سرویس سیاست مشرق- دومین روز از مذاکرات لغو تحریمها در هتل کوبورگ وین با یادداشت حسین امیر عبداللهیان در روزنامه ایران آغاز شد. وزیر خارجه در تحلیلی از مذاکرات وین نوشته است که علیرغم بدعهدیهای غرب و بیاعتمادی به رویکرد و سیاستهای غیر سازنده کاخ سفید، جمهوری اسلامی ایران با «اراده واقعی» و «حسن نیت» در دور جدید مذاکرات وین تلاش خواهد کرد به «توافق خوب»، پایدار و قابل راستی آزمایی مؤثر در حوزه لغو تحریمها دست یابد.
از نکات قابلتوجه روز دوم مذاکرات خبرسازیهای رسانههای غربی است. مروری بر رسانههای داخلی و خارجی در روزهای اخیر نشان میدهد که؛ در داخل جناح لیبرال و اعضای ستاد به بایدن به فارسی برای تیم مذاکرهکننده کشورمان حاشیهسازی کرده و رسانه غربی از آن بهرهبرداری میکنند! این تقسیمکار باهدف خروج آمریکا از فشار روانی برای لغو همه تحریمها و راست آزمایی آن در حال انجام است. البته این ترفندهای نخنما شده از سوی غربیها و پادوهای داخلی آن بیاثر بوده و تیم مذاکرهکننده کشورمان به ادامه در مسیر شش دور قبلی «نه قاطع» گفته است.
تکذیب خبرسازی اروپا درباره یک پیشنویس
پس از تلاشهای مقامات آمریکایی و اظهارنظرهای تحریکآمیز رابرت مالی نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور ایران و همچنین بیانیه خصمانه و انگلستان و رژیم صهیونیستی پیرامون مذاکرات هستهای، حالا مسئله فضاسازی برای ایجاد اخلال در مذاکرات وارد مرحله جدیدی شده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتهای اروپایی اعلام کرده بود که «طی دو روز گذشته ۷۰ تا ۸۰ درصد از پیشنویس مربوط به توافق نوشتهشده است» این در حالی است که منابع آگاه نزدیک به تیم مذاکرهکننده ضمن رد این خبر تأکید کردهاند که این اظهارات کاملاً بدون پشتوانه بوده و هنوز راهی طولانی برای حلوفصل موضوعات باقیمانده است.
علی باقری کنی رئیس هیئت نمایندگی ایران در وین روز گذشته ر مصاحبه با خبرنگاران اعلام کرد که تا وقتی در مورد همهچیز توافق نشده باشد در مورد هیچچیزی توافق نشده است. تیم مذاکرهکننده جدید ایرانی تأکید دارد که گفتگوهای جاری در وین، ادامه مذاکرات در ادوار قبلی است و آغاز روندی جدید است. وی در ادامه افزود: آنچه از ۶ دور مذاکرات قبلی پیش روی ما است یک پیشنویس است نه یک توافق و پیشنویس محل مذاکره است.
علی باقری، مذاکرهکننده ارشد ایرانی در توییتی که در سوم نوامبر منتشر کرد از واژه «آغاز» بهجای «ازسرگیری» استفاده کرد. واژه دوم عمدتاً توسط سایر اعضای توافق هستهای بهویژه اروپاییها و آمریکاییها استفاده میشود. این بدین مفهوم است که تیم مذاکرهکننده ایرانی به دنبال ورود به مذاکرات با دستور کار و رویکرد جدیدی است.
ازاینرو، ایران این بار تیم رده بالایی را راهی وین کرده است تا درباره «رفع مؤثر تحریمها» که از نگاه تهران، تنها راه معتبر برای حل مشکلی است که بنا به گفته یک دیپلمات ایرانی، «فقط و فقط توسط ایالاتمتحده» ایجادشده است. برخلاف ادوار قبلی، تیم ایرانی به دنبال این است که مذاکرات را به روش خطی دنبال کند و نه اینکه مباحث تحریمها و هستهای بهموازات هم و بهصورت همزمان موردگفتگو قرار گیرند
روز گذشته نیز انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تأکید کرده بود که مذاکرات فعلی در وین در امتداد ۶ دور مذاکرات پیشین قرارداد؛ این خبر نیز بهسرعت از سوی عضو ارشد تیم مذاکره کنند ایران رد و تأکید شد که در مذاکرات پیشین تنها یک پیشنویس پر ابهام و بدون توافق تهیهشده است.
به نظر میرسد خبرسازی رسانههای غربی باهدف ایجاد جو روانی در داخل ایران طراحیشده تا پازل اصلی پروژه مقصر سازی در صورت هرگونه عدم توافق احتمالی، به عهده طرف ایرانی گذاشته شود. برخی معتقدند که این شیوه برای افزایش فشار به تیم ایرانی برای عقبنشینی از خواسته اصلی خود یعنی لغو تحریمهای ظالمانه، طراحیشده تا تیم مجبور شود تحتفشار در بازه زمانی کوتاه به خواستههای برخی طرفهای اروپایی با همراهی آمریکا تن دهد.
تیم اقتصادی ایران مشغول کار است
علاوه بر مذاکرات حقوقی اعضای تیم اقتصادی همراه با هیئت جمهوری اسلامی ایران مذاکرات خود را برای لغو تحریمها آغاز کردهاند. در اولین قدم معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه ایران با رئیس بانک مرکزی اتریش دیدار کرد. در ملاقات مهدی صفری، معاون دیپلماسی با هولتزمان رئیس بانک مرکزی اتریش، طرفین ضمن مرور همکاریها، زمینههای تقویت و گسترش ارتباطات بانکی و مالی را موردبررسی قراردادند.
مذاکره جواب ندهد، ایران برنامه پیشرفت هستهای خود را تشدید میکند
پایگاه خبری «آکسیوس» آمریکا که از ماههای گذشته به اخبار اختصاصی پیرامون تحولات هستهای ایران در ایالاتمتحده دسترسی پیداکرده است به نقل از منابع آگاه با بحثهای داخلی آمریکا گزارش داد مقامات ارشد بایدن عمیقاً نگران هستند که ایران در توسعه هستهای کنونی خود بیشازحد پیش برود که باعث شود برای بازگشت به توافق ۲۰۱۵ بسیار دیر شود. این نگرانی ریشه در این واقعیت دارد که دانشمندان دانشی را که پس از توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته به دست میآورند، از یاد نمیبرند. به نوشته آکسیوس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به گزارش این رسانه مدعی شد: «ما بهصراحت اعلام کردهایم تداوم تشدید هستهای ایران غیر سازنده است و باهدف اعلامشده این کشور مبنی بر بازگشت به پایبندی متقابل به برجام همخوانی ندارد».
پایگاه آکسیوس دوشنبه هم در گزارش دیگری نوشت ۲ منبع آمریکایی اعلام کردند رژیم صهیونیستی ۲ هفته پیش اطلاعاتی را با متحدان آمریکایی و اروپایی به اشتراک گذاشته که نشان میدهد ایران گامهای فنی برای آمادهسازی غنیسازی اورانیوم تا غنای ۹۰ درصد را برداشته است. بر اساس اطلاعاتی که توسط رژیم صهیونیستی با آمریکا به اشتراک گذاشتهشده، ایران مقدماتی را فراهم کرده که به این کشور اجازه میدهد درصورتیکه تصمیم بگیرد طی چند هفته غنیسازی ۹۰ درصد را آغاز کند. آکسیوس نوشت دفتر نخستوزیری، وزارت خارجه و وزارت جنگ رژیم صهیونیستی از اظهارنظر درباره این گزارش خودداری کردند.
کاخ سفید نیز به درخواستها برای اظهارنظر دراینباره پاسخی نداده است. آکسیوس در گزارش خود نوشت گانتس طی روزهای آینده به واشنگتن سفر خواهد کرد تا با «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا و دیگر مقامهای این کشور درباره برنامه هستهای ایران گفتوگو کند. در همین حال روزنامه «نیویورکتایمز» شامگاه دوشنبه با انتشار گزارشی درباره نشست کمیسیون مشترک برجام در وین نوشت: «یک مقام ارشد اروپایی که خواست نامش فاش نشود گفت مذاکرهکننده ایران در این نشست گفت درصورتیکه خواستههای ایران برآورده نشود، ایران برنامه هستهای خود را تشدید خواهد بخشید.