کد خبر 13344
تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۳۸۹ - ۰۹:۴۹

رئيس سازمان ملي جوانان با اعتراف به اينکه "در حال حاضر رشد طلاق شتاب بيشتري از رشد ازدواج در کشور دارد"، اظهار عقيده کرد "در حال حاضر مهم‌ترين معضل کشور تاخير در امر ازدواج مي باشد و غربي ها به دنبال آن هستند تا سبک زندگي ما را از نحوه لباس پوشيدن تا حرکا

به گزارش مشرق به نقل از ايلنا، مهرداد بذرپاش در همايشي تحت عنوان "جوانان و ازدواج" که در ستاد ارتش جمهوري اسلامي برگزار شد، خاطرنشان کرد بزرگترين مساله‌اي که در زندگي هر کسي مي‌تواند اتفاق بيفتد ازدواج است و ازدواج مهمترين انتخاب زندگي دختران و پسران محسوب مي‌شود .
او با بيان اينکه اگر فرض کنيم کسي مسلمان باشد و قبلا در رابطه با دين خود تصميم‌گيري کرده باشد مهمترين انتخاب بعدي زندگي او ازدواج است، گفت: جوانان در رابطه با مهمترين اتفاق زندگي خود به قدر کافي مشورت نمي‌کند وقتي کسي مي خواهد يک ماشين و خانه بخرد، کار کارشناسي زيادي در اين رابطه انجام مي‌دهد و با اشخاص زيادي مشورت مي‌کند اما خداوکيلي جوانان در رابطه با ازدواج چقدر مشورت مي‌کنند؟
در حال حاضر مهم‌ترين معضل کشور تاخير در امر ازدواج است
رييس سازمان ملي جوانان گفت: در حال حاضر اساسي ترين مشکل که در کشور با آن مواجه هستيم مسايل مربوط به تاخير در ازدواج است و مشکل هم از اين جا ناشي مي‌شود که ما مدل مناسبي در رابطه با ازدواج در کشور ارايه نکرده‌ايم.
بذرپاش افزود: وقتي از جوانان ازدواج نکرده مي‌پرسيم چرا زندگي مشترک خود را آغاز نکرده‌ايد جوابهاي مختلفي به اين سوال مي‌دهند، مثلا برخي مي‌گويند هنوز دختر مورد علاقه خود را پيدا نکردم يعني پدرومادرم آستين هايشان را برايم بالا نزدند، برخي ديگر مي گويند ما خودمان بايد همسر مورد علاقه مان را انتخاب کنيم و هنوز انتخاب نکرديم، برخي ديگر معتقدند دولت بايد شغل در کشور ايجاد کند و جوانان پس از اينکه شاغل شدند خودشان ازدواج مي کنند. گروه ديگر بر اين اعتقادند که اگر دولت براي جوانان مسکن مناسب تهيه کند جوانان خودشان بلدند ازدواج کنند برخي ديگر هم مي گويند دولت هزينه هاي ازدواج را پايين بياورند قطعا جوانان ازدواج مي کنند.
پذرپاش با بيان اينکه همه اين تحليل هاي متفاوتي که جوانان در رابطه با علت ازدواج نکردن خود ارائه مي کنند، درست است اما کافي نيست، گفت: ازدواج يک امر فطري است و بعيد به نظر مي رسد کسي در اين جمع حاضر باشد که دوست نداشته باشد ازدواج کند و به اجبار بخواهند براي او همسر اختيار کنند چون در رابطه با فطري بودن ازدواج هيچ شکي وجود ندارد و ترغيب ها و تشويق هايي که در رابطه با ازدواج انجام مي شود، فقط در زمان ازدواج مي توان تاثير داشته باشد و آن رابه جلو بياندازد.
مسائل اقتصادي دليل اصلي ازدواج نکردن جوانان نيست
رييس سازمان ملي جوانان گفت: من منکر اين نمي شوم که کساني که مي خواهند ازدواج کنند بايد منبع درآمد مناسبي داشته باشد اما صحبت من اين است که منبع درآمد شرط لازم کافي براي ازدواج نيست.
پذرپاش مثالي را ارايه کرد و گفت: جوانان بالاي شهر تهران که معمولا از وضعيت اقتصادي مناسبي برخوردارند يا شغل خوبي دارند و يا حداقل پدر آنها خانه مناسبي را براي ازدواج در اختيارشان قرار مي دهد چندان تمايلي براي ازدواج ندارند و نرخ ازدواج در مناطق شمال تهران از نرخ ازدواج در مناطق جنوبي تهران پايين‌تر است در حالي که آنها توانايي مالي براي ازدواج دارند. البته نرخ طلاق در مناطق شمال شهر تهران نسبت به مناطق جنوب شهر بيشتر است.
سبک زندگي مناسب شرط کافي براي ازدواج است
او با بيان اينکه اگر فرض بگيريم که مسايل اقتصادي و مالي شرط لازم براي ازدواج است اين تناقض ها را چگونه مي توانيم حل کنيم، گفت: اينکه جوانان شمال شهري تمايلي به ازدواج ندارند، نشان دهنده اين است که مسايل اقتصادي شرط کافي نيست آنچه که شرط کافي براي ازدواج محسوب مي شود سبک زندگي است .
رييس سازمان ملي جوانان توضيح داد: غربي ها به دنبال آن هستند تا سبک زندگي ما را تغيير دهند، سبک زندگي از نحوه لباس پوشيدن تا حرکات و سکنات و حتي تصميم براي ازدواج را شامل مي شود و سبک زندگي است که تعيين مي کند من در سن 20 سالگي ازدواج کنم و يا بگوييم آقا ولش کنيد و در سن 30 سالگي هم با زور بخواهند برايش همسر اختيار کنند.سبک زندگي است که تعيين مي کند ما چقدر براي نظر پدر و مادر براي ازدواج سهم در نظر مي گيريم و البته سبک زندگي هزار و يک مولفه ديگر را شامل مي شود.
بذرپاش گفت: وقتي که صبح از خواب بيدار مي شويم تا شب که مي خواهيم بخوابيم همه حرکات سکنات ما نشان دهنده سبک زندگي ماست اين سبک زندگي را ما مي‌توانيم آگاهانه انتخاب کرده باشيم يا به ما تحميل شده باشد. تحميل مي‌تواند خواسته يا ناخواسته اتفاق افتاده باشد.
رئيس سازمان ملي جوانان ادامه داد: يک جوان ايراني غرورش بر نمي‌تابد که کسي بخواهد سبک زندگي را به او تحميل کند اما نه تنها در ايران بلکه در اکثر کشورهاي دنيا جوانان در معرض تحميل سبک زندگي قرار مي‌گيرند.
او ادامه داد: از آنجائي که ما مسلمان هستيم و مي‌خواهيم روي پاي خود بايستيم و مدلي را به دنيا عرضه کنيم بيشتر در معرض خطر هستيم و آنها بيشتر تلاش مي‌کنند سبک زندگي‌اي که با سبک زندگي ايراني متفاوت است به ما تحميل کنند.
شبکه «فارسي‌وان» و ساير شبکه‌هاي فارسي زبان به دنبال تغيير سبک زندگي ايراني ها هستند
بذرپاش گفت: شبکه‌هاي فارسي زبان ماهواره‌اي که راه افتاده است، گمان مي‌کنيد چه هدفي را دنبال مي‌کنند؟ بيشتر اين شبکه‌ها حرف سياسي نمي‌زنند، آن شبکه‌هاي فارسي‌زباني که حرف سياسي مي‌زنند مخاطبانشان کم است. چون فقط اندکي از افراد جامعه هستند که آنها را قبول مي‌کنند و اکثريت افراد جامعه اصلا حوصله حرف سياسي را ندارند يا آنقدر آن شبکه‌هاي سياسي فارسي زبان دروغ چاشني کار خود کرده‌اند که براي مردم غير قابل تحمل شده است.
او ادامه داد: مردم بيشتر شبکه‌هاي فارسي‌زباني مانند «فارسي‌وان» که فيلم پخش مي‌کنند نگاه مي‌کنند اما اگر بيشتر فکر کنيم به اين نتيجه مي‌رسيم که تنها هدف اين شبکه‌هاي فارسي زبان تغيير سبک زندگي در ايران است.
رئيس سازمان ملي جوانان گفت: تاکنون به اين فکر کرده‌ايد که مثلا فارسي وان چرا اين همه هزينه مي‌کند که براي فارسي زبانان فيلم پخش کند. آنها مگر بيکار هستند يا پولشان از پارو بالا مي‌رود يا ما را خيلي دوست دارند که بخواهند ما را سرگرم کنند. مطمئناً براي پخش فيلم‌ها و سريال‌ها هدفي را دنبال مي‌کنند و آن هدف چيزي نيست جز تغيير سبک زندگي در ايران. آنها به اين نتيجه رسيده‌اند که اگر بخواهند در جامعه ما رسوخ کنند راهش اين است که نسل جوان ما را هدف بگيرند و سبک زندگي آنها را تغيير دهند. آنها به اين نتيجه رسيده‌اند که يکي از مولفه‌هاي اساسي تغيير سبک زندگي زير سوال بردن اساس و بنيان خانواده است. و دانسته‌اند که جوانان ايراني هر چقدر متکي به خانواده شوند و به آموزه‌هاي اصيل ايراني پايبند باشند رسوخ به آنها سخت‌تر است بنابراين بايد ارتباط جوانان را با سبک زندگي ايراني، اسلامي قطع کرد. بنابراين با نشان دادن فيلم‌ها و سريال‌هايي که بنيان و اساس خانواده را هدف گرفته‌اند به تغيير سبک زندگي در ايران مشغول هستند. آنها مي‌خواهند پارادايم و الگوي حاکم بر زندگي جوانان ما را خراب کنند و دوباره همانگونه که خودشان دلشان مي‌خواهد آن را بچيند.
بذرپاش گفت: شبکه‌هايي مانند فارسي‌ وان کار عميق روان‌شناسي را براي ساخت سريال‌هاي خود انجام مي‌دهند تا بتوانند خيلي ظريف در جهت تغيير سبک زندگي وارد عمل شوند. اصلي‌ترين کار آنها در سريال‌هاي تلويزيوني‌شان زير سوال بردن اساس خانواده و ازدواج است. آنها اصلا به مسخره کردن موضوعي به نام ازدواج مي‌پردازند و به بينندگان خود القاء مي‌کنند که اگر ازدواج کني محدود مي‌شوي، ممکن است همسرت به تو خيانت کند، ممکن است از بسياري از لذت‌هاي زندگي محدود شوي و خرج زندگي بسيار زياد است. بنابراين چه نيازي است به ازدواج کردن خدا تو را آزاد آفريده برو صفا کن و ازدواج نکن.
با تغيير سبک زندگي مي خواهند جوانان ازدواج نکنند
او ادامه داد: آنها به گونه‌اي در جهت تغيير سبک زندگي حرکت مي‌کنند که بيننده اصلا متوجه نمي‌شود. به زور از تو نمي‌خواهند کاري انجام دهي، آرام‌آرام رخنه مي‌کنند و مي‌دانيد که اساسي‌ترين کالاي فرهنگي که در حال حاضر در دنيا بر روي آن کار مي‌شود و تاثيرگذاري زيادي نيز دارد فيلم است. با يک فيلم يک ملت را قلب مي‌کنند. بنابراين برايشان کاري ندارد که بخواهند موضوع کوچکي مانند ازدواج را کمرنگ کنند.
رئيس سازمان ملي جوانان گفت: اگر بخواهم خلاصه کنم بايد بگويم ازدواج چيز خوبي است، من امتحان کردم.
بذرپاش سپس به بيان آخرين سرشماري نفوذ مسکن که مربوط به سال 85 است پرداخت و آمار و اطلاعات مربوط به ازدواج و طلاق جوانان را در طي اين سال‌ها عنوان کرد.
او گفت: در حال حاضر نيمي از جمعيت کشور ما را جوانان و نوجوانان تشکيل مي‌دهند. بنابراين شما خود حديث مفصل بخوانيد از مجمل.
او ادامه داد: براساس آخرين آمار برآورد ازدواج براي امسال حدود يک ميليون است و سال گذشته نيز 900 هزار ازدواج در کشور اتفاق افتاده است و هر سال حدود 5 تا 10 واقعه رشد ازدواج داشتيم.
بذرپاش گفت: با توجه به اينکه در حال حاضر تعداد جوانان کشور بسيار زياد است، مسلما تقاضايي که در رابطه با اشتغال، مسکن و ازدواج وجود دارد در کشور بسيار زياد است.
بايد حواسمان جمع باشد، نرخ طلاق در کشور رو به افزايش است
او ادامه داد: در نرخ طلاق نيز در کشور شاهد رشد بوده‌ايم و بايد در اين زمينه حواسمان را جمع کنيم. در حال حاضر رشد طلاق شتاب بيشتري از رشد ازدواج در کشور دارد و اين برازنده کشور عزيز ما نيست. هر چند که طلاق حق قانوني هر کسي است اما برازنده نيست و ما بايد همانقدر که براي امر ازدواج در کشور تلاش مي‌کنيم سعي کنيم که نرخ طلاق را نيز در کشور کاهش دهيم. اگر جوانان هنگام ازدواج بررسي و دقت لازم را در طرف مقابل خود انجام دهد و ازدواج‌هاي به موقع و آگاهانه داشته باشد هرگز گرفتار طلاق نمي‌شود.
رئيس سازمان ملي جوانان در رابطه با استان‌هايي که بالاترين و پائين‌ترين نرخ طلاق را دارند گفت: استان يزد حداقل ميزان طلاق را دارد و البته در اين استان نرخ جرائم و آسيب‌هاي اجتماعي نيز پائين است و آذربايجان غربي و آذربايجان شرقي نرخ طلاق بالائي را در ميان استان‌هاي کشور دارند.
شصت درصد جوانان ازدواج موقت را راهکار مناسبي براي حل معضل ازدواج نمي دانند
بذرپاس سپس به تحقيقي که در رابطه با ازدواج و طلاق در شهر تهران انجام شده است استناد کرد و گفت: براساس اين تحقيق شصت درصد جوانان ازدواج موقت را راهکار مناسب و موثري براي جوانان نمي‌دانند هر چند که ازدواج موقت در کشور زياد تبليغ مي‌شود.
او ادامه داد: براساس اين تحقيق جواناني که هنوز ازدواج نکرده‌اند کمي سن، ادامه تحصيل، مشکلات اقتصادي و کمي درآمد، نداشتن شغل مناسب، نداشتن مسکن، بيکاري، نداشتن امکانات مناسب براي اقدام به ازدواج، عدم آگاهي جهت قبول مسئوليت در زندگي زناشوئي، پيدا نکردن فرد مناسب، بي‌اعتمادي و بي علاقگي به ازدواج، نداشتن تجربه جهت زندگي مشترک، وجود خواهر يا برادر بزرگ‌تر ازدواج‌ نکرده، نگراني از آينده و نامناسب بودن شرايط فرهنگي و اجتماعي را دليل مجرد ماندن خود اعلام کرده‌اند.
بيشتر طلاق هاي صورت گرفته در ازدواج هايي که منشا دوستي داشته‌اند ‏‌رخ داده است
بذرپاش گفت: براساس اين تحقيق از 321 نفري که طلاق گرفته‌اند، 26 درصد آنها از طريق فاميل، 10 درصد از طريق همسايه، 4 درصد از طريق دوستان، 13 درصد از طريق آشنايي در محل کار و 30 درصد از طريق دوستي اقدام به ازدواج کرده بودند.
رئيس سازمان ملي جوانان گفت: سازمان ملي جوانان در دو حوزه براي ازدواج کار انجام مي‌دهد يکي در حوزه تسهيلاتي و رفاهي که وام ازدواج، مسکن مهر، وام دانشجويي، صندوق رفاه دانشجويي، خوابگاه‌هاي متاهلي و غيره از جمله آن به شمار مي‌رود و ديگري تبليغات و فرهنگ‌سازي براي ازدواج است.
او توضيح داد: در قبل از شروع اين دولت وام ازدواج يک ميليون تومان بوده، اکنون وام ازدواج چهار ميليوني به جوانان داده مي‌شود و مجلس وام ازدواج 5 ميليون را تصويب کرده است. بنابراين مي‌بينيد چقدر پيشرفت در اين زمينه داشته‌ايم.
ساليانه سه هزار ميليارد تومان افزايش بودجه براي وام ازدواج افزايش اعتبار داشته ايم
بذرپاش گفت: ساليانه در حدود يک ميليون ازدواج در کشور انجام مي‌شود. اگر سه ميليون افزايش وام ازدواج را در تعداد ازدواج‌هاي صورت گرفته ضرب کنيم متوجه مي‌شويم که دولت ساليانه سه هزار ميليارد تومان افزايش اعتبار براي پرداخت وام در نظر گرفته است. البته شأن جوانان ايراني ما خيلي بيش از اين است اما بضاعت دولت بيش از اين نيست.
رئيس سازمان ملي جوانان گفت: سازمان ملي جوانان در راستاي ترويج و فرهنگ‌سازي و تشويق جوانان به ازدواج نيز اقدامات مناسبي انجام داده است.
چرا رسانه‌ها نگران نيستند که يک جوان مسلمان 10 سال ازدواج اش به تاخير مي‌افتد
او ادامه داد: رسانه‌هاي ما نيز بايد در زمينه ترويج ازدواج فعالانه عمل کنند، نبايد اينگونه باشد که وقتي يک هنرپيشه ازدواج مي‌کند و يا طلاق مي‌گيرد اين خبر بسيار برجسته‌سازي شود و وقتي يک جوان مسلمان ايراني ازدواجش 10 سال به خاطر نداشتن شغل، مسکن يا فرهنگ‌سازي نامناسب تاخير مي‌افتد هيچ اقدامي انجام نمي‌دهد و اصلا برايشان اهميت ندارد.
وزارت ارشاد به رسانه‌ها و فيلم‌هايي که در زمينه ازدواج تبليغ کنند يارانه مي‌دهد
بذرپاش گفت: سازمان ملي جوانان با وزارت ارشاد توافقاتي در رابطه با فرهنگ‌سازي در زمينه ازدواج انجام داده است و قرار است وزارت ارشاد به فيلم‌هايي که براي ازدواج فرهنگ‌سازي مي‌کند و به تشويق جوانان براي ازدواج مي‌پردازد و يا تحکيم خانواده را تبليغ مي‌کند يارانه اختصاص دهد.
او ادامه داد: سازمان ملي جوانان با وزارت ارشاد نيز توافقاتي انجام داده که به رسانه‌هاي مکتوب و خبرگزاري‌هايي که در زمينه ازدواج فرهنگ‌سازي مي‌کنند يارانه تعلق گيرد. اکنون براساس توافقات صورت گرفته بيست درصد يارانه‌ها به رسانه‌هايي که در زمينه تحکيم خانواده و تشکيل خانواده فرهنگ‌سازي مي‌کنند تعلق مي‌گيرد.