کد خبر 1182033
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۵

کارشناسان بین‌المللی با اشاره به اینکه جنگ یمن موجب شکوفایی و خودکفایی یمنی‌ها از نظر نظامی شد، عربستان را بزرگترین بازنده این جنگ می‌دانند.

به گزارش مشرق به نقل از مرکز مطالعات استراتژیک المستقبل، یمن از سال ۲۰۱۴ شاهد یک درگیری گسترده میان جنبش انصارالله و نیروهای وفادار به دولت «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهوری فراری این کشور بود که با مداخله نظامی عربستان سعودی در ۲۰۱۵ تبدیل یک جنگ بزرگ شد؛ جنگی ویرانگر که طی ۶ سال گذشته ده‌ها هزار کشته و میلیون‌ها نفر زخمی به جا گذاشت و بدترین فاجعه انسانی در جهان را رقم زد.

بیشتر بخوانید:

استراتژی جدید به جنگ یمن پایان می‌دهد؟

اکنون بعد از گذشت ۶ سال شمارش معکوس برای پایان این جنگ خونین آغاز شده است. وعده‌های دولت جدید آمریکا به ریاست جمهوری «جو بایدن» درباره توقف حمایت از عربستان و امارات در جنگ یمن و نیز حذف نام جنبش انصارالله از لیست تروریسم فراخوانی برای پایان دادن به این جنگ بود. اما در این میان هر یک از طرف‌های درگیر جنگ در تلاش برای کسب حداقل دستاورد و استفاده از کارت فشار علیه طرف مقابل هستند.

در این شرایط واشنگتن تماس‌هایی با عربستانی سعودی برقرار و بر لزوم متوقف کردن عملیات‌های نظامی علیه یمن و حرکت به سمت مذاکرات سیاسی جهت پایان دادن به این بحران تاکید کرده است. البته با توجه به شرایط پیچیده عربستان به نظر نمی رسد که سعودی‌ها این خواسته آمریکا را رد کنند. این امر نشان می‌دهد که جنبش انصارالله یمن در نتیجه فشارهای مستمر علیه عربستان سعودی به ویژه پس از اقدام امارات متحده عربی برای جدا شدن از عربستان در جنگ یمن، موفق شد اراده خود را به سعودی‌ها تحمیل کند.

در این زمینه رادیو مونت کارلو فرانسه گزارش داد، در صورتی که عربستان نیروهای خود را از یمن بیرون کشیده و به این جنگ پایان دهد که به معنای پیروزی انصارالله خواهد بود، نگرانی های زیادی از جانب سعودی‌ها درباره احتمال شورش‌های خطرناک در مرزهای جنوبی عربستان وجود دارد. البته این ترس سعودی‌ها در زمان کنونی که نیروهای عربستان در خاک یمن حضور دارند اما نمی‌توانند از خاک کشور خود در برابر حملات انصارالله جلوگیری کند نیز زیاد است.

اما بزرگترین نگرانی عربستان در این زمینه می‌تواند مربوط به آن باشد که این کشور گروه‌های بزرگی از نیروهای یمنی وفادار به منصور هادی را آموزش داده و تسلیح کرده است؛ نیروهایی که تجربه کافی در جنگ خیابانی دارند. بنابراین در صورت پایان جنگ که عملا هیچ دستاوردی برای مزدوران سعودی نداشت احتمال شورش این عناصر مسلح در مرزهای عربستان و یا حتی حمله آنها به خاک این کشور وجود دارد؛ به ویژه این که ریاض موفق نشد به هیچ یک از وعده‌های خود در خصوص بهبود زندگی مردم جنوب یمن از نظر سیاسی و اقتصادی عمل کند.

بیشتر بخوانید:

طرح بایدن برای پایان جنگ یمن چیست؟

کارشناسان بین‌المللی بر این باورند که عربستان در مدیریت جنگ یمن مرتکب یک اشتباه بزرگ استراتژیک شده است: توزیع سلاح میان جمعیت ۲۸ میلیون نفری یمن نگرانی بزرگی برای سعودی هاست. همانطور که انصارالله با حملات هوایی خود علیه مواضع سعودی که بارزترین آنها حمله پهپادی به تاسیسات نفتی آرامکو در سپتامبر ۲۰۱۹ بود نشان داد که این جنگ موجب شکوفایی و خودکفایی یمنی ها از نظر نظامی شده و همین امر اهداف عربستان در قبال یمن را تحت شعاع قرار می دهد.

عربستان سعودی پس از آغاز جنگ یمن با گرفتاری در یک باتلاق بزرگ نظامی پس از گذشت ۶ سال نتوانست انصارالله را شکست داده و صنعا را تحت کنترل خود درآورد. برخلاف آنچه که ریاض انتظار داشت نیروهای انصارالله به طور مداوم نفوذ خود را در شمال یمن گسترش داده و تبدیل به یک نیروی تاثیرگذار در منطقه شده‌اند که طرف‌های بین المللی آنها را به رسمیت می شناسند و اکنون می‌توانند پای میز مذاکره بنشینند؛ آن هم در شرایطی که قادر به دفاع از امتیاز و منافع خود هستند. بنابراین بسیاری از تحلیلگران معتقدند با وجود ویرانی‌های زیادی که جنگ یمن به بار آورد اما اگر این جنگ یک برنده داشته باشد آن هم انصارالله است.

درباره امارات متحده عربی باید گفت که این کشور هنوز در جنوب یمن حضور دارد و شرایط آن نسبت به عربستان بهتر است و حتی پس از پایان جنگ نیز حضور امارات در مناطق جنوبی یمن ادامه خواهد داشت.

با وجود این که بایدن برای حفاظت از سرزمین‌های عربستان، به این کشور اطمینان داده است؛ اما قطع حمایت آمریکا از ریاض در جنگ یمن و وادار کردن آن به توقف این جنگ یک پیروزی نه تنها برای انصارالله بلکه همه اعضای محور مقاومت و در صدر آن جمهوری اسلامی ایران تلقی می شود که این اصلا به نفع ایالات متحده نیست؛ زیرا تعادل استراتژیک آمریکا در منطقه را به هم می‌زند. بر همین اساس کارشناسان انتظار داشتند که عملیات نظامی در یمن به طور موقت متوقف شود تا طرفهای درگیر این جنگ تحت فشار آمریکا وارد مذاکرات سیاسی شوند.

البته هنوز هیچ گونه اقدام عملی در خصوص پایان دادن یا توقف موقت جنگ یمن مشاهده نشده و بنابراین زمان مشخص می کند که آیا این بحران واقعا به زودی پایان خواهد یافت یا صرفا در حد گزارش‌های رسانه‌ای باقی می‌ماند.

منبع: تسنیم