کد خبر 1211447
تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۴

نگرانی از موج رو به تزاید کلاهبرداری‌ها در حوزه سرمایه گذاری‌های دیجیتالی روند اعتمادآفرینی برای مشارکت در این حوزه را می‌تواند با اختلال مواجه کند.

به گزارش مشرق، این رسم دور تازه‌ای است که ارزهای دیجیتالی به سوژه فراگیری برای سرمایه گذاری تبدیل شده است. البته این را هم باز باید به حساب مواهب بی پایان کرونا و دامن گستری رو به فزونی اش گذاشت. در گیر و دار شیوع این بیماری که هر لحظه صورت و صولت تازه تری به خود می‌گیرد و غول‌های اقتصاد جهان هم در کار مهارش فرومانده اند بخش عمده‌ای از فضاهای واقعی زندگی ناچار به فضای مجازی کوچ کرده اند. بازار سوداگری دیجیتالی هم نه که از این کاروان بازنمانده بل رونقی هم به کار خود داده است.

بیشتر بخوانید:

ضوابط استخراج رمزارزها تصویب شد

اما همزمانی که تقاضا برای سرمایه گذاری‌های دیجیتالی در دنیا رشدی شتابان به خود گرفته کشورمان هم در تب و تاب معامله ارزهای دیجیتال فرو رفته است. امروز و در فترت کرونا و نا به سامانی‌های اقتصادی و با غوغای رسانه‌ای بنگاه‌های تبلیغاتی که قصدشان مجاب کردن مردم برای مشارکت در این نوع کمتر شناخته شده است سرمایه گذاری هموطنان در دنیای دیجیتال شدت گرفته و بازار داغ رمز ارزها به محملی برای چیدن دام‌های جدید کلاهبرداران تبدیل شده است.

روشن نبودن ضوابط حقوقی و قانونی مرتبط با این سرمایه گذاری و بالا و پایین شدن‌های مکرر و پر نوسان نرخ رمز ارزها را وقتی کنار تکاپوی کلاهبرداران سایبری برای به چنگ آوردن نقدینگی سرمایه گذاران با طناب پاره وسوسه‌هایی از قبیل معامله سکه و مشارکت در استخراج بگذاریم خطرخیزی بازار این داد و ستد نوبرانه را روشن‌تر از پیش می‌توان فرا چشم آورد.

با این همه تورج کاظمی رئیس پیشین پلیس فتای تهران بزرگ به تمایل مردم برای سرمایه گذاری در حوزه رمز ارزها نگاه خوشبینانه‌ای دارد. وقتی از او درباره دلایل رشد صعودی سرمایه گذاری‌های مردمی در این حوزه سوال می‌کنیم با میزان درباره خطرپذیری پایین این نوع سرمایه گذاری‌ها سخن می‌گوید: با توجه به سابقه‌ای که مردم از موضوع رمز ارزها دیده اند و احتمالا رصدهایی که در این فضا داشته اند و شاهد رشد آن بوده اند و نیز میزان خطرپذیری پایینی که سرمایه گذاری در این حوزه تا الان داشته و تا به حال مساله‌ای برای سرمایه گذاران در این حوزه پیش نیامده که به این تصور برسند که سرمایه هایشان را از دست داده اند بنابراین چنین تمایلی ایجاد شده تا در این حوزه بیشتر فعالیت کنند و گرایش به این نوع سرمایه گذاری افزایش پیدا کرده است.

علی رغم اینکه رئیس پیشین پلیس فتای تهران بزرگ رمز ارزها را حوزه کم خطر برای سرمایه گذاری معرفی می‌کند، اما وجود تخلفات پرشمار و کلاهبرداری‌های عدیده در این خصوص را می‌توان روزانه در خبرها رصد کرد. او، اما چنین اشکالی را به سیستم رمز ارزها وارد نمی‌داند: اگر تخلفی در حوزه سرمایه گذاری در رمزارزها رخ داده باشد چنین مساله‌ای به اشخاص بر می‌گردد. خود سیستم‌های رمز ارز تا به حال موردی از تخلف یا کلاهبرداری را نداشته اند. ممکن است شخصی از این بستر سوء استفاده کند و بخواهد تخلف یا جرمی را صورت بدهد و یا اینکه مرتکب کلاهبرداری بشود. اما اینکه گفته شود رمز ارزها باعث پدید آمدن مشکلاتی شده است حداقل تاکنون من به موردی برخورد نکرده ام.

اینکه با تکیه بر چه راهکارهایی می‌توان بر مخاطرات سرمایه گذاری در حوزه رمز ارزها غلبه کرد پرسشی کاربردی می‌تواند باشد. رئیس پیشین پلیس فتا، اما شرط اول را پذیرش سلامت سیستم می‌داند. او استفاده از سایت‌های داخلی را به هموطنان توصیه می‌کند. چرا که متولیان سامانه‌های داخلی قابل ردیابی و در دسترس هستند: اگر ما بپذیریم که سیستم رمز ارزها مشکلی ندارد و سیستم امنی محسوب می‌شود بسترهای استفاده از این سیستم‌ها را می‌توان فراهم کرد. بنا به تصور من بهترین راهکار استفاده از سایت‌های داخلی است که در این زمینه فعالیت دارند. ما درحال حاضر شاهد هستیم در فضای مجازی در حوزه داخلی کشورمان سایت‌ها و بسترهایی ایجاد شده که خرید و فروش این رمز ارزها را انجام می‌دهند. قاعدتا اگر از این سایت‌های داخلی استفاده شود گردانندگان این سایت‌ها قابل شناسایی و دسترس پذیر هستند. بر این اساس اگر هموطنانمان بخواهند در این حوزه فعالیت کنند درصورتی که از سایت‌های داخلی معتبر استفاده کنند درصد خطرپذیری پایین تری خواهند داشت و از امنیت اقتصادی بیشتری هم برخوردار خواهند بود.

درباره سرنوشت ارزهای دیجیتالی در مبادلات مالی آینده و نقشی که در راهبردهای آینده بازار جهانی بر عهده خواهد داشت شاید نتوان چشم انداز روشنی ترسیم کرد. کاظمی، اما درست در نقطه مقابل ایستاده است. او رمز ارزها را بستر مناسبی برای مراودات مالی می‌داند که دنیا هم به آن اقبال خواهد کرد: با توجه به اینکه سیستم رمز ارزها یک بستر سهل و آسانی در مراودات مالی فضای مجازی محسوب می‌شود و اینکه خیلی از امورات مالی و اقتصادی جامعه چه در حوزه داخلی و چه در حوزه خارجی به فضای مجازی گرایش پیدا کرده و بسترهای مجازی که خرید و فروش کالا یا ارائه خدمات و همه این موضوعات در فضای مجازی در حال گسترش پیدا کردن است رمز ارزها یک بستر مناسبی برای تبادلات مالی می‌تواند باشد؛ بنابراین هرچه جلوتر برویم قاعدتا مساله رمزارزها در جامعه افزایش چشمگیری خواهد داشت و شاهد این هستیم که در کشورهای مختلف هم به تدریج این سیستم به رسمیت شناخته می‌شود و در دیگر نقاط دنیا دنبال راهکاری هستند که بتوانند آن را در سیستم‌های مالی دولتی بیاورند و بحث ایجاد بسترهای مالیاتی و گردش‌های قانونی را هم برای این کار در نظر بگیرند تا بتوانند کنترل و نظارت بیشتری را در این حوزه اعمال کنند.

منبع: میزان