کد خبر 130839
تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۴

یک پایگاه تحلیلی نوشت: در کشوری که سران آن در طول تاریخ بدون مشورت با آمریکا گامی برنداشته‌اند، جای تعجب نیست که رئیس‌جمهوری که اجازه تاسیس پایگاه نظامی به آمریکا را ندهد، از عرصه سیاسی حذف شود.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، پایگاه تحلیلی "گلوبال ریسرچ" در مقاله‌ای به قلم "شاموس کوک" می‌نویسد: اقدامات اوباما در قبال پاراگوئه و حمایت از کودتا علیه رییس جمهور این کشور به این دلیل است "لوگو با دولت محلی که از لحاظ اقتصادی مستقل از آمریکا عمل می کند، متحد شده بود و اجازه ساخت پایگاه نظامی آمریکا در پاراگوئه را نداد.

* کودتای پاراگوئه تهاجم علیه قشر کارگر

کودتای اخیر علیه رئیس‌جمهور پاراگوئه که براساس اصول دموکراسی انتخاب شده بود، نه تنها ضربه‌ای به دموکراسی به حساب می رود بلکه تهاجمی علیه قشر کارگر و فقیر است که رئیس جمهور "فرناندو لوگو" را حمایت و انتخاب کردند، بدین صورت که مردم معتقد بودند وی همچون محافظی است علیه حاکمان ثروتمندی که ده ها سال بر این کشورحکم فرما بوده‌اند.

رسانه ها و سیاستمداران امریکا اتفاقات موجود در پاراگوئه را کودتا نمی‌نامند چرا که پارلمان تحت کنترل سران پاراگوئه (مجلس نمایندگان پاراگوئه) رئیس جمهور را به طور قانونی استیضاح کردند، اما اقتصاددان "مارک ویزبرات" در روزنامه "گاردین" می‌نویسد:

 "پارلمان پاراگوئه برآن است که رئیس جمهور "فرناندو لوگو" را با طرح اتهاماتی بر کنار کند. بدین صورت که در جلسه استیضاح به وی کمتر از 24 ساعت برای آماده سازی وتنها 2 ساعت زمان برای دفاع از خود داده شد. این طور به نظر می رسد که دادگاه حکم محکومیت وی را از پیش نوشته است زیرا کاملا واضح است که رئیس جمهور مسئولیتی در قبال اتفاق افتاده نداشته است. هم چنین مخالفان لوگو هیچ مدرکی برای اتهامات خود در محاکمه ارائه نکردند. "لوگو" خواستار رسیدگی به این اتفاق شد، اما گروه اقلیت در مجلس ذینفع نبودند و اقدامات قضایی را برگزیدند."

دلیل واقعی مجلس سنای جناح راست برای برکناری رئیس جمهوری که طبق اصول دموکراسی انتخاب شده بود چه بود؟ مقاله دیگری از روزنامه ی گاردین این موضوع را روشن تر می سازد:

 "رئیس جمهور هم چنین به علت چهار اتهام دیگر محکوم شناخته شد: اول بدین علت که وی به حزب های چپ گرا اجازه داده که جلسه ای سیاسی را در پایگاه ارتش برگزار کنند. دوم آنکه او به حدود سه هزار کشاورز بدونِ زمین اجازه داده است که به طور غیر قانونی به مزارع سویای برزیلی ها هجوم آورند، سوم آنکه دولت وی نتوانسته است ارتش چپ گرای مردم (اعضای چریکی) پاراگوئه را دستگیر کند و چهارم به این دلیل که وی معاهده بین‌المللی را بدون تایید مجلس امضا کرده است."

* جرم اصلی رئیس جمهور اتحاد بیشتر با جناح چپ‌گرای پاراگوئه

 این مقاله هم چنین می افزاید که حامیان پیشین رئیس جمهور از این مسئله ناراضی بودند که رئیس جمهور اکثریت پست‌های وزارت کابینه هیئت دولت را به حزب چپ‌گرایان و اقلیت آن را به حزب میانه رو داده است. اختلاف سیاسی کاملا مشخص شده است چنان که لوگو آشکارا تصدیق کرده است که در انتخابات آینده از نامزدهای چپ‌گرا حمایت خواهد کرد.

واضح است که جرم اصلی رئیس جمهور اتحاد بیشتر با جناح چپ‌گرای پاراگوئه است که در حقیقت همان توده فقیر و کارگر کشور است. این توده نیز مانند دیگر کشورهای آمریکای لاتین، سوسیالیسم (جامعه گرایی) را سرمشق سیاسی خود قرار می‌دهند.

هنگامی که لوگو به ریاست جمهوری انتخاب شد، گرچه سران و حاکمان پاراگوئه کنترل خود را در ریاست جمهوری از دست دادند، اما از کنترل شدید خود بر مجلس سنا استفاده کردند تا بهره قشر فقیر پاراگوئه را قطع کنند. این شرایط مشابه اوضاع مصر است. هنگامی که رژیم قدیمی سران ثروتمند مصر رئیس جمهورِ دیکتاتور خود را از دست دادند، از کنترل خود بر دستگاه قضایی استفاده کردند تا بهره های حاصل از انقلاب را تغییر دهند. آیا منصفانه است که حکومت اوباما را به علت کودتای اخیرش در پاراگوئه سرزنش کرد؟ بله اما فهم این مسئله نیاز به بررسی روابط آمریکا و امریکای لاتین دارد.

جناح راست پاراگوئه که متشکل از سران ثروتمند است رابطه ای دیرینه با آمریکا دارد و چندین دهه از حکومت های استبدادی و دیکتاتوری که شیوه معمول در بیشتر کشور های آمریکای لاتین است حمایت کرده است. آمریکا منافع ثروتمندان را در این کشورهای نسبتا فقیر افزایش میدهد و در عوض این کشورهای تحت سلطه سران ثروتمند، مطیع سیاست خارجه آمریکا هستند.

* سران پاراگوئه پیش از مشورت با آمریکا قادر به انجام هیچ اقدام جسورانه‌ای نیستند

 کتاب "رگ‌های باز" خلاصه‌ای بی نظیر از تاریخ است. سران پاراگوئه پیش از مشورت با آمریکا قادر به انجام هیچ اقدام جسورانه‌ای نبودند. کشورهای همسایه نیز از چنین اقداماتی خودداری می‌کنند چراکه از کودتای امریکا در کشور خود هراس دارند. سران پاراگوئه تنها ارتش را برای حمایت داخلی دارد که توسط آمریکا تعلیم دیده‌اند و پشتوانه مالی دریافت کرده است. رئیس جمهور لوگو ارتباط ارتش آمریکا با کشور خود را به طور کامل قطع نکرد.

به گفته ویکی پدیا وزارت دفاع امریکا (DOD) برای مدرنیزه شدن و پیشرفت ارتش نظامی پاراگوئه به آنها تعلیم می‌دهد. به طور خلاصه، سران پاراگوئه به هیچ وجه قادر نخواهند بود بدون حمایت آمریکا دست به اقدامی بزنند. اما اکنون سران ثروتمند پاراگوئه نیاز به تعداد بیشماری تفنگ و تانک دارند تا بتوانند در برابر قشر فقیر از خود دفاع کنند. کشورهای اطراف پاراگوئه در امریکای لاتین وقایع را پس از آشکار شدنشان تقبیح کردند و سفر اضطراری را به پاراگوئه برای متوقف کردن این وقایع ترتیب دادند. اما واکنش دولت اوباما چه بود؟

 مجله "بیزنس ویک" این گونه شرح میدهد:

 "همان‌طور که مجلس سنای پاراگوئه به اجرای حکم لوگو و استیضاح وی می پرداخت، وزارت امور خارجه امریکا بیان کرد که وضعیت را به دقت بررسی خواهد کرد."

 "دارلا جردن" سخنگوی وزارت امور خارجه در امور نیمکره غربی می‌گوید:

 "ما متوجه‌ایم که مجلس سنای پاراگوئه به محکومیت رئیس جمهور لوگو رای داده است اما از تمامی مردم پاراگوئه می خواهیم که با صلح و آرامش در سایه قوانین دموکراتیک پاراگوئه رفتار کنند."

اوباما نیز گفته است: "ما از کودتای جناح راست علیه رئیس جمهور برگزیده پاراگوئه حمایت می کنیم."

* الفاظ ماهرانه آمریکا به طورضمنی از رژیم غیرقانونی پاراگوئه حمایت می‌کند

 نظاره‌گر جرمی علیه دموکراسی بودن، حتی اگر "مسئله به دقت بررسی شده باشد"، و تقبیح نکردن آن خود شریک و همدست شدن با آن است. الفاظ دقیق و ماهرانه وزارت امور خارجه آمریکا به طورضمنی از رژیم جدید و غیر قانونی پاراگوئه حمایت می‌کند. اوباما آنطور که باید رفتار کرد چرا که لوگو ضمن دور شدن از منافع مشترک به چپ‌گرایان و قشر فقیر پاراگوئه روی آورد. به علاوه لوگو با دولت محلی که از لحاظ اقتصادی مستقل از آمریکا عمل می کند، متحد شده بود. و شاید مهم‌تر از همه این است که رئیس جمهور لوگو اجازه ساخت پایگاه نظامی آمریکا در پاراگوئه را نداد.

واکنش قشر فقیر و کارگر پاراگوئه به دیکتاتوری جدید چه بود؟ آن‌ها بیرون ساختمان مجلس گرد هم آمدند و مورد حمله پلیس ضدشورش و ماشین های آب پاش قرار گرفتند. بعید است که آنان در جریان این حوادث دست روی دست بگذارند چرا که لوگو به آنان امید آینده ای انسانی و پاک داده است. متاسفانه رئیس جمهور لوگو پذیرفته است که خودِ او دعوت به کودتا کرده و اجازه داده است که رئیس جمهور منتخب مجلس سنا جایگزین وی شود. او با پذیرفتن این حکم ها برگ برنده را به مخالفان خود داده است.

* جمهوری‌خواه ها و نه دموکرات‌ها به دموکراسی اهمیتی نمی دهند

 اما قشر فقیر و کارگر پاراگوئه با جسارت بیشتری عمل خواهند کرد و عملکردشان در راستای جنبش های اجتماعیِ سراسر آمریکای لاتین که ضربه سنگینی به قدرتِ سران ثروتمند وارد کرده است خواهد بود. اقدامات پیچیده رئیس جمهور اوباما نسبت به پاراگوئه از نوا بیان خواهد کرد که وی طرفدار کدام طرف است. اولین کودتای وی در هندوراس خشم کل نیمکره را بر انگیخت و این کودتا (در پاراگوئه) به آمریکای لاتین ثابت می کند که نه جمهوری‌خواه ها و نه دموکرات ها به دموکراسی اهمیتی نمی دهند.