به گزارش مشرق، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی به بررسی بخش زنان و خانواده در لایحه بودجه ۱۴۰۰ پرداخت.
بیشتر بخوانید:
وام ازدواج ۱۰۰ میلیونی چقدر مشکل گشاست؟
در بخشی از این گزارش که به بررسی بند «الف» تبصره ۱۶ لایحه بودجه سال آینده درباره اختصاص تسهیلات قرض الحسنه ازدواج قرار دارد، آمده است: «با توجه به عبارت صدر بند «الف» تبصره «۱۶» که در آن به هدف تسهیلات قرضالحسنه یعنی «حمایت از ازدواج جوانان» اشاره شده، بهنظر میرسد قرار دادن سقف سنی برای دریافت این تسهیلات در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ میتواند ایجاد مانعی برای سوءاستفاده از تسهیلات مذکور شود. زیرا بررسی عملکرد وام قرضالحسنه ازدواج از سوی بانک مرکزی نشان میدهد در سال ۱۳۹۸ (که تسهیلات ازدواج برای هریک از زوجین سیصد میلیون ریال بوده) ۱۲۹۸۱ فرد بالای ۵۰ سال از این تسهیلات استفاده کردهاند.
*۴۰ درصد متقاضیان در صف دریافت وام ازدواج در نیمه اول امسال
از سوی دیگر وابسته کردن تعیین شرط سنی به پیشنهاد وزارت ورزش و جوانان و بانک مرکزی و سپس تصویب در هیئت وزیران ظرف مدت یک ماه میتواند بر روند دریافت تسهیلات تأثیرگذار باشد؛ زیرا بررسی عملکرد وام ازدواج طی ۶ ماهه اول سال۱۳۹۹ ، نشان میدهد که نزدیک به ۴۰ درصد از کل متقاضیان تسهیلات قرضالحسنه هنوز وام خود را دریافت نکردهاند. بنابراین میتوان گفت که موکول کردن تعیین شرط سنی به نهاد دیگری مشمول زمان خواهد شد و فرصت اعطای تسهیلات از بین خواهد رفت.
بیشتر بخوانید:
وام ۵۰ میلیونی «دوم» برای زوجهای جوان
*پیشنهاد تعیین میزان وام ازدواج به صورت پلکانی
از سوی دیگر در راستای تشویق جوانان به امر ازدواج در سنین پایینتر و با توجه به تورم موجود، پیشنهاد میشود، میزان وام مذکور بهصورت پلکانی تعیین گردد. بهگونهای که هریک از زوجهای زیر ۲۵ سال مبلغ هفتصد میلیون ریال و هریک از زوجهای ۲۵ تا ۵۰ سال تمام پانصد میلیون ریال دریافت کنند».
براساس این گزارش، پیشنهاد بازوی کارشناسی مجلس برای اصلاح بند مذکور از تبصره ۱۶ لایحه بودجه در تصویر زیر آمده است:
*وضعیت پرداخت وام ازدواج در کدام استانها بدتر است؟
گفتنی است براساس نامه وزارت ورزش و جوانان در تاریخ ۲۸ مهرماه امسال در پاسخ به نامه مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در مورخ ۱۲ مهرماه، تنها ۶۲ درصد متقاضیان وام در ۶ ماهه اول سال ۱۳۹۹ قادر به دریافت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج شدهاند. استانهای کهگیلویه و بویراحمد با ۴۲ درصد، خراسان شمالی با ۴۸ درصد، کرمان با ۵۲ درصد، خوزستان با ۵۵ درصد و اردبیل با ۵۶ درصد به ترتیب کمترین درصد دریافتکنندگان وام را به خود اختصاص داده اند.