انتشار تصاویر عرشه کشتی نشان می‌داد که این کشتی دارای محموله سنگینی از سلاح و تجهیزات زرهی بوده و ادعاهای ائتلاف متجاوز سعودی مبنی بر غیرنظامی بودن آن کذب است.

سرویس جهان مشرق _ روز گذشته سرتیپ "یحیی سریع" سخنگوی نیروهای مسلح یمن طی بیانیه‌ای از توقیف کشتی اماراتی Rwabee در سواحل غربی یمن خبر داد.

در دقایق نخست انتشار این خبر، منابع سعودی و اماراتی مدعی شدند که انصارالله کشتی حامل تجهیزات تجاری و پزشکی را در نزدیکی بندر الحدیده یمن ربوده است؛ اما انتشار تصاویر عرشه کشتی نشان می‌داد که این کشتی دارای محموله سنگینی از سلاح و تجهیزات زرهی بوده و ادعاهای ائتلاف متجاوز سعودی کذب است.

در میان تسلیحات و تجهیزاتی که در این لندینگ کرافت اماراتی وجود داشت مواردی نظیر دو قایق تندرو مخصوص عملیات نظامی، کامیون های تدارکاتی ساخت شرکت‌هایی نظیر بنز ‌و اوشکوش و سلاح های انفرادی نظیر Ak-۱۰۳ و چند خودروی زرهی هاموی مجهز به آنتن ارتباط ماهواره ای بوده است. البته بر روی عرشه این کشتی یک کانکس مخصوص عملیات پزشکی یا اتاق عمل صحرایی نیز دیده می‌شود که به نظر می‌رسد برای پوشش ظاهری حمل تسلیحات و بهانه و توجیه ائتلاف در خصوص غیرنظامی بودن این کشتی مستقر شده است.

دلایل و پیامدهای اقدام درخشان انصارالله

اگر مخاطب مستقیم اقدام روز گذشته یگان دریایی انصارالله یمن در توقیف کشتی اماراتی Rwabee را عربستان در نظر بگیریم، این اقدام را می‌توان پاسخی به جنایات و اقدامات غیر انسانی عربستان سعودی در توقیف ده‌ها کشتی حامل سوخت، غذا و دارو که توسط کشورهای حامی یمن یا حتی سازمان ملل متحد به آبهای این کشور ارسال می‌شدند برشمرد.

طبیعتا انصارالله یمن نیز می‌توانست در اقدامی متقابل به کشتی های حامل محصولات غیرنظامی در آبهای تحت کنترل گروه‌های رقیب در جنگ یمن حمله کند، اما رهبران این جنبش هرگز دست به انجام اقدامی مشابه با دشمن سعودی نزده و طی حرکتی هوشمندانه که بر اساس گفته‌های یحیی سریع هفته‌ها رصد دقیق تحرکات آن انجام شده بود، کشتی را در آبهای ساحلی بندر الحدیده توقیف کردند که مشغول حمل سلاح بوده و مستقیما در جنایات علیه مردم یمن نقش داشت.

با توجه به اینکه کشتی فوق دارای خدمه‌هایی از کشورهای مختلف از جمله امارات متحده عربی بود، نیروی هوایی ائتلاف حتی از بمباران آن و جلوگیری از دستیابی نیروهای مردمی یمن به محموله تسلیحاتی این کشتی نیز ناتوان بودند.

اما بر اساس نظر عمده کارشناسان، این اقدام انصارالله بیش از طرف سعودی، پاسخی مستقیم به عهدشکنی و نقض توافقات قبلی میان این جنبش با کشور امارات و مزدوران تحت امرش بوده است.

اگرچه امارات نخستین کشوری بود که از مارس ۲۰۱۵ اقدام به حملات سنگین هوایی و اشغال مناطقی از خاک جنوب یمن کرد، اما از سال ۲۰۱۹ طی مذاکرات فشرده میان انصارالله، ابوظبی و مجلس انتقالی جنوبی آتش بس دوطرفه در مناطق جنوبی یمن برقرار شده و به جز درگیری‌های جزئی و کوچک، حادثه خاصی در این بخش از خاک یمن رخ نداد، اما تقریبا از ۷ روز پیش این توافقات رسما از سوی مزدوران تحت حمایت امارات در استان شبوه نقض شد.

ماجرا به اختلافات قدیمی میان پیروان منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و سابق یمن (تحت حمایت عربستان) و نیروهای مجلس انتقالی جنوبی (تحت حمایت امارات) در استان جنوبی شبوه بازمی‌گردد. در حالی که کنترل مرکز این استان و فرودگاه عتق در اختیار طرف سعودی و بنادر بلحاف و بئر علی در اختیار مزدوران اماراتی بود، مجلس انتقالی جنوبی مدعی بود که با توجه به اینکه استان شبوه در گذشته بخشی از کشور یمن جنوبی (پیش از اتحاد جنوب و شمال) بوده است، نیروهای منصور هادی و استاندار تعیین شده وی یعنی "بن عدیو" بایستی از این استان خارج شده و کنترل آن را به طرف جنوبی بدهند.

تا پیش از نبرد مارب سعودی‌ها و منصور هادی همواره از تن دادن به این خواسته جنوبی‌ها سر باز می‌زدند اما پس از اینکه انصارالله از ماه سپتامبر تا دسامبر۲۰۲۱ میلادی پیشروی سریعی در جبهه جنوبی مارب داشت و در آستانه رسیدن به شهر بود، سعودی‌ها ناچارا و با یک شرط دست به برکناری استاندار شبوه و اعطای کنترل مرکز این استان به طرف اماراتی کردند؛ شرط سعودی‌ها اجرای عملیات از سوی نیروهای موسوم به "تیپ عمالقه" (تحت حمایت امارات) علیه شهرهای عسیلان، بیحان و عین در شمال‌غربی شبوه بود تا جبهه جنوبی مارب که تحت کنترل انصارالله قرار داشت تضعیف شده و آنها مجبور به انتقال نیرو از مارب به شبوه شوند تا نبرد هجوم نهایی ارتش یمن به سوی شهر مارب به تاخیر بیفتد.

این شرط طرف سعودی با موافقت امارات و نیروهای عمالقه همراه شد و از هفته گذشته حملات سنگینی علیه مواضع ارتش و نیروهای مردمی یمن در مناطق نامبرده اجرا شد. اگرچه این حملات توسط رزمندگان یمنی دفع شده و تا کنون دستاورد خاصی برای مزدوران اماراتی به همراه نداشته است اما نیازمند یک پاسخ قاطع از سوی صنعا به عهدشکنی ابوظبی بود؛ پاسخی که به بهترین و درخشان ترین شکل ممکن به اماراتی‌ها داده شد و در شرایطی که این کشور یمن است که در محاصره هوایی و دریایی ائتلاف سعودی قرار دارد، اما یگان دریایی انصارالله با شجاعت مثال زدنی کشتی نظامی اماراتی را در میانه دریای سرخ توقیف کرده و به سلامت به ساحل تحت کنترل خود منتقل می‌کند.

برچسب‌ها