بررسی کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در دستور کار جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.

به گزارش مشرق، بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ صبح امروز (سه شنبه) با ریاست محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در دستور کار صحن علنی مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.


غیبت رئیس جمهور
با وجود دعوت مجلس، رئیس جمهور در جلسه بررسی کلیات بودجه ۱۴۰۰، حضور ندارد و محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه و حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رئیس جمهور از سوی دولت برای بیان دیدگاه‌های دولت در صحن مجلس حاضر هستند.
آئین‌نامه
در آئین‌نامه داخلی مجلس پیرو بررسی کلیات لایحه بودجه در صحت علنی آماده است؛ در کلیات لایحه بودجه سالانه کل کشور پس از نطق رئیس‌جمهور، سخنگوی کمیسیون گزارش خود را ارائه می‌دهد، سپس حداکثر پنج نفر از نمایندگان به عنوان مخالف گزارش کمیسیون و پنج نفر به عنوان موافق گزارش کمیسیون به‌ترتیب یک نفر مخالف و یک نفر موافق هر کدام حداکثر ده دقیقه صحبت می‌کنند. پس از آن نماینده دولت به مدت بیست دقیقه و در پایان، سخنگوی کمیسیون صحبت می‌کند. مجموع زمان صحبت سخنگوی کمیسیون سی دقیقه خواهد بود.
در رجیان جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامیسید ناصر موسوی لارگانی اسامی موافقان و مخالفان گزارش کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ را بدین شرح قرائت کرد:

اسامی موافقان:
ابوالفضل ابوترابی،
احمد امیرآبادی فراهانی،
محمدحسن آصفری،
سیدکاظم دلخوش اباتری،
محمد رشیدی،
سیدمحمدرضا میرتاج الدین و احد آزادیخواه

اسامی مخالفان:
علی بابایی کارنامی،
کمال علی پور خنکداری،
جبار کوچکی نژاد،
محمدرضا پورابراهیمی،
روح الله ایزدخواه،
محسن زنگنه و سید احسان خاندوزی
 
دیدگاه موافقان و مخالفان بودجه

بابایی کارنامی به عنوان اولین مخالف کلیات لایحه بودجه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: نقطه عطف فعالیت در سال اول مجلس در فضایی شروع شد که باید به مردم با در نظر گرفتن بودجه پاسخ دهیم.

وی تاکید کرد: لایحه بودجه با فضای هیجانی وارد مجلس شد. متاسفانه موضوع عدم اتکا به نفت در این بودجه لحاظ نشد. عدم وابستگی و انضباط شرکت‌های دولتی به بدوجه در این بودجه لحاظ نشد. همچنین این بودجه رانت زا است.

این نماینده مجلس گفت: رشد اقتصادی، توجه به سلامت و فرهنگ متاسفانه دیده نشده است. بهبود عدالت و اصلاح حقوق و دستمزد را در این بودجه ندیدیم. این بودجه ۳۲۰ میلیارد تومان کسری خواهد داشت و قطعا تورم زا خواهد بود.بنده با این بودجه مخالفم، این بودجه نمی تواند انتظارات مردمی را برطرف کند.

علیپور خنکداری به عنوان مخالف کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در صحن مجلس گفت: ما در گام دوم انقلاب باید بودجه‌ای را مصوب کنیم که حائز شرایطی باشد.
وی تاکید کرد: ما در سال آینده با چند رویداد از جمله انتخابات، تورم،کرونا و افزایش مالیات ها مواجه‌‎ایم بنابراین ما باید بودجه‌ای مصوب کنیم که تامین کننده آرامش در کشور باشد.
این نماینده مجلس با اشاره به تعیین ارز ترجیحی در کمیسیون تلفیق بیان داشت: چه کسی می‌تواند تضمیمن کند که دلار ۱۷ هزارتومانی موجب کاهش قیمت‌ها نخواهد شد. من از زحمات کمیسیون تلفیق تشکر می‌کنم، اما ما سال آینده باید آرامش را به جامعه تزریق کنیم. ما با پاک کردن صورت مسئله شرایطی را فراهم می‌کنیم که سال آینده با تورم بالایی مواجه شویم.
وی بیان داشت: ما باید کنترل کنیم که چرا ارز ۴۲۰۰ تومانی در جای خود هزینه نشده است. اگر کمیسیون تلفیق نگران ارز ترجیحی است، مجلس باید به آن ورود کند نه اینکه صورت مسئله را پاک کنیم. همچنین در این بودجه هیچ رقمی به صنایع اضافه نشده است که این مسئله جای تعجب دارد.
 
ابوالفضل ابوترابی به عنوان موافق کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در مجلس گفت: ما ابتدا باید اصلاح نظام ادرای را مدنظر قرار دهیم و بعد به سمت اصلاح نظام بودجه‌ریزی برویم.



این نماینده مجلس تاکید کرد: اگر بودجه را رد کنیم، بودجه به دولت می‌رود و دولت قطعا در شش ماه آینده اقدامی انجام نمی‌دهد، پس اگر اقدامات بدین نحوه پیش برود، باید به دولت تنخواه بدهیم که این مسئله اشتباه محض است یعنی ما نباید بودجه را رد کنیم و به دولت تنخواه دهیم.

این نماینده مجلس گفت: اتفاقی که در کمیسیون تلفیق درباره بودجه افتاد، قدم رو به جلویی بود. دوستانی که به تصمیم کمیسیون انتقاد دارند باید بدانند که ما باید به سمت عدالت برویم. در حال حاضر این ظرفیت در کشور وجود ندارد که لایحه بودجه را رد کنیم.

وی بیان داشت: در حال حاضر دولت حواشی را درباره ارز تریجیحی و تصمیم مجلس آغاز کرده و سعی دارد گرانی‌ها را به گردن مجلس بیاندازد. اما باید بدانیم که در گزارش کمیسیون تلفیق همچنان ارز ۴۲۰۰ تومانی برای اقلامی، چون دارو تخصیص داده خواهد شد.

احمد امیرآبادی فراهانی در موافقت با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ در صحن مجلس گفت:قطعا ما با لایحه بودجه دولت موافقیم، اما آنچه ما درباره آن بحث می‌کنیم، گزارش کمیسیون تلفیق است.


وی با اشاره به تلاش اعضای کمیسیون تلفیق در یک ماه گذشته بیان داشت: اعضا این کمیسیون در ۴۵ روز گذشته کلیات لایحه دولت را بررسی کرده و وارد جرئیات شدند و بخش عمده‌ای از آن را تغییر دادند.

این نماینده مجلس اظهارداشت: بنده اینجا موافق کلیات لایحه دولت صحبت نمی‌کنم چرا که این لایحه به هیچ وجه قابل دفاع نیست آنهم به این دلیل که این بودجه کاملا سیاسی بسته شده بود.

وی با اشاره به تصمیم کمیسیون تلفیق درباره ارز ۴ هزارو ۲۰۰ تومانی اظهارداشت: در این زمینه وقتی جلساتی با دولتمردان داشتیم حتی برخی از دولتمردان به صراحت به ما می‌گفتند که مجلس باید رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی را از بین ببرد.

این نماینده مجلس با بیان اینکه در یک الی دو سال اخیر مردم کالای خود را با ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت نکردند، اظهارداشت: در این دو سال اخیر نرخ ارز بر مبنای ارز ۴۲۰۰ تومانی بوده، اما سوال این است که مردم کدام کالاها را با ارز ۴۲۰۰ تومانی تهیه کردند؛ بنابراین این رانت در جیب دلالان، رانتخواران و حتی سلبریتی‌ها رفت.

وی اظهارداشت: بنابراین این ارز دست مردم نرسیده و آنچه که امروز کمیسیون تلفیق تصمیم گرفته این است که این ارز باید در قالب یارانه به دست مردم برسد.

سیدمحمدرضا میرتاج الدینی در نشست علنی امروز (سه شنبه) مجلس شورای اسلامی در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، با بیان اینکه در ادوار گذشته مجلس در زمان بررسی لایحه بودجه تنها در مورد مسائل کلان بحث می شده است، برای اولین بار در این مجلس در خصوص لایحه کنکاش شده، گفت: ما به راحتی نمی‌توانیم کلیات لایحه بودجه را رد کنیم چرا که دولت بیش از ۶ ماه روی آن کار کرده و مجلس نیز به مدت دو ماه در کمیسیون‌های تخصصی و تلفیق به طور شبانه روزی این لایحه را بررسی کرده است.

نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بودجه سند مالی یک سال بوده که کشور را نمی‌توان بدون آن اداره کرد ضمن اینکه باید به این نکته توجه شود که تصویب بودجه یک دوازدهم یا سه دوازدهم برای شرایطی است که یا زمان کافی برای بررسی آن نداشته باشیم و یا وضعیت بحرانی ایجاد شده باشد بنابراین با رد کلیات بودجه ۱۴۰۰ پیام منفی به جامعه داده می‌شود.

غیبت «روحانی» علیرغم دعوت مجلس

محمد باقر قالیباف در جریان این جلسه و در پاسخ به تذکر صباغیان بافقی درباره عدم حضور رئیس جمهور پیرو بررسی بودجه در مجلس،بیان داشت: رئیس جمهور باید در جلسه بررسی کلیات بودجه حاضر می‌شد و بنده هم از حدود ۱۰ روز قبل در این زمینه نامه زدم و از رئیس جمهور برای حضور در مجلس دعوت کردم.

محمدرضا پورابراهیمی در مخالفت با کلیات بودجه سال ۱۴۰۰ در صحن مجلس گفت:کسری بودجه اگر جبران نشود اثار تورمی زیادی در کشور خواهد داشت.

وی با بیان اینکه ما نگران این بودجه هستیم ، اظهارداشت: ما نباید مالیات ها را در این بودجه افزایش دهیم.صحبت ما این است که حجم فرار مالیاتی امروز اصلی ترین بحث ماست و اما این حکم در کجای گزارش تلفیق آمده است؟
این نماینده مجلس با اشاره به حذف ارز ترجیحی در کمیسیون تلفیق اظهارداشت: ما با حذف ارز ترجیحی در این بودجه به طور صد درصد موافقیم اما قرار نبود مابه تفاوت این ارز دغدغه ای برای مردم ایجاد کند.
پورابراهیمی در ادامه با اشاره به عدم اصلاح ساختار بودجه از سوی دولت و معاون اول رئیس جمهور گفت: آقای جهانگیری شما چه لایحه ای به مجلس دادید که اساسا بر جنس اصلاح ساختار بودجه نیست؟
سید کاظم دلخوش در موافقت با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ در مجلس گفت:همه ما معتقدیم که ارز ۴۲۰۰ تومانی فسادآور است، اما ۲.۵ میلیارد دلار آن برای دارو اختصاص داده شده و ۵.۵ میلیارد آن نیز برای ضعفا و کالای اساسی اختصاص داده شده است و اگر انتقادی نیز به آن وجود دارد در جزئیات قابل اصلاح است و در خصوص مشکلات و اعتباراتی که به سایر موضوعات بودجه‌ای وارد است در جزئیات قابل حل است و شورای نگهبان نیز پذیرفته است که لایحه دولت تغییرات اساسی کند و ما نیز حدود ۱۳ درصد لایحه را تغییر دادیم.

روح‌الله ایزدخواه در مخالفت با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ گفت: برخی می‌خواهند از این بودجه بحران ارز درست کنند. عزیزان تلفیق زحمت کشیدند و ما هم این را می‌دانیم.



وی تاکید کرد: اینکه گفته شود حذف رانت با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی شروع خواهد شد، این یک نشانه غلط است.
محسن زنگنه در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در صحن مجلس گفت: بودجه محل زدن حرف‌های اساسی است. ما درباره بودجه نباید احساسی عمل کنیم.در این بودجه یارانه دهک‌های بالا به 90 هزار تومان رسیده است. ابعاد اقتصاد سیاسی این بودجه مهم است. ما با دولتی مواجه‌ایم که نه طرح معیشتی و نه طرح قیر را اجرا کرد. مطمئن باشید دولت با صراحت اعلام کرده که اصلاحاتی که تلفیق اعمال کرده را اجرا نخواهد کرد.

این نماینده مجلس تاکید کرد: ما در این بودجه منابع را فربه کردیم و این دولت نمی‌تواند این منابع را تامین کند. مجلس انقلابی نباید امضایش پای بودجه ای باشد که اصلاح ساختاری ندارد.
این نماینده مجلس تاکید کرد: مجلس انقلابی نباید پای بودجه‌ای را مُهر بزند که تورم زا خواهد بود.

احسان خاندوزی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ در مجلس گفت: امروز روز مقدرات یک سال آینده است. امروز درباره کلیات لایحه‌ای تصمیم می‌گیریم که کسری بی سابقه‌ای دارد.


وی تاکید کرد: کاهش سرمایه گذاری دولت در این بودجه به چشم می‌خورد. همچنین در این بودجه شاهد جهش ۶۰ درصدی هزینه‌های دولت هستیم که بی سابقه است.

وی بیان داشت: دولت چقدر بی عدالتی در رشد حقوق‌های نجومی را در بودجه بیاورد که مجلس با آن مخالفت کند. دولت هم با اصلاحات کمیسیون تلفیق مخالفت می‌کند و هم می‌گوید نمی‌خواهد مصوبات مجلس را اجرا کند بنابراین راهی جز مخالفت با کلیات می‌ماند؟

این نماینده مجلس بیان داشت: در کمیسیون تلفیق با همت دکتر نادران اصلاحات خوبی در درآمدهای بودجه انجام شد با این حال ما باید با خودمان صادق باشیم یعنی چه راهی می‌ماند جز مخالفت با این لایحه پر مخاطره. امروز تصویب کلیات لایحه لباس قانون بر تن کردن همان بخش نامه‌های غیر قانونی است؛ حتی این لایحه را می‌توان لایحه تشدید شکاف‌ها هم نام نهاد.

وی تاکید کرد: اگر اصلاحات کمیسیون تلفیق از سوی دولت نادرست اجرا شود، این لایحه در عمل ضد مجلس تبدیل خواهد شد. حجت عقلی و شرعی تمام است؛ رد کلیات بهترین انتخاب مجلس یازدهم است.
محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در جریان این جلسه گفت: اولین انتقادی که به بودجه مطرح می‌شد، رشد منابع و مصارف در لایحه بودجه ۱۴۰۰ بود در این زمینه با تعابیر مختلف از آن انتقاد به عمل آمد. با این حال امروز ملت ایران منتظر است که ببیند آیا مجلس محترم بعد از دوماه که لایحه در اختیارش بود، به دنبال رفع اشکالات و انتقادات بود و یا در جهت تائید آن.

وی تاکید کرد: منابع عمومی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۸۴۱ هزار میلیارد تومان از سوی دولت اعلام شد که رشد ۴۷ درصدی و زیادی داشت، باید گفت در کمیسیون متشکل از نمایندگان مجلس، این رقم به یک هزار و ۱۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافت. اگر انتقادات برای رشد این رقم وجود داشت، چرا نمایندگان با انتقادات، ۲ ماه فضای سیاسی کشور را تحت تاثیر قرار دادند و چرا اصلاح ساختاری را که می‌گفتند باید در لایحه صورت گیرد، رقم نزدند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کل کشور تصریح کرد: همچنین نسبت به وابستگی بودجه به نفت انتقاد می‌شد، اما این مهم در اصلاحات صورت گرفته نسبت به گذشته رشد یافته و به ۱۹۹ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.

وی ادامه داد: امروز مردم حق دارند بدانند نمایندگان را انتخاب کرده اند، به گفته خودشان مبنی بر کاهش سهم نفت در منابع پایدار مانده اند یا خیر؟ این رقم به بیش از ۱۶ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است که معادل ۹۰ هزار بشکه در روز به دولت اجازه داده شده علاوه بر پیش بینی خود در لایحه، به فروش برساند.
محمد باقر قالیباف در جریان این جلسه با اشاره به اظهارات رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره گزارش کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰، گفت: شما در اظهارات خود به اسناد محرمانه‌ای درباره نفت اشاره کردید که فقط به دست رؤسای قوا می‌رسد، اگر می‌دانید که در صادرات نفت در وضعیت فروش حداقلی به سر می‌برید و با سختی و مشکلات رو به رو هستید چرا در لایحه خود پیشنهاد فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه را پیشنهاد دادید.

رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: براساس آنچه که پیشنهاد دادید هزینه‌های واقعی و قطعی را در لایحه بودجه الزامی کردید، این دوگانگی را چطور مجلس باید حل کند. برهمین اساس آقای بحرینی گفتند که ما در گزارش تفریغ بودجه ۴۱ درصد کاهش داریم و مجلس برهمین اساس فروش نفت قطعی را براساس یک میلیون بشکه و نهایتا تا ۱.۵ میلیون بشکه پیش بینی کرده است. البته ما خوشحال می‌شویم که صادرات نفتمان به ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه برسد.

قالیباف تصریح کرد: آقای نوبخت در ادامه اظهارات خود گفت مشکلات لایحه بودجه باید بین دولت و مجلس حل شود، مجلس اصلاحاتی در لایحه دولت انجام داده، اما همه دوستان در دولت با این اصلاحات مخالفت کرده‎اند. این اشکال در مجلس اثر می‌گذارد.
کنایه نادران به نوبخت
الیاس نادران، رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در صحن مجلس گفت:ابتدا می‌خواهم با آقای نوبخت شوخی کوچکی داشته باشم. چه کسی گفته طرح‌های عمرانی در کشور اجرایی نشده است؟ طرح های عمرانی اجرا می‌شود. شما کافی است بروید راه آهن قزوین -  رشت را ببنید ... بله اجرا می شود؛ اما برای مناطق محروم اجرا نمی‌شود.


کلیات لایحه دولت برای بودجه سال ۱۴۰۰ رد شد
 

نمایندگان در نشست علنی صبح امروز (سه شنبه 14 بهمن ‌ماه) مجلس شورای اسلامی پس از استماع نظرات موافقان و مخالفان و رئیس سازمان برنامه و بودجه، کلیات بودجه سال 1400 را با 99 ‏رای موافق، 148 ‏رای مخالف و 12 ‏رای ممتنع از مجموع  261 نماینده حاضر در مجلس رد کردند.

محمدباقر قالیباف در نشست علنی امروز (سه شنبه، 14 بهمن ماه) مجلس شورای اسلامی پیش از رأی گیری درباره لایحه بودجه 1400، گفت:ما امروز براساس آئین نامه و نظراتی که از حوزه قوانین اخذ شده کلیات بودجه را به رأی خواهیم گذاشت که اگر رأی بیاورد برای ورود به جزئیات مبنای رسیدگی ما گزارش کمیسیون تلفیق است و البته اگر لایحه بودجه تصویب نشود دولت باید آن را اصلاح و به مجلس ارجاع دهد.

برچسب‌ها