کد خبر 1171119
تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۸:۳۰

با توجه به طرح هایی که طی ماه های گذشته توسط مجلس مطرح شده این بار خبرها حاکی از طرحی با نام "جدایی کامل بورس از دولت" است.

به گزارش مشرق، در هفته ای که گذشت تصمیماتی در رابطه با بازار سرمایه گرفته شد که یکی از این تصمیمات مربوط به جدایی بورس از دولت بود، به همین منظور می توان به صحبت های موسوی لارگانی عضو هیئت رئیسه مجلس اظهار کرد: متوسط زیان سهامداران در بورس به ۵۰ درصد رسیده و کسانی که اوایل تابستان وارد بورس شدند، حتی تا ۷۰ درصد سرمایه‌شان آب رفته است. چه کسی پاسخگوی نابودی سرمایه مردم است؟ کنترل بورس دست دولت است اما احساس مسئولیت ندارد. باید ‎سازمان بورس مستقل شده و دولت نتواند هر طور خواست یکه تازی کند.

بیشتر بخوانید:‏

مداخلات دستوری و ناهماهنگی در دولت علت تنش در بورس

او افزود: در این راستا تدوین طرح ‎استقلال بورس از دولت را آغاز کرده‌ایم. همچنین جهت روشن شدن وقایع رخ داده در بورس، بررسی رانتها و مفاسد رخ داده و حمایت از حقوق سهامداران طرح ‎تحقیق و تفحص از بورس هم با امضای ۵۰ نماینده تدوین و در کمیسیون اقتصادی تصویب و بزودی در صحن علنی مطرح می شود.

ما برای بررسی جزئیات بیشتر این طرح با چند کارشناس ذی صلاح به گفت و گو نشستیم.

بازار آمادگی لازم را بر یک طرح جدید را ندارد

محمد میرزایی کارشناس بازار سرمایه در رابطه با تصمیمات اخیر مجلسی ها مبنی به کاستن دخالت‌های دولت در بازار سرمایه، اظهار کرد: اکنون شرایط بازار به نحوی نیست که هر شخصی بیاید و یک موضوعی را مطرح کند به علت آنکه این گونه  مسائل  می‌تواند آتش بی اعتمادی را در بین سهامداران خرد شعله ور کند.

او بیان کرد: چنین طرحی وقتی توسط مجلس بیان می‌شود بازیگران اصلی را مجاب می‌کند تا در یک بازه زمانی عملکرد وزیر اقتصاد و رئیس جمهور را در تحلیل‌های خو  در نظر نگیرند که این مسئله اصلا به نفع بازار سرمایه نخواهد بود.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: در حال حاضر مشکلات و و راه حل‌های بورس مشخص است، اگر مسئولان بخواهند به راحتی می‌توانند آن‌ها را رفع کنند، اما متاسفانه این امر تاکنون توسط مسئولان مربوط دیده نشده است.

میرزایی تصریح کرد: به فرض که این سازمان بورس مستقل شد، آیا  مسئولان نباید در مرحله نخست  ابعاد آن را  بررسی کنند به گونه‌ای که ببینند آیا سازمان بورس پس از جدا شدن از بدنه دولت،  قدرت پرداخت تعهداتش را دارد یا خیر؟

طرح های شتاب زده عامل ریزش بازار 

او تاکید کرد: قطع به یقین این صحبت‌ها و طرح‌هایی که طی چند ماه گذشته از جانب مجلس یا بعضی از اشخاص بیان شده عمدتاً شتابزده بوده و در صورت عمل شدن عواقب خوبی نخواهد داشت.

این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: در صورتی مخالف حضور دولت در سازمان بورس هستم که بخواهد دخالت‌های مستقیم در این ارگان داشته باشد به طور مثال پول واریز کند یا پولی را از آن برداشت کنند به علت آنکه چنین کارهایی می‌تواند به بدنه بازار آسیب وارد کند.

میرزایی در رابطه با تشکیل کانون نهادهای حقیقی بیان کرد: این کانون در صورتی می‌تواند موثر واقع شود که نهادهای تصمیم گیر مانند مجلس پشتیبانان آن باشند تا در زمانی که افراد غیر حقیقی خواستند در این بازار اخلالی به وجود آورند این نهاد بتواند، ورود کند.

همتی و دژپسند بازوان حمایتی دولت در بازار سرمایه

علی سعیدی کارشناس بازار سرمایه در رابطه با طرح مجلس به منظور جداسازی بازار سرمایه از بدنه دولت، اظهار کرد: سازمان بورس بر اساس قوانین بازار سرمایه نهاد عمومی غیر دولتی است، بنابراین می‌توان گفت دولت نظارت چندانی بر بورس ندارد، به علت آنکه اگر قرار باشد اظهار نظر یا اقدامی را انجام دهد فقط از طریق رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد امکان پذیر است.

این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: در جریان قیمت گذاری نیز باید گفت که این امر از طریق مصوبات سه قوا باید به تصویب برسد پس به همین خاطر دولت دخالت چندانی را  نمی‌تواند در بورس انجام دهد.

دولت ها در کشورهای دیگر حق دخالت در بازار سرمایه را ندارند

این کارشناس بازار سرمایه گفت: در تمام دنیا بازارهای سهامیشان مستقل است؛ به علت آنکه عموم مردم در آن حضور دارند و هرگونه صحبت از جانب دولت در رابطه با بازارهای سهامی دخالت در اموال مردم به حساب می‌آید.

سعیدی تصریح کرد: سازمان بورس و بانک مرکزی به عنوان نهاد ناظر باید از دولت استقلال داشته باشند، در غیر این صورت مکانی برای جبران کسری بودجه به حساب می‌آیند، در همین رابطه می‌توان به مصوبه دولت در خصوص سه بانک صادرات، تجارت و بانک ملت که باید باقی مانده سهام سه پالایشگاه را خریداری کنند اشاره کرد.

او تاکید کرد: چنین تصمیمی که از جانب دولت گرفته شد علاوه بر آنکه نوعی دخالت به حساب می‌آید معقولانه نیز نبود.

پیمان حدادی کارشناس بازار سرمایه در رابطه با تصمیمات اخیر دولت مبنی بر جدایی دولت از بورس، اظهار کرد: همانطور که جدایی بانک مرکزی از دولت می‌تواند به نفع اقتصاد کشور باشد جدایی بازار سرمایه نیز می‌تواند به نفع سهامداران تمام شود.

بازار پولی و مالی نیازمند یک شورای عالی منسجم!

او افزود: بهترین حالت این است که ما برای بازارهای مالی و پولی یک شورای عالی منسجم  قرار دهیم تا هر گونه تصمیمی که در این شورا اخذ می‌شود اثرش در  بازارهای موازی نیز دیده شود.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: بورس به دلیل آنکه سرمایه‌های مردم را در درون خود قرار داده است، باید استقلال داشته باشد به گونه‌ای که یک وزیر نتواند با تصمیمش آن را برهم ریزد، در سایر بازارهای سرمایه در تمام دنیا بازار سهامشان از دولت جداست.

آسیب زدن دولت به سهامداران سه بانک با فروش باقی مانده سهام پالایش یکم

او در رابطه با واگذاری باقیمانده سهام پالایشگاهی‌ها به سه بانک ملت، تجارت و صادرات، اظهارکرد: دولت نباید برای بانک‌های خصوصی تصمیم بگیرد به گونه‌ای که به آن‌ها بگوید چه سهمی را بخرید یا بفروشید به علت آنکه در قوانین مختلف بازار سرمایه آمده که بانک‌ها باید از بنگاه داری فاصله بگیرند، ولی چنین اقداماتی آن‌ها را باز مجاب به بنگاه داری می‌کند.

حدادی گفت: قیمت سهامی که دولت به بانک‌ها فروخته در اوایل دی ماه با توجه به ریزش‌های اخیر حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد ریزش داشته که این زیان را سهامداران در اصل باید جبران کند نکته حائز اهمیت این است که دولت به‌ طور غیرمستقیم باز هم به سهامداران آسیب وارد کرده است.

او در رابطه با کانون سهامداران حقیقی بیان کرد: در مجلس یک طرحی تحت عنوان مجمع سهامداران حقیقی مطرح شده به نظر می‌رسد این اقدام که نمایندگان مجلس می‌خواهند انجام دهند صحیح نیست به دلیل آنکه در قوانین بازار سرمایه بحث‌های متعددی درباره کانون‌ها آمده پس بهتر است اگر قراره که برای سهامداران حقیقی اقدامی صورت گیرد مطابق قانون بازار سرمایه یک کانون تشکیل شود.

در پایان باید گفت که  نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مسئولان مربوط وقتی اقدام  به مطرح کردن یک طرح می کنند بهتر است نخست  جوانب آن را در نظر گیرند به علت آنکه بازار توان یک شوک دیگر را ندارد، به علت آنکه ممکن است با بیان یک طرح اعتماد سهامداران را بیش از پیش خدشه دار کنند.

منبع: باشگاه خبرنگاران