به گزارش مشرق، یکی از پروژهها که در دولت دوازدهم و قبل از تکمیل و رسیدن به مرحله بهرهبرداری در قالب «پیشراهاندازی» افتتاح شد، پالایشگاه نفت فوق سنگین قشم بود که ۲۵ دیماه ۱۳۹۹ در حالی که هنوز مراحل ساخت آن ادامه داشت، توسط رئیس دولت دوازدهم افتتاح شد.
در آن روز اعلام شد که عملیات پیش راهاندازی پالایشگاه نفت فوق سنگین پاسارگاد قشم با ظرفیت ۳۵ هزار بشکه در روز در فاز نخست، آغاز شد.
در توضیحات مربوط به آن مراسم پیشراهاندازی مشخص بود که کار ساخت پالایشگاه همچنان ادامه دارد.
مثلاً توضیحات قاسم محمودی مدیرعامل شرکت پارس بهین قشم در خصوص ظرفیتهای این پالایشگاه، تماماً مبتنی بر آینده بود. وی توضیح داد که ساختار این پالایشگاه به گونهای طراحی شده که برای رسیدن به مرحله تولید باید هر دو فاز آن تکمیل شده و به بهرهبرداری برسد. با این حال، به گفته مدیرعامل شرکت پارس بهین قشم در ۲۵ دیماه ۱۳۹۹ تا آن زمان فقط ۲۰ درصد کارتاسیسات زیر بنایی فاز دوم انجام شده بود.
وی ضمن تصریح بر این که آن مراسم، عملیات پیش راهاندازی بوده، گفته بود: پالایشگاه نفت خام فوق سنگین قشم با ظرفیت ۷۰ هزار بشکه در روز برنامهریزیشده که در ۲ فاز مختلف و هر فاز ۳۵ هزار بشکه ظرفیت خواهد داشت.
وی همچنین گفته بود: از سال آینده (سال ۱۴۰۰) انتخاب پیمانکار به تدریج شروع شده و کار فاز دو نیز به سرانجام خواهد رسید.
تکمیل اساسی پالایشگاه در چند ماه اخیر
با تغییر دولت در سال جاری و روی کار آمدن مدیریت جدید در وزارت نفت، بررسیهای مسئولان جدید نشان داد که پالایشگاه نفت قشم همچنان ناقص است و تا مرحله تولید، فاصله دارد.
بررسیها نشان داده که سال گذشته زمان پیشراهاندازی پالایشگاه نفت قشم، حتی اسکله و بخشهای فرآیندی آن هم آماده نشده بود و اساساً آنچه که به عنوان پیش راهاندازی انجام شد، فاصله بسیاری تا تکمیل طرح داشت.
با جلسات مستمری که وزارت نفت دولت سیزدهم برای رفع مشکلات تکمیل این پالایشگاه داشت، در ماههای گذشته به تدریج مراحل تکمیل این پالایشگاه انجام شد و اکنون با گذشت یک سال از افتتاح اولیه آن در دولت قبل، این پالایشگاه به تازگی آماده گرفتن نفت سنگین شده است.
بدین ترتیب با جاری شدن نفت سنگین در لولههای پالایشگاه قشم، عملاً مرحله تولید از این پالایشگاه، در شرایط فعلی شروع شده است که قرار است آقای رئیسی آن را افتتاح نماید.
در یک سال اخیر که دولت قبل این پالایشگاه را به اصطلاح پیشراهاندازی کرد، یک لیتر هم این پالایشگاه تولید قیر نداشته چراکه اساساً آمادگی تحویل گرفتن خوراک (نفت خام سنگین) را نداشت.