کد خبر 120111
تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۵:۰۸

کشورهایی که از ساخت جت جنگنده جدید «اف-سی و پنج» پنتاگون حمایت می کنند، نگران افزایش هزینه های این طرح و تاخیرهای مکرر در اجرای آن هستند به طوریکه برخی که منتظر هستند تا ببینند آیا این هواپیما در حد و اندازه های وعده داده شده است یا نه تا سرمایه گذاری های خود را در این طرح به تعویق بیندازند یا میزان آن را کاهش دهند.

به گزارش مشرق به نقل از واحد مرکزی خبر، آمریکا می گوید این هواپیمای جنگنده، یک شگفتی در عرصه فناوری است که از رادار دشمنان می گریزد و به نیروهای متحد این کشور امکان می دهد به همراه جنگنده های آمریکایی، در آسمان عملیات انجام دهند.

به گفته مسئولان طرح اف-سی و پنج، در دهه های آینده، «این هواپیما به رکن اصلی عملیات آتی نیروهای ائتلاف تبدیل خواهد شد و به پر کردن خلایی مهم کمک خواهد کرد که قابلیت اتحادهای امنیتی ما را افزایش خواهد داد».

کنسرسیومی بین المللی متشکل از هشت کشور در سال دو هزار و یک به منظور کمک به پرداخت هزینه های ساخت اف-سی و پنج و اطمینان خاطر در خصوص بازار صادراتی آتی آن تشکیل شد ولی این طرح با موانع سیاسی مواجه شده است.

قرار بود این طرح که به عنوان ستون فقرات آتی ناوگان هوایی آمریکا قلمداد می شد، پروژه ای به صرفه تر در مقایسه با طرح های تسلیحاتی قبلی باشد ولی یک رشته مشکلات فنی به تاخیرهایی در تولید این هواپیما منجر شده و هزینه ساخت این هواپیمای رادارگریز را افزایش داده است.
در حالیکه کشورها در سراسر جهان با فشارهای بودجه ای شدید و اقدامات ریاضت اقتصادی مواجه شده اند، هزینه های این طرح به شدت افزایش یافته است.
در ماه فوریه، ایتالیا تعداد هواپیماهای اف-سی و پنجی را که قصد داشت خریداری کند، از صد و سی و یک فروند به نود فروند کاهش داد.
پارلمان هلند در ماه مارس طرحی را تصویب کرد که در آن درخواست شده بود هیچ سفارش دیگری برای خرید جنگنده های اف-سی و پنج به غیر از دو هواپیمایی که قبلا خریداری شده است، داده نشود.

طرح اولیه انگلیس برای خرید صد و سی و هشت فروند از این هواپیما نیز لغو شده است.
از کانبرا گرفته تا کپنهاگ و اسلو، نتایج پروازهای آزمایشی اف-سی و پنج و افزایش هزینه های این طرح با موشکافی شدید رو به رو شده و پیامدهای سیاسی به همراه داشته است.



نائوکی تاناکا وزیر دفاع ژاپن اعلام کرده است اگر این طرح شکست بخورد، این کشور «مجبور خواهد شد یا لغو این قرارداد یا انتخاب مدل دیگری را بررسی کند».

ژاپن و اسرائیل بخشی از کنسرسیوم بین المللی اف-سی و پنج نیستند ولی به عنوان مشتری این هواپیما، قرارداد بسته اند.

این طرح با انتقادهای شدید مخالفان در کانادا مواجه شده زیرا حسابرس کل این کشور در گزارشی، دولت را به فریب پارلمان در خصوص هزینه واقعی این هواپیما، متهم کرده است.
به رغم اینکه دولت کانادا اعلام کرده هزینه این طرح نه میلیارد دلار است ولی حسابرس کل این کشور نتیجه گیری کرده که هزینه واقعی این طرح نزدیک به بیست و پنج میلیارد دلار است.

در بحبوحه ابهاماتی در این خصوص که آیا ساخت چنین هواپیمای پیشرفته ای اصلا لازم است، نروژ و برخی دیگر از کشورها تصمیم گرفته اند طرح خرید این جنگنده را به تعویق بیاندازند.

مقامات آمریکایی که با فشارهای سیاسی کمتری در مقایسه با همتایان خارجی خود در خصوص این طرح مواجه هستند، امیدوارند بتوانند از یک سناریوی وحشتناک که ممکن است به خروج شرکای بین المللی آمریکا از این پروژه منجر شود، اجتناب کنند.

این مسئله می تواند طرح ساخت این هواپیما را از دستور کار خارج کند و هزینه های این پروژه را بیش از پیش افزایش دهد.

کارشناسان می گویند خیلی چیزها به چگونگی عملکرد این هواپیما بستگی خواهد داشت و اینکه آیا فناوری پیشرفته آن مطابق با آنچه تبلیغ شده است، خواهد بود یا نه.