کد خبر 1168853
تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۳۹۹ - ۱۴:۴۲

پس از گذشت روزهای سیاه کرونایی، کاهش آمار فوتی‌ها و بازگشایی‌های زود هنگام، خطر موج جدید پاندمی کرونا را افزایش داده است. مسوولان وزارت بهداشت در رابطه با این عادی انگاری‌ها هشدار دادند.

به گزارش مشرق، تقریبا یک ماه پیش بود که شاهد روزهای سیاه کرونایی بودیم. روزهایی که نزدیک به ۵۰۰ نفر از هموطنانمان جانشان را به خاطر این بیماری از دست می‌دادند آنقدر شرایط بد بود که مسئولان تصمیم به اجرای قوانین سختگیرانه از جمله منع رفت و آمد، تعطیلی پاساژها و... در راستای جلوگیری از شیوع این بیماری گرفتند. خوشبختانه در پی این قوانین و صد البته رعایت مردم در پروتکل‌های بهداشتی، حالا وضعیت سفید شده و آمار مرگ و میر مبتلایان اگرچه همین مقدار هم زیاد است، اما دو رقمی شده است.

بیشتر بخوانید:

نگران اوج گرفتن کرونا هستیم/ بیمارستان ها توان موج چهارم را ندارند

در حال حاضر بنا به گفته سیما السادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت طی شبانه روز گذشته ۸۳ مبتلا به کرونا جان خود را از دست دادند. اما نکته اینجاست که خیلی زود آن روزهای سخت کرونایی فراموش می‌شوند. یعنی مسئولان و مردم تا وضعیت را سفید می‌بینند، تصمیماتی می‌گیرند که قطعا ما را در آینده‌ای نه چندان دور به همان روزها باز می‌گرداند. اکنون مسئولان آموزش و پرورش تصمیم گرفته‌اند که از اول بهمن‌ها مدارس به صورت حضوری برگزار گردد از سوی دیگر قرار شده که تالارهای پذیرایی و سینماها نیز بازگشایی گردد. مردم هم که مانند همیشه در خیابان‌ها حضور دارند. این عادی انگاری شرایط که در پی کاهش آمار مرگ و میر و مبتلایان به کرونا به وجود آمده، مارا حتما به خطر پیک چهارم کرونا نزدیک می‌کند.

خطر پیک چهارم کرونا

در همین راستا عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با تاکید بر لزوم نظارت مستمر بر بازگشایی‌های اخیر، گفت: «احتمال بروز پیک چهارم کرونا به دنبال بازگشایی‌ها قابل رد کردن نیست، اما امیدواریم با توجه به اینکه روند رو به کاهش بیماری چشمگیر است، پیک چهارم رخ ندهد.» دکتر مسعود مردانی در گفتگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه تعجیل در بازگشایی‌ها خطرناک است، گفت: «بازگشایی بدون دلیل قطعی باعث افزایش گردش ویروس در جامعه و باعث افزایش موارد ابتلا در جامعه می‌شود. ما این موضوع را یک بار در اردیبهشت ماه هم تجربه کردیم و دیدیم وقتی آمار پایین آمد به سرعت مراکز آموزشی، رستوران‌ها، مراکز خرید و... را باز کردند و دود آن به چشم مردم رفت و یادمان هست که آمار مرگ و میر تا مرز ۵۰۰ نفر در روز نیز ثبت شد.»

وی با اشاره به اینکه خوشبختانه آمار مرگ‌ومیر کرونایی طی چند روز اخیر دو رقمی شده است، اظهار کرد: «باید این آمار را حفظ کرده و کاهش دهیم. مردم باید همچنان پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند، اکنون خبرهایی از فرمانداری تهران می‌خوانیم که درصد بالایی از درخواست‌های سفرهای بین استانی غیر ضروری بوده است و این نشان می‌دهد مردم تصور می‌کنند به محض کاهش آمار می‌توانند به سرعت به سفر رفته و در مجامع شرکت کنند؛ این رویه خطر آفرین است

این متخصص بیماری‌های عفونی ادامه داد: «بازگشایی‌ها نیاز به پایش مستمر دارند، یعنی باید مدام بررسی شوند تا اگر بازگشایی تاثیری در افزایش بار بیماری داشت آن را محدود کنند. البته این موضوع هم خالی از مشکل نیست، زیرا هر فعالیتی که اکنون آزاد شود و هر بازگشایی که اکنون انجام شود تاثیرش را دو هفته بعد خواهد گذاشت و دو هفته بعد موارد جدید بیماری نمود پیدا می‌کند. ما به عنوان متخصصین این امر هشدار می‌دهیم تعجیل در بازگشایی‌ها ممکن است آرامش فعلی این روزها را برهم بزند.»

وی در خصوص بازگشایی مدارس در برخی مناطق، گفت: «معمولا در تعطیلی‌هایی که به دنبال گسترش ویروس‌های تنفسی فوقانی اتفاق می‌افتد، یکی از اولین مراکزی که فعالیتشان تعطیل می‌شود مدارس و مراکز آموزشی هستند و به همین ترتیب باید آخرین جایی باشند که بازگشایی می‌شوند و فکر می‌کنم وزارت آموزش و پرورش پایش را در نظر دارد؛ زیرا بدون پایش مستمر شرایط مسلما وضعیت مشابه شرایط مهرماه خواهد شد و افزایش بار بیماری را شاهد خواهیم بود.»

این متخصص عفونی درباره واکسن‌های فعلی کرونا در کودکان گفت: «متاسفانه کارایی و عوارض جانبی واکسن‌های کرونایی که تاکنون عرضه شده است بر اطفال و زنان باردار ارزیابی نشده است و تمام کارآزمایی‌های بالینی بر بزرگسالان است. با توجه به اینکه در نوع جهش یافته کرونا افراد زیر ۲۰ سال و کودکان در خطر بیشتری از نظر ابتلا هستند باید بیشتر مراقب این گروه سنی بود.»

مردانی ادامه داد: «مسائل اقتصادی و وضعیت معیشت مردم هم در بازگشایی‌ها بی‌تاثیر نیست؛ زیرا امکان جبران خسارت تعطیلی‌ها برای دولت هم سخت و مشکل است. با این حال ارزیابی مستمر می‌تواند به ما کمک کند.»

وی با اشاره به اینکه احتمال بروز پیک چهارم کرونا به دنبال بازگشایی‌ها وجود دارد، اظهار کرد: «این گزینه هم قابل رد کردن نیست، اما امیدواریم به یاری خدا با توجه به اینکه روند رو به کاهش بیماری چشمگیر است، پیک چهارم رخ ندهد. به نظر می‌رسد با نظارت و پایش مستمر بتوانیم جلوی وقوع پیک چهارم را بگیریم.»

نگرانی وزارت بهداشت

از سوی دیگر وزیر بهداشت گفت: «در حال حاضر نگران بازگشت خیز بیماری هستیم، چون موارد سرپایی در حال افزایش است و این یک اعلان و هشدار برای یک خیز جدید در بهمن و اسفندماه می‌تواند باشد.»

سعید نمکی گفت: «نامه‌ای ۱۰‌بندی روز ۱۰ دی به دانشگاه‌ها ابلاغ کردیم که باید شرایط کنونی را مراقبت کنید در غیر این صورت شاهد خیز جدید بیماری با ارتفاع و شدت بیشتر در کشور خواهیم بود.»

بیشتر بخوانید:

وزیر بهداشت مطرح کرد:  نگران خیز جدید کرونا هستیم

وی افزود: «استراتژی وزارت بهداشت در شرایط کنونی، رهگیری خانه به خانه ویروس و شناسایی زودهنگام بیماران است تا آخرین موارد بیماری شناسایی شود. بعد از این مرحله به سراغ جمعیت عادی و بدون علائم بیماری خواهیم رفت، اما در شرایط کنونی، اولویت ما، شناسایی بیماران با تست بیشتر و افراد در تماس نزدیک با آن‌ها است.»

نمکی گفت: «در حال حاضر مخالف بازگشایی مدارس هستیم. نگرانیم که دوباره با عادی انگاری به تله اردیبهشت و خردادماه بیفتیم. اگر این بار گرفتار شویم، موج و شدت خیز جدید کرونا در کشور شاید بیشتر باشد و نیروهای ما ممکن است توان و انرژی مقابله چندباره با موجی جدید را نداشته باشند.»

نمکی اظهار کرد: «به دانشگاه‌ها ابلاغ کردیم که هرگونه عادی‌پنداری و سهل‌انگاری به دلیل فروکش کردن بیماری در استان‌ها موجب بازگشت رفتارهای اجتماعی نادرست و شیوع مجدد بیماری خواهد شد بنابراین بیداری و وسواس مستمر در رعایت شیوه نامه‌ها توسط مردم و مسئولین ضروری است.»

با خطرات جدی‌ای روبه رو خواهیم بود

یک پزشک نیز درخصوص تبعات عادی‌انگاری کرونا گفت: «به‌طور قطع با هر اقدامی که باعث شود که دوباره مردم با خطر جدی بیماری کرونا مواجه شوند و به تعداد مرگ و میر مبتلایان به کرونا اضافه گردد به شدت مخالفم. مثلا بازگشایی مدارس که تصمیم گرفتند از اول بهمن ماه حضوری باشد. به طور مشخص این موضوع می‌تواند ما را با خطرات جدی روبرو بسازد درصورتی که مراکز آموزشی آخرین جایی است که باید بازگشایی گردد.»

بابک قرائی‌مقدم افزود: «می‌دانیم که آموزش‌ها به صورت مجازی ممکن است از لحاظ آموزش و روحی و روانی بچه‌ها را دچار مشکل کند، اما اولویت سلامت آنهاست به خصوص آنکه پروتکل‌های بهداشتی در مدارس به طور کامل رعایت نمی‌گردد از همین رو معتقدم که نباید مدارس بازگشایی شود. در این میان مشاغلی هم که بازگشایی شدند با شرط رعایت پروتکل‌های بهداشتی می‌توانند به فعالیت شان ادامه دهند.»

این پزشک اظهار کرد: «وقتی که دولت این احساس را در مردم به وجود بیاورد که خطر رفع شده است نه تنها مردم را به عادی انگاری وا می‌دارد بلکه سبب شیوع مجدد کرونا و ایجاد خطر می‌گردد. از سوی دیگر متاسفانه مردم فکر می‌کنند، چون واکسیناسیون کرونا شروع شده خطر کرونا برای همیشه رفع شده است در صورتی که واکسیناسیون برای این است که خطر این بیماری در درازمدت رفع شود.»

قرائی مقدم در پایان گفت: «بنابراین از مردم درخواست دارم همچنان شرایط را جدی بگیرند و پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند. مسئولان نیز در برخی از تصمیماتشان در خصوص بازگشایی‌ها تجدید نظر کنند تا خدایی نکرده دوباره به روزهای سخت کرونایی باز نگردیم.»

واکنش کاربران

این عادی انگاری شرایط سبب نگرانی‌هایی در میان کاربران شبکه‌های اجتماعی شده است.

یکی از کاربران در این مورد نوشته است: «صدای موج چهارم کرونا به گوش می‌رسد هشد ارها شروع شد ه است، مسافرت‌ها هم همین طور. مرد م از فرط خستگی قرنطینه‌ها نمی‌د انند چه کنند، اما هر روز گزارش‌هایی مبنی بر برنامه ریزی برای سفر به گوش می‌رسد و این یعنی عادی انگاری».

دیگری نوشت: «بی‌احتیاطی و سهل انگاری ناشی از کاهش آمار، موجب بروز پیک بعدی می‌شود. اکنون بیش از همیشه نیاز به هوشیاری و عدم تعجیل در عادی انگاری وضعیت داریم. با حفظ حساسیت نسبت به خطرات پاندمی، اجازه ندهیم به آن روزهای سیاه کرونایی بازگردیم».

یکی دیگر از کاربران اینطور می‌نویسد: «کاهش تلفات کرونا خبری میمون و خوشحال‌کننده است، اما عادی انگاری شرایط، خطر اوج‌گیری دوباره این ویروس منحوس را در پی دارد و می‌تواند پاشنه آشیل اقدامات مقابله‌ای علیه کووید ۱۹ باشد».

منبع: روزنامه آفتاب یزد

برچسب‌ها