به گزارش مشرق به نقل از اسپوتنیک، طرح اتهامهایی همچون طرحریزی کودتا در بولیوی در سال ۲۰۱۹ با هدف دستیابی به ذخایر غنی لیتیوم در این کشور آمریکای لاتین موضوع جدیدی نیستند. حتی پیام توئیتری «ایلان ماسک» بنیانگذار شرکت فناوری تسلا که گفته بود: «ما علیه هرکس که بخواهیم کودتا خواهیم کرد. با آن کنار بیایید!» برای بسیاری از جمله «ایوو مورالس» رئیس جمهور پیشین بولیوی گواهی بود بر هدف شوم این کودتا: دستیابی به معادن غنی لیتیوم، مادهای پرکاربرد در ساخت تلفن همراه، لپ تاپ و اتومبیلهای برقی.
با این حال یک وبگاه فعال در حوزه روزنامه نگاری تحقیقی موسوم به Declassified UK در یک گزارش تحقیقی افشا کرد که دولت انگلیس برای تضمین دسترسی به ذخایر عظیم لیتیوم در کشور بولیوی آنهم به سود شرکتهای انگلیسی، از کودتای سال ۲۰۱۹ در بولیوی حمایت کرده است.
طبق یافتههای این تحقیق، وزارت خارجه انگلیس و سفارت این کشور در بولیوی ظاهراً بودجه پروژه بهینه سازی «استخراج» ذخایر لیتیوم بولیوی توسط یک شرکت مستقر در شهر آکسفورد به نام «Satellite Applications Catapult» را تأمین کرده است. این گزارش در ادامه خاطرنشان میکند که پس از مجبور شدن «ایوو مورالس» رئیس جمهور پیشین بولیوی به کنارهگیری از قدرت، این پروژه در مدت زمان کوتاهی به سرعت پیشرفت کرده است.
یافتههای این گزارش همچنین نشان میدهد اندکی پس از آنکه بانک توسعه بین آمریکایی (Inter-American Development Bank) روز ۲۵ نوامبر ۲۰۱۹ پروژه لیتیوم را به طور کامل تأیید کرد، وزارت خارجه انگلیس مبلغ ۳۳،۲۲۰ پوند (معادل ۴۶ هزار دلار آمریکا) را به حساب شرکت مذکور انتقال داد.
در ماه مارس ۲۰۲۰، گزارشها حاکی از آن بود که سفارت انگلیس در بولیوی با وزارت معدن دولت موقت این کشور برای برگزاری یک «سمینار بینالمللی» با حضور بیش از ۳۰۰ تن از مقامات بخشهای معدنکاوی در سرتاسر جهان همکاری کرد که در این سمینار شرکتی با نام «Watchman UK»، از شرکای وزارت خارجه انگلیس، «راه حلهایی خلاقانه» برای وادار کردن جمعیت بومی و محلی به کار در معادن پیشنهاد داد!
تارنمای تحقیقی Declassified UK در ادامه گزارش خود ذخایرغنی لیتیوم در بولیوی را دلیل اصلی «ابراز لطف و علاقه طولانی مدت» انگلیس نسبت به دولت سوسیالیست مورالس عنوان کرد؛ به ویژه که این گزارش تلاشها برای ایجاد ارتباط میان «مثلث لیتیوم» - متشکل از کشورهای آرژانتین، شیلی و بولیوی- با بورس فلزات لندن را به خوبی نشان میدهد.