به گزارش مشرق؛ سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که برخی کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی، از جمله اعضای شورای حکام آژانس، از هر امکان و بهانهای برای تشدید وخامت اوضاع پیرامون ایران و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) استفاده میکنند که به عقیده مقامات مسکو، این تلاشها اقدامی مخرب و غیرسازنده است.
این دیپلمات بلندپایه روس توضیح داد: «آژانس بین المللی انرژی اتمی فعالیتهای هستهای ایران را زیر نظر داشته و گزارشاتی را در این باره منتشر میکند. متأسفانه محتوای این گزارشها بلافصله از سوی برخی اعضای این سازمان در معرض عمومی قرار میگیرد. ما بر این عقیده هستیم و بارها مواضع خود در این باره را اعلام کردهایم که این کار درستی نیست و مغایر با اصل محرمانه بودن گزارشات داخلی آژانس است. قبل از هر چیز، باید این امکان را به هئیتهای نمایندگی در وین و کارشناسان داد تا قبل از علنی شدن این اطلاعات، روی مسائل کار کنند.
ولی نیروهای بانفوذی، از جمله در میان اعضای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و در میان کشورهای عضو هستند که علاقه مندند از هر فرصت و بهانهای استفاده کنند و در صورت تمایل، بر وخامت اوضاع پیرامون ایران بیفزایند و با هدف اعمال فشار بر مقامات تهران، تنش ایجاد کنند که به عقیده ما، اقدامی بسیار مخرب و کاملاً غیرسازنده است و بارها دیدگاه خود در این باره را بطور علنی اعلام کردهایم.»
ریابکوف پیش از این نیز گفته بود که طرف روسی بسیار تعجب میکند که اسناد و اطلاعات محرمانه از دبیرخانه آژانس بین المللی انرژی اتمی، دائماً به رسانههای گروهی درز پیدا میکند و مسکو قصد دارد این موضوع را با مقامات آژانس در میان بگذارد.
معاون وزیر خارجه روسیه همچنین روز گذشته تأکید کرد که این کشور از آمریکا و کشورهای اروپایی میخواهد تا "پاداش اقتصادی" در ازای بازگشت به روند اجرای کامل تعهدات مربوط به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران، به تهران بدهند.
وی تأکید کرد: «واقعیت این است که این پاداشها از بین رفته و اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، برخلاف وعدههای داده شده، اصلاً ارائه نشدند. ضمن اینکه، ایران در عرصه تجاری و در رابطه با دریافت فناوریها و حتی دست یابی به کالاهایی که جنبه انسانی دارند، با محدودیتهای جدیدی هم روبرو شده است و تمام این مشکلات در چارچوب سیاست فشار حداکثری که دولت پیشین آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ به اجرا گذاشت، پیش آمده است.
بنابراین، همتایان محترم در اروپا و ایالات متحده، بیایید شجاعت و مسئولیت پذیری خود را نشان داده و اولین گام را شما برداید. ما اطمینان داریم که طرف ایرانی بسرعت واکنش سازنده به این اقدام شما نشان خواهند داد و بدین ترتیب میتوان از بروز یک بحران جدید پیرامون توافق هستهای جلوگیری کرد.»
سرگئی ریابکوف یادآور شد: «هرچند اوضاع پیرامون برجام کاملاً پیچیده است، ولی هنوز امکان حل و فصل مشکلات وجود دارد. نباید وضعیت موجود مربوط به درخواستهای متقابل تهران و واشنگتن در خصوص توافق هستهای را بیش از حد نگران کننده دانست.»
این دیپلمات اقدام همزمان دو طرف ایرانی و آمریکایی برای بازگشت به اجرای تعهداتشان در قبال برجام را منطقیترین راه برای اجتناب از بروز اختلافات جدید دانست.