کد خبر 118604
تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۲:۴۲

تحولات جهان اسلام در مقطع حاضر بیانگر نیاز همه جوامع اسلامی به درک هویت تاریخی- تمدنی خود است و ایران و ترکیه به سبب پیشتازی در گذر تاریخی و ریشه‌های تمدنی می‌توانند در این زمینه راهگشا باشند.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، میزگرد گفتگوی تاریخی- تمدنی ایران و ترکیه صبح امروز با پیام علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران و داود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه برگزار شد.

علی اکبر صالحی در پیام خود با اشاره به اینکه روابط ایران و ترکیه در سه وجه سیاسی، تجاری و فرهنگ و تمدن همواره استمرار داشته است، گفت: روابط سیاسی و حکومتی که گاهی با همدلی و زمانی در رقابت به عنوان تابعی از منافع درونی یا بین‌المللی هر یک از دولت‌های ایران و ترکیه همراه بوده است و تاثیر محدودی بر باور ملی ساکنان دو کشور نسبت به یکدیگر داشته است.

وی افزود: در وجه روابط تجاری و بازرگانی نیز سطح تبادلات تجاری میان اصناف و جامعه ایرانی و ترک به ویژه پیش از تشکیل دولت-ملت به مفهوم کنونی تعریف شده و جا افتاده بوده است.

صالحی تصریح کرد: اسباب استمرار روابط تاریخی ایران و تر کیه به فرهنگ و تمدن مربوط است. این موضوع ریشه در دیدن واحد اسلام،‌ کتاب و قبله مشترک، تعلقات مذهبی نزدیک به هم و رابطه با اهل بیت(ص) داشته است.

به گفته وزیر امور خارجه روابط فرهنگی نه تنها هیچگاه قطع نشد بلکه با وجود برداشت‌ها و نظرات گوناگون همچنان محفوظ ماند. اختلاف‌ها و تنوع نگرش در مباحث فرهنگی نه تنها مانع نیست بلکه سازنده و مایه پیشرفت دانش و فرهنگ است.

وی تصریح کرد: البته روابط فرهنگی- تمدنی دو کشور در یک صد سال اخیر تحت تاثیر ویژگی‌ها و پدیده‌های دنیای مدرن آهنگ و چهره‌ای دیگر یافت.

صالحی خاطر نشان کرد:‌پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران ادبیات انقلاب بیش از پیش از هر کشور دیگری در ترکیه علاقه اندیشمندان را برانگیخت و به ترجمه و شناسایی آثار منتشر شده در ایران همت گماشتند.

وی با اشاره به این که شرایط سال‌های جنگ 8 ساله صدام علیه ایران چنین ایجاب می‌کرد که همه توجه و سرمایه ما به دفاع معطوف باشد، گفت: ولی در تمام دو دهه بعد جمهوری اسلامی ایران به گسترش تبادلات مردمی، همکاری‌های منطقه‌ای، مشارکت های اسلامی و همسان سازی سیاست‌های مشترک در برابر نیات بیگانگان همت گماشت.

وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: اندیشمندان، نخبگان و پژوهشگران ما باید بتوانند روابط باز، معقول و بدون حاشیه داشته باشند.

وی افزود: تحولات جهان اسلام در مقطع حاضر بیانگر نیاز همه جوامع اسلامی به درک هویت تاریخی- تمدنی خود است و ایران و ترکیه به سبب پیشتازی در گذر تاریخی و ریشه‌های تمدنی می‌توانند در این زمینه راهگشا باشند.

صالحی خاطرنشان کرد: ترکیه و ایران هر دو استفاده از تولیدات اروپایی و غربی را به ویژه در زمینه‌های فکری تجربه کرده‌اند، تجربه‌ای که سستی و کاهلی ما را در تولید اندیشه به دنبال آورد و در فاصله گرفتن از میراث خویش تاثیر قاطع داشت. بازگشت به میراث تمدنی خود و توجه به اندیشه‌های اصیل دو ملت ضروری است. اگر چنین مسیری را دوباره و با هم بسپریم افق‌های روشن چندان دور از دسترس نیست.