کد خبر 136788
تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۹

هم‌اکنون بیش از 11 هزار زندانی جرائم غیرعمد در ندامتگاه‌‌‌های کشور وجود دارند که از این تعداد 3 هزار و 522 نفر به خاطر مهریه و بیش از 5 هزار نفر به دلیل صدور چک بلامحل در زندان‌‌‌ها بسر می‌برند و 800 نفر به دلیل عدم پرداخت نفقه و بیش از 2 هزار نفر هم به خاطر تصادفات رانندگی و حوادث کارگاهی زندانی شده‌اند. ناصر جعفرقلی قائم‌مقام ستاد دیه می‌گوید 600 میلیارد ریال لازم است تا این زندانیان به آغوش گرم خانواده‌شان برگردند.

به گزارش مشرق به نقل از ایران، ستاد دیه کشور درست 22 سال پیش بود که با برگزاری نخستین همایش «جشن گلریزان» به منظور جمع‌آوری کمک‌‌‌های خیرخواهانه نیکوکاران برای آزادی زندانیان بدهکار در آخرین روز ماه مبارک رمضان شروع به کار کرد. از آن مدت تاکنون ستاد دیه سعی کرده است با هدف جذب کمک‌‌‌های اشخاص حقیقی و حقوقی برای آزادی زندانیانی که قادر به پرداخت دیه، بدهی یا مهریه همسران خود نیستند، اقدام کند.

ناصر جعفرقلی قائم‌مقام ستاد دیه به خبرنگار شوک می‌گوید:
227 هزار زندانی در کشور وجود دارند که از این تعداد 11 هزار و 633 نفر زندانیان جرائم غیرعمد را تشکیل می‌دهند که 135 نفر از این عده زنان هستند. وی یادآور می‌شود: در حال حاضر 3 هزار و 522 نفر مرد به دلیل عدم پرداخت مهریه همسران‌شان در زندان به سر می‌برند که این رقم 27 درصد جمع کل زندانیان جرائم غیرعمد و بدهکار را تشکل می‌دهد.

قائم مقام ستاد دیه به این نکته نیز اشاره می‌کند که عدم آموزش‌‌‌های مناسب و اطلاع‌رسانی می‌تواند زمینه‌ساز رواج فرهنگ‌‌‌های غلط و نامتعارف در جامعه شود که موضوع مهریه نیز یکی از آن موضوع‌‌‌ها است.

همه می‌دانند که آمار طلاق در ایران و مخصوصاً در شهر‌‌های بزرگ بالاست، اما مهریه فقط مربوط به طلاق و جدایی نیست، مردانی که مهریه همسرشان را پرداخت نکرده‌اند در هر لحظه نسبت به آنها بدهکار هستند، بنابر این جمله «مهریه را کی داده و کی گرفته» را باید فراموش کرد. چون زنانی هستند که به انگیزه‌‌‌های مختلف مهریه را به اجرا می‌گذارند و آن عده از مردان که قادر به پرداخت مهریه نیستند روانه زندان‌‌‌ها می‌شوند.

قائم‌مقام ستاد دیه کشور می‌گوید: بسیاری هم به دلیل عدم توانایی در پرداخت چک‌‌‌های بانکی در زندان‌‌‌ها هستند نه به خاطر کلاهبرداری، نه به خاطر طمع و نه برای منافع شخصی به زندان افتاده‌اند، بلکه بعضی از آنها برای تأمین حداقل نیاز‌‌های زندگی خانواده‌شان دچار ناکامی شده‌اند و بعضی از آنها مورد اغفال اشخاص یا شرکت‌‌‌های کلاهبردار قرار گرفته‌اند و بعضی‌‌‌ها هم اطلاعات نادرست یا ناقص داشته‌اند. به گفته قائم‌مقام ستاد دیه 5 هزار و 111 نفر زندانی به دلیل صدور چک بلامحل هم‌اکنون در زندان به سر می‌برند که ناخواسته مرتکب این جرم غیرعمد شده‌اند.
شوهران ناتوان از پرداختن نفقه همسر

قائم مقام ستاد دیه ضمن اشاره به زندانیان مربوط به نفقه می‌گوید: نفقه عبارت است از همه نیاز‌‌های متعارف و متناسب با وضع زن از قبیل پوشاک، غذا، مسکن، لوازم خانه و هزینه‌‌‌های بهداشتی و درمانی و خدمتکار در صورت احتیاج زن به واسطه نقصان یا مرض زن در عقد دائم زناشویی برعهده شوهر است.

وی ادامه می‌دهد: تعهد اخلاقی مرد نسبت به خانواده و تأمین معاش آنان و پذیرش مشکلات خانواده، خود عاملی برای پیشگیری از بروز خطرات و مشکلات خواهد شد. ضروری است که مردان از نتایج و اثرات عدم تعهد التزام اخلاقی آگاه شوند و ضمناً باید به همسران نیز توجه داده شود که اگرنان​آور خانه نتواند زندگی خود را تأمین کند آیا با به زندان افتادن او مشکل حل می‌شود یا به سایر مشکلات افزوده می‌شود؟ این مقام مسئول ادامه می‌دهد: طبق آخرین آمار به دست آمده 800 نفر از شوهران امسال به دلیل عدم پرداخت نفقه در زندان به سر می‌برند. به گفته قائم مقام ستاد دیه در حال حاضر 2 هزار و 267 زندانی به دلیل تصادفات رانندگی و حوادث کارگاهی در زندان هستند که توجه به وضع آنها با توجه به مصائب و مشکلاتی که در زندان‌‌‌ها وجود دارد یک امر ضروری است.

آزادی بیش از 12 هزار زندانی در سال گذشته

ناصر جعفر قلی در ادامه اشاره می‌کند: سال گذشته نیز 12 هزار و 783 نفر از زندانیان بدهکار توانستند از بند اسارت ر‌‌ها شوند که از این تعداد 344 نفر زن و 12 هزار و 435 نفر مرد بوده‌اند.

وی در خصوص نوع جرائم غیرعمد زندانیان آزاد شده گفت: در سال گذشته 7 هزار و 755 نفر به دلیل جرائم مالی چون نفقه و مهریه و چک و 5 هزار و 28 نفر به دلیل عدم پرداخت دیه در زندان بودند که با کمک ستاد دیه آزاد شده‌اند و جمع کل بدهی آنها 5 هزار میلیارد بوده است. جعفر قلی یادآور می‌شود: در سال جاری نیز جمع کل بدهی زندانیان جرائم غیرعمد 600 میلیارد تومان است که با برگزاری جشن گلریزان هر ساله در ایام ماه مبارک رمضان در تلاش هستیم بستر‌‌‌های آزادی این زندانیان را مهیا کنیم.

وی از مردم خواست کمک‌‌‌های مالی خود را از طریق پرداخت‌‌‌های خودپرداز در شعب مختلف سراسر کشور به حساب ستاد دیه واریز کنند و مطمئن باشند نازل‌‌ترین میزان کمک ریالی به این افراد می‌تواند زندگی چند نفر را نجات دهد.
آسیب‌‌‌های اجتماعی خانواده‌‌‌های زندانیان

قائم مقام ستاد دیه این را هم متذکر می‌شود که براساس آمار‌‌های ارائه شده 78 درصد برخی از آسیب‌‌‌های اجتماعی نظیر فساد‌‌های اخلاقی، سرقت، اعتیاد و... مربوط به خانواده‌‌‌هایی است که سرپرست و یا یکی از اعضای آنها در زندان به سر می‌برند یا زندانی بوده‌اند.
کارشناسان، این آسیب‌‌‌ها را در فرد یا اعضای خانواده‌‌‌هایی که یکی از افراد آن به دلیل جرائم غیر عمد و بر اثر وقوع حادثه یا مشکلات مالی زندانی شده‌اند بسیار خطرناک‌تر می‌دانند.
گلستان در صدر آمار مجرمين جرائم غير عمد

وي گلستان را در صدر میزان زندانیان جرائم غیرعمد معرفی می‌کند و می‌گوید: عدم اطلاع‌رسانی لازم برای پیشگیری از وقوع این نوع جرائم از عوامل مهم در قرار گرفتن این استان در صدر مجرمین جرائم غیر عمد است و امید می‌رود با همکاری همه دستگاه‌ها و سازمان‌‌‌ها شاهد حضور افراد مربوط به جرائم غیر عمد در زندان‌‌‌ها نباشیم و ستاد دیه در انتظار دریافت کمک‌‌‌های مالی مردم و سازمان‌‌‌ها برای حمایت از این زندانیان است.