کد خبر 1335884
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۸:۴۰

تحولات اخیر اوکراین و کره شمالی به صحنه جدال لفظی میان مقامات آمریکا و چین تبدیل شده و به نظر هر روز بر شدت تقابل میان واشنگتن و پکن افزوده می‌شود.

به گزارش مشرق، تنش میان آمریکا و چین به سمتی پیش می‌رود که امید به بهبود روابط میان این دو قدرت جهانی تا اندازه‌ زیادی یک انتظار دور از واقعیت است. حتی آغاز رویدادی ورزشی مانند المپیک که در بسیاری از مواقع باعث نزدیک شدن هر چه بیشتر کشورها می‌شود در خصوص واشنگتن و پکن نتیجه ای معکوس داشته است.

مدتی پیش بود که مقامات سیاسی آمریکا طرح تحریم المپیک زمستانی پکن به بهانه نقض حقوق بشر در چین را مطرح کردند. دولت آمریکا نه تنها از این طرح استقبال کرد بلکه از متحدان خود در نقاط مختلف دنیا نیز خواست تا به این کمپین پیوسته و با تحریم سیاسی این بازی‌ها فشار بین المللی علیه چین را افزایش دهند.

هرچند در عمل (به جز متحدان همیشگی مانند کانادا، بریتانیا، استرالیا و ژاپن) تعداد زیادی از کشورها از این ایده استقبال نکرده و با اعلام اینکه المپیک یک رویداد غیر سیاسی است واشنگتن را در این مسیر تنها گذاشتند.

در روزهای اخیر به نظر می‌رسد هریک از این کشورها به طور غیرمستقیم طرف مقابل را به تاثیرگذاری در تنش‌های بین المللی متهم می‌کنند. به طور مثال روز جمعه دانیل کریتنبرینک، دیپلمات ارشد وزارت خارجه آمریکا در امور شرق آسیا اعلام کرد که جلسه اخیر میان روسای جمهور چین و روسیه در پکن می‌توانست فرصتی برای چین به منظور تلاش برای کاهش تنش با اوکراین تلقی شود.

کریتنبرینک با این ادعا که از قدرت‌های جهانی انتظار می‌رود در این مسیر حرکت کنند، گفت که در عوض پکن و مسکو در راستای نزدیک شدن بیشتر به یکدیگر حرکت کردند. این مقام آمریکایی در تلاش برای تحت فشار قرار دادن چین گفت: اگر روسیه به اوکراین حمله کرده و چین نیز به این موضوع بی تفاوت باشد، این بدان معناست که چین به طور ضمنی از تلاش‌های روسیه برای زورگویی به اوکراین حمایت می‌کند.

در طرف مقابل چین نیز دست به اقدام متقابل زد و نماینده این کشور در سازمان ملل روز جمعه از واشنگتن خواست تا در موضوع برنامه موشکی و هسته‌ای کره شمالی "صداقت و انعطاف بیشتری از خود نشان دهد. "

ژانگ جون دراین رابطه به خبرنگاران گفت: آنها باید با رویکردها، سیاست ها و اقدامات  جذاب تر، عملیاتی تر و انعطاف پذیرتری به این نگرانی‌ها رسیدگی کنند. کلید حل این مشکل (خلع سلاح هسته‌ای کره شمالی) در دستان آمریکاست.

این اظهارات نماینده چین پیش از برگزاری جلسه سازمان ملل در رابطه با بررسی آزمایش موشک بالستیک کره شمالی در روز یکشنبه عنوان شد. پس از این نشست نماینده آمریکا در سازمان ملل با تاکید بر این مسئله که " باید به فشار (علیه کره شمالی) ادامه دهیم" به سکوت ۱۵ عضو نسبت به برنامه موشکی پیونگ یانگ اعتراض کرد.

تلاش‌های آمریکا برای افزایش فشار به کره شمالی درحالی است که دولت جدید آمریکا تحت هدایت بایدن در عمل نشان داده که تمایلی به مذاکره با پیونگ یانگ را نداشته و ترجیح می‌دهد با افزایش فشار به این رژیم به خواسته‌های خود و راضی کردن رئیس کره شمالی دست یابد. بی نتیجه بودن تلاش‌های بی وقفه رئیس جمهور کره جنوبی برای شکل گیری مذاکرات میان آمریکا و کره جنوبی و باقی گذاشتن یک میراث بزرگ برای خود پس از پایان دوره ریاست جمهوری حاکی از آن است که واشنگتن برخلاف ادعاهای خود قصد حضور در میز مذاکره را ندارد؛ شرایطی که کره شمالی نیز به آن واقف است و با تقویت توان موشکی و هسته‌ای خود به دنبال افزایش قدرت چانه زنی خود در آینده است.

منبع: تسنیم