به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: شرق، همان روزنامهای است که تیتر زد «امضای کری تضمین است» اما بعدها مدیر مسئول آن ادعا کرد که برای جا انداختن برجام مجبور شدهاند به مردم دروغ بگویند!
حال همین روزنامه در یادداشتی با عنوان «دست بایدن را نبندیم» مینویسد: بایدن در گفتوگوی اخیر خود با توماس فریدمن، در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا به نظر خود درباره بازگشت به برجام پایبند است، گفت: «بله، ولی کار سختی خواهد بود».
این پاسخ بهخوبی گویای شرایطی است که در ارتباط با بازگشت مشروط بایدن به برجام پیشرو است. تا آنجا که به شخص بایدن مربوط میشود، تاکنون مقتضی و موجود است. برگزیدگان او برای پستهای مرتبط با امنیت ملی کموبیش با نظر او درباره برجام همسو هستند. در آخرین مورد، بایدن، میشل فلورنوی را که پیشتاز برای تصدی پست وزارت دفاع تصور میشد، کنار زد و ژنرال بازنشسته لوید آستین را برای این منظور برگزید. میدانیم که فلورنوی طرفدار «فشار حداکثری» بر ایران و مخالف بازگشت به برجام است؛ درحالیکه به نظر میرسد آستین عمدتا غیرسیاسی و تابع بایدن باشد.
حال باید دید منظور بایدن از اینکه بازگشت به برجام سخت خواهد بود، چیست؟ به نظر میرسد که نگرانی بایدن عمدتا از ناحیه سیاست داخلی آمریکاست؛ البته متحدان اروپایی و منطقهای آمریکا نیز نظرات خاص خود را دارند که چندان با نظرات بایدن همسو نیست.
بدون تردید، در یک دموکراسی رئیسیک کشور تصمیمگیرنده اول و آخر نیست و روند تصمیمگیری معمولا بسیار دشوار و پردردسر است. تجربه نهاییشدن برجام در آمریکا در سال ۱۳۹۴ گویای این واقعیت است. در آن دوره، جریانهای مخالف هرگونه توافق با ایران، حداکثر سنگاندازی را در برابر برجام کردند.
نویسنده میافزاید: این بار علاوهبر کنگره ناهمراه، ترامپ و کمپ او با ۷۴ میلیون رأی در انتخابات اخیر میتوانند همچنان نیرویی فعال علیه برجام باشند.
بهعلاوه، عناصر تندرو در آمریکا، اعم از دموکرات و جمهوریخواه، این بار به دروغ تبلیغ میکنند که ایران «روح برجام» را که معطوف به برقراری صلح و امنیت در منطقه است، نقض کرده. همچنین، سیاست اروپا اگر همین باشد که نشانههایی از آن مشهود است، کار بایدن برای متقاعدکردن دموکراتها به بازگشت به برجام و سپس انجام «مذاکرات تکمیلی» دشوارتر خواهد بود.
در چنین شرایطی تاکتیکهایی که از سوی طرف ایرانی اتخاذ میشود، باید با عنایت به این مهم باشد که دنیای سیاست، دنیای واقعیتها و ممکنات است؛ نه دنیای خیال و شعار و هر اقدامی تنها در صورتی که بر پایه علم، اطلاع و واقعبینی باشد، میتواند به تضعیف عناصر تندرو در آمریکا کمک کند. اگر مصوبه «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» بر فروضی مانند «قدرتمندکردن ایران» و «بههمریختن محاسبات دشمن» از طریق فعالیت هستهای بیشتر استوار بوده، متأسفانه گویای علم، اطلاع و واقعیبینی مورداشاره نیست.
یادداشت فریبنده شرق در حالی است که اولین و اصلیترین ناقضان برجام، دولت اوباما به معاونت جو بایدن بودهاند. همچنانکه دموکراتهای کنگره در تصویب همه تحریمهای پسابرجامی، در کنار جمهوریخواهان و به اتفاق آراء همراهی کردهاند. در واقع کنگره آمریکا و سختگیریهای آن، ابزار چانهزنی دولت اوباما بود و ابزار دولت بایدن هم خواهد بود. با وجود این واقعیت عجیب (و البته قابل فهم است) که چرا روزنامه غربگرای شرق از پارلمان ایران میخواهد با وادادگی تمام با موضوع برخورد کند و اجازه دهد دولت جدید آمریکا بدون جبران خسارت یا دادن تعهد برای عدم نقض درباره توافق، به آن برگردد و حتی بتواند از مکانیسم ماشه برای بازگرداندن قانون همه تحریمهای سازمان ملل استفاده کند. این روزنامه در عین حال توضیح نمیدهد که بایدن چگونه میتواند تحریمهای چند لایه کنگره را لغو کند که ایران بتواند از حقوق برجامیاش استفاده کند.
به عبارت دیگر با روزنامه تهی از شرافت رسانهای مواجه هستیم که میگوید امضای بایدن تضمین است و حال آنکه در کلاهبرداری و خیانت دولت اوباما (با تیتر» امضای کری تضمین است») شریک بوده است.