متخصصان امور امنیت سایبری آمریکا با تهدید جدیدی به نام ایران روربرو شده اند.

به گزارش مشرق ، رادیو ان پی آر در گزارشی با عنوان" آیا ایران می‌تواند جنگی سایبری علیه ایالات متحده راه اندازد؟" نوشت: کارشناسان امنیت سایبری بر این باورند که ایران منابع لازم برای تبدیل شدن به بازیگری اصلی در عرصه نبرد سایبری را در اختیار دارد.

متخصصان امور امنیتی، هم در دولت ایالات متحده و هم در صنایع بخش خصوصی مدت‌ها است از درونمای نبرد سایبری با چین یا روسیه می‌هراسند. این دو کشور از توانایی انجام حملات ویرانگر به شبکه‌های کامپیوتری (که بعضا کنترل تاسیسات مهمی چون شبکه انرژی یا سیستم مالی را بر عهده دارند) برخوردارند.

این متخصصان در حال حاضر با تهدید جدیدی در عرصه سایبری روبرو شده‌اند: ایران.

جفری کار، کارشناس نزاع سایبری (cyberconflict) و مشاور وزارت دفاع ایالات متحده در این زمینه می‌گوید: ایران منابع و توانمندی‌های لازم برای تبدیل شدن به بازیگری اصلی در عرصه نبرد سایبری را در اختیار دارد.

اگرچه تخصص سایبری ایران هنوز در حد چین و روسیه نیست؛ اما برخلاف این دو کشور، در حال منازعه با ایالات متحده بر سر برنامه هسته‌ای خود است و احتمال خصومت آن با آمریکا بسیار زیاد است.

آیا چنین شرایطی می‌تواند ایران را به حمله سایبری علیه ایالات متحده ترغیب کند؟

دیمیتری آلپروویچ، محقق امنیت سایبری تصریح می‌کند: آنچه آنها [ایرانیان] می‌توانند در صورت تحریک انجام دهند، نگرانی‌های زیادی را پدید آورده است. اگر بر این باور باشند که حکومت‌شان در معرض تهدید است و یا اینکه ممکن است مورد تهاجم واقع شوند، [ممکن است به این فکر بیفتند] که چطور می‌توانند سلاح‌های سایبری را به کار گیرند، یا این که چگونه از چنین حمله‌ای جلوگیری کرده و یا آن را - با روشی که برای آنها از راه نظامی ممکن نیست - تلافی کنند.

قابلیت‌هایی با رشد چشمگیر‌

پیش‌تر در سال جاری، جیمز کلاپر مدیر اطلاعات ملی در جلسه استماع کنگره اظهار داشت: در حال حاضر، ایران برای ترتیب دادن حمله در ایالات متحده آماده‌تر از گذشته است. وی خاطرنشان کرد: قابلیت‌های سایبری این کشور، در سال‌های اخیر رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است.

به عنوان مثال، مقامات ایرانی نشان داده‌اند از توانایی چشمگیری در کنترل ارتباطات آنلاین مخالفان برخوردارند. آنها ارتش سایبری ایران را سازماندهی کرده‌ و هکرهای حامی دولت را در آن به کار گرفته‌اند. این گرو‌‌هها برای از کارانداختن توییتر، فیلتر کردن وبسایت‌ها و انجام حملات سایبری از داخل ایران در نظر گرفته شده‌اند.

کار، مولف کتاب "درون جنگ سایبری" می‌افزاید: در صورتی که هکرهای ایرانی توانمندی بالاتر از حد معمولی از خود نشان داده باشند، عقل سلیم حکم می‌کند که دولت ایران نیز حداقل از همین توانمندی و یا احتمالا بیش از آن برخوردار است. آنها قطعا از منابع مالی و اراده‌ای چنین کاری برخوردار و به برخی از بهترین مدارس در سراسر دنیا برای آموزش مهندسین خود دسترسی دارند.

بیشترین ترس ایالات متحده از امکان نفوذ مهاجمان سایبری به سیستم‌های کامپیوتری (کنترل کننده تاسیسات حساس و حیاتی مانند شبکه برق) و از کار انداختن آن است. بنا به اعلام کارشناسان امنیت سایبری، در حال حاضر چنین اقدامی احتمالا فراتر از توانایی ایران است. اما رویکردی که کمتر جاه‌طلبانه می‌نماید، نفوذ به سیستم بانکی ایالات متحده و دستکاری اطلاعات مالی است. آلپروویچ که شرکت جدید وی با نام کراود استریک  بر تهدیدات سایبری ناشی از کشورها متمرکز است، عقیده دارد که ایران در حال حاضر از توانمندی چنین حمله‌ای برخوردار است.

وی می‌افزاید: در صورتی که ایران بتواند به این سیستم‌ها نفوذ کند و داده‌های ذخیره شده در آنها را دستکاری کند، این امر علاوه بر برجای گذاشتن خرابی‌های گسترده، اثرات مخرب آن تا مدت‌ها باقی خواهد ماند.

مخاطرات حمله سایبری

ژنرال جیمز کارترایت، سرهنگ بازنشسته نیروی دریایی و معاون پیشین ستاد مشترک ارتش ایالات متحده می‌گوید: ایران نیز مانند اکثر کشورها، خواهان توسعه توانمندی سایبری خود است. به همان دلیلی که خواهان توانمندی هسته‌ای – به مثابه سپر دفاعی- است.

این گزارش مدعی می شود: ولی برخورداری از زرادخانه سایبری که عمدتا برای ایجاد بازدارندگی به کار برده می‌شود، الزاما به این معنی نیست که ایران چنین تسلیحاتی را در اختیار گروه‌های تروریستی –گروه‌هایی که با تردید کمتری این سلاح‌ها را به کار خواهند گرفت- قرار نخواهد داد.

کارترایت در ادامه می‌افزاید: هر کشوری می‌تواند به توانمندی‌های تهاجمی دست یافته و به سهولت آن را در اختیار افرادی قرار دهد که قصد کاربرد آن را دارند و از این سلاح‌ها بیشتر به عنوان شمشیر استفاده می‌کنند تا سپری دفاعی و این چیزی است که افراد را –چه در مورد تسلیحات سایبری و چه تسلیحات هسته‌ای– نگران می‌سازد. [آنها می‌توانند بگویند] ما آن را فقط برای شما ایمیل می‌کنیم و می‌دانیم آمریکایی‌ها را دوست ندارید. از این ابزار می‌توانید استفاده کنید.

حزب‌الله لبنان یکی از نامزدهای مشخص چنین نقل و انتقالاتی است. عوامل حزب‌الله تاکنون از ابزار سایبری برای شناسایی جاسوسان درون رده‌های خود و حمله علیه اسرائیل بهره جسته‌اند.

فرانک کیلوفو، مدیر موسسه سیاست امنیت داخلی در دانشگاه جورج واشنگتن عقیده دارد: سوابق زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد ایران آمادگی آشکاری در کاربرد گروه‌های تحت‌الحمایه خود برای اهداف تروریستی دارد. دلایل بسیار اندکی می‌توانیم ذکر کنیم که موجب تردید ایران در استفاده از گروه‌های تحت‌الحمایه خود برای حمله سایبری علیه دشمنانش شود.

پاتریک میهن (نماینده جمهوری‌خواه از ایالت پنسیلوانیا)، سرپرست کمیته فرعی اطلاعات و ضد تروریسم می‌گوید: ما می‌دانیم که [ایرانی‌ها] در صورتی که در تنگنا قرار گیرند، به پاره‌ای اقدامات دست خواهند زد و واقفیم که از چنین توانمندی برخوردارند و فکر می‌کنم که تلاش برای ارزیابی میزان این توانمندی، عملی واقع‌بینانه است.

مقامات اطلاعاتی ایالات متحده حاضر به اظهار نظر بیشتر پیرامون توانمندی سایبری ایران نشدند، هرچند به طور کلی به وجود چنین تهدیدی اذعان دارند.

جان برنان، مشاور ضد تروریسم کاخ سفید نیز عقیده دارد: تعدادی از کشورها توانمندی‌های سایبری خود را توسعه داده‌اند و در میان آن کشورهایی به چشم می‌خورد که روابط متشنجی با ایالات متحده دارند. ما این نکته را مدنظر داریم. لازم است که ما در برابر کشوری که هم از توانمندی سایبری برخوردار بوده و هم قصد [استفاده از] آن را دارد، هر اقدام ممکنی را برای پیش‌گیری از وقوع چنین حمله‌ای انجام دهیم.