.

وزیر امور خارجه آمریکا روز (پنجشنبه) ۲۹ آبان در صفحه شخصی توئیتر خود با به اشتراک گذاشتن تصاویری از دیدار با نتانیاهو در قدس اشغالی، نوشت: «امروز با نتانیاهو در اورشلیم (قدس اشغالی) دیدار کرده و درباره مقابله با نفوذ شرورانه ایران و موفقیت توافق‌های تاریخی ابراهیم صحبت کردم. همزمان با اینکه آمریکا همواره دوستی قدرتمند برای اسرائیل بوده، در زمان ریاست دونالد ترامپ نیز ما به شکلی که سابقه نداشته شانه به شانه هم ایستاده‌ایم».

وزیر خارجه آمریکا همچنین از یک شهرک صهیونیست‌نشین به نام «پساگوت» در نزدیک «البیره» واقع در کرانه باختری بازدید کرد. این بازدید در حالی صورت گرفته که ساخت شهرک‌های صهیونیست‌نشین در کرانه باختری رود اردن بر اساس قطعنامه‌های شورای امنیت غیرقانونی است.

قطعنامه‌های شورای امنیت از جمله قطعنامه ۲۳۳۴ کرانه باختری را اراضی فلسطینی می‌شناسد و هرگونه شهرک‌سازی و تولید محصولات در این منطقه را غیرقانونی و فروش آن را تحریم کرده است.

در همین خصوص، «نبیل ابوردینه» سخنگوی رسمی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین بازدید پامپئو از شهرک صهیونیستی واقع در اراضی اشغالی در جبل الطویل در شهر البیره را محکوم و تأکید کرد که این اقدام آمریکا هرگز به شهرک‌های صهیونیستی مشروعیت نمی‌بخشد.

*حضور در منطقه جولان اشغالی

 وزیر امور خارجه آمریکا پس از دیدار با مقامات صهیونیست در اقدامی خارج از عرف دیپلماتیک، به عنوان اولین وزیر امور خارجه آمریکا وارد منطقه جولان اشغالی سوریه شد و در بدو ورود به جولان اشغالی گفت: «به اینجا آمده‌ام تا بار دیگر بر حاکمیت اسرائیل بر جولان تأکید کنم. رئیس‌جمهور ترامپ حاکمیت اسرائیل بر این منطقه را به رسمیت شناخته است».

جولان اشغالی سوریه بخشی از استان «القنیطره» سوریه است که رژیم صهیونیستی در جنگ شش روزه سال ۱۹۶۷ این منطقه را اشغال و در سال ۱۹۸۲ آن را ضمیمه خود کرد. جامعه بین‌الملل هرگز این اقدام را به ‌رسمیت نشناخته است.

«دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا دوشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۸ در اقدامی مغایر با قطعنامه‌های سازمان ملل با دستوری، حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندی‌های جولان اشغالی سوریه را به رسمیت شناخت و قبل از آن نیز شهر قدس اشغالی را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام و پس از آن، سفارت آمریکا در تل آویو را به این شهر منتقل کرد.

«احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب ضمن محکوم کردن این اقدام پامپئو، آن را نقض آشکار قوانین بین‌المللی برشمرد و گفت: این اقدام تل‌آویو را به توسعه طرح‌های غیرقانونی شهرک‌سازی که مانعی بزرگ بر سر راه برقراری صلح و تحقق راه‌حل دو دولتی است، ترغیب می‌کند.

وزارت خارجه سوریه نیز پنجشنبه شب در بیانیه‌ای اقدام غیرقانونی وزیر خارجه آمریکا در ورود به جولان اشغالی سوریه را شدیداً محکوم و تأکید کرد که اینگونه سفرها جنایتی است که رژیم صهیونیستی را به تداوم روش خصمانه و خطرناک تشویق می‌کند.

 سوریه همچنین بار دیگر از شورای امنیت خواست که به مسئولیت خود در قبال اتخاد اقدامات قاطعانه برای ممانعت از تکرار چنین سفرهای تحریک برانگیز عمل کند.

* خطیب زاده: اگر خیانت برخی حکام و برخی از سران کشورهای عربی نبود، امروز وزیر خارجه آمریکا بی شرمانه به سرزمین‌های اشغالی نمی‌رفت

در همین خصوص نیز «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه روز یکشنبه دوم آذر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران سفرهایی از این دست از سوی وزیر خارجه‌ای که دوران مسئولیتش در حال تمام شدن است را بیشتر از اینکه به پیگیری سیاست شکست خورده آمریکا مربوط باشد، برای برخی ماهیگیری‌های آینده سیاسی مرتبط دانست.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص نوع تعامل برخی از کشورهای منطقه با دولت کنونی آمریکا و اینکه آنها این را پنجره فرصتی برای خود تصور کرده‌اند، بیان کرد: این پنجره فرصت نیست و این پنجره رو به بسته شدن پنجره‌ای بود برای بی آبروی‌هایی بوده که این کشورها برای خودشان درست کردند. این سه چهار کشور بدنام و منزوی که در بین مردم خودشان هم منزوی هستند، بعید است توانسته باشند از این نمد کلاهی برای خودشان درست کنند. متاسفانه برخی از این حکام، تمامی حیثیت و آبروی خودشان را در سبد کسانی گذاشته‌اند که حتی مردم آمریکا نیز حکم به اخراج آنها داده‌اند. هر چه زودتر این کشورها به دامان همکاری‌های منطقه‌ای برگردند، بهتر است.

خطیب زاده خاطرنشان کرد: سفر وزیر خارجه رژیم آمریکا به سرزمین‌های اشغالی موضوع تلخی است و اگر خیانت برخی حکام و برخی از سران کشورهای عربی نبود، امروز وزیر خارجه آمریکا این‌قدر بی‌شرمانه به سرزمین‌های اشغالی نمی‌رفت و تمامی قطعنامه‌های سازمان ملل را زیر پا نمی‌گذاشت و این چنین سرکشانه هر اقدام ضد بشری اسرائیل را سفیدنمایی نمی‌کرد. خیانت برخی از این حکام و بی‌شرمی رژیم فعلی در کاخ سفید دو روی سکه است و آنهایی که این فضا را برای آمریکا فراهم آوردند، باید پاسخگو باشند. ایران هم اظهارات و هم سفر پامپئو را با قاطعیت محکوم می‌کند و معتقدیم آرمان فلسطین آرمان مقدسی است و همه جهان اسلام باید به این آرمان پایبند باشند.

*سفر به امارات و قطر

مایک پامپئو پس از آنکه به سرزمین‌های اشغالی رفت و بازدیدش از یک شهرک صهیونیست نشین و همچنین حضورش در بلندی‌های جولان اشغالی واکنش‌هایی را به همراه داشت در ادامه به امارات عربی متحده سفر کرد.

وزیر خارجه آمریکا شنبه اول آذر ماه هم به امارات رفت و در توئیتی نوشت: «خوشحالم که "محمد بن زاید آل نهیان" ولی‌عهد  ابوظبی را مجددا ملاقات کرده و در زمینه اجرای توافق آبراهام و تلاش‌ها برای مواجهه با ایران رایزنی کردیم.  روابط ایالات متحده با امارات متحده عربی به طور فزاینده در حال گسترش است و ثبات بیشتری را برای منطقه به ارمغان می‌آورد.»

پامپئو پس از آن راهی دوحه شد و ضمن رایزنی با مقامات قطری، با «ملا عبدالغنی برادر» رئیس دفتر سیاسی طالبان و «شیخ مولوی عبدالحکیم» سرپرست تیم مذاکره‌کننده این گروه در مذاکرات با دولت افغانستان دیدار کرد.

وزیر خارجه آمریکا همچنین در مصاحبه‌ای با العربیه مدعی شد که کشورهای عربی بیشتری به توافق سازش با رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط ملحق خواهند شد و گفت: «من خیلی مطمئن هستم که دیگر کشورها به کاری که اماراتی‌ها، بحرینی‌ها و سودانی‌ها انجام داده‌اند و جایگاه بر حق اسرائیل در بین کشورها را به رسمیت شناختند، ملحق خواهند شد. آنها این کار (به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی) را انجام خواهند داد، چرا که این بهترین کار برای کشورشان و برای بیشتر شدن رفاه و امنیت در کشورشان است».

*شکیبایی: ترامپ می‌خواهد اینگونه القا کند که برای آنها تازه آغاز کار است

در همین خصوص مهدی شکیبایی قائم مقام جمعیت دفاع از ملت فلسطین و تحلیلگر مسائل غرب آسیا در خصوص اهداف سفر پامپئو به منطقه و به ویژه بازدیدش از یک شهرک صهیونیستی و بلندی‌های جولان اشغالی گفت: در انتخابات اخیر آمریکا فکر، ایده، راه و سبک ترامپ مورد اقبال بیش از ۷۴ میلیون آمریکایی قرار گرفت.

وی توضیح داد: این تعدادی که به ترامپ در انتخابات رای دادند، به او این اجازه را می‌دهد اینگونه وانمود کند که می‌تواند رهبری آمریکا را - نه ریاست جمهوری را - برای ساختن آمریکای مدرن‌تر و قوی‌تر بر عهده بگیرد. با این نگاه ترامپ و تیم همراهش که پامپئو هم جزئی از آن است، شکست در انتخابات ریاست جمهوری را تازه آغاز کار برای رهبری جریان فکری که در آمریکا به راه افتاده، می‌دانند.

 قائم مقام جمعیت دفاع از ملت فلسطین افزود: با این نوع طرز فکر شاهد رفت و آمدهای دیپلماتیک در کاخ سفید چه از وزیر دفاع که اخیرا عوض شده و چه وزیر خارجه، مشاور امنیت ملی و ... هستیم و برخلاف اینکه رئیس جمهوری که به پایان راه می‌رسد خود را آماده انتقال قدرت به نفر بعد می‌کند، ولی ترامپ می‌خواهد اینگونه القا کند که برای آنها تازه آغاز کار است.

شکیبایی اضافه کرد: بدون شک در درون آمریکا از این به بعد ترامپ حرفی برای گفتن خواهد داشت و حتما سیاست‌های آمریکا را چه در حوزه سیاست داخلی و چه سیاست خارجی برای هر رئیس جمهوری در آینده به چالش خواهد کشید و این توانایی را دارد که یک جریان فکری جدیدی را در آمریکا رهبری کند که خودشان را برای انتخابات ۲۰۲۴ آماده می‌کنند.

این تحلیلگر مسائل غرب آسیا یادآور شد: بر خلاف ادعاهای مطرح شده مبنی بر اینکه سفر پامپئو به منطقه به منظور هماهنگی برای حمله نظامی به جمهوری اسلامی ایران است، ولی من این سفر را در چارچوب سیاست ترامپ و جزو مواردی می‌دانم که در سال ۲۰۱۶ وعده آن را داده بود. به عنوان نمونه بحث خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و اینکه نمی‌خواهد آن را برای رئیس جمهور بعدی بگذارد و سراسیمه در حال انجام این کار است، نشان می‌دهد که می‌خواهد حداقل به وعده‌های انتخاباتی‌اش که یکی از آنها خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان بود، عمل کند.

شکیبایی ادامه داد: این سفرها بیشتر با این هدف انجام می‌شود که به مخاطب داخلی خود بگوید به وعده‌هایم عمل کردم و با این حمایت ۷۴ میلیونی در انتخابات اخیر، خود را برای انتخابات ۲۰۲۴ آماده می‌کند. ولذا من سفر پامپئو را در همین چارچوب می‌بینم.

* هدایای ترامپ به صهیونیست‌ها

وی درباره بازدید پامپئو از بلندی‌های جولان و یک شهرک‌ صهیونیستی در کرانه باختری نیز بیان کرد: اینها هدایایی بود که ترامپ در دوران ریاست جمهوری به اسرائیلی‌ها داد و کار رئیس جمهور بعدی را سخت‌تر کرد.

این تحلیلگر مسائل غرب آسیا با بیان اینکه روسای جمهور قبلی آمریکا قائل به طرح دو دولتی هستند که در آن طرح، ساخت و ساز شهرک در کرانه باختری غیرقانونی محسوب می‌شود، اظهار داشت: اینکه الان آقای پامپئو از یک شهرک غیرقانونی در کرانه باختری و بلندی‌های جولان بازدید می‌کند با این هدف است که بتواند تاییدیه حکام صهیونیستی را برای انتخابات ۲۰۲۴ هم برای خودش و هم برای ترامپ به دست بیاورد و هم اینکه کار بایدن را برای آینده سخت کند.

شکیبایی با ذکر این نکته که دموکرات‌ها با الحاق کرانه باختری مخالف بودند، گفت: پامپئو عملا با این کار دولت بعدی را در برابر یک عمل انجام شده قرار می‌دهد و این بازدید که به هدایای قبلی رسمیت بخشیده، کاری می‌کند که بایدن نتواند منکر الحاق کرانه باختری به اسرائیل شود و او را در معرض انتقادها و شاید مقاومت‌های لابی صهیونیستی قرار می‌دهد.

* بایدن با عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی مخالفتی نمی‌کند

وی درباره ادامه عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی در دولت بایدن نیز خاطرنشان کرد:‌ فکر می‌کنم بایدن مخالفتی با این موضوع ندارد. همان زمانی که اوباما، جو بایدن را به عنوان معاون ریاست جمهوری معرفی کرده بود، اسرائیلی‌ها از همه خوشحال‌تر بودند، چون بایدن را یکی از کسانی می‌دانستند که دائما از امنیت اسرائیل دفاع می‌کند.

این تحلیلگر مسائل منطقه گفت: اینکه بگوییم بایدن مخالف با اسرائیل است، هرگز چنین چیزی صحت ندارد و کار را بعد از تصدی ریاست جمهوری، از همان جایی شروع خواهد کرد که ترامپ به پایان رسانده بود.

شکیبایی در پایان گفت: اگر ترامپ با هر توانی که داشت از جمله با تطمیع و تهدید توانست بحرین و امارات و تا حدودی سودان را وارد قطار عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی کند، نه تنها بایدن با این کار مخالفت نخواهد کرد، بلکه او هم تلاش خواهد کرد در چارچوب سیاست‌های دموکرات‌ها، عادی‌سازی روابط بین کشورهای عربی با اسرائیل را تسهیل کند و چه بسا کشورهای دیگری از جمله عمان و حتی عربستان سعودی را که ترامپ نتوانست وادارش کند، با لطایف الحیلی وارد قطار عادی‌سازی روابط کند و احتمال آن خیلی زیاد است و از این منظر به نظرم ملت‌های منطقه و فلسطین باید هوشیار باشند، چرا که بایدن در مقایسه با ترامپ از اینکه از اسرائیل حمایت کند، مشتاق‌تر است.

منبع: فارس

برچسب‌ها