کد خبر 1201265
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۴۰۰ - ۲۲:۵۴

با توجه به قرمز شدن نقشه کشور در زمینه شیوع کرونا باید بار دیگر محدودیت‌های کرونایی تشدید شود تا بار فشار وضعیت موجود از دوش کادر درمان برداشته شود، اما مقصر وضعیت فعلی کیست؟

به گزارش مشرق، حالا دیگر خبری از رنگ آبی بر روی نقشه ایران نیست و رنگ قرمز کرونای جهش‌یافته سراسر کشور را فرا گرفته است و این سوال در اذهان عمومی شکل گرفته که چه کسی مقصر وضعیت فعلی است؟ مردم یا مسوولان؟ بررسی وضعیت شیوع کرونا، اعمال محدودیت‌ها و فروکش کردن حرارت بیماری تا قبل از عید نوروز نشان می‌دهد اکثریت مردم تابع تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا هستند و همین قانونمداری نیز باعث شد تا آمار مرگ و میر بیماران مبتلا به کرونا دو رقمی شده و به سمت تک رقمی شدن پیش برود.

بر اساس اظهارات کارشناسان، اعمال محدودیت‌های تردد، لغو طرح ترافیک و الزام به استفاده از ماسک،  تشدید کنترل مرزها و رعایت شیوه‌های نامه‌های بهداشتی نقش موثری در مهار بیماری کرونا داشته است هرچند که نباید در این بین از نقش واکسیناسیون عمومی غافل شد.

بیشتر بخوانید:

جزییات تعطیلی بازار بزرگ تهران

پیش از تعطیلات نوروزی، شرایط کرونایی کشور با ثبات بود و می‌رفت تا به یک نقطه کاهش قابل قبول برسد تا جایی که تعداد جانباختگان و مبتلایان کاهش چشمگیری پیدا کرده بود و وزیر بهداشت و کادر درمان کشور نیز توانستند نفسی تازه کنند.

*روحانی: پیک کرونا تمکام شد

اظهارات عجیب رئیس جمهور در خصوص پایان یافتن پیک کرونا با توجه به شیوع بیماری جهش یافته در جنوب کشور و روند رو به کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی در روزهای منتهی به پایان سال را می توان یکی از مصادیق بارز تصمیمات غیرکارشناسی این ستاد دانست.

با وجود زنگ خطر افزایش بیماری، متاسفانه ستاد کرونا در تصمیمی عجیب بدون توجه به هشدارهای مکرر وزیر بهداشت سفرهای نوروزی را ممنوع نکرد تا همین تصمیم باعث شود برای بار دیگر آمار جان باختگان کرونا سه رقمی شود!

*افزایش ۸۰ درصدی سفرهای نوروزی

بر اساس آمار منتشر شده سفرهای ۸۰ درصد بیشتر از سال گذشته و ۱۸ درصد بیشتر از سال ۹۸ بود، یکی از دلایل مهم و اصلی نقل و انتقال ویروس کرونا است که در روزهای تعطیلات نوروزی اتفاق افتاد.

بازار آشفته مرغ، روغن و برخی دیگر از اقلام اساسی باعث تشکیل صف‌های طولانی و پر ازدحام شد که بدون شک این موضوع نیز در سرایت ویروس بی تاثیر نبوده است موضوعی که در گذشته نیز مسوولان وزارت بهداشت به آن اشاره کرده بودند و خواستار توزیع مناسب اقلام معیشتی شده بودند.

*حرفتان خریدار ندارد استعفا دهید!!

با شیوع مجدد بحران و بی توجهی به هشدارهای صریح وزیر بهداشت در جلسات ستاد کرونا، طی روزهای گذشته برخی از رسانه ها تلاش کردند وزارت بهداشت را مقصر جلوه دهند و برای یکبار دیگر موضوع استعفای وزیر بهداشت به این بهانه که اگر حرفتان خریدار ندارد را پیش کشیدند، اظهارات و تفاسیری که با واکنش تند سعید نمکی مواجه شد و وی در نامه ای خطاب به روسای دانشگاه های علوم پزشکی نوشت: اینجانب به شیوه مکتوب و یا گفتمان آکنده از اعتراض، تقاضا و التماس هرچه باید قبل از تعطیلات منعکس کردم می دانستم که کوچکترین بی احتیاطی برای شما عزیزان چه موج سخت و طاقت فرسای دیگری خواهد آفرید که با همه امواج قبلی متفاوتست.

شاید بارها می توانستیم برای فرار از این فشار سنگین دلیلی را بهانه و از زیربار شانه خالی کنیم. مگر در شرایط آرام با خزانه پر و اعتبارات سرشار با بهانه جویی های پیاپی صحنه را ترک نکردند؟

آنها که کرونا و مرگ مردم این سرزمین را ابزار سیاسی می­کنند تا بتوانند ورشکستگی گذشته را شاید جبران و در ماههای پیش رو آب رفته به جوی را بازگردانند و برای فروپاشی نظام سلامت و تسلیم در مقابل بیماری شعار ترغیب به استعفای این تیم را سر می­دهند نیز بدانند که این گروه پایدارتر از آنست که فکر می­کنند و ایستاده ­اند تا پایان این راه، تا متقاعد کردن دیگران به همراهی، تا عرضه زودرس واکسن ایرانی، تا مهار کامل بیماری در این سرزمین سرافراز، تا آشفته کردن خواب همه کسانی که منتظرند درماندگی این کشور را بجای سربلندی نظاره کنند.

*مسوول لغو سفرها وزارت بهداشت بود؟

با نگاهی به شرایط کشور قبل از عید نوروز برای همگان نمایان می شود که همکاری بسیج و وزارت بهداشت در اجزای طرح شناسایی بیماران مبتلا به کرونا نقش بسزایی در کاهش آمار مرگ و میر مبتلایان داشت به طوری که همین طرح باعث شد تا آمار فوتی های کرونا دو رقمی شود، شاید همین آمار دو رقمی و نداشتن علم و تخصص کافی برخی از اعضای ستاد کرونا باعث ایجاد عادی انگاری در آنها شد تا نه تنها تصمیمی در زمینه اعمال محدودیت های نوروزی نگیرند بلکه مسافرت به شهرهای شمالی کشور و استان های همجوار خوزستان نیز ممنوع نشد که این موضوع درجای خود قابل تامل است.

*مسوول لغو تورهای مسافرتی به کشورهای قرمز وزارت بهداشت است؟

بررسی ها نشان می داد آمارهای صعودی تعداد مبتلایان به کرونا در ترکیه نشانگر این است که این کشور همسایه در آستانه پیک حاد کرونا قرار داشت به طوری که ظرف دو هفته گذشته از ۸۱ استان  این کشور تنها یک استان کم جمعیت در وضعیت آبی قرار داشت . شمار مبتلایان در این کشور به طور نگران کننده‌ای رو به رشد بود ، به طوری گفته می‌شود  تنها ظرف مدت یک شبانه‌روز تعداد مبتلایان به کرونا به ۳۲ هزار نفر رسیده است. در چنین شرایطی و با پیش‌بینی قبلی، وزیر بهداشت درخواست لغو هرگونه سفر به این کشور را اعلام کرد. خواسته‌ای که با وجود نگرانی‌های مسئولان ستاد مقابله با کرونا در زمان مناسب به مرحله اجرا نرسید.

*مسوول رعایت پروتکل ها در هواپیماها وزارت بهداشت است؟

محدودیت استفاده از حداکثر ۶۰ درصد ظرفیت هواپیما در پروازهای داخلی به درخواست وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با دستور سازمان هواپیمایی کشوری از ابتدای آبان‌ماه ابلاغ شده و همه ایرلاین‌ها موظف به رعایت آن در راستای مقابله با شیوع ویروس کرونا شده‌ند. بعد از ابلاغ این دستورالعمل، کشمکش‌ها و مکاتبات زیادی از سوی شرکت‌های هواپیمایی برای لغو آن صورت گرفت اما بررسی های میدانی نشان می دهد این پروتکل فقط در ظاهر تا کنون پابرجا مانده میزان رعایت آنها کاهش داشته است و شرکت های هواپیمایی نظارتی بر آنها ندارند.

*مسوول رعایت پروتکل ها در اتوبوس ها وزارت بهداشت است؟

در حوزه حمل و نقل وظایف و ضوابط بسیاری اعلام شده است که می توان به غربالگری مسافران و تب سنجی از آن‌ها اشاره کرد، اما مشاهدات میدانی گویای این موضوع است این پروتکل‌ها در حمل و نقل جاده‌ای بین شهری رعایت نشده و از سوی شرکت‌های حمل و نقل جاده‌ای و بین شهری جدی گرفته نمی شود. چرا که برخی رانندگان حتی به تذکرهای مسافران هم توجهی نمی کنند به صورت آشکارا و در روز روشن این ضوابط و پروتکل‌ها را زیر پا می‌گذارند، موضوعی که توسط سازمان های ذی ربط و شهرداری نادیده گرفته شد و همین موضوع باعث شد که تا یکی از اعضای شورای شهر تهران نیز به شهردار تذکر دهد.

*انتقاد از وزارتخانه‌های کشور و میراث فرهنگی

در همین رابطه حسینعلی شهریاری در گفت وگو با فارس به دیدار اعضای کمیسیون بهداشت و درمان به وزیر بهداشت اشاره کرده و گفت: آقای نمکی به ما گفت که برخی اعضای ستاد فکر می‌کنند ما رنگ‌بندی شهرها را با فتوشاپ تعیین می‌کنیم و لذا باور نداشتند که افزایش سفرها منجر به افزایش شهرهای قرمز و نارنجی می‌شود، در حالی که تأکید ما این بود که باید به سمت گسترش نقاط آبی و زرد حرکت کنیم.

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: بر اساس آنچه وزیر بهداشت گزارش داد، وزارتخانه‌های کشور و میراث فرهنگی مقصر اصلی وضعیت موجود هستند؛ چراکه از یک ماه پیش از عید، بلیت فروختند و نمی‌توانستند کنسل کنند! از طرف دیگر وزارت کشور نیز به جای آنکه آمار بیماران بستری و فوتی را از وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی دریافت کند، از استانداری‌ها دریافت می‌کرده و شاید این امر باعث اشتباه محاسباتی برای آنها شده است.

*چه کسی مقصر است؟

با شرایط به وجود آمده به نظر می‌رسد که کشور به خاطر آغاز موج چهارم کرونا به نقطه سر خط رسیده و باید بار دیگر محدودیت‌های کرونایی تشدید شود و بار فشار وضعیت موجود بر دوش کادر پزشکی قرار گیرد. ساده انگاری و سهل انگاری‌های اخیر دلیل اصلی شدت یافتن بیماری کرونا است و در این امر تنها نمی‌توان مردم را مقصر دانست بلکه متولیانی که به گفته نمکی نمودارهای شیوع بیماری در کشور را فتوشاپ دانستند بیشترین تقصیر را دارند.

منبع: فارس

برچسب‌ها