کد خبر 1243747
تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۴۰۰ - ۰۸:۲۶

خروج عجولانه و شبانه ارتش آمریکا از افغانستان در تضاد با وعده های انتخاباتی بایدن برای بازگرداندن اعتبار آمریکا انجام شد.

به گزارش مشرق، آخرین نظامیان آمریکایی مستقر در پایگاه هوایی «بگرام»، شبانه از افغانستان خارج شدند؛ آن‌ها حتی خروج خود را به فرمانده جدید پایگاه اطلاع ندادند تا وی بتواند با در دست گرفتن کنترل پایگاه، از غارت تجهیزات و ادوات موجود جلوگیری کند.

به گزارش «سی اس مانیتور»، آمریکایی‌ها به دلایل امنیتی به صورت مخفیانه و بدون هماهنگی با ارتش افغانستان از این کشور خارج شدند.

عجله نظامیان آمریکایی برای خروج از افغانستان به حدی بود که گذشته از مواد غذایی و نوشابه‌های انرژی زا، هزاران وسیله نقلیه آمریکایی در این پایگاه باقی ماندند؛ برخی بدون سوئیچ.

خروج شبانه و عجولانه ارتش آمریکا در تضاد کامل با وعده‌های «جو بایدن»، رئیس جمهور این کشور مبنی بر بازیابی اعتبار بین المللی و استانداردهای اخلاقی آمریکا در سطح جهان، قرار دارد.

بیشتر بخوانید:

آمریکا منبع آشوب و تخریب از افغانستان تا عراق و سوریه است

اگرچه پنتاگون تلاش کرد تا خروج شبانه و برنامه ریزی نشده از افغانستان را ناشی از تاکید برای تامین امنیت نظامیان آمریکایی توصیف کند، این امر سبب بروز انتقادهای زیادی در میان سیاستمداران فعلی و سابق آمریکایی به بایدن شده است.

برخی از منتقدان شیوه خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان را نتیجه شکست جنگ ۲ دهه‌ای می‌دانند که دلیلی برای خروج پر سر و صدا و پس از برگزاری مراسم نمی‌گذارد.

دسته‌ای دیگر از منتقدان از سخنان بایدن در مورد ارتباط دادن خروج از افغانستان و بازیابی اعتبار بین المللی آمریکا برآشفته اند.

ببینید:

عکس/ بازدید اشرف غنی از پایگاه بگرام

البته بی توجهی آمریکا به سرنوشت مردمی که ۲ دهه تحت اشغال آن‌ها بودند و فاصله بین اقدام و لفاظی‌های آمریکا از دیگر مواردی بودند که منتقدان بر آن‌ها تاکید داشتند؛ آن‌ها حتی خروج شبانه آمریکا از افغانستان را شرم آور و تحقیر آمیز خواندند.

گذشته از منتقدان داخلی، سیاستمداران کشورهای مختلف نیز از خروج عجولانه آمریکا از افغانستان انتقاد کردند.

«سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه بر این باور است که این نحوه خروج وضعیت بی ثبات افغانستان را تشدید کرد.

شاید توصیف وب سایت طنز آنلاین «The Onion» از خروج آمریکا از بگرام، جالب‌ترین و واقعی‌ترین توصیف باشد؛ سربازان آمریکایی با لباس به تختخواب رفتند و وانمود کردند که خوابند؛ اما نیمه‌های شب با کمترین سر و صدایی که ملت ۳۰ میلیون نفری را بیدار کند، از افغانستان فرار کردند.

* معنی خروج شبانه آمریکا از بگرام برای افغانستانی‌ها چیست؟

بگرام پس از ۲ دهه میزبانی از نظامیان آمریکایی، در حالی شبانه تخلیه شد که نه تنها روحیه دولت افغانستان را که در حال مقابله با طالبان است، تضعیف کرد، بلکه شوکی بزرگ برای «کابل» بود که به وعده‌های آمریکا برای ادامه همکاری‌ها امید بسته بود.

نکته مهمی که نباید مورد غفلت واقع شود این است که بگرام تنها پایگاهی نبود که بدون برنامه ریزی برای تحویل به دولت افغانستان توسط آمریکا تخلیه شد؛ این اتفاق در پایگاه‌های دیگر ولایت‌ها نیز رخ داد.

پایگاه‌هایی که دولت افغانستان از تخلیه آن‌ها تا روزها اطلاع نداشت و به گفته یک مقام غربی، عدم سقوطشان فقط معجزه بود.

سوال مهم افغانستانی‌ها این است که به اصطلاح قدرت برتر جهان از چه چیزی ترسید که شبانه فرار کرد.

اگر این کشور یک ابر قدرت است، پس چرا مانند یک ابرقدرت رفتار نمی‌کند؛ البته این سوال اکنون در سطح بین المللی مطرح است.

یکی از مقام‌های سابق افغانستان بر این باور است که خروج آمریکا از افغانستان مانند کتک زدن و فرار از مسئولیت است.

* شکستی مانند شکست‌های دیگر آمریکا

ارتش آمریکا شکست مشابهی با شکست ویتنام را تجربه کرد.

درست است که هر جنگی باید تمام شود، اما پایان جنگ ۲ دهه‌ای افغانستان هم برای دولت و هم برای ارتش آمریکا حقارت بار بود.

منبع: میزان