مشگین شهر یکی از شهرهای استان اردبیل است و از نظر جمعیت سومین شهر این استان به حساب می‌آید. تاریخ این شهر به زمان حکومت ساسانیان بر می‌گردد. این شهر تاریخی و زیبا با شهر تبریز ۲۹۵ کیلومتر فاصله دارد.

به گزارش مشرق،  مشگین شهر یکی از شهرستان های اردبیل که در در شمال غربی ایران قرار دارد و واقع در دامنه ی سبلان است که در ارتفاع ۱۴۰۰ متری از سطح دریا واقع است. شواهد به دست آمده حکایت از قدمت۶۰۰۰ الی ۸۰۰۰ ساله ی مشگین شهر دارد.

معرفی مشگین شهر

شهرستان مشگین شهر یکی از شهرستان های استان اردبیل می باشد. این شهرستان در شمال غرب ایران و در ۸۳۹ کیلومتری تهران قرار دارد.

آب هوای منطقه ی مشگین شهر، به دلیل وجود کوه های سربه فلک کشیده کوهستانی است. طبق تقسیمات کوسن، مشگین شهر دارای چهار اقلیم مدیترانه ای معتدل، استپی سرد، کوهستانی سرد و مدیترانه ای گرم و خشک است. به طور میانگین سالانه حدود ۳۰۰ میلی متر بارش های جوی در این منطقه رخ می دهد.

علاوه براین، سومین کوه بلند ایران با نام کوه سبلان در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان مشگین شهر واقع است. ارتفاع کوه مذکور، معادل ۴۸۱۱ متر از سطح آب های آزاد است که بلند ترین نقطه ی شهرستان محسوب می شود.

اهالی مشگین شهر مردمانی ایرانی تبار و آذربایجانی هستند که با زبان ترکی آذربایجانی سخن می گویند. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت مشگین شهر معادل ۷۴,۱۰۹ نفر است.

در سال ۱۳۲۷، مشگین شهر از اردبیل جدا شد و به شهرستان مبدل گشت. این شهرستان دارای پنج بخش شامل بخش مرکزی مشگین شهر، ارشق، مشگین شرقی، مرادلو و قصابه می باشد.

موقعیت جغرافیایی مشکین شهر شمال غربی و در فاصله ۸۳۹ کیلومتری تهران می باشد.

تاریخچه مشگین شهر

شواهد حاکی از آن دارد که در زمان های قدیم شهرستان مشگین شهر پناهگاهی امن برای مجاهدان بوده است. همچنین، اهالی آن منطقه مشگین شهر را با نام خیاو می شناختند.

تاریخ سرگذشت شهرستان مشگین شهر براساس یافته های باستان شناسی از منطقه ی شهریئری و خرم آباد، به دوران عصر آهن یعنی حدود ۸۰۰۰ سال قبل از میلاد باز می گردد.

یکی از آثار برجای مانده از تاریخ ایران، سنگ نوشته ای مربوط به حکومت ساسانی در دوره ی شاهنشاهی شاپور دوم می باشد. محتوای این سنگ نوشته درباره ی تاریخ دستور و بنای کهنه قلعه است که به دستور نرسه هرمزد(حاکم وقت) بر روی تخته سنگی حکاکی شده است.

سنگ نوشته ی مشگین شهر در داخل باغ نوروز قرار دارد. باغ نوروز در دره ی نوروز یاماجی، در ۱۵۰ متری غرب کهنه قلعه در کمرکش است.

خباثت و زورگویی ها در طی ادوار مختلف به اهالی مشگین شهر به طور گسترده ای وجود داشت. به گونه ای که در دوره ی صفویه، یکی از اولاد شیخ صفی حاکم مشگین شهر به نام شیخ حیدر توسط شیروان شاه در دره ای به قتل رسید.

بالاخره روز موعود فرارسید و حاکمی به نام حسنعلی خان در دوره ی ناصرالدین شاه قاجار به این خباثت ها خاتمه داد. در واقع، حسنعلی خان و دولت روسیه تزاری در روسیه، مبارزات مردمی در راه مشروطه و چپاول های طایفه ی شاهسون را به صلاح خود نمی دیدند؛ لذا چهار لشکر روسی را به خیاو فرستادند و ژنرال مدداوف و دالماچوف برای تقسیم دارایی طوایف شاهسون مامور دستگیری شاهسون ها شدند.

در طی این واقعه، تمامی دارایی شاهسون ها تقسیم گشت. ایلات این سال را مبدا و ماخذ تاریخی قرار می دهند و در میان چادرنشینان به سال تقسیم یا بولگی ایلی شهرت دارد.

رخداد های تاریخی مهمی از قبیل پیروزی مشروطه خواهان، سرکوب آشوب گران در دوره ی حکومت رضا خان، تولد بابک خرمدین، اسکان عشایر، قحطی و خشکسالی در سال های ۱۳۲۷ شمسی در شهرستان خیاو به وقوع پیوستند.

ملا امام وردی، روحانی مبارز با حکومت مشروطه در ایران است که در اردبیل اعدام شد. وی نقش موثری برای به نتیجه رسیدن نهضت قیام مشروطه داشت و از هجوم و غارت طایفه های یاغی عشایر شاهسون از شهرهای اطراف جلوگیری کرد.

این روحانی مبارز با سران مشروطه اردبیل ارتباط داشت. به دستور حاکم امیرمعزز، شبانه در مسیر بازگشت از جلسه بزرگان مشروطه دستگیر شد. ملا امام وردی با تحمل رنج و شکنجه های فراوان در نهایت در پشت نارین قلعه اعدام گشت.

مکان های گردشگری در مشگین شهر

موقعیت طبیعی بسیار خوب مشگین شهر موجب شکل گیری مکان های گردشگری متعددی در این منطقه شده است.

مناطق طبیعی از قبیل پارک جنگلی، هوشنگ میدانی، آبشار گورگور خیاوچای، محوطه ایلانلی داغ، منطقه گردشگری کپز، زیستگاه‌های قاراگول- حاتم مشه سی، موئیل، آیقار، قره سو،دره شیروان و آبشار شیروان دره در مشگین شهر وجود دارند.

علاوه بر موارد مذکور کاروانسرای قانلی بولاغ، کهنه قلعه، پارک جنگلی، پل معلق، مقبره شیخ حیدر و دژ قهقهه از جمله مکان های گردشگری مشگین شهر هستند.

در ادامه مطلب چهار مورد از مکان های گردشگری مشهور مشگین شهر را بیان می کنیم.

کهنه قلعه عمارتی معروف در مشگین شهر

یکی از جاذبه های تاریخی مشگین شهر، کهنه قلعه است. قدمت عمارت کهنه قلعه به دوره ی ساسانیان باز می گردد. این بنای تاریخی با مساحتی معادل ۱۵ هزار متر مربع، با ارتفاع ۵۰ متری بر فراز تپه ای طبیعی قرار دارد.

کهنه قلعه شامل ۶ برجک با دیواره های خشتی و حجره هایی مجزا می باشد. به نظر می رسد سازندگان قلعه آخوری برای سکونت سرباز و اسب او طراحی کرده اند.

در فاصله ی ۱۵۰ متری کهنه قلعه، در دره ی رودخانه خیاو چای سنگ نبشته ای قرار دارد که به فرمان نرسه هرمزد با خط پهلوی ساسانی حک شده است. متن کتیبه بیانگر تاریخ ساخت کهنه قلعه و باعث و بانی آن دارد. علاوه براین، نصایحی برای بزرگان و فرمانروایان دارد.

کتیبه ی ساسانی در دو ستون شامل ۶ سطر در سمت راست و ۱۵ سطر در سمت چپ است. در قسمت بالایی علائمی به شکل دو زاویه حاد که هر زاویه بر راس خود عمود است، جلوه نمایی می کند.

متن این کتبه بر اثر کاوش های متعدد از بین رفته است. با این وجود ترجمه آن به شرح زیر است:

" در ماه مهر در سال ۲۷ شاهپور شاه شاهان. آنکه بود پسر اورمزد شاه. آنگاه من نرسه هرمزد.من گفتم که این دژ فرخ دخوخلی آنکه من ساختم، به نام آنکه یزدان دانستم و قلعه را شاهان شاه به ۶ سال به فرجام کردم. هرکه پس از من راد مرد باشد، اگر این دژ را پسندد از من بر روان او آفرین باد. هرکه نیز نپسندد یک دژ دیگر بنا کند که از این بهتر باشد."

وجه تسمیه مشگین شهر

در سال ۱۳۱۶ هجری شمسی در طی حکومت رضاشاه، حاکمی محلی به نام میرزاخان دستور به تغییر نام شهرستان خیاو به مشگین شهر داد.

اصطلاح «خیاو که نوعی اسم پهلوی پارتی» متشکل از «خی» در معنی مشک و کیسه چرم برای حمل آب و «آو» به معنی آب می باشد.

انتخاب اسم خیاو برای شهرستان واقع در اردبیل مناسب نیست زیرا در جنوب این شهر کوهی به نام سبلان قرار دارد. کوه سبلان باعث ریزآبه در تمامی فصول به سمت خیاو شده است.

در دوره های تاریخ اسلام، شهر خیاو «میمند» نام داشته است. همچنین در عهد سلجوقی و اتبکان آذربایجانی آن را «وراوی» نام گذاری کرده بودند.

در سال ۱۰۶۴ میلادی، دومین پادشاه حکومت سلجوقی به نام آلپ ارسلان به گرجستان حمله کرد. در پی این واقعه، بسیاری از امرای گرجی اسیر سلوجقیان شدند و با غلبه زور، مسلمان شدند. یکی از این امرای گرجی پیشکین بود که سلطان آلپ ارسلان مشکین شهر را به او بخشید. لذا در عهد سلجوقی مشگین شهر را با نام پیشگین تلفظ می کردند.

قلعه دیو


یکی از جاذبه های مشگین شهر قلعه دیو یا «دیو قالاسی» است. این قلعه تاریخی در شمال شرقی مشگین شهر ما بین دو روستا به نام های «کویج» و «قوزلو» قرار گرفته است. این قلعه در دامنه کوه سبلان قرار دارد.

قلعه دیو طوری ساخته شده است که از درون آن می توانید به اطراف قلعه اشراف کامل داشت. باستان شناسان توانسته اند از درون این قلعه چندین سفال قدیمی پیدا کنند. با بررسی قدمت این سفال ها متوجه تاریخ ساخت این قلعه شدند. محققان قدمت این قلعه را به دوران پیش از اسلام نسبت می دهند.


معماری این قلعه تاریخی مشابه معماری قلعه های اورارتو است. در ساخت آن از سنگ های عظیم الجثه استفاده شده است. نکته جالبی که در معماری قلعه دیو وجود دارد این است که در ساخت آن از ملات استفاده نشده است.
 

سنگ نگاره های شیخ مدی


یکی از جاذبه های تاریخی مشگین شهر سنگ نگاره های شیخ مدی است که به آن «نقوش صخره ای شیخ مدی» نیز می گویند. این سنگ نگاره های در روستایی به نام روستای «کنجوبه» در نزدیکی مشگین شهر قرار گرفته است.

قدمت این سنگ نگاره ها به دوران قبل از تاریخ باز می گردد. اگر بخواهیم به طور دقیق تر بگوییم، سنگ نگاره های شیخ مدی مربوط به عصر آهن سه است. یکی از نقوش جالب در این اثر طرحی مربوط به بز کوهی است که ۹۰ درصد از آن حکاکی شده است.


بخش دیگری از حکاکی های شیخ مدی مربوط به انسان هایی است که یا در حال اجرای حرکات موزون و مراسم های مذهبی خاص خودشان هستند یا در حال شکار حیوانات ترسیم شده اند. در این سنگ نگاره ها نشانه هایی از خطوط ایلامی به چشم می خورد.


اگر به تاریخ علاقه دارید و دوست دارید در سفر خود به مشگین شهر سنگ نگاره ای بسیار قدیمی مربوط به دوران قبل از تاریخ را از نزدیک ببینید حتما به روستای کنجوبه بروید.
 

کوه سبلان


یکی از معروف ترین جاذبه های دیدنی مشگین شهر کوه سبلان است. همانطور که گفتیم این کوه در فاصله ۲۵ کیلومتری از مشگین شهر واقع شده است.

کوه سبلان سومین کوه مرتفع ایران است. کوهنوردان زیادی برای صعود به قله سبلان به شهر مشگین شهر سفر می کنند.

کوه های این ناحیه سه قله معروف به نام های سلطان، هرم و کسری دارد. قله کسری همان کوه سبلان است. اگر به کوهنوردی علاقه دارید حتما با یک تیم با تجربه به مشگین شهر سفر کنید و کوه سبلان را صعود کنید.

در نزدیکی قله سبلان، دریاچه ای به همین نام وجود دارد که در فصل زمستان یخ می زند.
 

قلعه بربر


یکی از جاهای دیدنی مشگین شهر قلعه ای به نام «قلعه بربر» است. قدمت این قلعه تاریخی به دوران اسلام برمی گردد. از این قلعه به عنوان انبار برای ذخیره کردن آذوقه و مهمات جنگی در زمان جنگ با دشمنان استفاده می شده است.

یکی از نکات جالب این قلعه معماری آن است. هنگامی که برای بازدید از این قلعه می روید به معماری آن توجه کنید. معماری قلعه بربر ترکیبی از معماری صخره ای و دست ساز است. مساحت آن ۴۰۰۰۰ مترمربع است. اگر بتوانید از سمت شمال برای تماشای قلعه بروید، ظاهر قلعه را شبیه به سر یک انسان می بینید.

در بخش غربی آن،‌ اتاق های وجود دارد که زمانی برای نگهبانان قلعه بوده است. برای بازدید از این قلعه باید به روستای «اونار» بروید. این روستا در نزدیکی شهر مشگین شهر است. قلعه بربر در ۵۰۰ متری جنوب شرقی آن قرار دارد.
 

روستای مزرعه خلف


یکی از مکان های دیدنی اطراف مشگین شهر روستای مزرعه خلف است. بازدید از این روستا مناسب کسانی است که وقت کافی برای گشت و گذار در طبیعت اطراف مشگین شهر را دارند و عاشق طبیعت و روستا گردی اند.

ساکنین مشگین شهر و حومه آن نیز می توانند اوقات فراغت خود را در طبیعت این روستا بگذرانند. طبیعت زیبای آن شما را جذب خود خواهد کرد.
 

دژ قهقه


یکی از جذاب ترین جاذبه های تاریخی مشگین شهر «دژ قهقه» است. این دژ قدیمی مربوط به دوران صفویان است.

در زمان های گذشته از این قلعه به عنوان زندان استفاده می شده است و در آن زندانیان سیاسی مثل شاهزادگان صفوی را نگه می داشتند. در هنگام جنگ میان ایرانیان و پادشاهان عثمانی از این دژ به عنوان محل نگهداری اموال و ثروت پادشاهان صفوی استفاده می شده است.

نکته جالبی که درباره این قلعه وجود دارد محل قرار گیری آن است. دژ قهقه بر روی تپه ای ساخته شده است که ارتفاع آن از سطح زمین ۱ کیلومتر است. اطراف قلعه به وسیله حصارهای پوشیده شده تا راه نفوذ به آن به حداقل برسد.


محل قرار گیری زندان این قلعه شما را یاد فیلم های ماجراجویانه و فانتزی می اندازد. زندان های این دژ در محلی قرار دارند که از سه طرف به پرتگاهی به ارتفاع ۸۰ متر مشرف شده اند. در ادامه نام قسمت های دیگر دژ قهقه را می بینید:


• دیده بانی هشت ضلعی
• برج هشت ضلعی
• دروازه های مختلف
• حضارهای دور قلعه
• چند عدد برج
• ۵ استخر
دژ قهقه در میان دو روستای «گنچویه» و «قره آغاج کلان» قرار گرفته است.
 

بقعه شیخ حیدر


یکی از دیدنی ترین جاذبه های تاریخی مشگین شهر بقعه شیخ حیدر است. این جاذبه در مرکز شهر و درون یک باغ زیبا قرار گرفته است. قدمت این بقعه به قرن ۷ و ۸ هجری قمری باز می‌گردد.

این بقعه متعلق به فردی به نام «شیخ حیدر»‌است که برخی او را پدر شاه اسماعیل اول صفوی می دانند. نمای خارجی این بنا شبیه به یک برج مدور است. بقعه شیخ حیدر از آجر ساخته شده است.


اگر وارد بنای این بقعه شوید نمای داخلی آن شما را متعجب خواهد کرد. چرا که علی رغم ظاهر مدوری که از بیرون دارد، داخل آن شبیه به یک ۱۲ ضلعی است. ارتفاع این بقعه ۱۸ متر است.


این جاذبه ی تاریخی دو طبقه است و برای تزئین آن از کاشی های فیروزه ای رنگ استفاده شده است. بر روی نمای بیرونی آن آیاتی از سوره های قرآن نوشته شده است. قبر شیخ حیدر در پایین ترین بخش بقعه (که سرداب نام دارد) قرار گرفته است.
 

پل معلق مشگین شهر


یکی از جذاب ترین جاهای دیدنی مشگین شهر پل معلق این شهر است. این پل در ارتفاعی معادل ۸۰ متر از سطح زمین قرار دارد. در زیر آن رودخانه «خیاو چایی» جاری است. این پل بر فراز پارک جنگلی مشگین شهر قرار دارد.

پل معلق مشگین شهر با ۲۰ متر عرض و ۳۶۵ متر طول به عنوان طولانی ترین پل معلق خاورمیانه شناخته می شود.


تمامی مراحل طراحی و ساخت این پل توسط مهندسان ایرانی انجام شده است. منطقه ای هم که پل معلق مشگین شهر در آن قرار دارد توسط مهندسان ایرانی ساخته شده است. این منطقه به عنوان منطقه نمونه گردشگری مشگین شهر انتخاب شده است. نام این منطقه «منطقه گردشگری خیاو تا گیردولی» است و مساحت آن حدودا ۱٫۳ کیلومتر مربع است.


اگر از ارتفاع لذت می برید و دوست دارید کمی هیجان را در سفر به مشگین شهر تجربه کنید حتما به پل معلق مشگین شهر سر بزنید و از نمای زیبایی بالای پل که مشرف به کوه سبلان و پارک جنگلی است لذت ببرید. در وسط این پل کفپوش های شیشه ای به کار گرفته شده تا در هنگام عبور از آن هیجان بیشتری را تجربه کنید. از دویدن و پریدن در روی پل خودداری کنید.


اگر هم دوست داشتید آدرنالین بیشتری را در بدن تان تجربه کنید حتما از زیپ لاین کنار پل استفاده کنید. علاوه بر زیپ لاین امکانات رفاهی دیگری در این منطقه وجود دارد که در ادامه نام آن ها را میبینیم:


• بازارچه صنایع دستی
• رستوران گردان
• سایت های بالن سواری
• هتل
• شهربازی
• سایت پاراگلایدر
• شهر بازی
 

روستای باللوجه میرک


یکی از مکان های دیدنی شهر مشگین شهر روستایی به نام «باللوجه میرک» است. این روستا در فاصله ۴ کیلومتری از مشگین شهر قرار دارد. مردمان این روستا برای گذران زندگی خود به شغل زنبورداری و دامپروری مشغول هستند. اکثر اهالی آن مذهبی اند. در روزهای خاصی از سال مراسم های مختلفی در این روستا برگزار می شود. این روستا کوهستانی است و اگر دوست داشتید با طبیعت اطراف مشگین شهر بیشتر آشنا شوید حتما از آن دیدن کنید.
 

شهر باستانی یری


یکی دیگر از جاذبه های تاریخی مشگین شهر شهر باستانی «یری» است. این شهر زیبا در ۳۵ کیلومتری مشگین شهر و در فاصله ۲ کیلومتری از روستای «پیرازمیان» در نزدیکی رودخانه ای به نام «قره سو» قرار گرفته است.

شهر باستانی یری در منطقه ای به مساحت ۴ کیلومتر قرار دارد. این شهر باستانی از سه بخش زیر تشکیل می شود:


• معبد
• قوشا تپه
• دژ نظامی
باستان شناسان در سال ۱۹۷۸ میلادی این قلعه را مورد بررسی قرار دادند و متوجه شدند که قدمت آن متعلق به ۱۴۵۰ سال پیش از میلاد مسیح است.

در نزدیکی این منطقه، قبرستانی با ۱۰۰ سنگ قبر وجود دارد. بر روی هر کدام از قبرهای این قبرستان تصویری یک شکل از صورت بدون دهان یک انسان حک شده است.

۴۵۰ گور در این ناحیه پیدا شده است. طبق گفته کارشناسان این احتمال وجود دارد که قدمت برخی از آن ها متعلق به هزار تا سه هزار سال پیش از میلاد باشد.
 

مجتمع آب درمانی شابیل‌


یکی از جذاب ترین مکان های تفریحی مشگین شهر مجتمع آب درمانی شابیل است. این مجتمع در دوطبقه ساخته شده است. یک طبقه برای آقایان و طبقه دیگر مخصوص خانم ها است. در هر طبقه امکانات مختلفی نظیراستخر، سونا، جکوزی، سالن دوش، رستوران وجود دارد. این مجتمع در ۴۲ کیلومتری جنوب مشگین شهر قرار گرفته است.

آب های معدنی مرکز آب درمانی شابیل دارای مواد معدنی است که درمان کننده بیماری های کلیوی، دردهای کمر و پا است. آب آن شفاف و بی رنگ است.

اگر دوست دارید بخشی از زمان سفر خود را صرف سلامتی تان کنید، حتما به مجتمع آب درمانی شابیل مراجعه کنید.
 

پارک جنگلی خیاوچایی


یکی از سرسبزترین جاهای دیدنی مشگین شهر پارک جنگلی خیاوچایی است. این پارک در دامنه کوه سبلان و در دره ای سرسبز قرار گرفته است.

درختان میوه فراوانی در این پارک قرار دارد و همین موضوع گردشگران زیادی را متوجه این منطقه کرده است.

پارک جنگلی خیاوچایی در جنوب شرقی مشگین شهر در خیابان نواب قرار گرفته است. جالب است بدانید که نام قدیمی مشگین شهر «خیاو» بوده است و احتمالا نام این پارک از اسم قدیمی مشگین شهر گرفته شده است. در انتهای این پارک کوه سبلان قرار دارد. در سفر خود به مشگین شهر حتما از این پارک سرسبز و زیبا دیدن کنید.
 

تالاب جیران گلی


یکی از خاص ترین جاهای دیدنی مشگین شهر تالاب جیران گلی است. این تالاب در ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی مشگین شهر در نزدیکی شهر لاهرود قرار دارد.

این تالاب زیستگاه پرندگان مختلفی است که هر سال در فصل سرما از قسمت های مختلف کره زمین مثل قفقاز، سیبری و آسیای میانه به ایران مهاجرت می کند. علاوه بر پرندگان مهاجر، ‌پرندگان بومی مختلفی نیز در این تالاب دیده می شود.


در خط بعدی نام پرندگان بومی و غیر بومی تالاب جیران گلی را با هم می بینیم:


• حواصیل خاکستری
• کشیم
• چنگر
• اردک ارده ای
• اردک سرسبز

در اطراف تالاب جیران گلی جانوران مختلفی نظیر خرس قهوه ای، میش ارمنی، قوچ، گرگ، روباه، خوک، کبک و قمری زندگی می کند. اگر دوست دارید با حیات وحش استان اردبیل آشنا شوید و ساعاتی از سفر خود را در دل طبیعت بگذرانید حتما به تالاب جیران گلی سر بزنید. اگر هم به پرنده نگری علاقه دارید می توانید دوربین خود را بردارید و سری به این تالاب بزنید و ازدیدن پرندگان آن نهایت لذت را ببرید.
 

چشمه آبگرم اوکوزداغ


یکی از نقاط دیدنی استان اردبیل که با سفر به شهر مشگین شهر می توانید از آن دیدن کنید چشمه آبگرم اوکوزداغ است. این چشمه در جاده هریس مشگین شهر،‌ در ۷ کیلومتری هریس قرار گرفته است. آب این چشمه از دل کوه اوکوزداغی بیرون می آید. آب این چشمه برای درمان بیماری های کلیوی مفید است. در زبان آذری اوکوز به معنی گاو نر و داغ به معنی کوه است. بهترین زمان بازدید از این چشمه در فصل بهار و تابستان یا اوایل پاییز است. اگر به کوهنوردی علاقه دارید و از دیدن کوههای سر به فلک کشیده و دره های زیبا لذت می برید حتما به این چشمه بروید. مدت زمان صعود برای رسیدن به آن حدود ۲ تا ۳ ساعت است.
 

چشمه آبگرم موییل


یکی از مکان های تفریحی مشگین شهر چشمه آبگرم موییل است. این چشمه در ۱۴ کیلومتری جنوب مشگین شهر قرار گرفته است. اگر دوست دارید مدتی از زمان سفر خود را در مرکز آبدرمانی بگذرانید تا اعصابتان آرام تر شود حتما به مجتمع بزرگ آبدرمانی موییل سر بزنید.
 

چشمه قوتورسویی


یکی از مفید ترین مکان های تفریحی در مشگین شهر چشمه قوتورسویی است. این چشمه در ۴۵ کیلومتری جنوب مشگین شهر واقع شده است. چشمه قوتورسویی در دامنه کوه سبلان قرار دارد. آب این چشمه حاوی مقادیر زیادی گوگرد است. همین امر باعث شده تا آب آن خواص درمانی خیلی خوبی برای پوست داشته باشد. اگر دلتان می خواهد مدتی را در آب های درمان کننده چشمه های استان اردبیل بگذرانید حتما به چشمه قوتورسویی سر بزنید.
 

آبشار شابیل


یکی از دیدنی ترین جاذبه های مشگین شهر آبشار شابیل است. این آبشار در شمال دامنه های کوه سبلان در ارتفاع ۲۸۷۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است.

ارتفاع این آبشار حدود ۳۰ متر است. این آبشار زیبا ۷۰۰ متر با مجموعه آبگرم شابیل فاصله دارد. یکی از نکات مثبت این جاذبه امکانات رفاهی است که در نزدیکی آن تعبیه شده است.

اگر به مشگین شهر سفر کردید و دوست داشتید مدتی را در آبگرم بگذرانید و سپس از آبشاری زیبا دیدن کنید حتما به این منطقه بروید. ابشار شابیل در ۴۲ کیلومتری جنوب مشگین شهر واقع شده است.
 

آبشار گورگور خیاوچای


یکی از جاهای دیدنی در مشگین شهر آبشاری زیبا به نام ابشار گورگور خیاوچای است. اگر به دیدن این آبشار بروید متوجه حوضچه ای در زیر آبشار می شوید. درون این حوضچه پر از ماهی قزل آلا است. در نزدیکی این ابشار مجموعه آبدرمانی به نام آبگرم ملک سوئی قرار دارد.


اگر در سفر خود به مشگین شهر خواستید با یک تیر دو نشان بزنید حتما به دیدن آبشار گورگور خیاوچای بروید. علاوه بر بازدید از این آبشار می توانید به آبگرم ملک سوئی بروید و لحظات فرح بخشی را در استخر آب گرم آن تجربه کنید. در اقامتگاه آن استراحت کنید و از رستوران سنتی آن غذای آذری سفارش دهید. اگر هم به اسب سواری و دوچرخه سواری علاقه دارید می توانید از امکانات تفریحی این مجموعه استفاده کنید.

آبشار گورگور خیاوچای در ۲۰ کیلومتری جنوب مشگین شهر در دامنه شمالی کوه سبلان، در جنوب روستای موییل قرار گرفته است.
 

منطقه شکار ممنوع گندمین


یکی از دیدنی ترین مناطق طبیعی نزدیک به مشگین شهر منطقه شکار ممنوع گندمین است. طبیعت بکر و زیبا به همراه هوای مطبوع آن باعث جذابیت منطقه گندمین شده است. از جاذبه های منطقه شکار ممنوع گندمین می توان به تنوع جانوری، چشمه های دائمی و پوشش گیاهی آن اشاره کرد. در این منطقه حدود ۱۰۰ نوع گونه جانوری و گیاهی وجود دارد.

کافی است یکبار به این ناحیه بروید تا محو طبیعت جذاب و خیره کننده آن شوید. علفزارهای زیبا و صخره های سر به فلک کشیده و پرتگاه‌های هراس انگیز آن هیجان بودن در طبیعت بکر را به شما القا می کند.


نام این منطقه از کوهی به همین نام گرفته شده است. این منطقه در ۳۵ کیلومتری شمال مشگین شهر است. این منطقه جز کوه سبلان به حساب می آید. در منطقه گندمین غارهای زیادی وجود دارد. در ادامه نام حیواناتی را می بینید که در این منطقه زندگی می کنند:


• خرگوش
• روباه
• راسو
• پلنگ
• کل و بز
• سمور
• خرس قهوه ای
• گراز
• عقاب جنگلی
• قوش
• کرکس
• طرلان
• کبوتر
• سارگپه پا بلند
• سارگپه جنگلی
• عقاب شاهی
 

منطقه کپز مشگین شهر


یکی از جذاب ترین مناطق طبیعی نزدیک به شهر مشگین شهر منطقه کپز است. بهترین زمان سفر به این منطقه را می توان فصل بهار دانست.

منطقه کپز در فصل بهار آب هوای معتدل تری دارد و مه رقیق هوای آن را می پوشاند. صخره های عظیم و سربه فلک کشیده کپز مناظر جذابی را ایجاد کرده است. در این ناحیه درختان میوه ای مثل زالزالک و تمشک وجود دارد.