به گزارش مشرق، آرزو اشرفیزاده, مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابها سازمان محیط زیست, در نشست آنلاین روز جهانی تالابها در رابطه با تأمین حقآبه هامون گفت: تأمین حقآبه این تالاب وابسته به سیلابهای افغانستان است و این سیلابها باید از مسیرهای طبیعی به تالاب هامون برسند.
وی افزود: تأمین حقآبه هامون از سیلابها جدا از معاهده آبی ایران و افغانستان است اما باید در این موضوع نیز وزارتخانههای امور خارجه و نیرو ورود کنند. عدم تأمین حقآبه هامون و به دنبال آن پدیده ریزگردها, علاوه بر ایران و افغانستان گریبانگیر تمام منطقه خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
موضوع حقآبه ایران از هیرمند در حال حل شدن است
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابها سازمان محیط زیست مسدود کردن چاههای غیرمجاز در حوزه آبریز تالابها را وظیفه وزارت نیرو دانست و گفت: یکی از مهمترین اقدامات برای احیا تالابها, در اولویت قرار گرفتنِ مسدود کردن چاههای غیرمجاز است. این چاههای غیرمجاز تالاب هامون, زریوار, انزلی, میانکاله و ... را دچار مشکل کردهاند.
اشرفیزاده در رابطه با راهکارهای مقابله با پسروی آب خزر و تأثیر آن بر تالاب انزلی تصریح کرد: در سومین جلسه ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالابهای کشور برنامه جامع ۷ ساله برای مدیریت فاضلاب، آبخیزداری، مدیریت پسماند و ..., برای کمک به این تالاب در نظر گرفته شده است. تالاب انزلی با دریا ارتباط دارد و بستن خروجیهای آب آن راه حلی علمی نیست.
وی در رابطه با دلیل برگزاری مراسم روز جهانی تالابها در کنار تالاب بختگان استان فارس گفت: مبنای این تصمیم دستور شخص ریاست سازمان حفاظت محیط زیست است و علت آن معطوف کردن توجهات داخلی و بینالمللی به این تالاب است. تالاب بینالمللی بختگان در بارشهای اخیر تا حدودی آبگیری شده است اما هنوز جای پیشرفت شرایط این تالاب وجود دارد.
صدیقه مدرس, رئیس گروه منابع آب و پایش تالابهای سازمان محیط زیست نیز در رابطه با اینکه چند درصد از تالابهای کشور خشک شده است, گفت: نیاز آبی تالابها از بارشها, آبخوانها و محل رهاسازی آبهای سطحی تامین میشود و نمیتوان گفت که به طور قطع چه میزان از تالابهای ما خشک شدهاند.
وی افزود: طرحهای توسعهای در بالادست تالابها و تامین آب شرب باعث ایجاد مشکل در تامین حقآبه تالابها شده است و علیرغم پیگیریهای مستمر سازمان محیط زیست هنوز وزارت نیرو بخش اعظمی از این حقآبهها را تأمین نکرده است و حتی بارشهای اخیر نیز موجب نشده است رهاسازی آب از بالادست تالابها اتفاق بیافتد.
مهری عثنی عشری, مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران در رابطه با برنامههای سازمان برای احیای تالاب بختگان تصریح کرد: برنامههای احیای دریاچه ارومیه به این تالاب تعمیم داده شده است؛ برنامههایی از جمله تنوع بخشی به معیشتهای پایدار مردم منطقه و اصلاح الگوهای کشاورزی و ایجاد الگوی پایدار کشاورزی از برنامههای ما برای این تالاب بینالمللی هستند و امیدواریم با کمک وزارت جهاد کشاورزی بتوانیم با ترویج تکنیکهای کشاورزی پایدار ، تالاب بختگان را احیا کنیم.