به گزارش مشرق به نقل از جهان، برنامه "دیروز، امروز، فردا" پنجشنبه شب با حضور علیرضا زاکانی و علیاصغر زارعی نمایندگان مردم تهران و حجت الاسلام حسین سبحانینیا عضو هیئت رئیسه و نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی از شبکه سوم سیما پخش شد.
این برنامه تلاش کرد که عملکرد مجلس هشتم و اولویتهای مجلس نهم را مورد بحث و گفتوگو قرار دهد.
زاکانی، نائب رئیس کمیسیون اصل 90 خانه ملت در سخنانش با اشاره به پیام رهبر معظم انقلاب به مناسبت آغاز بکار مجلس هشتم، عنوان کرد: برای بررسی عملکرد مجلش هشتم بازخوانی این پیام مهم است. حضرت آقا در پیامشان به نکات مختلفی اشاره کردند. ایشان نقاط مثبت مجلس هفتم را مورد تاکید قرار دادند؛ درباره مجلس هشتم هم اصل وقف کردن نماینده برای مجلس، حریت و شجاعت نماینده، تعامل صحیح با دیگر قوا، ایجاد آرامش و ثبات در جامعه و دقت در اهداف دهه پیشرفت و عدالت از توصیه های رهبر انقلاب در این پیام بود.
نماینده مردم تهران در مجلس هشتم و منتخب مجلس نهم با بیان اینکه مجلس هشتم در برخی حوزه ها عملکردی مثبت داشته و در برخی حوزه ها هم نمره اش زیبنده خانه ملت نیست، افزود: به اعتقاد من اشکال هم به دولت و هم مجلس بر می گردد. البته اگر قرار بر گله گذاری باشد من هم از خودمان و هم از دولت گله خواهم کرد. حتی شاید اشکال اصلی را به خودمان بگیرم سپس از دولت انتظار تعامل و حرکت در مسیر آرامش را داشته باشم.
دو طرف قدر بسیاری از فرصت ها را ندانستند
زاکانی با بیان اینکه "دو طرف قدر بسیاری از فرصت ها را ندانستند"، تصریح کرد: بسیاری اوقات هم مجلس و هم دولت بر سر موضع نادرست خود پافشاری کردند؛ در صورتی که اصل و مبنا باید حرکت در جهت خدمت به مردم و منافع ملی باشد و دو قوه باید به جای رقابت، در خدمت گذاری رفاقت داشته باشند.
نائب رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس در ادامه به بیان مثالی برای روشن شدن بیشتر محتوای سخنانش عنوان کرد. وی با اشاره به واکنش مجلس به یک نامه دولت، آن را نمونه ای از تعامل صحیح خانه ملت با دولت توصیف کرد.
ماجرای دو نامه دولت به مجلس و پاسخ رهبر انقلاب
نماینده مردم تهران در مجلس هشتم و منتخب مجلس نهم در این باره گفت: در جریان مجلس هفتم دولت نامه ای سه صفحه ای و محرمانه به مجلس نوشت که اسباب تعجب شد. دولت در این نامه عنوان کرده بود که برخی قوانین مصوب مجلس را قبول ندارم.
وی با بیان اینکه "در مقابل این نامه بی سابقه می شد جنجال کرد و فریاد زد"، افزود: با این حال در اقدامی دور از تنش در هیئت رئیسه تصمیم گرفته شد که رئیس مجلس، این نامه را به با ذکر اصول قانونی پاسخ گوید. که پاسخی کوتاه هم شد.
زاکانی در ادامه عنوان کرد: سه روز بعد از این واقعه، دولت یک نامه دیگر به مجلس فرستاد با این تفاوت که این بار مصداق قانونی را که قصد اجرای آن را نداشت اعلام کرده بود. در این نامه گفته شده بود که به خاطر اشکالاتی که به این قانون (مصوبه 950 میلیون دلاری درباره گاز) داریم آن را اجرا نمی کنیم.
به گفته وی "از انجایی که ما در جمهوری اسلامی بن بست نداریم، همان زمان رئیس مجلس نامه دولت را به رهبر معظم انقلاب ارائه کرد. حضرت آقا هم در پاسخ، به دولت خطاب کردند که مصوبات مجلس که به تصویب شورای نگهبان رسیده است قانون و لازم الاجراست.
دو نوع تعامل داریم
وی در عین حال یادآور شد که "البته مجلس هم باید قوانینی را بنویسد که قابل اجرا باشد و این هنر را داشته باشد که ریل گذاری درست کند اما لوکوموتیوران هم حق ندارند مسیر را تغییر دهد و حتی اگر ریل هم اشکال دارد باید آن را از طریق قانونی اصلاح کند."
نائب رئیس کمیسیون اصل 90 خانه ملت بر پایه سخنانش نتیجه گرفت که دو نوع تعامل وجود دارد: "حفظ اقتدار در نهایت آرامش و ثبات" نوع مثبت آن و "جنجال سازی و ایجاد تنش" وجهه دوم و منفی تعامل با دولت است که مضر خواهد بود.
نه وکیل الدوله داریم و نه وکیل ضددوله
در میانه برنامه که زارعی از خلق عبارت "وکیل الدوله" در مجلس هشتم انتقاد کرد، زاکانی هم در این باره گفت: مجلس نه وکیل الدوله و نه وکیل ضددوله دارد بلکه وکیل المله دارد. در واقع دولت هرجا خادمی مردم را بکند ما هم کمک کار و حامی او خواهیم بود اما اگر جایی رویکرد دولت خلاف این باشد ایستادگی و مقاومت خواهیم کرد البته به این شرط که دعوا را سر سفره مردم نبریم و به صورت کارشناسی بین دو قوه حل کنیم."
ساختار قانونی نویسی دارای خلأهای اساسی است
نماینده مردم تهران در ادامه با تاکید بر اینکه "هم حوزه قانونگذاری و هم نظارت در مجلس باید متحول شود"، عنوان کرد: ساختار قانونی نویسی دارای خلأهای اساسی است. بسیاری از مشکلات و نقاط ضعف مجلس هم ناشی از همین نقص است.
وی افزود: البته من زمانی که در مجلس هفتم عضو هیئت رئیسه بودم طرحی شش ماده ای در این زمینه برای تغییر رویکرد مجلس ارائه کردیم که متأسفانه به سرانجام نرسید.
تصویب نشدن این بند مایه تأسف همه شد
وی درباره نتیجه این رویه نادرست مثالی از جلسه روز پنجشنبه مجلس هم زد و گفت: همین امروز بندی در مجلس تصویب نشد که مایه تأسف همه ما شد. بسیاری اقرار داشتند که تصویب این بند کمک به دولت در عرصه ممانعت از فرار مالیاتی کلان است اما در کمال ناباوری رأی نیاورد.
طرح وقف دانشگاه آزاد در نتیجه اعمال فشار بیرونی
زاکانی در بخش دیگری از سخنانش مصوبه وقف دانشگاه آزاد را از تصمیمات نادرست مجلس دانست و عنوان کرد: البته ما در مقابل این طرح مقاومت کردیم و تذکر دادیم اما اعمال فشار و نظر از بیرون به داخل مجلس در آن زمان مشهود بود.
دفاع شجاعی از لاریجانی
اما سید رمضان شجاعی، از نمایندگان حامی علی لاریجانی هم که یک بار پشت خط برنامه آمده و نظرش را درباره موضوع عنوان کرده بود، دوباره خواهان دریافت وقت شد؛ البته این بار برای حمایت از عملکرد هیئت رئیسه مجلس هشتم.
در حالی که جهت گیری برنامه بررسی عملکرد مجلس هشتم بود، شجاعی با بیان اینکه زاکانی و زارعی منتقدان هیئت رئیسه مجلس هستند، گفت: در این برنامه بی طرفی رعایت نشده و عملکرد مدیریت مجلس هشتم زیر سوال برده شده است.
شجاعی افزود: شما در آنجا مجلس هشتم را زیر سوال بردید و کسی نیست که از مجلس هشتم دفاع کند.
وی خطاب به مجری عنوان کرد: من به عنوان عضو هیئت نظارت بر سیما در این باره به شما تذکر می دهم.
پاسخ سبحانی نیا
مجری برنامه هم در پاسخ عنوان کرد که قصد ما بررسی عملکرد مجلس هشتم است نه زیر سوال بردن کارنامه هیئت رئیسه. به علاوه اینکه آقای سبحانی نیا از اعضای هیئت رئیسه مجلس هم اینجا حضور دارند و می توانند در این باره سخن بگویند.
سبحانی نیا هم عنوان کرد که احتمالا ایراد آقای شجاعی به بخشی از سخنان آقای زارعی بود که اگر بیان نمی شد بهتر بود. البته شاید آقای شجاعی قسمتی از برنامه را که ما درباره نقاط مثبت مجلس هشتم سخن گفتیم گوش نکرده اند.
نتيجه جالب پرسش پیامکی
در این برنامه یک پرسش پیامکی هم مطرح شد با این عنوان:
در عملکرد چهار ساله مجلس هشتم کدامیک از این گزینه ها بیشتر دیده می شوند؟
1- رویکرد ارزشی در مسائل جهانی و ملی
2- تلاش برای رفع مشکلات مردم
3- غلبه فضای سیاسی و احساسی بر فضای کارشناسی
4- حفظ آرامش فضای سیاسی کشور
بر اساس اعلام مجری دوم برنامه، 71 درصد مخاطبان به گزینه سوم رأی دادند.
کد خبر 121025
تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۰۳:۲۶
زاكاني گفت: در جریان مجلس هفتم دولت نامه ای سه صفحه ای و محرمانه به مجلس نوشت که در این نامه عنوان کرده بود که برخی قوانین مصوب مجلس را قبول ندارم.. همان زمان رئیس مجلس نامه دولت را به رهبر معظم انقلاب ارائه کرد؛ حضرت آقا هم در پاسخ، به دولت خطاب کردند که «مصوبات مجلس که به تصویب شورای نگهبان رسیده است قانون و لازم الاجراست.»