سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق گفت: جلسات و دیدارهایی که آیت‌الله رئیسی با جریانات مردمی داشتند می‌تواند در یک دیپلماسی همگانی و عمومی باعث تقویت روابط بین ایران و عراق بشود.

به گزارش مشرق، ایرج مسجدی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق با اشاره به سفر آیت‌الله رئیسی به بغداد، آن را حاکی از یک دیپلماسی قضایی و حقوقی دانست که در سطح بالاترین رده مسئول قضایی دو کشور انجام شده است.

بیشتر بخوانید:

در سفر رئیسی به عراق چه گذشت؟ +عکس و فیلم

وی نتایج این سفر را در ابعاد تخصصی باعث تقویت و تحکیم روابط قضایی دو کشور دانست و گفت: توافق‌هایی که صورت گرفت و سه یادداشت تفاهمی که به امضای دو طرف رسید روابط قضایی ما را با هم محکم‌تر و زمینه همکاری بیشتر را در موضوعات خاص قضایی تقویت می‌کند.

سفیر ایران در عراق تصریح کرد: مباحثی که صورت گرفت در بحث پرونده پیگیری شهادت سردار سلیمانی و آقای ابومهدی مهندس و همکاری مشترک قضایی و حقوقی در این رابطه بین دو کشور و همچنین بحث‌های اجرایی مانند بحث تبادل و استرداد مجرمین، تبادل زندانیان، عفو و آزادی زندانیانی که می‌توانند مشمول عفو قرار بگیرند، یکی از بخش‌های همکاری‌های قضایی و قانونی و حقوقی بین دو کشور است.

تقویت دیپلماسی عمومی بین دو کشور

مسجدی تاکید کرد: طبیعتاً به دلیل جلسات و ملاقات‌هایی که جناب آقای رئیسی با مقامات عالی کشور عراق من‌جمله با رئیس پارلمان، رئیس جمهور، آقای نخست وزیر و مقامات مسئول این کشور داشتند، می‌تواند در تقویت روابط سیاسی بین ایران و عراق حتما تأثیر خودش را داشته باشد و باعث تحکیم این روابط بشود.

بیشتر بخوانید:

دادگاه‌های رسیدگی به مسایل اقتصادی ایران و عراق تأسیس می‌شود

این دیپلمات کشورمان ابراز داشت: جلسات و دیدارهایی که آیت‌الله رئیسی با جریانات مردمی داشتند مثلا ملاقات با خانواده شهدا، ملاقات با شیوخ عشایر، ملاقات با طوایف و گروه‌های مردمی، ملاقات با رسانه‌ها و اصحاب رسانه‌ها می‌تواند در یک دیپلماسی همگانی و عمومی باعث تقویت روابط بین ایران و عراق بشود.

تشکیل دادگاه ویژه برای پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی

وی درخصوص همکاری دو کشور در زمینه پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی و همراهانشان و همچنین صدور حکم جلب رئیس جمهور پیشین آمریکا، گفت: توافقی که انجام گرفته است این است که در عراق دادگاه ویژه‌ای برای رسیدگی به این پرونده با قاضی مشخص توسط قوه قضاییه عراق و همینطور از طرف جمهوری اسلامی ایران هم تعریف شده است. این دو مرجع قضایی با همدیگر همکاری‌ها و هماهنگی‌های لازم را انجام می‌دهند و تبادل اطلاعات می‌کنند و چون این جرم در سرزمین عراق اتفاق افتاده است دادگاه عراقی خودش را موظف می‌داند که این پرونده را دنبال کند.

مسجدی ادامه داد: به دلیل اینکه ترامپ دستور قتل و ترور را صادر کرده است و این برای دادگاه عراقی محرز است، حکم جلب او هم صادر شده است؛ اما اینکه اجرایی بشود و یا چطور اقدام بشود، هم به قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران و هم عراق بستگی دارد که چطور می‌خواهند این موضوع را پیگیری کرده و به نتیجه برسانند.

تشکیل دادگاه‌های خاص برای تسهیل مشکلات تجار

سفیر جمهوری اسلامی ایران درباره رفع مشکلات حقوقی تجار که یکی از محورهای گفت‌وگو بین طرف ایرانی و عراقی بود، اظهارداشت: حجم مبادلات ما با احتساب فروش انرژی یعنی گاز، برق و مبادلات تجاری بین ۱۲ تا ۱۳ میلیارد دلار در سال است که به دلیل شرایط کرونا ممکن است بین ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش داشته باشد؛ اما به تدریج به روند عادی خود بر می‌گردد. طبیعتا در این حجم از مبادلات به دلیل اینکه بخش عمده آن توسط بخش خصوصی انجام می‌شود، ممکن است شکایتی وجود داشته باشد و مشکلاتی در این مراودات اقتصادی بوجود بیاید.

مسجدی با اشاره به توافقات صورت گرفته بین دو کشور در زمینه تسهیل مشکلات تجار و بازرگانان، بیان کرد: دو کشور در رابطه با همکاری‌هایی که با یکدیگر دارند یا قرار و مدار و توافقنامه و قراردادهایی که فروشندگان، خریداران، صادر کنندگان، تولید کنندگان و وارد کنندگان کالا در دو طرف خواهند داشت، برای تسهیل در این موضوع و تقویت این روابط و احیانا رسیدگی سریع‌تر به بعضی از مشکلات و شکایاتی که ممکن است وجود داشته باشد، قرار شد که توسط قوه قضاییه جمهموری اسلامی ایران و جمهوری عراق دادگاهی برای این کار تعریف بشود که البته و جود دارد و به طور خاص به این شکایات رسیدگی می‌کند، بتواند حق و حقوق کسانی که ممکن است متضرر شده باشند یا شاکی هستند سریع‌تر رسیدگی کنند و به موقعیت روابط اقتصادی و تجاری دو کشور کمک کنند.

آمریکایی‌ها سبب ایجاد مشکلاتی در منطقه می‌شوند

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به این سوال که همکاری بین دو کشور در جهت تسریع روند خروج نیروهای آمریکایی از عراق به چه شکل خواهد بود، تاکید کرد: این موضوع همکاری نیست؛ این موضوع مربوط به اقدامی است که خود عراق باید انجام بدهد و چون مصوبه پارلمان عراق در مجلس ملی این کشور است که نیروهای بیگانه و به طور خاص نیروهای آمریکایی باید عراق را به ترک کنند و خارج شوند، دولت عراق بر اساس این مصوبه ملزم شده است که این اقدام را انجام بدهد.

وی ادامه داد: بعد از این مصوبه و مذاکراتی که دولت با آمریکایی‌ها داشتند آنها به تدریج نیروهای خود را کاهش دادند که البته هنوز کاملا عراق را تخلیه نکرده‌اند و خارج نشدند. بنابر این تاکید جناب آقای رئیسی ریاست محترم قوه قضاییه ما بر این بود که این مصوبه جنبه کاملا حقوقی و قانونی دارد و ما استقبال کردیم و خواهان این هستیم. نیروهای بیگانه که امروز دیگر نه تنها نقشی در امنیت منطقه و کشورهای مختلف ندارند، بلکه خودشان مشکلاتی را ایجاد می‌کنند و سبب دخالت‌ها و ناامنی‌ها می‌شوند.

امنیت عراق و ایران بر یکدیگر تاثیرگذار است

مسجدی در خصوص گفت‌وگوها انجام شده بین دو کشور در موضوع مبارزه با تروریسم، خاطرنشان کرد: تاکید ایشان بر این بود که اجرای این مصوبه و اقدام به آن می‌تواند به امنیت منطقه و امنیت کشورهای منطقه کمک کند، حتما مبارزه با تروریسم، تعقیب، برخورد، بازداشت و محاکمه برای عوامل ترور یکی از موضوعات بسیار مهم است که قوه قضاییه دو کشور هم روی این موضوع صحبت‌هایی را داشتند و به دلیل اینکه یک موضوع کاملا روشن است، قرار شد که همکاری‌های لازم تقویت شود و تلاش کنند که به کمک دستگاه‌های اجرایی و نیروهای امنیتی ریشه‌های ترور و تروریسم را از بین ببرند.

این دیپلمات ارشد افزود: به دلیل اینکه به تعبیری جناب آقای رییسی تأکید داشتند که این موضوع باعث امنیت در عراق و باعث امنیت در جمهوری اسلامی و همچنین ایجاد امنیت در ایران باعث امنیت در عراق خواهد شد. لذا همکاری‌های لازم برای مبارزه با تروریسم و همچنین مبارزه با قاچاق و جرایم دیگر از موضوعاتی بود که مقامات قضایی دو کشور مذاکره کردند و قرار شد که این همکاری‌ها انشاالله روز به روز بهتر و تقویت شود.

سفر رئیسی سفر بسیار سازنده‌ای بود

مسجدی اضافه کرد: نکته‌ای که می‌توانم عرض کنم این بود که سفر آقای رئیسی هم از جنبه قضایی – حقوقی، از جنبه سیاسی و هم از جنبه‌های اجتماعی و مردمی واقعا سفر بسیار مثبت و سازنده‌ای برای دو کشور بود.

سفیر کشورمان در عراق ابرازداشت: مقامات عراقی استقبال و احترام بسیار خوبی به مقام ریاست قوه قضاییه ما داشتند. هم در جلسات رسمی، در ضیافت‌ها، ملاقات‌ها و مذاکرات و بحث‌های مختلف، عراقی‌ها نشان دادند که به عمق روابط با ایران در ابعاد مختلف علاقمند و مصر هستند. همچنین در صحبت‌های جناب آقای رئیسی تاکید بر این موضوع بود که عراق یک کشور همسایه ، دوست، برادر، مسلمان و هم یک هم پیمان استراتژیک برای ایران است بنابر این ما باید به کمک همدیگر بتوانیم گام‌های بلندی را در جهت توسعه روابط و مناسبات دو کشور برداریم.

مسجدی خاطرنشان کرد: به زودی با مهار شرایط کرونا باب‌های تردد و ورود زوار و مسافرین باز می‌شود و روابط اجتماعی، گردشگری و زیارتی بین دو کشور با حفظ پروتکل‌های بهداشتی و سلامت مردم، حالت عادی به خودش می‌گیرد. بنابر این ارزیابی من این است که این سفر واقعا باعث تقویت روابط دو کشور و همکاری‌های مشترک خواهد شد و مطمئنا هم به نفع جمهوری اسلامی ایران و هم جمهوری عراق خواهد بود.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در پایان ابراز داشت: در همین جا به نوبه خودم لازم می‌دانم هم از آقای رئیسی که با یک هیئت بسیار محترم به عراق تشریف آوردند و در این شرایط وقت کافی گذاشتند و هم از عراقی‌ها و مسئولین عراقی، به خصوص آقای فائق زیدان که ریاست گروه قضایی را برعهده داشتند، تشکر کنم که به نحو شایسته‌ای استقبال کردند و هم ریاست محترم قوه قضاییه ما که برنامه‌ریزی خوب و جامعی را تدارک دیدند.

منبع: میزان