کد خبر 135377
تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۱ - ۲۰:۵۰

اعتراضات مسالمت آمیز مردم شرق عربستان که در پی بازداشت یکی از علمای برجسته شیعه به اوج خود رسیده است، بازتاب گسترده ای در رسانه های مصری داشته است.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، پایگاه خبری مصری الیوم در مطلبی با عنوان " قطیف، مینهایی که حکومت آل سعود را تهدید می کند"  نوشت : یک جوان که به صورت خود نقاب زده بود، عکس نایف بن عبدالعزیز ولیعهد و وزیر کشور سابق را که بر اثر بیماری درگذشت، در دست گرفته و به آتش کشید و آن را بر روی زمین انداخت، پس از آن جوانان دیگری شروع به سر دادن شعار " مرگ بر آل سعود" و انداختن ترقه به نشانه شادی از مرگ نایف بن عبدالعزیز در 16 ژوئن کردند.

حدود یک هفته پس از مرگ نایف، روحانی برجسته شیعی، شیخ نمرالنمر بر منبر خود در قطیف از شادی مردم شرق عربستان از مرگ نایف دفاع و او را دیکتاتور توصیف کرد و در واکنش به تعیین سلمان بن عبدالعزیز به عنوان ولیعهد جدید عربستان پرسید : به چه حقی سلمان ولیعهد می شود، در حالی که ما ساکت و تماشاچی هستیم؟

نایف از سال 1975 تا روز مرگش، مسئولیت وزارت کشور عربستان را برعهده داشت و شیعیان شرق عربستان می گویند از زمان روی کار آمدنش درمعرض سرکوب قرار داشتند، آنها همچنین خواستار آزادی در انجام شعائر دینی و برابری در حقوق با اهل سنت هستند، این در حالی است که رژیم عربستان، تبعیض علیه شیعیان را قبول ندارد.

دوشنبه اخیر، نیروهای سعودی، شیخ النمر را در حالی که زخمی شده بود، بازداشت کردند، تصاویری که در اینترنت پخش شد، او را در حالی که در صندلی عقب خودرو نیروهای امنیتی دراز کشیده بود، نشان می داد که در پی آن تظاهرات گسترده ای در قطیف برگزار شد که دو شهید به جا گذاشت.

 فعالان شیعه می گویند بازداشت نمر، به عنوان مجازاتی برای وی در پی سخنان اخیرش قلمداد می شود که طی آن از شادمانی و جشن مردم شرق عربستان از مرگ نایف بن عبدالعزیز دفاع کرده بود، این سخنان بیش از یک میلیون و 800 هزار بازدید کننده از سایتی بود که از 24 ژوئن این سخنان را پخش کرده بود.

این رسانه مصری می نویسد مردم شرق عربستان در پی مرگ نایف، با آتش زدن عکسهایش و لگدمال کردن آن شعار می دادند : صلوات و سلام بر محمد(ص) و علی(ع) و محمد(ص)، پیامبر(ص) ما است و بر او علی(ع) درود و صلوات بفرستید.

شیخ النمر در آن نوار ویدئویی گفته بود چرا نباید از مرگ کسی که فرزندانمان را کشت، شادی نکنیم، کسی که رعب و وحشت را در میان ما ایجاد کرده بود، چرا نباید شادی کنیم، خدا را شکر که آنها(آل سعود) یکی پس از دیگری می میرد.

وی با انتقاد شدید از لشگرکشی عربستان به بحرین به آنها گفته بود به جای کشتن برادران ما در بحرین، اگر حسن نیت دارید از بحرین خارج شوید و فلسطین را از چنگال صهیونیستها آزاد کنید.
 
 خبرنگاران فعال در رسانه های وابسته به آل سعود بارها خواستار دستگیری شیخ نمر به عنوان آنچه فتنه انگیز می خواندند، شده بودند.
 
 اعتراضات، منطقه شرقی عربستان را درنوردید

پایگاه اینترنتی التحریر مصر هم نوشت : در حالی که مقامات سعودی تلاش می کنند که وجهه خود را در خصوص حمایت از حقوق بشر بهبود بخشند، برگزاری هر نوع تظاهرات در خاک خود را ممنوع اعلام کرده و نیروهای امنیتی آنها از تیراندازی به تظاهرات کنندگان در قطیف واقع در منطقه نفت خیز شرقی ابایی ندارند.

این منطقه نفت خیز، مرکز  اصلی شیعیانی که 10 تا 15 درصد جمعیت 28 میلیونی عربستان را تشکیل می دهند، به شمار می رود، این منطقه شاهد تظاهرات بر ضد تبعیض علیه شیعیان است که به کشته شدن شماری از معترضان منجر می شود.

دو روز پیش، فعالان سعودی اعلام کردند دو فرد در جریان تیراندازی نیروهای پلیس به تظاهراتی که در محکومیت بازداشت شیخ نمر از سوی رژیم برگزار شده بود، کشته شدند، شیخ نمر به خطبه های آتشین در انتقاد از مقامات سعودی و مواضع تندش در قبال خاندان حاکم بر عربستان معروف است، مقامات سعودی وی را از مهمترین تحریک کنندگان به تظاهرات در قطیف می دانند.
 
این سایت نوشت : تعداد کسانی که از اکتبر گذشته در قطیف کشته شده اند به 9 نفر رسیده و حدود 10 نفر دیگر نیز به ضرب گلوله نیروهای امنیتی که برای متفرق کردن تظاهرات در خیابان الریاض در مرکز شهر دخالت کرده بودند، زخمی شدند.

البته مقامات سیاسی و مذهبی عربستان برای توجیه سرکوب تظاهرات کاملا مسالمت آمیز مردم شرق این کشور با زدن برچسب ارتباط آنها با خارج که اشاره آنها ایران است، معترضان را فتنه انگیز توصیف و اعلام می کنند به شدت با آنها برخورد خواهند کرد.

در این زمینه منصورالترکی سخنگوی وزارت کشور عربستان، شیخ النمر را یکی از فتنه افکنان خواند، وی در منطقه العوامیه در شرق عربستان زخمی و به بیمارستان منتقل شد.

سرلشگر الترکی، معترضان را فتنه افکنانی که به زعم وی کشورشان را بازاری در دست دشمنان کشور و مردم قرار داده اند، توصیف کرده است تا سرکوب آنها را به این وسیله توجیه کند.

بلافاصله پس از انتشار خبر بازداشت شیخ النمر، مردم با در دست گرفتن عکسهای وی با پای پیاده از العوامیه به سمت معترضان در خیابان ملک عبدالعزیز در مرکز شهر قطیف به راه افتاده و به معترضان پیوستند.