به گزارش مشرق، العربی الجدید در گزارشی با عنوان «پشت پرده دیدار دقلو و عباس کامل» آورده است: در سایه مخالفتها با نقش مصر در بحران سودان و تحرکات اپوزیسیون این کشور برای پیگیری یک طرفه منافع خارطوم در بحران سد النهضه، قاهره در تلاش است تا بر اوضاع سودان تسلط یابد.
منابع آگاه مصری در گفتوگو با العربی الجدید از پشت پرده دیدار شامگاه چهارشنبه گذشته «عباس کامل»، رئیس دستگاه اطلاعاتی مصر و مسئول پرونده سودان با «محمد حمدان دقلو» معروف به حمیدتی، نائب رئیس شورای حاکمیتی سودان خبر دادند.
منابع یاد شده افزودند: این دیدار پس از آن انجام شد که به دلیل افزایش خشم افکار عمومی سودان از نقشآفرینی قاهره و حمایت این کشور از نظامیان در تقابل با اپوزیسیون مدنی، سفر عباس کامل به خارطوم امکانپذیر نبود.
به گفته منابع یاد شده،عباس کامل در این دیدار از حمیدنی خواست تا نام مصر را در اختلافات میان نظامیان و گروههای مدنی به میان نکشد و اینکه قاهره موضع بی طرفی در قبال هر دو گروه دارد.
دیدار پشت درهای بسته کامل و حمیدتی
منابع آگاه مصری افزودند: این دیدار میان کامل و حمیدتی بدون حضور هیات همراه انجام شد و به احتمال زیاد درباره تحرکات اخیر حمیدتی برای کنار گذاشتن البرهان و جایگزینسازی شخصیت نظامی دیگری به جای وی رایزنی شد تا از فشارهای گروههای اپوزیسیون و مدنی بر نظامیان کاسته شود.
به گفته این منابع، دو طرف در این دیدار همچنین درباره بحران سد النهضه و تحرکات دو طرف برای تحرکبخشی به مذاکرات با اتیوپی به منظور دستیابی به توافق الزامآور پیش از آغاز مرحله سوم آبگیری سد النهضه در ژوئیه تبادل نظر شده است.
منابع مصری افزودند: در این دیدار دو طرف بر رد ایدهها و میانجیگریهای به دور از روند مذاکره مستقیم سه جانبه تاکید کردند همچنین مسئولان مصری خواستار یکپارچهسازی مواضع برای وادارسازی آدیس آبابا به تن دادن به فشارهای قاهره و خارطوم درخصوص آغاز دور جدید مذاکرات شدند چرا که مذاکرات تنها راه برونرفت از این بحران به شمار می رود.
منابع یاد شده تصریح کردند: دو طرف همچنین بر سر هماهنگی نظامی جدید برای برگزاری رزمایش مشترک طی روزهای آتی توافق کردند.
به گفته این منابع، در این دیدار پیامهای ضمنی رد و بدل شد به خصوص که حمیدتی به خوبی میداند که مصر در سایه سرسپردگی وی به امارات علاقه چندانی به بقای وی در قدرت ندارد همچنین کشورهای غربی نیز تمایلی به نقش گسترده وی در فرایند سیاسی سودان ندارد چرا که پرونده وی با ارتکاب جنایت جنگی و نقض گسترده حقوق بشر در دارفور همراه است.
منابع مذکور تصریح کردند: حمیدتی در این دیدار آمادگی خود را برای همکاری با مصر و تامین منافع دو کشور ابراز کرد؛ اما گزینههای وی در سایه ناکامیاش در نشان دادن خود به عنوان شخصیتی توازنبخش میان گروههای مدنی و نظامیان کاهش یافته است.
منابع آگاه مصری اظهار داشتند: قاهره در مرحله آتی تلاش خواهد کرد تا با گروههای مدنی سودانی ارتباط بگیرد؛ گروههایی که مصر را میانجی بی طرف نمی دانند.
این در حالی است که «محمد عبدالعاطی»، وزیر آب مصر پیش از این تاکید کرده بود که قاهره تاکنون نرمش زیادی در تعامل با پرونده سد النهضه از خود نشان داد تا به توافقی قانونی و الزام آور دست یابیم.
وزیر آب مصر تاکید کرد تحقق همکاری مستلزم وجود اراده سیاسی و جدیت از سوی طرف اتیوپیایی برای دستیابی به توافقی درخصوص آبگیری سد النهضه و راه اندازی آن است..
یادآور میشود که اوایل اسفدماه جاری، «آبی احمد» نخست وزیر اتیوپی، در مرحله مهمی از پروژه بحث برانگیز به ارزش میلیاردها دلار، فرآیند تولید برق از سد النهضه بر روی رود نیل آبی را رسما آغاز کرد.
آبی احمد به همراه مسئولان عالی رتبه از نیروگاه تولید انرژی بازدید کرد و مجموعهای از دکمهها را روی صفحه الکترونیکی فشار داد، اقدامی که به گفته مسئولان، آغاز فرآیند تولید قلمداد میشود.
در همین راستا، یک مقام مسئول در جریان مراسم افتتاحیه خاطرنشان کرد: این سد بزرگ توسط اتیوپیاییها ساخته شده است، اما نه تنها برای اتیوپیاییها، بلکه برای برادران و خواهران آفریقایی ما نیز مفید و سودمند است.
رسانههای رسمی گزارش دادند که این سد که در غرب اتیوپی و نزدیک مرزهای با سودان واقع شده است، تولید ۳۷۵ مگاوات برق از یکی از توربینهای خود را آغاز کرده است.
در سال ۲۰۱۱ اتیوپی این پروژه را راهاندازی کرد که ارزش آن حدود ۴ میلیارد دلار تخمین زده میشود و هدف آن ساخت بزرگترین سد برق آبی در آفریقا با ظرفیت تولید بیش از ۵ هزار مگاوات است، اما تنشهای منطقهای را بهویژه با مصر که به رودخانه نیل وابسته است افزایش داده است.
مصر از این نگران است که احداث سد النهضه بر سهمیه آب این کشور از رودخانه نیل که حدود ۵۵.۵ میلیارد متر مکعب در سال است، تاثیر بگذارد، سودان نیز نگرانی مشابهی در مورد وضعیت سدهای خود دارد.
اختلافات مصر و سودان با اتیوپی بر سر ساخت و آب گیری سدالنهضه به تنش دیپلماتیک تبدیل شده و گاه و بیگاه موضوع به تهدید نظامی هم کشیده میشود.