کد خبر 118052
تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۰:۳۰

سابقه مذاكرات پيش روي ايران با آژانس بين المللي انرژي اتمي و گروه 5+1 كه در آن چين و روسيه به عنوان دو كشور مستقل از اروپا حضور دارند به حدود هشت سال گذشته باز مي گردد و اين مذاكرات تاكنون ادامه داشته است.

مشرق - روند مذاكرات جمهوري اسلامي ايران از يك سو با آژانس انرژي اتمي و از سوي ديگر با گروه 1+5 داراي فراز و فرودهاي زيادي نيز بوده است و در طي اين مدت دو طرف ارزيابي كاملي از يكديگر دارند و از اين جهت بايد گفت كه طرفين به نقاط قوت و ضعف هم كاملا واقف هستند.

در مذاكرات پيش رو اول بايد اين موضوع روشن شود كه در حال حاضر جايگاه هسته اي كه ايران دارد حاصل بيش از سي سال تلاش دانشمندان كشورمان است و آن را نمي توان ناديده گرفت و از اين رو غربي ها بايد در اين دور از مذاكرات تلاش هاي ايران طي اين ساليان را كتمان نكنند.

نكته مهم ديگري كه در مذاكرات بايد مورد توجه قرار گيرد اين است كه ايران در طي اين مسير تعدادي از دانشمندان هسته اي خود را كه سرمايه مملكت بوده اند از دست داده و متاسفانه اسرائيلي ها با انجام اين ترورها آن را كتمان نيز نكرده اند، لذا  مجموعه فناوري هاي هسته اي كه ايران بدان دست يافته حاصل كاري جمعي و تدابير مقام معظم رهبري در اين رابطه بوده است.

در آخرين جلسه اي كه حدود هفت سال پيش خدمت مقام معظم رهبري برگزار شد تا ايران تعليق داوطلبانه را به كناري بگذارد، ايشان اصرار داشتند تا غربي ها اين موضوع را درك كنند كه همانطور كه ايران داوطلبانه فعاليت هاي صلح آميز خود را به حالت تعليق در آورد همانطور هم مي تواند فعاليت هاي خود را مجدد از حالت تعليق خارج كند.

و اساسا اين راهي كه در بحث هسته اي طي شده با تدابير رهبري بوده و كارهاي جدي و مهمي صورت گرفته و گروههاي مذاكره كننده ايراني نيز موفق عمل نموده اند.

انرژي صلح آميز هسته اي طبق معاهده npt حق مسلم ايران است و بر اساس اين معاهده بايد كمك هاي فني نيز به ايران ارائه شود تا همه كشورها به انرژي صلح آميز دست يابند.

ايران در اجلاس بغداد بايد از اين موضع كه تكنولوژي هاي هسته اي كه بدست آورده ايم غير قابل بازگشت است، دفاع كند زيرا تهديدات غربي ها راه بجايي نمي برد و خود آنان هم بر اين نكته واقفند كه با بمباران و حلمه نظامي اساسا دانش و علم را نمي توان از بين برد.

دانش هسته اي ايران براي نسل هاي آينده است و مذاكره كنندگان بايد به گونه اي در مذاكرات رفتار كنند كه حقوق مسلم ايران حفظ شود به اين علت كه داشتن فناوري هسته اي حق مسلم ايران است و به تبع آن حق داشتن غني سازي براي ايران مسلم و غير قابل انكار است و غربي ها هم آن را پذيرفته اند و منتها يكي دو كشور شايد بخواهند با شيطنت مقداري روند كار را طولاني كنند.

برخي از كشورهاي عربي و اسرائيل هم نمي خواهند مذاكرات به نتيجه برسد و در اين راستا ايران را تهديد جهاني جلوه مي دهند و كشورهاي عربي تحت لابي صهيونيست فكر مي كنند مشكل بين ايران و اروپا حل شود آنها جايگاه خود را از دست مي دهند و منافع كمتري بدست مي آوردند.

جمهوري اسلامي ايران در برابر تحريم هاي سي ساله مقاومت كرده و با تحمل سه دهه تحريم شاهد رشد و پيشرفت نيز در مملكت بوده ايم بنابراين دنياي غرب هم اين موضوع را كاملا دريافته است.

*حميد رضا آصفي/ سخنگوي سابق وزارت امور خارجه