به گزارش مشرق، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه شامگاه جمعه گفت که غرب معاهدههای پیشنهادی درباره ضمانتهای امنیتی درخواستی مسکو را رد کرد و ناتو نیز با امضای معاهده امنیت اروپا موافقت نکرد.
وی که با شبکه خبری العربیه مصاحبه میکند، گفت: «هیچ کشوری نمیتواند امنیت خود را به حساب کشور دیگر تقویت کند».
لاوروف ادامه داد: «ناتو ارائه هرگونه ضمانت امنیتی خارج از چارچوب ساختارش را رد میکند و این پیمان نظامی گمان میکند که پیمانی دفاعی بوده و از ما میخواهد که از آن نترسیم».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «ناتو پس از فروپاشی پیمان ورشو ۵ بار به سوی شرق توسعه پیدا کرده و این گفته که ناتو، پیمانی دفاعی بوده دروغ است».
وی گفت:«ناتو طرحهای توسعه طلبانه خود در شرق اروپا را پنهان میکند و کشورهای اروپایی پیشتر انقلاب خونباری را در اوکراین ساماندهی کردند».
لاوروف اضافه کرد: «هدف از عملیات نظامی در اوکراین، حمایت از هموطنان در دونباس است».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «زلنسکی به اشتباه اوکراین در خلع سلاح هستهای اذعان کرده و وی گفت که اوکراین به سلاح هستهای دست خواهد یافت». وی تاکید کرد که نباید اجازه بروز جنگ هستهای داده شود.
لاوروف گفت: «با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، ناتو از دفاع به هجوم تغییر موضع داد و سران ناتو خود را در وضعیت جنگی با روسیه میبینند».
وی گفت: «ما در حال جنگ با ناتو قرار نداریم چون این موضوع باعث افزایش خطرات میشود».
وزیر امور خارجه روسیه اضافه کرد: «میدانیم چه کشورهایی به ارائه تسلیحات به اوکراین میپردازند و محمولههای تسلیحات را هنگام رسیدن به اوکراین هدف قرار میدهیم».
لاوروف تاکید کرد که هرگونه محموله سلاح غرب در اوکراین هدفی مشروع برای نیروهای روسیه به شمار میآیند.
وی گفت: «هدف ما حمایت از دو جمهوری دونتسک و لوهانسک از حملات اوکراین بوده و از طی هشت سال گذشته، اوکراین ۱۴ هزار نفر را در دونتسک و لوهانسک کشته است».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «تحرکات ما در اوکراین برای واکنش به آن چیزی بود که ناتو علیه ما در حال آماده کردن بود و ناتو تسلیحاتی را به اوکراین ارسال کرده که برد آن روسیه را تهدید میکند».
لاوروف تاکید کرد: «اهداف عملیات نظامی روسیه در اوکراین غیر قابل مذاکره بوده و این عملیات نظامی به محض تحقق اهداف روسیه پایان خواهد یافت و این اهداف به زودی محقق خواهند شد».
وی گفت: «آمریکا معتقد است که روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی پنهان شده است و نه اتحاد جماهیر شوروی و نه روسیه یک روز نیز بدون تحریمها زندگی نکردهاند».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «تحریمهای آمریکا چیز جدیدی نبوده و از زمان فروپاشی اتحادی جماهیر شوروی ادامه داشته است».
لاوروف گفت: «تحریمهای اخیر چهره غرب را که از روسیه متنفر بوده، نشان داد و هدف این تحریمها این است که روسیه در برابر "عمو سام" (آمریکا) گریه کند».
وی گفت: «در آینده هرگز به غرب در تامین نیازهایمان اعتماد نخواهیم کرد و این تحریمها سبب میشود که برای خودکفایی به خود تکیه کنیم».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «رفتارهای استعماری واشنگتن کاملا غیرقابل قبول است».
لاوروف به بحران غذا در جهان نیز اشاره کرد و گفت: «بحران غذا پیشتر به دلیل کرونا و نه به دلیل اوکراین آغاز شده بود و تحریمهای غرب علیه روسیه نیز تامین جهانی غذارا با مشکل مواجه کرد».
وی گفت: «اگر غرب میخواهد دلیل بحران غذا را بفهمد باید به آینه نگاه کند».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «هدف روسیه از پرداخت بهای گاز روسیه به روبل، جلوگیری از سرقت پول گاز صادراتی روسیه است».
وی اضافه کرد: «پس از عملیات نظامی، دوستانمان در غرب ۳۰۰ میلیارد دلار روسیه را به سرقت بردند و غرب پولی را که باید در مقابل صادرات گاز روسیه پرداخت میکردند دزدیدند».
لاوروف گفت: «صادرات گاز به بلغارستان و لهستان را متوقف کردیم چون این دو کشور هزینه گاز صادراتی را پرداخت نکردند».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «از مزدوران و سوریها در جنگ اوکراین استفاده نکرده و سوریها سرگرم موضوعات خود هستند».
وی افزود: «ما و ترکیه همدیگر را میفهمیم و با یکدیگر همکاری داریم».
لاوروف افزود: «ما میدانیم که چگونه از خود و ماموریت خود در سوریه دفاع کنیم».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «صحبتهای ما درباره وجود مراکز تحقیقاتی (بیولوژیکی) آمریکا در اوکراین معتبر بوده و واکنش آمریکا درباره وجود این مراکز در اوکراین ناصحیح است».
وی اضافه کرد: «وزارت دفاع آمریکا ۳۰ آزمایشگاه مطالعاتی میکروبی را در اوکراین اداره میکند و دلایلی را مبنی بر نقض پیمان ممنوعیت تسلیحات بیولوژیکی توسط اوکراین ارائه کردیم».
لاوروف گفت: «آمریکاییها، مغولستان را نیز تحت فشار قرار داده تا آزمایشگاههای بیولوژیکی در خاک خود راه اندازی کنند».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «به آزمایشگاههایی در اوکراین دست پیدا کردیم که در آنها عناصری که باعث بیماریهای خطرناکی میشدند یافتیم».
وی گفت: «سازمان ملل باید بر تسلیحات بیولوژیکی و شیمایی در اوکراین متمرکز شود».
لاوروف هشدار داد: «سازمان ملل در صورتی که غرب همچنان این نهاد را از موضوعات مهم دور بدارد، از بین خواهد رفت».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «آمریکا از سلاح کمکهای خود برای تحمیل شرط هایش بر دیگر کشورها استفاده میکند».
وی افزود: «آمریکاییها سفیران را تهدید میکنند که حساب بانکیشان را میبندند یا فرزندانشان را از دانشگاه بیرون میکنند».
لاوروف تاکید کرد: «روابط در سازمان ملل باید بر اساس برابری و حق حاکمیت باشد».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «آمریکا این حق را نداشت که وارد عراق و سوریه شده و به بمباران لیبی بپردازد».
لاوروف گفت: «واشنگتن تهدیداتی را علیه کشورهایی که ۱۰ هزار کیلومتر با خود فاصله دارند ایجاد کرده است».
وی افزود: «غربیها دیکتاتور بوده و دیگر کشورها را که در راستای سیاستهای خود گام بر نمیدارند به مجازات تهدید میکنند».
وزیر امور خارجه روسیه گفت: «مولداوی را از پیوستن به ناتو بر حذر میداریم و این اقدام امنیت این کشور را تقویت نخواهد کرد».
روسیه از روز ۵ اسفند (۲۴ فوریه) دستور حمله نظامی به اوکراین را صادر کرد. این تحول چند روز بعد از آن رخ داد که مسکو رسماً استقلال جمهوریهای «دونتسک» و «لوهانسک» در شرق اوکراین را به رسمیت شناخت. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هدف از عملیات نظامی کشورش را «غیرنظامی کردن اوکراین» و «نازیزدایی» از این کشور اعلام کرد.
روسیه همچنین اعلام کرده اوکراین به تعهداتش ذیل توافقات مینسک که در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ برای حل مناقشههای موجود میان جداییخواهان و کییف حاصل شده بود عمل نکرده است.
اوکراین ساعاتی بعد از حمله روسیه اعلام کرد تمامی ارتباطات دیپلماتیک با این کشور را قطع کرده است. کشورهای غربی در واکنش به اقدام نظامی روسیه تا کنون در چندین نوبت تحریمهایی را علیه اکثر نهادهای مالی، بخش انرژی و نخبگان سیاسی مسکو اعلام کرده و از جمله ارتباط چند بانک این کشور با سامانه پیامرسان بانکی سوئیفت را قطع کردهاند.