کد خبر 1174458
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۱:۲۵

شورای هماهنگی بانک‌ها در بیانیه‌ای اعلام کرد حساب‌های مسدود شده به محض دریافت کد شهاب فعال می‌شوند.

به گزارش مشرق، شورای هماهنگی بانک‌ها در بیانیه درباره لزوم دریافت کد شهاب برای انجام عملیات بانکی آورده است.

در روزهای گذشته برخی رسانه‌های معاند با نادیده گرفتن مقررات شفافیت عملیات بانکی که مستلزم صحت اطلاعات هویتی صاحبان حساب است و هشدارهای مکرر قبلی به صاحبان حساب‌های مشمول نقص اطلاعات یا اطلاعات ناصحیح، به سیاه نمایی روی آورده و این گونه القا کرده اند که برخی بانک‌های کشور، حساب و کارت بانکی اتباع بیگانه را مسدود کرده اند. این سیاه نمایی در حالی صورت می‌گیرد که رعایت مقررات مذکور نه فقط در ایران بلکه در اغلب کشورهای جهان و نه تنها نسبت به اتباع بیگانه بلکه نسبت به کلیه صاحبان حساب‌های بانکی به دلایل مختلف از جمله پیشگیری از پولشویی الزامی است.

در این خصوص ذکر نکاتی چند برای روشن شدن زوایای موضوع ضرورت دارد:

۱. با توجه به لزوم شفافیت عملیات مالی و تراکنش‌های بانکی و رعایت قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی، بانک مرکزی از مدت‌ها پیش، اخذ اطلاعات هویتی کامل و صحیح برای مشتریان و صاحبان حساب‌ها و کارت‌های بانکی را الزامی کرده است.

۲. روش عملیاتی برای احراز اطمینان از کامل و صحیح بودن اطلاعات هویتی هر فرد، اخذ کد شهاب است که همان شناسه هویت الکترونیکی بانکی است. برای هر مشتری بانکی یک شناسه هویتی منحصر به فرد توسط سامانه نهاب تعریف می‌شود. کد شهاب رابط اصلی سامانه‌های بانکی و نهاب بوده و سامانه نهاب بر روی شبکه ملی کشور (NiBN) برای تمامی بانک‌ها و موسسات مالی مجاز قابل استفاده است.

۳. اتباع ایرانی برای اخذ کد شهاب، به کد ملی و اتباع غیر ایرانی به کد فراگیر که متولی آن وزارت کشور است، نیاز دارند.

۴. از ابتدای سال جاری، اقدام و پی‌گیری‌های مؤثر و متعددی توسط بانک مرکزی و شورای هماهنگی بانک‌ها به عمل آمد تا عزیزان غیرایرانی فاقد کد شهاب بتوانند اطلاعات هویتی خود را تکمیل و کد شهاب را دریافت کنند. خوشبختانه بخش بزرگی از اتباع کشورهای همسایه به‌ویژه برادران و خواهران افغانستانی توانستند کد شهاب بگیرند و البته تعدادی از این عزیزان هم ظاهراً به دلیل قانونی و رسمی نبودن مهاجرتشان موفق به دریافت کد شهاب نشدند.

۵-در این باره چندین بار اطلاع رسانی و به اشکال مختلف، هشدار لازم به تک‌تک صاحبان این حساب‌ها داده شد تا این که تمامی بانک‌ها بر اساس بخشنامه بانک‌مرکزی، از تاریخ ششم بهمن، ارائه خدمات به حساب‌های فاقد کد شهاب متوقف گردیده است.

بانک صادرات: مهلت یک ماهه به مهاجران فاقد کد شهاب

مدیر عامل بانک صادرات از موافقت رییس کل بانک مرکزی با درخواست این بانک برای اعطای مهلت یک ماهه به دارندگان حساب‌های فاقد کد شهاب از جمله حساب‌های مهاجران افغانستانی خبر داد.

حجت اله صیدی گفت: در ساعات، گذشته کارت‌های بانکی شماری از صاحبان حساب فاقد کد شهاب (شناسه هویت الکترونیکی) به موجب بخشنامه بانک مرکزی و در اجرای قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی، آن هم پس از اطلاع رسانی‌های مکرر و هشدارهای مداوم خبری و رسانه‌ای مسدود شد.

وی افزود: هدف از این اقدام، اجرای قوانین ناظر به شفافیت در تراکنش‌های بانکی بود که مستلزم صحت اطلاعات هویتی صاحبان حساب است؛ قاعده‌ای که نه فقط در ایران بلکه در اغلب کشورهای جهان و نه تنها نسبت به اتباع بیگانه بلکه نسبت به کلیه صاحبان حساب‌های بانکی به دلایل مختلف از جمله پیشگیری از پولشویی رعایت می‌شود.

مدیر عامل بانک صادرات ایران با بیان این که بانک مرکزی از مدت‌ها پیش، اخذ اطلاعات هویتی کامل و صحیح را برای مشتریان و صاحبان حساب‌ها و کارت‌های بانکی الزامی کرده بود، افزود: انتظار می‌رفت دارندگان این گونه حساب‌ها فراخوان‌های صورت گرفته را جدی تلقی کرده و نسبت به تکمیل اطلاعات حساب خود اقدام می‌کردند؛ کاری که لازمه آن اخذ کد شهاب بود.

وی افزود: اتباع ایرانی برای دریافت این کد به ارائه کد ملی و اتباع غیر ایرانی به ارائه کد فراگیر که توسط وزارت کشور داده می‌شود، نیاز داشتند.

حجت اله صیدی با اشاره به اطلاع رسانی‌های مکرر صورت گرفته در این خصوص ادامه داد: همچنان که از جست و جویی ساده در رسانه‌ها و فضای مجازی برمی آید، از آغاز سال جاری، پی‌گیری‌های مؤثر و متعددی توسط بانک مرکزی و شورای هماهنگی بانک‌ها به عمل آمد تا عزیزان غیرایرانی فاقد کد شهاب بتوانند اطلاعات هویتی خود را تکمیل و کد شهاب دریافت کنند. خوشبختانه بخش کثیری از اتباع کشورهای همسایه به‌ویژه برادران و خواهران افغانستانی با توجه به این فراخوان‌ها توانستند کد شهاب بگیرند، اما تعدادی از این عزیزان بعضا به دلیل قانونی نبودن مهاجرتشان موفق به دریافت کد شهاب نشدند.

مدیر عامل بانک صادرات ایران تصریح کرد: بانک صادرات ایران در کنار دیگر بانک‌های بزرگ کشور، با وجود اعتراضات رسمی و حتی حقوقی نسبت به فعالیت حساب‌های فاقد هویت، برای رعایت حال این گروه از مشتریان و طی رایزنی با مراجع ذیربط، مهلت اخذ کد شهاب را تمدید کردند، اما از آنجا که با برخی کارت‌های فاقد هویت، تراکنش‌هایی مشکوک انجام می‌شد، در نهایت و پس از چندین بار تمدید، بانک مرکزی بخشنامه‌ای صادر و طی آن همه بانک‌ها از جمله بانک صادرات ایران را به مسدودسازی کارت‌های فاقد کد شهاب از تاریخ ۶ بهمن‌ماه سال‌جاری ملزم کرد.

صیدی با بیان این که پس از صدور بخشنامه مذکور، هشدارهای لازم به اشکال مختلف به تک‌تک صاحبان این حساب‌ها داده شد، اضافه کرد: سرانجام بر اساس بخشنامه بانک‌مرکزی، از تاریخ ۶ بهمن، ارائه خدمات به حساب‌های فاقد کد شهاب متوقف گردید؛ و از آنجایی که بیشتر این گونه حساب‌ها در بانک‌های بزرگ متمرکز بودند، برخی حساب‌های دایر در شعب بانک صادرات ایران نیز مشمول اجرای بخشنامه مذکور شدند.

مدیر عامل بانک صادرات ایران با تاکید بر لزوم قانون مداری و احتراز از مخاطرات ناشی از فعالیت حساب‌های بی هویت که موجب تضییع حقوق عمومی و آسیب به نظام بانکی کشور است، از ارائه مهلت یک ماهه جدید به دارندگان حساب‌های فاقد شناسه هویتی خبر داد و اظهار داشت: در اقدامی ارفاقی و برای آخرین بار، ضمن فعال سازی موقت کارت‌های فاقد شناسه هویتی، از صاحبان این گونه حساب‌ها می‌خواهیم تا با احترام به قانون، حداکثر طی یک ماه آینده نسبت به تکمیل یا تصحیح اصلاعات حساب خود و اخذ کد شهاب اقدام کنند.

مدیر عامل بانک صادرات ایران در پایان تصریح کرد: حل دائمی مشکل پس از اتمام مهلت یادشده، به همکاری و همراهی این گروه از صاحبان حساب در رفع نقص اطلاعات هویتی و اهتمام مهاجران محترم افغانستانی به اخذ کد فراگیر طی مدت مزبور بستگی دارد.