حرکت امام حسین (ع) و خاندان پیامبر از مدینه به مکه، انفجار بمب در حرم رضوی (ع) در عاشورای حسینی، درگیری منافقین با مردم و نیروهای انقلابی، آغاز دوباره حملات عراق به نفتکش‌ها و تولد «بِلْز پاسکال» ریاضی‌دان مشهور فرانسوی مهمترین اتفاقات رخ داده در تاریخ امروز هستند.

به گزارش مشرق به نقل از باشگاه خبرنگاران، امروز سه شنبه 30 خرداد 1391 شمسی، 28 رجب 1433 قمری و 19 ژوئن 2012 میلادی است. مهم‌ترین رخدادهای امروز در تاریخ به شرح زیر است:

حرکت امام حسین (ع) و خاندان پیامبر از مدینه به مکه (60 ه.ق)

پس از مرگ معاویه در 15 رجب سال 60 قمری، پسرش یزید به حکومت رسید و بلافاصله به والی مدینه نامه نوشت تا از امام حسین (ع) و چند نفر دیگر از بزرگان مدینه برای او بیعت بگیرد. امام (ع) از بیعت با یزید امتناع کرد و در جواب درخواست کنندگان فرمود: «فردی مثل من با مثل یزیدِ فاسقِ فاجر بیعت نمی‌کند».

با اصرار والی مدینه در این امر، امام حسین (ع) به ناچار از مدینه به سوی مکه حرکت کرد تا این که با قیام خویش، حکومت فاسد یزید را رسوا سازد. پایان این سفر، کربلا و حماسه جاودانه عاشورا بود.



انفجار بمب در حرم رضوی (ع) در عاشورای حسینی (1373 ش)

ساعت 14:26 روز دوشنبه سی‌ام خرداد 1373 ه.ش برابر با عاشورای سال 1415 ه.ق، در حالی که مردم عزادار در اوج برگزاری مراسم بزرگداشتِ قیام تاریخی امام حسین (علیه السلام) بودند، بمبی که به دست منافقین کوردل در نزدیکی ضریح منور امام رضا (ع) کار گذاشته شده بود منفجر شد و عاشورایی دیگر به پا کرد.

در پی این انفجار، 27 تن از زائران و علاقه‌مندان اهل بیت (ع) شهید و 300 نفر مجروح شدند و خسارت زیادی به حرم امام (ع) وارد آمد. این جنایت ثابت کرد که منافقین نه تنها هیچ گونه حرمتی برای اماکن مذهبی قائل نیستند بلکه به هیچ یک از موازین انسانی هم پایبند نبوده و نیستند.


درگیری منافقین با مردم و نیروهای انقلابی (1360 ش)

به دنبال گسترده‌تر شدن دامنه اختلاف نیروهای انقلابی با عناصر ضدانقلاب به رهبری منافقین و بنی صدر، طرح عدم کفایت سیاسی بنی صدر در مجلس تصویب شد و حضرت امام(ره)، در سی‌ام خرداد، وی را از ریاست جمهوری عزل کردند.

با عزل بنی صدر منافقین، ضد انقلاب و طرفداران بنی‌صدر، که تدارک وسیعی برای ایجاد آشوب و جلوگیری از کار مجلس دیده بودند، بعد از ظهر همان روز به خیابان‌ها ریختند و به تخریب اموال عمومی و قتل و غارت و آشوب در تهران و بسیاری از شهرستان‌ها پرداختند و عملا وارد مرحله مبارزه مسلحانه با انقلاب شدند.

با ورود نیروهای مردمی، سپاه و کمیته به عرصه مقابله با آشوبگران درگیری‌ها به تدریج بالا گرفت اما سرانجام با مقاومت شدید انقلابیون، آشوبگران شکست خورده و متفرق شدند.


رحلت علامه «سید محمدکاظم یزدی» (1337 ق)

علامه سیدمحمد کاظم یزدی در سال 1248 ه.ق در یزد به دنیا آمد و پس از فراگیری علوم مقدماتی، راهی نجف گردید. در نجف اشرف از محضر استادانی برجسته نظیر میرزای شیرازی و شیخ مهدی آل کاشف الغطاء بهره برد و به اجتهاد دست یافت. علامه یزدی پس از ارتحال میرزای بزرگ شیرازی و آخوند خراسانی، زعیم عالیقدر جهان تشیع گردید و در راه حفظ کیان اسلامی، به صحنه آمد.

ایشان علاوه بر نشر احکام الهی و مبارزه برای عزت و آزادی مسلمانان، بناهای خیریه، مراکز عام المنفعه و نیز مساجد و مدارسی را تاسیس کرد. آثار فراوانی از ایشان به جای مانده است که کتب حاشیه بر مکاسب، الصَّحیفةُ الکاظمیه و... از آن جمله‌اند. کتاب شهیر عُروَةُالوثقی اثر این مرجع بزرگ دینی است که در آن، ابواب فقه را به روشی بدیع شرح داده است.

حضرات آیات عظام شیخ محمد حسین کاشف الغطا، شهید سیدحسن مدرس، سیدمحمدتقی خوانساری، سیدمحمد فیروزآبادی، سیدعبدالحسین شرف الدین عاملی و ده‌ها عالم فاضل، خوشه‌چین دروس معرفت این علامه بزرگ بوده‌اند. علامه محمدکاظم یزدی سرانجام در 89 سالگی به لقای معبود شتافت و در حرم مطهر امام علی (ع) به خاک سپرده شد.

امضاء قرارداد انحصار توتون و تنباکو بین ایران و انگلیس (1308 ق)

بر اساس قرارداد تنباکو بین ایران و انگلیس، شرکت انگلیسی «رژیِ»، صاحب حق انحصاری تجارت تنباکوی ایران و حتی نظارت در زراعتِ آن به مدت 55 سال شناخته شد. این قرارداد بعدها با قیام مردمی به رهبری روحانیت و صدور فتوای مشهور تحریم تنباکو توسط میرزای شیرازی، لغو گردید و دولت ایران مجبور شد، غرامتِ شرکت مزبور را بپردازد.

ارتحال مبلّغ بزرگ اسلام در قاره آفریقا (1381 ش)

علامه سید سعید اختر رضوی، یکی از مبلغین بزرگ اسلام و تشیع در قاره آفریقا، در سال 1305 ه.ش در یکی از روستاهای منطقه بیهار در شرق هند زاده شد. وی پس از فراگیری تحصیلات مقدماتی نزد پدر، در 15 سالگی سطوح عالی و زبان‌های اردو، انگلیسی و فارسی را آموخت و درجه فخرالاَفاضل را دریافت کرد. او بعدها بر هفت زبان مسلط شد.

سید سعید اختر در 35 سالگی راهی تانزانیا در شرق آفریقا شد و به نشر معارف اهل بیت (ع) اقدام نمود. وی توانست با همت فراوان مؤسسه بلال را تأسیس و پس از مدتی در کشورهای آفریقایی، شعبه‌هایی را افتتاح کند. سید سعید در این راستا توانست پنجاه هزار نفر را به مذهب حقه جعفری رهنمون سازد و حدود 200 کتاب از جمله تفسیر المیزان و الغدیر را به زبان‌های گوناگون منتشر ساخته، ده‌ها مسجد، مدرسه، کتابخانه، حوزه علمیه و درمانگاه و... تأسیس نماید.

از آن مرد بزرگ بیش از چهل اثر به زبان‌های انگلیسی و سواحیلی بر جای مانده که الحجاب، یوم القیامه، الاسلام، العدل الالهی و الامامه از آن جمله‌اند. علامه رضوی پس از 43 سال اقامت در تانزانیا در سال 1381 ه.ش، در 76 سالگی در دارالسلام پایتخت این کشور درگذشت و همانجا به خاک سپرده شد.

درگذشت شاعر شیعی قفقاز «علی‌اکبر طاهرزاده» (1329 ق)

میرزاعلی اکبر طاهرزاده متخلّص به صابر، از مشاهیر شعرای قفقاز، در سال 1278 ه.ق در شروان به دنیا آمد. صابر به مدحِ دروغِ بزرگان اهمیتی نمی‌داد ولی در بیان مناقب راستین، فعال بود. او هم‌چنین نسبت به اوضاع بد زمانه و طرفداری از مردم ستمدیده، به انتقادات ادبی روی آورد. وی در مدح پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) اشعاری سروده و در اشعار خود با طنزی شیرین مشکلات اجتماعی مردم عصر خویش را بیان کرده است.

رحلت آیت‌اللَّه «شیخ محمدرضا آل یاسین» (1370 ق)

آیت‌اللَّه شیخ محمدرضا آل‌یاسین در سال 1297 ه.ق در خانواده‌ای عالم‌پرور در کاظمین به دنیا آمد. پس از فراگیری دروس مقدماتی و سطح در زادگاه خود راهی کربلا گردید و در بیست سالگی به اجتهاد دست یافت. از آن پس به تدریس همت گماشت و پس از ارتحال آیت‌اللَّه سیدابوالحسن اصفهانی، مرجعیت جمعی از شیعیان را به عهده گرفت. شرح بر عروةُالوثقی و حاشیه بر وسیلةُالنجاة از جمله آثار آیت‌اللَّه آل‌یاسین می‌باشند. این فقیه جلیل در 73 سالگی درگذشت.

تولد عزت الله انتظامی بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون (1303 ش)

عزت‌الله انتظامی بازیگر پر سابقه تئاتر و سینمای ایران است. داریوش مهرجویی کارگردان گاو (۱۳۴۸) استعداد انتظامی را کشف کرد و پروراند. بازی‌های او در دیگر آثار مهرجویی همچون آقای هالو، دایره مینا، پستچی، اجاره نشین‌ها، هامون و بانو توانایی‌های او را به منصه ظهور رساند. وی علاوه بر نقش آفرینی در آثار مهرجویی، در فیلمهای کارگردانان دیگری چون علی حاتمی و ... بازی کرده است.


کشف سرزمین پاناما در امریکای مرکزی (1501 م)

در 19 ژوئن 1501 م، سرزمین پاناما در مرکز قاره امریکا، توسط باستیداس، دریانورد و کاشف اسپانیایی کشف شد و به دنبال آن، دیگر کاشفان نیز برای شناسایی این منطقه، به آن سرزمین رهسپار شدند. سرزمین پاناما به سرعت ارزشی استراتژیک پیدا کرد و به مرکز تجاری عمده‌ای تبدیل شد.

پاناما تا سال 1717 م بخشی از نایب السلطنه پرو بود و در آن سال، تحت نظارت اداری نایب السلطنه گرانادا که آن هم از مستعمرات اسپانیا بود، قرار گرفت. پس از آنکه کلمبیا در سال 1821 م از اسپانیا استقلال یافت، پاناما نیز به آن ملحق شد و ده سال بعد، در سال 1831 م به خودمختاری رسید.

تولد «بِلْز پاسکال» ریاضی‌دان مشهور فرانسوی (1623 م)

بِلْزْ پاسکال دانشمند و ریاضی‌دان فرانسوی در سال 1623 م در ناحیه کِلِرمون فرانسه به دنیا آمد. وی از کودکی علاقه زیادی به ریاضیات داشت به طوری که در 12 سالگی، مسائل و قضایای هندسه اقلیدس را بدون کمک از کتاب، حل کرد. پاسکال در سال‌های بعد تحقیقات مهمی در ریاضی و فیزیک به انجام رساند که تنظیم قوانین فشار و تعادل مایعات با نام خود او، از شهرت جهانی برخوردار است.

وی در 31 سالگی به همراه یکی از ریاضی‌دانان زمان، حساب احتمالات را وجود آورد. او هم‌چنین 180 درجه بودن مجموع زاوایای مثلث را اثبات کرد ودر 18 سالگی نوعی ماشین حساب ساخت. پاسکال در جوانی مسیر تحقیقاتش را از فیزیک به جانب فلسفه سوق داد. او به عنوان یک فیلسوف معتقد به تسامح و التقاط افکار بود و تلاش و مناظره برای اثبات صحّت نظرات خود و بطلان نظریات را قبول نداشت.

پاسکال معتقد بود که مقام و ثروت، نه حق الهی است نه حق طبیعی، بلکه صرفاً زاده تصادف می‌باشد. او با آنکه خود از هواخواهان مسیحیت بود، با این حال با هرگونه اقدام جابرانه‌ای برای مسیحی کردن دیگران مخالفت می‌کرد. او در اواخر عمر به مذهب گرایید و کتاب‌های نامه‌های ولایتی و افکار خود را در این باره نگاشت که شهرت فراوانی یافتند و مهارت او را در نویسندگی نیز به نمایش گذاشتند. بِلْزْ پاسکال سرانجام در 19 اوت 1662 م، در 39 سالگی درگذشت.


اعدام «ماکسیمیلیان» شاهزاده اتریشی توسط آزادی‌خواهان مکزیک (1867 م)

پس از آن که پابلو ژوارز در سال 1855 م به ریاست جمهوری مکزیک رسید، از سفیدپوستان خلع یَد کرد و از قدرت کلیسا در این کشور کاست. این اقدامات، خشم اروپاییان استعمارگر را برانگیخت و کشورهای اروپایی به رهبری فرانسه، در مکزیک نیرو پیاده کردند.

این نیروها به حمایت از کلیسا و سرمایه‌دارانِ متمایل به غرب پرداخته و در فوریه 1866، شاهزاده ماکسیمیلیان را در مکزیک به تخت سلطنت نشاندند. اما ژوارز، مبارزه علیه نیروهای فرانسوی و سلطنت طلبان را ادامه داد و اروپاییان را شکست داد. با شکست استعمارگران، ماکسیمیلیان، نیز در 19 ژوئن 1867م اعدام شد و در مکزیک حکومت جمهوری اعلام گردید.


آزمایش پرواز اولین بالگرد جهان (1877 م)

اولین وسیله پرنده که قادر بود به طور عمودی از زمین و بدون نیاز به باند، پرواز کند و فرود آید و یا در هوا ثابت بماند، ساخته شد و بالگرد نام گرفت. این وسیله برای اولین بار توسط انریکو فورلانینی مهندس ایتالیایی در نوزدهم ژوئن 1877 م در بندر اسکندریه مصر آزمایش شد. این اختراع مدتی بعد توسط سیکورسکی، کارشناس امریکاییِ لهستانی الاصل تکمیل و به نام وی ثبت گردید.

کودتای سرهنگ «بومدین» علیه دولت «احمد بن بلا» در الجزایر (1965 م)

پس از استقلال الجزایر از فرانسه، احمد بن بلا مبارز انقلابی این کشور در سال 1962 م به نخست‌وزیری و سپس به ریاست جمهوری الجزایر رسید. وی حکومتش را با کودتا علیه بن یوسف بن خلده آغاز نمود و در این کودتا از حمایت چریک‌های سازمان یافته در ارتش سی هزار نفری، تحت فرمان هواری بومدین برخوردار بود. بن بلا سه سال بعد، قربانی کودتا شد.

در 19 ژوئن 1965 سرهنگ بومدیَن، وزیر دفاع بن بلا، با یک کودتای نظامی، زمام امور را در دست گرفت و بن بلا را زندانی کرد. وی در سال 1982 م در زمان حکومت شاذلی بن جدید پس از هفده سال، از زندان آزاد شد.

برخی از رویدادهای 19 ژوئن

1862: در سراسر آمریکا داشتن برده امری خلاف قانون اعلام شد.

1903: نخستین مسابقه اتومبیلرانی مسافت زیاد به پایان رسید و اتومبیل برنده مسابقه در سه ماه از سانفرانسیسکو خود را به نیویورک رساند. امروز این مسافت به صورت عادی سه روزه طی می‌شود.

1917: خانواده سلطنتی انگلستان که اصلا آلمانی هستند در جریان جنگ انگلستان با آلمان، نام خانوادگی و القاب آلمانی خود را رها ساختند و نام خانوادگی «ویندزر Windsor» بر خود نهادند.

1935: در سال 1314 خورشیدی در تهران اعلام شد که از اول تیرماه، صرف نظر از وسعت کشور و قرار گرفتن نصف النهارها، ساعت رسمی در همه نقاط یکنواخت خواهد بود.

1951: بنیاد فورد در آمریکا در گزارشی آغاز دوران فرهنگ تلویزیونی و نفوذ در اذهان از طریق این رسانه را اعلام کرد.

1953: پایان سلطنت در مصر و برقراری نظام جمهوری به ریاست محمد نجیب در این کشور. ژنرال نجیب قبلا با یک کودتا فاروق پادشاه مصر را برکنار و پسر شیرخوار او را به عنوان پادشاه معرفی کرده بود.

30 خرداد در هشت سال دفاع مقدس

ورود منافقین به فاز نظامی مقابله با انقلاب (ترور و انفجار) سال 1360

رد شرط‌های ایران برای پایان جنگ از سوی عراق سال 1366

آغاز دوباره حملات عراق به نفتکش‌ها پس از توقف یک ماهه

تصرف ماووت توسط عراق در سال 1367