روز دهم ارديبهشت 1359، سفارت جمهوري اسلامي ايران در لندن به اشغال شش مرد مسلح عراقي درآمد؛ حادثه‌اي که به علت افشاي همدستي گروگان‌گيران با اسکاتلنديارد و سازمان جاسوسي اين کشور، به يک رسوايي بزرگ براي انگليسي‌ها بدل شد.

به گزارش گروه بين‌الملل مشرق، اين حادثه به فاصله چند روز پس از دخالت نظامي امريكا در طبس‌، به وقوع پيوست‌.

اين افراد پس از اشغال سفارت‌، جمهوري اسلامي ايران را متهم به «سركوب خلق‌هاي غير فارس‌» كرده و خواستار خودمختاري خوزستان (با نام مجعول عربستان‌) شدند. آنان تهديد كردند كه اگر خواسته‌هاي‌شان عملي نشود، ديپلمات‌هاي ايران را خواهند كشت‌.

افراد مسلح عراقي در اين عمليات‌، 26 نفر از جمله 17 كارمند سفارتخانه‌، هشت نفر مراجعه‌كننده و يك مأمور نگهبان انگليسي را به گروگان گرفته بودند.

اشغال سفارت ايران شش روز به درازا كشيد. در طول اين حادثه، دو تن از ديپلمات‌هاي ايراني به نام‌هاي "سيد عباس لواساني" و دكتر "علي‌اكبر صمدزاده" به دست افراد مسلح به شهادت رسيدند. در نهايت نيز با حمله يك گروه كوماندويي حكومت انگليس به سفارتخانه، شش مرد مسلح بازداشت شدند ولي هرگز خبري از محاكمه‌، مجازات‌، محكوميت و يا حتي اخراج آنان از انگليس منتشر نشد.

چند روز پيش از اين حادثه‌، سفارت انگليس در تهران تخليه شده و ديپلمات‌هاي انگليسي ايران را ترك كرده بودند. در  سال 1376 يك مأمور سابق سازمان پليس مخفي انگليس (MI6) فاش ساخت كه در حادثه اشغال سفارت ايران‌، پليس اسكاتلنديارد طراح و برنامه‌ريز اصلي بود‌. اين مأمور انگليسي كه خود در زمان وقوع حادثه مشاور رئيس پليس اسكاتلنديارد بود گفت‌: «اشغال سفارت و مرگ ديپلمات‌هاي ايراني را رئيس MI6 طرح‌ريزي كرده و اجراي آن را به چند تروريست عراقي كه دست‌پرورده سازمان اطلاعاتي انگليس بودند واگذار نمود.»

اين در حالي است که در حادثه ورود چند دانشجوي معترض به سياست‌هاي دولت انگليس به سفارت اين کشور در تهران، لندن واکنش‌هاي عصبي و خشمگينانه غيرمتعارفي را از خود بروز داد که در مقايسه با تعلل دولت بريتانيا در قبال حادثه گروگان‌گيري در سفارت جمهوري اسلامي ايران در لندن و شهادت چند ديپلمات کشورمان در خاک اين کشور، شگفت‌انگيز بود.

اين گستاخي دولت انگليس در شرايطي است که باغ قلهک که زمين آن اکنون متعلق به ايرانيان است، همچنان در بهترين منطقه پايتخت در اختيار انگليسي‌ها قرار دارد.