به گزارش مشرق، کابینهای که براساس توافقات صورتگرفته تشکیل خواهد شد دو نخست وزیر دورهای خواهد داشت؛ در دوره نخست، نفتالی بنت بهمدت ۲ سال نخست وزیر خواهد بود و در ۲ سال دوم، یائیر لاپید، در پست نخست وزیر قرار خواهد گرفت.
ائتلاف بهوجودآمده شامل ۵ حزب حاضر در کنست رژیم صهیونیستی است. حزب «اسرائیل خانه ما» بهریاست آویگدور لیبرمن، حزب «کار» بهریاست «میراف میخائیلی»، حزب «مرتس» بهریاست «نیتسان هورویچ»، حزب «آبی سفید» بهریاست «بنی گانتس»، حزب «یمینا» بهریاست «نفتالی بنت» و حزب «یش عاتید» بهریاست «یائیر لاپید»، حزب «امید نو» بهریاست «گدعون ساعر»، کنار حزب فلسطینی«الموحدة» بهریاست «منصور عباس».
توافق مکتوب برای جلوگیری از انحلال کابینه
ائتلاف به وجود آمده از ۸ حزب نامبرده برای جلوگیری از انحلال توافقی مکتوب را به امضا رساندند که در آن شرایط تشکیل کابینه و اختلافات آینده پیش بینی شده است تا احتمال انحلال آن کاسته شود. ضمن آنکه راهبرد و اولویتهای اجرایی کابینه نیز مشخص شده است.
راهبردها و اولویتهای کابینه
- اقدام به منظور رشد و توسعه قدس به عنوان پایتخت اسرائیل با تقویت توسعه ساختمانی در آن برای تبدیل قدس به یک پایتخت پویا و جدید.
- تقویت جایگاه شهر قدس به عنوان مرکز حکومت و انتقال وزارتخانهها و تمامی نهادهای دولتی به این شهر.
- تمرکز دولت بر امور مدنی و اقتصادی و تصویب بودجه سالانه در کوتاه ترین زمان.
- تمرکز بر نقش مرکزی کابینه برای از بین بردن شکافهای اجتماعی و تقویت بنیانهای اسرائیل به عنوان دولتی یهودی و دموکراتیک که برگرفته از سند استقلال است.
- تلاش برای تصویب قانونی که دوره حاکمیت رئیس رژیم صهیونیستی را به ۸ سال یا دو دوره افزایش می دهد.
- تلاش برای تقویت امنیت قومی اسرائیل و محافظت از امنیت شهروندان در کنار تلاش دائمی برای تحقق صلح.
- توافق برای تصویب قانون سربازگیری از دانشجویان مدارس دینی.
ساختار کابینه
براساس توافقی که بین همه احزاب صورت گرفت. کابینه فعلی طبق روشی که به «قانون نروژی» معروف است عمل خواهد کرد و دارای ۲۸ وزیر و ۶ پست معاون وزیر خواهد بود. به هر فهرست پارلمانی اجازه خواهد داد اعضای آنها تا ۶ مرتبه از پست وزارت استعفاء دهند و فرد دیگری جای فرد مستعفی را بگیرد و در عین حال پس از استعفا بتوانند به عنوان نماینده به کنست باز گردند. بر همین اساس کابینه امنیتی از ۱۲ وزیر تشکیل خواهد شد که این ۱۲ وزیر به طور مساوی بین راستگرایان و میانه و چپ تقسیم خواهد شد. با این نکته که لیبرمن جزء چپگرایان محسوب شده است تا عملاً راستگرایان در اکثریت باشند.
علاوه بر این توافق شده است تا در صورتی که بنت از طریق صدور حکم «عدم کفایت سیاسی» از سوی کنست از پست نخست وزیری عزل شد، دیگر در هیچ منصب دولتی نتواند قرار گیرد. ائتلاف پس از گذشت یکسال از کار دولت در این خصوص قانونی را تصویب خواهد کرد.
حضور منصور عباس در این ائتلاف با دو شرط محقق شده که آن هم عدم اجرای قانون موسوم به «کامنتس» تا سال ۲۰۲۴ و توقف ۹ ماهه تخریب در صحرای نقب است. این قانون در خصوص جلوگیری از تخریب خانههای بدون مجوز تصویب شده است. این توافق، امتیازات هر یک از احزاب را به طور مشخص ذکر کرده تا احزاب به باج خواهیهای اضافی اقدام نکنند.
با این شرایط به نظر میرسد شکنندگی کابینه فعلی تا حدی ترمیم شود و شرایط استمرار فراهمتر شود اما نکته مهمتر در اقداماتی است که راستگرایان و نتانیاهو از هم اکنون برای سقوط این کابینه انجام خواهند داد.
احتمال بحران سازی نتانیاهو
برخی رسانههای صهیونیستی و آمریکایی با تشبیه کردن نتانیاهو به ترامپ، احتمال اینکه قبل از انتقال قدرت بحران سازی کند را ممکن میدانند. خانواده نتانیاهو حاشیههایی را به وجود آوردهاند و برخی حامیان وی در عرصه اجتماعی اقدام به تنش آفرینی در جامعه رژیم صهیونیستی کردهاند. از سوی دیگر وضعیت قضایی نتانیاهو، وی را در بحرانی قرار داده که ظرفیت بحران سازی او را بالا میبرد.
با همه این اوصاف به نظر میرسد حتی اگر او بحران سازی هم کند باز هم توان عدم انتقال قدرت را نداشته باشد و هر اقدامی بخواهد صورت دهد، به بعد از استقرار کابینه جدید موکول خواهد شد.