مواضع رسانه‌ها و مقامات امارات در برابر احتمال قریب‌الوقوع آشتی بین عربستان سعودی و قطر بعد از سه سال، بیانگر آن است که ابوظبی از دیکته‌های آمریکا در این موضوع ناخشنود است.

به گزارش مشرق، شبکه اسکای نیوز عربی که متعلق به امارات عربی متحده است، یک روز بعد از اعلام ثمربخش بودن مذاکرات و تلاش‌های کویت و آمریکا برای حل بحران قطر، برنامه‌ای علیه این کشور پخش کرد.

این شبکه در برنامه‌ای تحت عنوان اقنعة الخداع (نقاب‌های نیرنگ) اظهارات «اِلی آوی‌دار»، عضو پارلمان رژیم صهیونیستی (کنست) پخش کرد و گفت که حمد بن جاسم، نخست‌وزیر سابق قطر آدم دو رویی است، با آمریکایی‌ها طرح رفاقت می‌ریزد ولی به الجزیره (دهه ۹۰ میلادی) می‌گوید آن‌ها را تخریب کنید.

او گفت که بن جاسم دوست اسرائیل بود، با همه وزرای صهیونیست در خارج و در همایش‌ها دیدار می‌کرد. آن‌ها (قطری‌ها) می‌خواهند از هر دو طرف طناب را بگیرد (با همه باشند).

این عضو مصر الاصل کنست رژیم اسرائیل در ادامه تلاش کرد که حمد بن جاسم را همه کاره قطر معرفی کند. آویدار گفت: «او مخ بود، مخ در سیاست خارجی قطر. او با همه دیدار می‌کرد با آمریکایی‌ها، اسرائیلی‌ها و اروپایی‌ها. هرگاه حمد بن خلیفه (امیر وقت قطر) به خارج می‌رفت، حمد بن جاسم (وزیر خارجه وقت) نباید در کشور می‌ماند و می‌بایست یک روز قبل از آن قطر را ترک می‌کرد».

این اظهارات ضد قطری در حالی پخش می‌شود که بعد از بیانیه وزارت خارجه کویت در مورد ثمربخش بودن تلاش‌های برای حل بحران قطر، وزیران خارجه قطر، عربستان سعودی، عمان از این تلاش‌ها استقبال و نسبت به حل سریع بحران سه ساله ابراز امیدواری کردند.

با این حال، امارات، بحرین و مصر (سه کشور هم‌سو با عربستان در بحران قطر) در این باره موضعی اتخاذ نکرده و واکنشی نشان نداده‌ و سکوت اختیار کرده‌اند.

چرا دوستان عربستان سعودی سکوت کرده‌اند؟

هنوز دلایل این سکوت مشخص نیست ولی برای فهم موضع رسمی اماراتی‌ها باید سراغ منابع نزدیک به مقامات ابوظبی رفت.

«عبدالخالق عبدالله»، استاد دانشگاه و تحلیلگر اماراتی که زمانی مشاور ولی‌عهد ابوظبی بود و همچنان نیز جزو منابع نزدیک به مقامات امارات است و مواضع او با اندک اختلافی همان مواضع رسمی ابوظبی تلقی می‌شود.

او شنبه‌شب در توییتی مبهم نوشت: «[دیگر] زمان اینکه واشنگتن دستور دهد و پایتخت‌های خلیجی بله قربان بگویند،گذشت!»

این توییت مشاور سابق محمد بن زاید حکایت از آن دارد که: امارات از اینکه روابط بین قطر و عربستان سعودی و به تبع آن سه کشور یاد شده، عادی‌سازی شود، ناراحت است. احتمال به این دلیل است که بعد از سه سال تهدید و ارعاب، دوحه‌ی تنها در محاصره برادران عرب، ۱۳ شرط آن‌ها را پشت گوش انداخته و سربلند بدون اینکه یکی از آن‌ها اجرا شود، طرف مقابل را مجبور به آشتی می‌بیند.

دوم اینکه طرح آشتی‌ دادن قطر و محور عربستان سعودی، دیکته آمریکاست و این مسئله به وضوح از این توییت عبدالله نمایان است؛ چرا که داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ هفته گذشته به منطقه خلیج فارس سفر کرد.

جرد کوشنر که قرار بود با مقامات سعودی و قطری دیدار کند، بعد از دیدار با ولی‌عهد سعودی و امیر قطر با اماراتی‌ها نیز گفته می‌شود دیدار کرده است. لذا آشتی بین عربستان سعودی و قطر دیکته واشنگتن است و اینکه هدف از آن چیست تا این لحظه مشخص نشده است و وزیر خارجه قطر آن ارتباط داشتن آن به عادی‌سازی روابط با تل آویو را رد کرده است.

مشاور سابق محمد بن زاید، در توییت‌های بعدی مواضع کشورش را از این آشتی‌ قریب‌الوقوع واضحتر کرد.

او نوشت: «موارد زیر طی ۴۸ ساعت گذشته، اتفاق افتاده است:

یک) آرامش سرد و شکننده و نه آشتی کشورهای خلیج [فارس]

دو) اقدام پیش‌دستانه جهت رفع اختلافات کشورهای حاشیه خلیج [فارس] برای دوران پسا-ترامپ

سه) دستوراتی سخت به شبکه الجزیره داده شده که خط سیاست خبری خود را حفظ کند.

چهار) اعتراف همه به اینکه احدی از قطع روابط منتفع نمی‌شود و همه با آشتی پیروز می‌شوند با اینکه برخی عکس این مسئله ادعا کنند.

توییت‌های عبدالخالق

این سیاستمدار اماراتی همان کسی است که اسفند ۹۶ بعد از برکناری «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه وقت آمریکا توسط ترامپ در صفحه توییتر خود نوشته بود: «تاریخ به یاد خواهد داشت که کشوری خلیجی [اشاره به امارات] در بیرون انداختن وزیر خارجه کشوری بزرگ نقش داشته؛ این مشتی از خروار است».

او بی‌اطلاعی تیلرسون از برکناری خود را به باد تمسخر گرفته و گفته بود: «وزیر خارجه کشوری بزرگ هنگامی که از خواب بیدار می‌شود و قبل از آنکه سرکار برود، متوجه می‌شود که در توییتر تصمیم به برکناری او گرفته شده است».

امارات طی سه سال گذشته به شدت با هرگونه تلاش برای عادی‌سازی روابط با قطر مخالف بود و تلاش‌های زیادی برای اعمال فشار به دوحه داشت.

در همین ارتباط، «سعد الفقیه»، از مخالفان نظام سعودی و رئیس جنبش اسلامی «الاصلاح» گفت که محمد بن سلمان طی این مدت به دنبال صلح با قطر بود ولی امارات و ولی‌عهد آن (بن‌زاید) به او این اجازه را نمی‌داد.

او در گفت‌وگو با یک شبکه عربی اظهار داشت: «امارات و ولی‌عهد آن محمد بن زاید بر ولی‌عهد سعودی محمد بن سلمان سیطره و سیادت دارند».

روابط چهار کشور عربی عربستان سعودی، مصر، امارات و بحرین با قطر به دنبال اولین سفر خارجی «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا در سال ۱۳۹۶ (۵ ژوئن ۲۰۱۷) به ریاض و اتهام‌های چهار کشور یادشده علیه دوحه قطع است و تلاش‌های آمریکا و کویت طی این مدت برای حل این بحران به منظور اعمال فشار بیشتر به ایران راه به جایی نبرده است.

منبع: فارس