به گزارش مشرق، سند جامع همکاریهای ایران و چین توسط «محمد جواد ظریف» و «وانگ یی» وزیران خارجه دو کشور هفتم فروردین در محل وزارت امور خارجه امضا شد.
نقطه آغاز رایزنی برای امضای این سند راهبردی ۲۵ ساله ۶ سال پیش در جریان سفر رئیس جمهور چین به تهران بود.
در این سفر ایران و چین با صدور بیانیهای سطح روابط دو کشور را به مشارکت جامع راهبردی ارتقا دادند و اعلام کرده بودند: آماده مذاکره برای انعقاد سند همکاریهای بلند مدت هستند.
به دنبال این ریل گذاری در روابط دو کشور مذاکرات برای تهیه پیش نویس سند همکاری جامع با چین تدوین شد و سرانجام در سال ۹۸ در سفر وزیرامور خارجه کشورمان به پکن، این پیش نویس تحویل دولت چین شد.
اکنون این سند، مشتمل بر همکاریهای راهبردی، منطقهای و بین المللی است.
در بعد اقتصادی، تولیدات مشترک برای تأمین نیاز بازارهای داخلی و خارجی، همکاریهای دو جانبه در حوزه انرژی، صنعتی، معدنی و زیست محیطی با اولویت همکاری در بخش زیرساختی، ارتباطی، مخابراتی، علمی، آموزشی و حوزه سلامت است.
همکاری در زمینه تسهیل در روابط مالی و بانکی، تعمیق روابط تجاری بخش خصوصی برای تجارت و همکاری رسانهای، دانشگاهی از دیگرمحورهای همکاری این سند بلند مدت همکاری بین ایران و چین است.
امضای سند همکاری جامع میان ایران و چین بازتاب گسترده ای در جهان داشته و بسیاری بر این باور هستند که این موضوع به یکجانبه گرایی غرب در جهان پایان می بخشد.
در همین رابطه برای تحلیل بهتر این سند با پروفسور «نادر انتصار» استاد علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی در آمریکا به گفتگو نشستیم که مشروح این گفتگو به شرح زیر است:
*به نظر شما اهمیت توافق جامع ایران و چین در چیست نظر به اینکه ایران تلاش می کند به شرکایش تنوع ببخشد و روابطش با کشورهای غربی را متعادل کند؟
توافق ایران و چین مهمترین توافق بین جمهوری اسلامی و یک بازیگر عمده بین المللی در بیش از چهار دهه اخیر {از زمان انقلاب ایران} است. همچنین این یک اقدام صحیح از سوی ایران است که سرانجام با شناخت تحولات مداوم در روابط بین الملل، گامی اساسی در جهت تعادل در سیاست خارجی خود بردارد.
*اهمیت اقتصادی چنین توافقی برای ایران و چین چه خواهد بود؟
اگر کلیه مفاد توافق نامه بدون تأخیرهای بی مورد و موانع پیش بینی نشده اجرا شود، این توافقنامه به روان شدن روابط اقتصادی چین و ایران کمک می کند و به هر دو کشور امکان می دهد سازوکارهای موثری برای مبارزه با تحریم های اقتصادی غرب طراحی کنند. البته غلبه بر تحریم های انباشت شده غرب روندی طاقت فرسا و نسبتاً طولانی است اما توافق گام درستی در این راستا است.
*اهمیت ابتکار عمل "یک کمربند یک جاده" چین برای بلندپروازی های این کشور چیست و اهمیت نقش ایران در پروژه این کشور چیست؟
ابتکار کمربند و جاده چین در واقع یک پروژه بلندپروازانه است و مسلماً مهمترین ابتکار عمل یک کشور عمده در ۵۰ سال گذشته است. دامنه این پروژه گسترده است و تعدادی از کشورها را در بر می گیرد. ایران قطعه مهم آسیای غربی در اجرای پروژه کمربند و جاده چین است. موقعیت ژئواستراتژیک منحصر به فرد و بی نظیر ایران و امکان بالقوه آن به عنوان یک شریان تجاری حیاتی برای گسترش روابط چین در خاورمیانه و مرکز و جنوب آسیا به ایران امکان می دهد نقشی کلیدی در سیاست اقتصادی خارجی چین بازی کند.