به گزارش مشرق به نقل از مهر، نظرات خود را درباره نحوه انتخاب ناشران برگزیده بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و معرفی نشدن هیچ یک از ناشران کودک و نوجوان به عنوان برگزیده در این یادداشت منعکس کرده است که متن آن از نظرتان میگذرد.
واقعیت این است که روز اختتامیه بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برای بسیاری از ناشران تبدیل به فضای سنگینی شده بود و این ناشران آرزو میکردند تا این مراسم و شعارهای بلند بالای تعالی نشر هرچه زودتر به پایان برسد.
انتخابهایی که البته در چند سال گذشته نیز تعجب و نارضایتی بسیاری از اهالی نشر را برانگیخته بود، اما گویا در دوره بیست و پنجم نیز تصمیمهای دقیقه نودی بر اصول اصلی انتخاب چربیده بود تا در روزهایی که معاونت امور فرهنگی درگیر شایعات زیادی شده، این انتخابها اهرمی برای کاستن از فشارهای برخی دلسوزان نشر برای بهبود اوضاع شود.
اینکه در دو بخش ناشران خصوصی تهران و ناشران کودک و نوجوان هیچ ناشری شایسته برگزیده شدن شناخته نشده، خود تلویحا اقرار متولیان کتاب کشور است بر اینکه در حوزه نشر آن چنان هم اوضاع بر وفق مراد نیست و اگر چنین بود که انتخاب ناشر برگزیده کار سختی نبوده است. این در حالی است که گفتگوهای مدیران میانی معاونت فرهنگی حاکی از رضایت عملکرد ناشران داشته، اما آیا تصمیم نهایی به گونهای گرفته شده که در میان این همه ناشر فعال بخش خصوصی هیچ کدام در مراسم اختتامیه تقدیر نشوند؟
البته این گونه رفتارها در دو سه سال گذشته در تصمیمهای معاونت امور فرهنگی دیده شده، اما این که در نمایشگاهی که خودمان به عنوان نگین ارزشمند فعالیتهای فرهنگی معرفی میکنیم، هیچ ناشری را در بخش خصوصی شایسته تقدیر ندانیم، جای سئوال دارد.
باید از مسئولان بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران سئوال کرد که آیا در شرایطی که گرانی کاغذ امان ناشران را بریده و انتشار کتاب به یک پروژه طاقتفرسا تبدیل شده، ناشری که در بخش خصوصی با سختترین شرایط برای اعتلای فرهنگ کشور تلاش میکند، شایسته تجلیل و انتخاب در مهم ترین رویداد فرهنگی کشور نیست؟
باید سئوال کرد که آیا ضوابط انتخاب ناشران در نمایشگاه به صورت شفاف رسانهای میشود تا ناشرانی که از این مساله نارضایتی دارند، مساله را لااقل برای خودشان حل کنند؟
والبته بیانگیزگی دیگر ناشران دولتی را نیز باید در نظر گرفت که انتخاب چندین باره، ذوق دیده شدن و تجلیل را از سایر ناشران گرفته است. شاید آن دسته از ناشرانی که در سالهای متوالی نیز انتخاب میشوند، همین نظر را داشته باشند و به انتخاب پیاپی و تکراری خود به عنوان ناشر برگزیده علاقه نشان ندهند.
انتخاب نشدن ناشر برگزیده در دو بخش ناشران خصوصی تهران و بخش کودک و نوجوان، گرچه در ظاهر اتفاقی مهم محسوب نمیشود، اما در واقع حکایت از آن دارد که مسئولان معاونت فرهنگی خود اذعان دارند که صنعت نشر کشور دچار بیماری شده و گویا راه علاج نیز در دستانشان نیست.