کد خبر 1229980
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۹:۴۸

رهبران ناتو با گذشت چهارسال از انتقاد  دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا از متحدانش در این سازمان، در نشست روز دوشنبه خود به دنبال جلب حمایت دوباره آمریکا از این ائتلاف هستند.

به گزارش مشرق، خبرگزاری رویترز نوشت: ۳۰ کشور عضو ناتو به دلیل محدودیت های کرونایی، در گردهمایی ساده تری نسبت به اجلاس های سابق این ائتلاف، در مقر ساخته شده از شیشه و فولاد خود گرد هم می آیند تا درباره اصلاحات جهان چند قطبی در دوران بعد از جنگ سرد مذاکره کنند. این مذاکرات در حالی انجام می شود  که به ادعای آنها افزایش توان نظامی چین چالش جدیدی را برای این ائتلاف  بوجود آورده است.

جیمی شی مقام سابق ناتو که در اجلاس سال ۲۰۱۸ و همزمان با اقدام ترامپ برای ترک این ائتلاف شرکت داشت گفت: اولین چیز برای دولت بایدن تعهد دوباره در قبال دفاع جمعی ناتو است.

شی که اکنون عضو اندیشکده «دوستان اروپا» است افزود: اقدام ترامپ نشان داد که پشت کردن آمریکا به ائتلاف تا چه اندازه برای آمریکا آسان بوده است.

به گفته کارشناسان و دیپلمات ها، ترامپ در اجلاس های سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ ناتو اقداماتی را انجام داد که به درد تلویزیون واقع نما می خورد و توجه شدید رسانه های بین المللی را جلب کرد.  درعین حال  با «متخلف» خواندن اعضای ناتو به بهانه ای که به اندازه کافی صرف هزینه دفاعی نکرده اند، این ائتلاف را تضعیف کرد.

بایدن تاکنون تصمیم ترامپ برای خارج کردن سربازان آمریکایی از آلمان را لغو کرده است.

هر چند انتظار می رود بایدن نیز پیام سنتی آمریکا را درباره این که متحدان ناتو باید هزینه بیشتری صرف امنیت خود کنند، ارسال خواهد کرد، ناتو انتظار دارد این کشور از سیاست «اول آمریکا» ی ترامپ خارج شود.

یک دیپلمات ارشد اروپایی که همچنین در سالهای ریاست جمهوری ترامپ در این ائتلاف حضور داشته است گفت: اجلاس روز دوشنبه باید پیامی به جهان درباره بازگشت ناتو به جایگاه قبلی خود باشد.

وی گفت: سروصدای زیادی بلند شد ودوران دشواری بود. اما اکنون واقعا می توان درباره مسائل مهم مذاکره کرد و چالش های امنیتی عصر خود را تعیین کرد.

ناتو که در سال ۱۹۴۹ برای مهار تهدید نظامی شوروی سابق تاسیس شد هفتادمین سالگرد تاسیس خود را در دسامبر ۲۰۱۹ در لندن جشن گرفت و ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو در این مراسم گفت علیرغم جنجال ها حال روابط ترانس آتلانتیک  خوب است.

مساله روسیه، تغییرات آب و هوایی، افغانستان و فناوری های جدید در دستور کار اجلاس یک روزه ناتو قرار دارد که با نشست های ویژه رهبران در اتاقی به سبک و سیاق یک امفی تاتر در اتاق ناتو به اوج خود خواهد رسید.

اعضای ناتو همچنین درباره اصلاحات در این ائتلاف موسوم به ناتو ۲۰۳۰ مذاکره خواهند کرد. ترامپ چنین اصلاحاتی را زیر سوال برده بود. استولتنبرگ ۹ حوزه را تعیین خواهد کرد که به مدرنیزه شدن ناتو در یک دوره میان مدت کمک خواهد کرد که از جمله در زمینه بودجه بیشتر عملیات نظامی مشترک ناتو است. فرانسه تاکنون نسبت به این پیشنهاد ابراز نگرانی کرده و معتقد است این طرح باعث خواهد شد مبلغ بیشتری از اولویت های بودجه ملی کشور صرف این طرح شود.

انتظار می رود رهبران ناتو درباره ترسیم یک سند راهبردی کلان موسوم به مفهوم راهبردی ناتو توافق کنند که شامل افزایش توان نظامی چین به عنوان چالش جدید برای نخستین بار است.

منبع: ایرنا