به گزارش مشرق به نقل از فارس، مصطفی رحماندوست، نویسنده و شاعر ادبیات کودک و نوجوان در گفتوگو با خبرنگار کتاب و ادبیات باشگاه خبری فارس «توانا» در خصوص اینکه چگونه میتوان مخاطبان کودک را به مطالعه کتاب علاقهمند کرد، بیان داشت: متأسفانه در کشور ما برای ترویج امر کتابخوانی هنوز عزم ملی وجود ندارد.
وی افزود: برای آنکه متوجه شویم کتابخواندن وضع خوبی ندارد و اینکه قرار است در سال 1404 در منطقه حرف اول را بزنیم و مقالات علمی جهان را تأمین کنیم، شعاری بیش نیست، مقدماتی لازم است.
ارتقای مطالعه در کشور نیازمند یک برنامهریزی کلان ملی است
رحماندوست ادامه داد: در وهله نخست باید تولید علم کنیم تا بتوانیم در منطقه حرف اول را بزنیم؛ چطور میشود در مملکتی کودک و نوجوان آن مطالعه نداشته باشند و وقتی بزرگ شدند، تولید علم هم داشته باشند.
این شاعر و نویسنده کودک و نوجوان بیان داشت: این حوزه نیازمند یک برنامهریزی کلان ملی است تا سطح مطالعه در کشور ارتقاء یابد.
رحماندوست گفت: در کشورهایی همچون ژاپن، اردن و مصر در سالهای گذشته این اتفاق رخ داده و آنها برنامههای 6 و 7 ساله برای گسترش مطالعه تدوین کردهاند.
انگیزه مطالعه کتاب باید در خانواده ایجاد شود
وی خاطرنشان کرد: بخشی از عدم مطالعه کودکان به والدین مربوط نمیشود یعنی این امر یک برنامه کلان ملی میخواهد تا آموزش و پرورش، وزارت بهداشت و صدا و سیما در آن برنامه و شیوه خودشان را درباره کتاب و کتابخوانی داشته باشند.
رحماندوست اضافه کرد: بخش بعدی برای گسترش مطالعه که بسیار مهمتر از این است و تازه اگر برنامه کلان ملی برنامهریزی شود، باید از این بخش شروع کرد، مسئله ایجاد انگیزه در خانوادهها است. یعنی والدین با خواندن کتاب قصه و شعر از بدو تولد کودکان میتوانند به ایجاد لذت ارتباط با کودکان با واسطهگری کتاب بپردازند.
کتابخوانی والدین از بدو تولد برای کودکانشان موجب افزایش میزان مطالعه در آنها میشود
وی درباره توجه به مطالعه کتاب در سایر کشورها بیان کرد: در برخی از کشورهای دنیا اگر احیاناً والدین بخشی از 24 ساعت روز خود را به مطالعه کتاب برای فرزندانشان اختصاص ندهند، بچه حق دارد به پلیس شکایت کند و این امر نشانگر آن است که مطالعه کتاب برای آنها بسیار اهمیت دارد.
این نویسنده اظهار داشت: والدین از بدو تولد میتوانند ارتباط فرزندان خود را با کتاب ایجاد کنند و برای آنها قصه و شعر خوانده و لذت ارتباط را با واسطه کتاب در آنها ایجاد کنند چراکه ثابت شده وقتی کودکان به مرور زمان رشد مییابند علاقهمند به مطالعه کتاب میشود.
یک شاعر و نویسنده کودک و نوجوان با بیان اینکه ارتقای مطالعه در کشور نیازمند یک برنامهریزی کلان ملی است، گفت: انگیزه مطالعه کتاب باید در خانوادهها ایجاد شود تا کودکان کتابخوان شوند.