کد خبر 1199088
تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۲

سفیر اسبق کشورمان در نروژ گفت: با توافق ایران و چین فضایی برای ایران به وجود آمده که تا حدی بتواند تحریم‌ها را دور زده و امتیاز کمتری به آمریکا بدهد.

به گزارش مشرق، روزنامه فرهیختگان گفت‌وگویی با عبدالرضا فرجی‌راد، کارشناس مسائل بین‌الملل و سفیر اسبق کشورمان در نروژ انجام داده است که بخش‌های مهم آن در ادامه از نظر می‌گذرد.

چین در همه زمینه‌ها می‌تواند به ایران کمک کند 

- چین با رشد سریع نزدیک به ۹درصد رو به توسعه قرار دارد و از تکنولوژی‌های بسیار جدیدی برخوردار است و ازاین‌‎رو می‌تواند در همه زمینه‌ها ازجمله نفت، گاز و مسائل کلان تا موضوعات خرد به ایران کمک کند.

- به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی شرق را انتخاب کرده، چراکه ما نمی‌توانیم از توسعه عقب بمانیم و زیرساخت‌های ما درحال از بین رفتن و کارخانه‌های ما درحال ضعیف شدن است و سرعت آنها نیز پایین آمده، لذا باید در عرصه حمل‎‌ونقل، هواپیمایی، فرودگاه و مسائل ریلی به‌‎سوی نوسازی برویم.

- چین در زمینه قطارهای سریع‌‎السیر و خطوط ریلی حرف اول را می‌زند و همچنین از نظر شهرسازی، برق و گاز نیز پیشرو است.

توافق ایران و چین باید در آینده به ۲۰ یا ۳۰ قرارداد منجر شود

- توافق ایران و چین ضمانت اجرایی ندارد اما مقدمه‌ای برای کاری بزرگ است و سیاست آمریکا را زیر سوال می‌برد.

- آمریکا از یک‎سو می‌خواهد چین را تحت‎‌فشار قرار داده و رشد آن را کوتاه کند، طوری‎‌که اجازه ندهد از آمریکا عبور کند و از سوی دیگر به ایران فشار می‌آورد و می‌خواهد با ایران در منطقه به توافق برسد و سپس سراغ چین برود.

- چینی‌ها در این زمینه بدل زده‌اند و در منطقه ما یک توافق سنگین با ایران به عمل آوردند که البته باید در آینده به ۲۰ یا ۳۰ قرارداد منجر شود.

توافق چین سبب دور زدن تحریم‌ها می‌شود

- مجموع این مسائل سبب نگرانی آمریکایی‌ها شده و درعین‎‌حال فضایی برای ایران به وجود آمده که تا حدی بتواند تحریم‌ها را دور زده و امتیاز کمتری به آمریکا بدهد.

- آن استراتژی آمریکا که قرار بود از زمان اوباما با ایران به توافق برسد اما ترامپ آن را قطع کرد، ظاهرا به بن‎‌بست خورده است.

چین سیاست‌های آمریکا را در مقابل ایران تضعیف کرده است

- چین به منطقه ما آمده و می‌خواهد چالشی برای آمریکا ایجاد نماید اما آمریکا نمی‌خواهد با حجم وسیع در این منطقه بماند، چراکه آنها نیز توان خاصی دارند و نمی‌توانند در دو منطقه بزرگ و حساس دنیا نیروی خود را پخش کنند.

- چین سیاست‌های آمریکا را در مقابل ایران تضعیف کرده است، بنابراین در این مقطع چینی‌ها که همیشه در مقابل آمریکا و به‎‌ویژه در رابطه با ایران محافظه‌‎کار بودند درحال‎‌حاضر یک سیاست تهاجمی را پیش گرفته‌‎اند و آمریکایی‌ها نیز نمی‌توانستند نگرانی خود را از این مساله پنهان کنند.

اروپا از توافق ایران و چین نگران است

- اروپا به دو دلیل از توافق ایران و چین نگران است. بازار ایران به‌‎نوعی بازار اروپایی بود و به همین دلیل اروپا نیز منتظر بود پس از تحریم‌ها مجدد به آن بازگردد.

- از طرف دیگر ایران با توجه به اینکه در یک موقعیت ژئوپلیتیک مهم قرار دارد، آنها به‌‎دنبال تعامل با ایران هستند اما وقتی ایران در قالب کار گسترده با چین قرار می‌گیرد، طبیعتا توجهش به اروپا کمتر می‌شود.

سربازان چینی کارکرد کارگر و مهندس دارند

- اینکه مطرح می‌شود ۵ هزار سرباز چینی با هدف نظامی به ایران می‌آیند، درست نیست.

- چین ۴ میلیون سرباز دارد و در حالت جنگی از این سربازها برای کار نظامی استفاده می‌کند اما در حالت غیرجنگی از ظرفیت آنها برای نوسازی عمرانی و توسعه بهره می‌برد.

- اگر چین ۵ هزار سرباز هم به ایران بیاورد، آنها مانند یک مهندس یا کارگر عمل می‌کنند و علت اینکه چین از آمریکا و غرب جلو افتاده، وجود همین سربازهای منظم و مطیع است که با دریافت حقوق ناچیز برای آنها سودآوری دارد و یک سرباز در قالب کارگر یا مهندس می‌تواند به اندازه چند کارگر معمولی کار کند.

آمریکا و رژیم‌صهیونیستی نگران پیشرفت ایران پس از توافق با چین هستند

- آمریکا، رژیم‌صهیونیستی و کشورهای عربی تصور می‌کنند با این اقدام، ایران تحریم‌ها را دور می‌زند و مشکلات آن رفع می‌شود. 

- رژیم‌صهیونیستی و عرب‌ها فکر می‌کنند با این توافق توان مالی ایران افزایش یافته و به گروه‌های نیابتی خود بیشتر کمک می‌کند.

- آنها احساس می‌کنند توان نظامی و هسته‌ای ایران بالاتر می‌رود؛ چراکه آنها معتقدند بخش‌‎های اصلی توافق ایران و چین محرمانه مانده و پخش نشده و با همین مسائل نیز افکار عمومی داخلی ایران را تحریک می‌کنند.

- آنها از پیشرفت ایران در حوزه ابزارهای نظامی از تانک، ماشین‌های جنگی، دریایی و کشتی‌های جنگی و هواپیمایی نیز نگران هستند، طوری‎که برنامه‌ها و اهداف آنها در رابطه با مهار ایران در منطقه از بین برود.